Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
wydra Izraelská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Cizrna se namočí přes noc a druhý den uvaří (papiňák cca 10 min ne dýl, 20 min je na hommos! ) . Prolít studenou vodou, aby opravdu byla studena, nebo nechat uplne vystydnout. Osolit, nalisovat česnek , posypat římským kmínem, promíchat a nakonec až zalít větším množstvím dobrého oleje (každý má rád jiný. Já olivový nerada, používám lahodný česnekový rostlinný, nebo salátový). Je možné konzumovat hned eventuelně stále. V Izraeli to mívají někde i na stole pro každého. Vyrábím na různé akce i pro sebe dost často. Kmín, sůl i čenek podle chuti , ale pozor, uleží se a vsákne , někdy přidávám .
opečená bageta potřená česnekem nebo cokoliv
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
19.11.10 00:29
Velmi dobrá kombinace, jak jsem předvídala, nezbylo ani zrnko a „ochutnávky“ do kelímků byly opravdu jen symbolické. Opakováno, dnes ochutnávky opraveny:)První várka dle receptu, dnešní s malým vylepšením, smažená cibulka + opečený do křupava špek, jen pro chuť:)) Své porci jsem dopřála lžíci kačeního sádla, fakt dobrota, díky:))
Líbí se miOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Cizrnová balila
se myslí kuchyně státu Izrael nebo židovská kuchyně nebo jenom jidiš, aškenázká nebo taky sefardic?
Nemůžete do toho dát špek z prasete, to je nečistý. To pak už není židovský jídlo.
Velmi dobrá kombinace, jak jsem předvídala, nezbylo ani zrnko a „ochutnávky“ do kelímků byly opravdu jen symbolické. Opakováno, dnes ochutnávky opraveny:)První várka dle receptu, dnešní s malým vylepšením, smažená cibulka + opečený do křupava špek, jen pro chuť:)) Své porci jsem dopřála lžíci kačeního sádla, fakt dobrota, díky:))
To si kresli že se máčí celý balíček, dokonce se obávám že nebude co mrazit, moje „děvčata“ rozhodily info - „bude cizrna jak se vaří ve světě“, /že já nemlčím/, budou se kelímkovat ochutnávky:)) Už nevím kdo psal o vaření cizrny z plechovky, prý je rychlejší, to utkvělo. Když mám naplánováno, použiji klasiku, ale znáš to, pro „strýčka“ …
Učíme se dochucovat jen své porce, ne celek


Dojmy písnu, tento recept bude přijat, jsem jediná kdo si řízne klasikou římský kmín:))
Někdy se povede chuť doslova vymazlit, ale když je přidáno navíc se slovy „je to moc krotký“ tak počítám do dvaceti tam a zpět i třikrát
Za koření díky, už mi voní i s úpravou, papriku nevynechám, nadrtím floky u druhé varianty, určitě přidám jalovec, jednu kuličku, začnu moka lžičkami pro začátek.
První variantu nechám na později, jsem momentálně předávkovaná perníkovým kořením, pekla jsem hodně kořeněné ozdoby na stromek tři dny. První den pohádková vůně, druhý příjemná, třetí zlomový, buď nášup nebo konec…
Receptu na baharat najdes hodne, pokazit se neda.
Priznavam se, vynechavam cervenou papriku!
Baharat je vyborny!
Ingredience
1 polévková lžíce nastrouhaného muškátového oříšku,
1 polévková lžíce kardamomu,
3 polévkové lžíce kmínu římského (cuminu),
2 polévkové lžíce skořice,
2 polévkové lžíce koriandru,
2 polévkové lžíce hřebíčku,
4 lžíce černého pepře _________________________________________________
dalsi varianta
(Libanon, Syrie, Jordánsko a Palestina)
4 lžíce černého pepře,
4 lžíce celých bobulek nového koření,
4 lžíce papriky,
2 lžíce semínek koriandru,
2 lžičky mleté skořice,
1 lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku,
Jano, neplechovkuj, je to zbytecne drahe a neni to ono! Uvar si najednou cely balicek cizrny a dej do mrazaku! Cast uvar hodne na hummus a druhou na kousnuti na balilu. Hummus mi tu poradili, ze jde mrazit, tak uz je v mrazaku spolu s babou ghanoui a na placicku v pytliku kulicky na balil. Za 25 kc mas cizrny pro nas pro vsechny tady !
