Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Bento Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Dostali sme vela ciernych ceresni, a na ne je klasicky recept zo severu
Francie „Clafoutis“ pozeral som viacero postupov aj Larrouse ale najviac sa
mi pacila priprava od Julie Child.
Takze ani prasok do peciva ani kvasnice ale neodkostkovane cierne ceresne. Super
jednoduche a vyborne.
1-Dame si rozohriat ruru na 180°C. Do mixera dame rozbite cele vajicka (zltko aj bielko), pridame cukor, muku , sol a vanilkovu esenciu (my sme pouzili "naozajstnu" cca 4 cm struku). Vsetko poriadne rozmixujeme. A nachystame si cierne ceresne. 2-Maslom vymastime formu a nalejeme malu ciastku riedkeho cesta, aby nam pokryvalo dno na par milimetrov a dame piect na cca 3-5 minut ,dokial nam neztuhne. Vyberieme z rury. 3-Klasicky recept pouziva cierne ceresne, ktore sa pouzivaju cele neodkvostkovane, ze vraj kvostky pridaju lepsiu chut trochu ako mandle...? Ceresne poukladame na predpeceny zaklad a stedro pocukrujeme. 4-Zalejeme zvysnym riedkym cestom a dame piect do zlatista.(pichnut spajglou ci je cista). Vyberieme a stedro pocukrujeme.
Recept je z kategorií: Ovocné moučníky Rychlé moučníky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
27.3.13 22:33
Francuzska navsteva… a figy v sezone co ine upiect ako ich tradicny dedinsky nekolac .Takze clafoutis aux figues.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 7 labužníkům28.8.11 22:11
Bento, tento recept zaslouží poděkování a pozdrav od mých mlsalek Druhý pokus jsem ochutnala, kousek odnesla
sousedce, aby bylo názorů víc. /sousedka umí říct, že pro její ústa nic
moc/. Všichni hodnotili jako vynikající, zvláštní… Nebylo mléko, jen
sušené, nechtělo se mi rozdělávat, šlehačka byla rychlejší a nelituji.
Povznesla chuť o příčku výš bez ohledu na použité ovoce. V komentáři
někdo zmínil chuť žemlovky/ nevidím při komentáře kdo/ i jemu díky za
nápad. Oba pokusy v mikrovlnné troubě, bez použití funkce pečení. První
„pečení“ pomaleji, druhé středním výkonem. Ač se nezdá, šťavnatý,
dobrý moučník a mizí opravdu rychle. Děkuji, ne jen za sebe za
rozšíření repertoáru rychlomoučníků. Postup obou pokusů k nahlédnutí
zde: http://podruhe.mujblog.centrum.cz/…a-69893.aspx
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Třešňový koláč - Clafoutis aux cerises
S višněmi musí být skvělý! Ale na ty si ještě počkám.
Zato mám kompotované fíky a nevím, co s nimi - tak teď už vím. Ale až po Velikonocích, teď by to ti nevděčníci neocenili. Tuším, že to z kompotu bude pekelně sladké.
Díky!
1- Z merunkami - Clafoutis aux abricots
2- Z ananasom - Clafoutis à l'ananas
Bento, u nás se dietovalo skoro dva roky. Hlídání tuku, hledání všeho jalového, smažení v troubě, omezování cukrů atd se vyplatilo, 30 kg + pár dkg je pryč, zmizel náběh na cukrovku, upravil se cholesteorol, proto už mohu občas dopřát. V tomto případě byla šlehačka z nouze, ale k večeři jen zeleninový salát s pošírovanou rybou /dle mánka/. Někde přidám, jinde uberu, jen už nemusíme hlídat tolik.
. Škoda že pečeš jednou týdně, no, co
nadělám, budu trpělivá.
Líbí se mi „šup - buch“ , sem s nimi, jistě nebudu sama kdo rád vyzkouší. Chodí sem pro inspiraci i ti, co nemají potřebu psát komenty.
Přidávej seč ti síly stačí, ať chutné zůstane zachováno.
Mezi náma, staromodní dnes frčí, ocení i mladí, jen se to nevykřikuje
Díky, Jana
2905 , dakujem za komentare, my nie sme na slahackove zakusky ( musime dietovat)
tak som si skusal spravit daco podobne ako moja babka z Moravsko - Slovenskych kopanic piekla.
Sup - buch… a bol z toho vyborny "báleš " .
Skusame kazdy weekend vyrobit daaky iny -staromodny =nemoderny ,ale vyborny a hlavne jednoduchy.
Posledny bol Taliansky jablkovy , vyborny , pridam aj ten.
Odkaz upraven - musí se zkopírovat celá url adresa
Casino, děkuji, pozdrav vyřídím ráno, v tuto hodinu zdejší stěny neunesou zvýšený hlas.
. Příště budu méně
zbrklá. 
Omlouvám se, odkaz v komentáři nefunguje, bylo pohodlnější vzahnout k tomuto receptu.
Vím že casíno lecos zná, ví, dokonce podezírám, že ví víc, než přiznává a místy se dobře baví. Myslet si, že by „ulítlo“, bylo neuvážené
2905, …pozdravení paní matce
Celý můj předchozí komentář se vztahoval k, Bentem zmíněnému, receptu „Tarte ala Allemande aux cerises“
Edit:
Omlouvám se za nefunkčnost odkazu.
Bento odkaz níže (18.08.11 01:04) je funkční
Holt Bento umííí… Nejen Vařit a Fotit ale i Vkládat (FUNKČNÍ!!!) odkazy a patří mu hold
Příspěvek upraven 29.08.11 v 10:51
Anitta, díky za nápad chuti žem lovky
Casíno, tato věta upoutala mamku - „No, kdo ale rád zdrcnutý brus jako břitva, klidně ať si dá…“ , ona tůze ráda zdrcnuté, sražené a dnes chápu proč moučníky ráda „kazila“, ne jen své, když bydlela u nás, často se zdrcávalo, dnes vím proč
/přiznala se/
Tento moučník nelze považovat za zdrcnutý, věřte mi.
Bento, tento recept zaslouží poděkování a pozdrav od mých mlsalek
Druhý pokus jsem ochutnala, kousek odnesla
sousedce, aby bylo názorů víc. /sousedka umí říct, že pro její ústa nic
moc/. Všichni hodnotili jako vynikající, zvláštní… Nebylo mléko, jen
sušené, nechtělo se mi rozdělávat, šlehačka byla rychlejší a nelituji.
Povznesla chuť o příčku výš bez ohledu na použité ovoce. V komentáři
někdo zmínil chuť žemlovky/ nevidím při psaní komentáře kdo/ i jemu
díky za nápad. Oba pokusy v mikrovlnné troubě, bez použití funkce
pečení. První „pečení“ pomaleji, druhé středním výkonem. Ač se
nezdá, šťavnatý, dobrý moučník a mizí opravdu rychle. Děkuji, ne jen za
sebe za rozšíření repertoáru rychlomoučníků. Postup obou pokusů
k nahlédnutí zde: http://podruhe.mujblog.centrum.cz/…a-69893.aspx
Příspěvek upraven 28.08.11 v 22:14
521 příspěvků 18.8.11 17:10
Bento, tak jsem to musela vcera vyzkouset a mela jsem si nejprve precist tohle:
Bylo to jedly, ale znam lepsi moucniky, jako
treba „Svestkovy kolac jinak“ - tenhle proste vyhrava 

