Recept Třešňový koláč - Clafoutis aux cerises Pra

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Třešňový koláč - Clafoutis aux cerises

Úvod

Dostali sme vela ciernych ceresni, a na ne je klasicky recept zo severu Francie „Clafoutis“ pozeral som viacero postupov aj Larrouse ale najviac sa mi pacila priprava od Julie Child.
Takze ani prasok do peciva ani kvasnice ale neodkostkovane cierne ceresne. Super jednoduche a vyborne.

Postup

1-Dame si rozohriat ruru na 180°C. Do mixera dame rozbite cele vajicka (zltko aj bielko), pridame cukor, muku , sol a vanilkovu esenciu (my sme pouzili „naozajstnu“ cca 4 cm struku). Vsetko poriadne rozmixujeme. A nachystame si cierne ceresne.

2-Maslom vymastime formu a nalejeme malu ciastku riedkeho cesta, aby nam pokryvalo dno na par milimetrov a dame piect na cca 3-5 minut ,dokial nam neztuhne. Vyberieme z rury.

3-Klasicky recept pouziva cierne ceresne, ktore sa pouzivaju cele neodkvostkovane, ze vraj kvostky pridaju lepsiu chut trochu ako mandle…? Ceresne poukladame na predpeceny zaklad a stedro pocukrujeme.

4-Zalejeme zvysnym riedkym cestom a dame piect do zlatista.(pichnut spajglou ci je cista). Vyberieme a stedro pocukrujeme.

Recept je z kategorií: Ovocné moučníky Rychlé moučníky

Nahlásit recept

  • 17.08.11 vloženo
  • 23955x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hod

Ingredience

  • 3 hrnceky čerešne čierne
  • 1 1/4 hrnceka mlieko
  • 3 vajce
  • 2/3 hrnceka múka
  • 1/2 hrnceka cukor
  • spetka soľ
  • 1 lyzicka vanilková esencia
  • na vymastenie pekáča maslo
  • cukor práškový

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 27.03.13 22:33

Francuzska navsteva… a figy v sezone co ine upiect ako ich tradicny dedinsky nekolac .Takze clafoutis aux figues.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

Bento 31.12.11 10:11

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

2905 28.08.11 22:11

Bento, tento recept zaslouží poděkování a pozdrav od mých mlsalek :) Druhý pokus jsem ochutnala, kousek odnesla sousedce, aby bylo názorů víc. /sousedka umí říct, že pro její ústa nic moc/. Všichni hodnotili jako vynikající, zvláštní… Nebylo mléko, jen sušené, nechtělo se mi rozdělávat, šlehačka byla rychlejší a nelituji. Povznesla chuť o příčku výš bez ohledu na použité ovoce. V komentáři někdo zmínil chuť žemlovky/ nevidím při komentáře kdo/ i jemu díky za nápad. Oba pokusy v mikrovlnné troubě, bez použití funkce pečení. První „pečení“ pomaleji, druhé středním výkonem. Ač se nezdá, šťavnatý, dobrý moučník a mizí opravdu rychle. Děkuji, ne jen za sebe za rozšíření repertoáru rychlomoučníků. Postup obou pokusů k nahlédnutí zde: http://podruhe.mujblog.centrum.cz/…a-69893.aspx

Diskuse k receptu Třešňový koláč - Clafoutis aux cerises

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
tlustá bába
1211 příspěvků 27.03.13 22:57

S višněmi musí být skvělý! Ale na ty si ještě počkám.
Zato mám kompotované fíky a nevím, co s nimi - tak teď už vím. Ale až po Velikonocích, teď by to ti nevděčníci neocenili. Tuším, že to z kompotu bude pekelně sladké.
Díky! :mavam:

 
Bento
794 příspěvků 31.12.11 10:11

:* Vyskusane a upecene ako alternativy , fotky pridane ;)
1- Z merunkami - Clafoutis aux abricots
2- Z ananasom - Clafoutis à l'ananas