At se zadari, pak fotni a podel se o dojmy
Tvořit se bude a dám vědět jak uspěju:)
Mám dotaz ke koření baharát, umíchám si své, prosím koukni na odkaz jestli poměr odpovídá. Vím že patří k jinému receptu. Díky
http://neviditelnypes.lidovky.cz/tiskni.asp?…
Di, díky za info, budu se dívat po plechovkách:) Cizrnu přinesla sousedka, už odpočívá v lázni:)
Vsechno se da prece vyzkouset. Uvar bobule, udelej misticky a tvor ! Je to o chutich prece a kazdy mame jinou. Napad je to hezkym take zkusim!
2452 příspěvků 12.11.10 08:07
Pro wydru: tenhle obchůdek: http://olivovakucharka.webgarden.cz/…sky-obchudek
Pro 2905: tak to je mi líto. Já ji kupuju nejčastěji právě v Bille, tu mám kousek od práce (dokonce tam onehdy měli i konzervovanou, jen za 17,– Kč, tak jsem hned dvě plechovky „pro strýčka příhodu“ koupila) nebo v Albertu, ten máme kousek od domu. Dobrý zdroj jsou taky všelijaké tyx prodejny zdravé výživy. Půlkilový sáček stojí tak 30-40,– Kč.
Pro Wydru - jen dotaz, co vlažný olej na studenou „kousací“ cizrnu? Když už mám plátkový česnek, malinko osmahnu, nechám „zvlažnit“ a zaleji, šlo by to?
Pro Di - Billa dnes zklamala, nic moc zásobená a o dvě třídy níž než Pražské obdobné. Většina nakupuje v hyper super, tyto obchody jen přežívají…Vyhledala jsem prodavačku, ptala se na cizrnu, cituji „omlouvám se, to neznám, nevím“, pomáhala hledat, nic… Pražská na Buděvovické je luxus proti zdejší. totéž Albert na Karlově náměstí. Jedno plus zde vidím, vstřícnost, ochota prodávaček, /je málo zákazníků/ po druhé návštěvě si pamatují a rádi komunikují, nejsou fronty, u pokladny se nečeká. Není tu fluktuace prodavačů, vídím stále stejné tváře… Kaufland - pán na rukou sáčky a loví v „blátě“ brambory, zastavím se u něj, zírám…ptá se, „chcete taky nahrabat“ když už jsem v tom? Odpovídám „děkuji, ne, brambory doma mám“ a stále zírám, cedule nad jeho hlavou hlásá - brambory 0.90 kč. Už jsem to někde psala, nejsem rozmazlená, ale tyto zážitky jsou hodně smutné. Sahnout si pro jarní cibulku /běžná cena/ a prsty smočit v hnilobě není zrovna příjemné.
Zpět k cizrně, nevzdám se, seženu
Příspěvek upraven 12.11.10 v 02:39
Jolanko, fotka nebyla, jen k hommousu jsem dala . Cizrna se sjela driv, nez stihla byt vyfocena. Ale bude pristi tyden .
S matou jsem zkusila, to mi nejede moc.
Mata do dipu nebo nejlepe do mojita !
Di, jaky obchudek mas na mysli?
„P.S. K těm miskám – u Bali v obchůdku by se nic nenašlo?“
2452 příspěvků 11.11.10 18:54
Pro wydru: dík za vysvětlení, to zní logicky.
P.S. K těm miskám - u Bali v obchůdku by se nic nenašlo?
Ano, byla, jenze jak jsem menila nazev jak me naucila Jolana, tak jsem to zapomnela prepsat zase. dik za upozorneni! Mas to u me
A nebyla tam dřív jako národní kuchyně izraelská? Česká národní to asi není.
5068 příspěvků 11.11.10 15:17
Pokial sa pamatam tak tu bola fotka , ci nie?! ano ci nie..aj tebe pochvalim ze varis, pecies a este sa ja podelis..dik
Autorka uz je na prijmu
Kdyz se ten olej naleje na teplou cizrnu,
strasne moc se do ni vsakne ! Podle me je lepsi, kdyz ta cizrna je malinko
„kousaci“ a nenacucana olejem a tudiz neblativa ! Dneska jsem udelala, moc
povedlo a jeste dodavam, rimsky kmin davam mlety a spetku celeho . S matou, jak
pise Jolca, to jeste musim vyzkouset. Ale rimsky kmin s cesnekem dela
balilu !