A clafoutis is a custard like dessert where fruit, most commonly the cherry, is baked in a custard like batter that is similar to pancake batter. Pancake-livanec by mi asi chutnal lepe
Clafoutis s jablkama by nejspis chutnal jako zemlovka
No, mě zaujal ten Tarte ala Allemande aux cerises
Docela by mě zajímalo, zda tento recept vznikl již v době „předřetězcové“, tedy v době, kdy se ještě tak masivně neprodávaly polotovary, v tomto případě listové těsto.
Myslím, že „kuchyňka“, která by strávila půldne u válu, by si pak móóóc rozmýšlela, než aby výsledek své práce pohřbila (obrazně i de facto) pod, v tomto případě, funerálními černými třešněmi
Škoda, že sem už nedochází labužníky strašit kolegyně mrtvola a zakopala se ggdesi jinde
; ta měla např. Bayerische Küche zakódovanou
už v kostech a možná by potvrdila, že ten název receptu je pouhopouhou
pomstou francouzkých kuchtíků, protože stud jim nedovolil se tímto postupem
prezentovat… 

No, kdo ale rád zdrcnutý brus jako břitva, klidně ať si dá…
Anitta, my sme robili este jednu variantu , ceresni bolo vela.
Volala sa „Tarte ala Allemande aux cerises“
V podstate listkove cesto, ceresne natrete ceresnovym lekvarom a posypane mrvenickou .
Pridal som fotku ( fotka nie je dobra , lebo kym som isiel pre fotoaparat tak kolac „zozrali“ -horuci)
http://www.recettesdecuisine.tv/…cerises.html
Příspěvek upraven 18.08.11 v 01:09
521 příspěvků 18.8.11 00:33
Bento, delas mi chute… uz toho nechej !
Mne se libi testo z toho closetu, pak se to jen
preklopi… 
521 příspěvků 18.8.11 00:25
V US se stejne na gramy nevazi, v tomhle jsme sto let za opicema
Kdyz jsem prijela, sehnat vahu v metrice se mi
nepodarilo. Zvykla jsem si na cups a oz a absolutne vahu na nic nepotrebuju
i kdyz jsem si ji koupila, ted prekazi v supliku. V cem potrebujes takovou
presnost? 
Esme, já váhu cca 2 roku už mám. Jenom ale kvůli pečení. Myslím, že tam je potřeba, není všechno na hrnky