 
2905
753 příspěvků 06.09.11 04:28

Bento, u nás se dietovalo skoro dva roky. Hlídání tuku, hledání všeho jalového, smažení v troubě, omezování cukrů atd se vyplatilo, 30 kg + pár dkg je pryč, zmizel náběh na cukrovku, upravil se cholesteorol, proto už mohu občas dopřát. V tomto případě byla šlehačka z nouze, ale k večeři jen zeleninový salát s pošírovanou rybou /dle mánka/. Někde přidám, jinde uberu, jen už nemusíme hlídat tolik.
Líbí se mi „šup - buch“ , sem s nimi, jistě nebudu sama kdo rád vyzkouší. Chodí sem pro inspiraci i ti, co nemají potřebu psát komenty.
Přidávej seč ti síly stačí, ať chutné zůstane zachováno.
Mezi náma, staromodní dnes frčí, ocení i mladí, jen se to nevykřikuje :wink: . Škoda že pečeš jednou týdně, no, co nadělám, budu trpělivá.
Díky, Jana

 
Bento
794 příspěvků 06.09.11 00:41

2905 , dakujem za komentare, my nie sme na slahackove zakusky ( musime dietovat) :wink:
tak som si skusal spravit daco podobne ako moja babka z Moravsko - Slovenskych kopanic piekla.
Sup - buch… a bol z toho vyborny "báleš " .
Skusame kazdy weekend vyrobit daaky iny -staromodny =nemoderny ,ale vyborny a hlavne jednoduchy.
Posledny bol Taliansky jablkovy , vyborny , pridam aj ten.

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 29.08.11 11:03

Odkaz upraven - musí se zkopírovat celá url adresa 8-)

 
2905
753 příspěvků 29.08.11 03:10

Casino, děkuji, pozdrav vyřídím ráno, v tuto hodinu zdejší stěny neunesou zvýšený hlas.
Omlouvám se, odkaz v komentáři nefunguje, bylo pohodlnější vzahnout k tomuto receptu.
Vím že casíno lecos zná, ví, dokonce podezírám, že ví víc, než přiznává a místy se dobře baví. Myslet si, že by „ulítlo“, bylo neuvážené :oops: . Příště budu méně zbrklá. :-)

 
casino
4479 příspěvků 29.08.11 00:09

2905, …pozdravení paní matce :-)

Celý můj předchozí komentář se vztahoval k, Bentem zmíněnému, receptu „Tarte ala Allemande aux cerises“

Edit:
Omlouvám se za nefunkčnost odkazu.
Bento odkaz níže (18.08.11 01:04) je funkční
Holt Bento umííí… Nejen Vařit a Fotit ale i Vkládat (FUNKČNÍ!!!) odkazy a patří mu hold :palec:

Příspěvek upraven 29.08.11 v 10:51

 
2905
753 příspěvků 28.08.11 22:32

Anitta, díky za nápad chuti žem lovky :potlesk:

 
2905
753 příspěvků 28.08.11 22:30

Casíno, tato věta upoutala mamku - „No, kdo ale rád zdrcnutý brus jako břitva, klidně ať si dá…“ , ona tůze ráda zdrcnuté, sražené a dnes chápu proč moučníky ráda „kazila“, ne jen své, když bydlela u nás, často se zdrcávalo, dnes vím proč :) /přiznala se/
Tento moučník nelze považovat za zdrcnutý, věřte mi. :wink:

 
2905
753 příspěvků 28.08.11 22:11

Bento, tento recept zaslouží poděkování a pozdrav od mých mlsalek :) Druhý pokus jsem ochutnala, kousek odnesla sousedce, aby bylo názorů víc. /sousedka umí říct, že pro její ústa nic moc/. Všichni hodnotili jako vynikající, zvláštní… Nebylo mléko, jen sušené, nechtělo se mi rozdělávat, šlehačka byla rychlejší a nelituji. Povznesla chuť o příčku výš bez ohledu na použité ovoce. V komentáři někdo zmínil chuť žemlovky/ nevidím při psaní komentáře kdo/ i jemu díky za nápad. Oba pokusy v mikrovlnné troubě, bez použití funkce pečení. První „pečení“ pomaleji, druhé středním výkonem. Ač se nezdá, šťavnatý, dobrý moučník a mizí opravdu rychle. Děkuji, ne jen za sebe za rozšíření repertoáru rychlomoučníků. Postup obou pokusů k nahlédnutí zde: http://podruhe.mujblog.centrum.cz/…a-69893.aspx