Příspěvek upraven 11.11.10 v 00:31
Di, nebudu prohánět, počkáme
2452 příspěvků 10.11.10 20:20
2905: to koření bych horkým olejem „neproháněla“, u salátu ne, radši. Uvidíme, co nám na to řekne autorka receptu, třeba to schválí.
Di děkuji, vystačím s normální
Zajímavý nápad do horkého, nebo koření
prohnat teplým olejem a přidat ke studenému…?
2452 příspěvků 10.11.10 19:54
2905: v Bille cizrnu určitě mají, jak normální, tak bio.
wydra: co by to udělalo, kdyby se to promíchalo ještě teplé (ne horké)? Podle mého laického názoru by se ty chutě mohly zesílit a líp „prolnout“? Totiž, občas takhle páchám salát z pšenice, promíchaný za tepla (a pak následně vychlazený) se mi zdá být lepší, proto se ptám.
Díky za radu, vypravím se. Nemám rychlý ani pomalý hrnec, vařím průměrnou rychlostí
Kovářov mám také z ruky, škoda… možná i v Bille budou mít, bio koutek i když skromný mají.
Maji urcite v Kauflandu, Tescu, Globusu … Lidl a Penny ne!! Prave jsem ji dovarila, musim upravit cas. V papinaku 10 min a otevrit ho a kdyz se zda tvrdsi jeste, tak ho zavrit a nechat dojit. Vareni 20 min je na hommos!
a jeste ke vsemu nejlevnejsi co jsem kde videla.
Jenze tam se dlouho nedostanu.
Predavkovani jsi nemela vubec jist, ceho je moc, toho je prilis, at je to cokoliv.
Kdyz das jen pro vuni, je to lahodne !
Jo a cizrnu maji v pekarstvi ve vesnici Kovarov u Milevska !
není mi odporný, jen jsem byla nedobrovolně „předávkovaná“, potají přisypáno do hotového v nemalém množství. Dnes jsem v Penny hledala cizrnu, nenašla,,,
dej si toho kminu malo kdyz ho nemusis, teda pokud ti neni odporny. Ja bych si koriandru zeleneho nedala ani 2 mm listecku napriklad, takze to chapu, kdyz bys mela k tomu kminu odpor. V asijskych a arabskych jidlech je narosto bezny, vynikne v jogurtu, vedle cesneku a hodne v rajskych ruznych pokrmech. Ja ho mam hodne rada ale take ne ve vsem.
Tak jsem zvedava co to s tebou udela !
Wydro malou mističku vyzkouším jak doporučuješ, jsem zvědavá. Dám vědět
2905 .....takže to vlastně bude něco úúúplně , ale úúúplně jineho !
Což samozrejmě neubírá na chuti (na mojí
ano a velmi!) která je od té mojí diametrálně odlišná !
Tuhle mnamku dela prave kombinace cizrny, cesneku a rimskeho kminu!
S usmevem a s chuti do toho, vzdyt hlavni je ze nam chutna !
Příspěvek upraven 10.11.10 v 00:24
Wydro to je nápad, obdobně máme rádi kroupy, kus kus, jáhly.
Také nemusím římský kmín, vystačím s běžným, zakápnu kačením sádlem, hmmm, to bude bašta, díky
5068 příspěvků 9.11.10 16:48
jojo..Balila a robi sa vselijako. Rimsky kmin nedavam a ked uz len stipocku-ten zasa nemam rada ja, je na mna silny. Mam rada nasu rascu . S matou najradsej, ta s tym krasne ladi a kedze si vezmes ze zvycajne to byva k pecenym masam/kuriatku a tak podobne, to ma svoje plus lebo ozivuje jedlo a aj pusu/chut..pekny vecer
To se jmenuje „balila“ ? Vidis, slysim to prvne. Ani jsem nepoznala nikoho kdo to zna a delam to hodne casto! Kdyz tam davas matu, tak ten rimsky kmin take? Ja bych se po tom uzrala! A dik ze uz vim jak se to jmenuje!
5068 příspěvků 9.11.10 15:29
Wydro, Balila je super.!Robievam s matou divokou nasekanou na drobno, feferonka alebo paliva paprika podla chuti, kapka oliv. oleja, citron,stava, stipka soli..
ahooj