)
Jinak rozhodně nevážím. Používám kvalifikovaný odhad
Nejsem lékárník ani cukrář (ten jen před Vánocemi
Navíc si nedovedu představit, že bych do jakéhokoli jídla dala naprosto přesnou gramáž, jak je psáno. Každý máme jinou chuť a dochucujeme podle chuti. Čili, mně by stačily i jen váhy přibližné, když už. ideální hrnky
esmeralda, slubim ze kupim …
robil som cez weekend Terrine a skoncila trochu
presolena lebo som nevazil suroviny vsetko " by ocko".
Anitta, tento clafouti z broskyn vyzera super.Hod to do Google translate:
http://translate.google.com/#fr|cs|
http://parfumsdecampagne.over-blog.com/…6588792.html
4813 příspěvků 18.8.11 00:18
Nikomu do kuchně tolik nevidím, ale váhu považuji za praktický vynález.
A hlavně to bude přesné.
My Australané používáme váhu zcela běžně.
521 příspěvků 18.8.11 00:13
Esmeralda, vahu mam, ale odvazovani je zbytecna zdrzovacka, kdo ji pouziva, jsou snad jen Cesi…

521 příspěvků 18.8.11 00:07
Bento, koukam, ze jses domaci kuchar i pekar
Ale toho cukru na trosku mouky je myslim moc.

Nejlip vypada recept z „closetu“, tam davaji tresne dolu a zaliji testem, to nekdy vyzkousim, pouze nevim s jakym ovocem, tresnicky uz podrazily
A diky za link, je tam spousta zajimavych receptu
4813 příspěvků 18.8.11 00:02
Nerozumím proč se pořád bráníte obyčejné kuchyňské váze.
Měla ji už i moje babička. Asi to bývala věc drahá a tudíž považována za luxus. Ale dnes asi už ne.
Pořizovací cena malé digitální kuchyňské váhy se pohybuje okolo 1 -2 hodinového příjmu.
A výhoda je v tom, že gram je narozdíl od hrnku všude na světě stejný.
Aniita, dobre pozorovanie
ale cesto nebolo ani tuhe ani zrazene. Moja zena
nechcela taky kolac kde je vela cesta ceresne su „utopene“. Pozri obrazky
http://www.marmiton.org/…s_17365.aspx
http://www.popote-et-casseroles.fr/…ises-burlat/
ale vzhladom na jej „dietu“
som isiel vizualne podla tohto obrazku takze som
dal o 1/3 menej cesta -tenky kolac ,ale co som napisal bude presne ako je
klasika, nadychane hrubsie.
http://www.closetcooking.com/…afoutis.html
Příspěvek upraven 17.08.11 v 23:45
521 příspěvků 17.8.11 19:15
Nevim, ale na tom obrazku mi to testo pripada tuhe jako srazene

Ja jsem si oblibila tenhle moucnik:
http://www.labuznik.com/…kolac-jinak/
rychly, nadychany, chutny, snese temer jakekoliv ovoce
521 příspěvků 17.8.11 19:03
Bento, at te to ani nenapadne!
Kdo pak ma ty gramy prepocitavat na ty
hrnky?..... 
ja mam rada recepty na hrnky
nemam vahu a clovek to nemusi delat odhadem
4813 příspěvků 17.8.11 01:56
Bento, asi jsem se špatně vyjádřila. Vůbec jsem nechtěla říci že Clafoutis a bublanina je to samé. Ale do obojího přijdou třešně.
Clafoutis mám raději. Není to tolik „piškotové“.
Bublanina
neviem mama vzdy doma na Slovensku
robila , ale tam vzdy isiel prasok do peciva.
Toto cesto je riedke ako palacinkove a nema ziaden prasok do peciva.
Pockam kym si ho casino prepise do wordu a bude tu len 13.
4813 příspěvků 17.8.11 01:33
Clafoutis (nebo bublaninu) občas dělávám. Teď nebudu vědět který z těch 14 receptů použít.
casino
zase tie hrnceky…
hrnky
( ale ja nemam vahu , musim kupit stara sa pokazila )