Příspěvek upraven 28.08.11 v 22:14

 
Anitta
521 příspěvků 18.08.11 17:10

Bento, tak jsem to musela vcera vyzkouset a mela jsem si nejprve precist tohle:
A clafoutis is a custard like dessert where fruit, most commonly the cherry, is baked in a custard like batter that is similar to pancake batter. Pancake-livanec by mi asi chutnal lepe :wink: Bylo to jedly, ale znam lepsi moucniky, jako treba „Svestkovy kolac jinak“ - tenhle proste vyhrava :-D
Clafoutis s jablkama by nejspis chutnal jako zemlovka :wink:

 
casino
4479 příspěvků 18.08.11 09:53

No, mě zaujal ten Tarte ala Allemande aux cerises
Docela by mě zajímalo, zda tento recept vznikl již v době „předřetězcové“, tedy v době, kdy se ještě tak masivně neprodávaly polotovary, v tomto případě listové těsto.
Myslím, že „kuchyňka“, která by strávila půldne u válu, by si pak móóóc rozmýšlela, než aby výsledek své práce pohřbila (obrazně i de facto) pod, v tomto případě, funerálními černými třešněmi :think:

Škoda, že sem už nedochází labužníky strašit kolegyně mrtvola a zakopala se ggdesi jinde :-( ; ta měla např. Bayerische Küche zakódovanou už v kostech a možná by potvrdila, že ten název receptu je pouhopouhou pomstou francouzkých kuchtíků, protože stud jim nedovolil se tímto postupem prezentovat… :mrgreen:
No, kdo ale rád zdrcnutý brus jako břitva, klidně ať si dá… :roll:

 
Bento
794 příspěvků 18.08.11 01:04

Anitta, my sme robili este jednu variantu , ceresni bolo vela.
Volala sa „Tarte ala Allemande aux cerises“
V podstate listkove cesto, ceresne natrete ceresnovym lekvarom a posypane mrvenickou .
Pridal som fotku ( fotka nie je dobra , lebo kym som isiel pre fotoaparat tak kolac „zozrali“ -horuci)
 http://www.recettesdecuisine.tv/…cerises.html

Příspěvek upraven 18.08.11 v 01:09

 
Anitta
521 příspěvků 18.08.11 00:33

Bento, delas mi chute… uz toho nechej ! :mrgreen: Mne se libi testo z toho closetu, pak se to jen preklopi… :-D

 
Anitta
521 příspěvků 18.08.11 00:25

V US se stejne na gramy nevazi, v tomhle jsme sto let za opicema :-) Kdyz jsem prijela, sehnat vahu v metrice se mi nepodarilo. Zvykla jsem si na cups a oz a absolutne vahu na nic nepotrebuju i kdyz jsem si ji koupila, ted prekazi v supliku. V cem potrebujes takovou presnost? :think:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.08.11 00:25

Esme, já váhu cca 2 roku už mám. Jenom ale kvůli pečení. Myslím, že tam je potřeba, není všechno na hrnky :-)
Jinak rozhodně nevážím. Používám kvalifikovaný odhad :-D
Nejsem lékárník ani cukrář (ten jen před Vánocemi ;-) )

Navíc si nedovedu představit, že bych do jakéhokoli jídla dala naprosto přesnou gramáž, jak je psáno. Každý máme jinou chuť a dochucujeme podle chuti. Čili, mně by stačily i jen váhy přibližné, když už. ideální hrnky :-D

 
Bento
794 příspěvků 18.08.11 00:23

esmeralda, slubim ze kupim … :oops: robil som cez weekend Terrine a skoncila trochu presolena lebo som nevazil suroviny vsetko " by ocko".

Anitta, tento clafouti z broskyn vyzera super.Hod to do Google translate:
http://translate.google.com/#fr|cs|

http://parfumsdecampagne.over-blog.com/…6588792.html

 
esmeralda
4813 příspěvků 18.08.11 00:18

Nikomu do kuchně tolik nevidím, ale váhu považuji za praktický vynález.
A hlavně to bude přesné.
My Australané používáme váhu zcela běžně.

 
Anitta
521 příspěvků 18.08.11 00:13

Esmeralda, vahu mam, ale odvazovani je zbytecna zdrzovacka, kdo ji pouziva, jsou snad jen Cesi… :mrgreen: :wink:

 
Anitta
521 příspěvků 18.08.11 00:07

Bento, koukam, ze jses domaci kuchar i pekar :-) Ale toho cukru na trosku mouky je myslim moc.
Nejlip vypada recept z „closetu“, tam davaji tresne dolu a zaliji testem, to nekdy vyzkousim, pouze nevim s jakym ovocem, tresnicky uz podrazily :think:
A diky za link, je tam spousta zajimavych receptu :-D

 
esmeralda
4813 příspěvků 18.08.11 00:02

Nerozumím proč se pořád bráníte obyčejné kuchyňské váze.
Měla ji už i moje babička. Asi to bývala věc drahá a tudíž považována za luxus. Ale dnes asi už ne.
Pořizovací cena malé digitální kuchyňské váhy se pohybuje okolo 1 -2 hodinového příjmu.

A výhoda je v tom, že gram je narozdíl od hrnku všude na světě stejný.

 
Bento
794 příspěvků 17.08.11 23:36

Aniita, dobre pozorovanie :palec: ale cesto nebolo ani tuhe ani zrazene. Moja zena nechcela taky kolac kde je vela cesta ceresne su „utopene“. Pozri obrazky
http://www.marmiton.org/…s_17365.aspx
 http://www.popote-et-casseroles.fr/…ises-burlat/

ale vzhladom na jej „dietu“ :roll: som isiel vizualne podla tohto obrazku takze som dal o 1/3 menej cesta -tenky kolac ,ale co som napisal bude presne ako je klasika, nadychane hrubsie.

http://www.closetcooking.com/…afoutis.html

Příspěvek upraven 17.08.11 v 23:45

 
Anitta
521 příspěvků 17.08.11 19:15

Nevim, ale na tom obrazku mi to testo pripada tuhe jako srazene :think:
Ja jsem si oblibila tenhle moucnik:
http://www.labuznik.com/…kolac-jinak/
rychly, nadychany, chutny, snese temer jakekoliv ovoce :wink:

 
Anitta
521 příspěvků 17.08.11 19:03

Bento, at te to ani nenapadne! :mrgreen: Kdo pak ma ty gramy prepocitavat na ty hrnky?..... :lol:

 
Frantiska
927 příspěvků 17.08.11 08:26

ja mam rada recepty na hrnky :) nemam vahu a clovek to nemusi delat odhadem

 
esmeralda
4813 příspěvků 17.08.11 01:56

Bento, asi jsem se špatně vyjádřila. Vůbec jsem nechtěla říci že Clafoutis a bublanina je to samé. Ale do obojího přijdou třešně.
Clafoutis mám raději. Není to tolik „piškotové“.

 
Bento
794 příspěvků 17.08.11 01:51

Bublanina :?: neviem mama vzdy doma na Slovensku robila , ale tam vzdy isiel prasok do peciva.
Toto cesto je riedke ako palacinkove a nema ziaden prasok do peciva.

Pockam kym si ho casino prepise do wordu a bude tu len 13. :palec:

 
esmeralda
4813 příspěvků 17.08.11 01:33

Clafoutis (nebo bublaninu) občas dělávám. Teď nebudu vědět který z těch 14 receptů použít. :oops:

 
Bento
794 příspěvků 17.08.11 01:09

casino :oops: zase tie hrnceky… :wink: hrnky
( ale ja nemam vahu , musim kupit stara sa pokazila )

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Žloutkové věnečky

Nejlepší recepty

Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Reveňový koláč Reveňový koláč
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz