Recept Cizrna nakyselo po španělském způsobu

Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Cizrnu namočíme den předem do studené vody. Druhý den vodu slijeme, k cizrně přidáme bobkový list a kost od šunky nebo špekovou kůži, zalijeme čistou vodou a pod pokličkou vaříme nejméně hodinu doměkka. Podle potřeby doléváme vodu. Uvařenou cizrnu scedíme, ale uschováme si trochu vývaru. Bobkový list i kost či kůži vyhodíme. Z uvařených vajec vyloupneme žloutky, vidličkou je rozmačkáme, přidáme ocet a utřeme dohladka. Přidáme olej, pepř a trochu vývaru (asi 3-4 lžíce). Do směsi prolisujeme česnek, promícháme a poté přidáme nadrobno nasekané bílky, spařená, oloupaná a semínek zbavená nasekaná rajčata, jemně nakrájenou cibuli, kousky sušených rajčat, kapary a nadrobno nasekanou petrželku. Všechno promísíme, smícháme s vařenou cizrnou, opepříme a osolíme. Necháme nejméně 2 hodiny uležet a případně dochutíme solí a pepřem. Pozn.: Dlouho jsme hledali úpravu cizrny, která by skutečně vyhovovala naším chutím...:-))

Recept je z kategorií: Luštěniny

Nahlásit recept

  • 20.04.08 vloženo
  • 14288x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 250 g cizrny
  • kost od uzeného masa nebo kůže ze špeku (slaniny)
  • 4 rajčata
  • 4 sušená rajčata v oleji
  • 1 cibule
  • 2 lžíce kaparů
  • 2 stroužky česneku
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • 1 svazek petrželky (hladkolisté)
  • 2 lžíce vinného octa
  • 5 lžic olivového oleje
  • bobkový list
  • pepř
  • sůl

Doporučená příloha

  • Pro vyloženě „masožravé“ kousek teplého uzeného, jinak snad ani nic..

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Cizrna nakyselo po španělském způsobu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cizrna nakyselo po španělském způsobu- Popelucho,

já cizrnu neloupu, ale našla jsem Ti něco na toto téma na stránkách Vaříme zdravě. Protože neumím udělat klikací odkaz, zkopíruji to rovnou. Autorovi se omlouvám :-).

Cit.: „Sloupnutí slupek
Nejvíce nadýmavých látek je v luštěninách obsaženo ve slupkách. Proto pro oslabené trávení a také pro zvýšené jemnosti pokrmu je výhodné slupky odstranit. Stravitelnost pokrmů se výrazně zlepší. U uvařené cizrny je loupaní slupek velmi snadné. Slupky se dají sloupnout podobně jako když loupeme spařené mandle, ale protože zrníčka cizrny jsou drobnější, je tento postup poněkud pracný. Odstranit slupky naráz ve větším množství a jednodušeji je nejvýhodnější právě hned po uvaření.
Uvařenou cizrnu scedíme a zalijeme rychle velmi studenou vodou. Necháme chvíli odležet a zchladit. Tímto teplotním rozdílem se začne odlupovat jemná slupka z kuliček a tak cizrnu ve studené vodě promneme rukou nebo i oběma rukama, jako když propíráme rýži. Uvolněné slupky vyplavou na hladinu a z ní je lehce slíváme mimo nádobu raději přes síto, abychom si neucpali odpad. Postup se zalitím studenou vodou a slitím slupek opakujeme několikrát po sobě.
Začne se uvolňovat stále víc a víc slupek, které plavou na povrchu a tak lze postupně z cizrny odstranit maximum slupek, které představují pro oslabené trávení zbytečnou zátěž a také při mixování například na pomazánku nebo pyré způsobují „hrubost“ pokrmu.
Proplachování od slupek provedeme až pětkrát, prostě podle toho, jak chceme mít pyré nebo pomazánku jemnou. Je určující, pro koho pokrm připravujeme. Pro zdravé strávníky slupky odstraňovat skoro nemusíme, ale dětem a nemocným raději co nejvíc. Jakmile se však začnou ulamovat uvařené klíčky, tak postup ukončíme, abychom se o ně nepřipravili.“

Tak snad Ti to pomůže… Pa Bona

popelucha
13 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cizrna nakyselo po španělském způsobu

Moje první kuchařská zkušenost s cizrnou a chutná… Prosím pěkně, jak je to s loupáním cizrny? Jde to docela dobře, ale je to zdlouhavé. Loupete, nebo ne? Díky

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cizrna nakyselo po španělském způsobu

Veľmi podobne robím šalát z cizrny, ale vajcia na tvrdo len pokrájam a rajčatá aj so semienkami, aj cibule viac, teraz som si uvedomila, že už dávno u nás nebol…
A cizrna je moc zdravá!
A.

Labužník handula02
634 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cizrna nakyselo po španělském způsobu

Jejda, Boní, tenhle recept mi nějak unikl, už jsem si ho uložila a určitě zkusím, cizrna mi chutná. Dělala jsem z ní karbanátky a byly moc dobré.

blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cizrna nakyselo po španělském způsobu - Boni,

právě jsem dovařila cizrnu podle Tvého receptu, trochu jsem si ho upravila - nedala jsem vajíčko (i když by mi tam určitě chutnalo, ale zlý cholesterol je zlý cholesterol), do vody na vaření jsem kromě bobkového listu přidala stroužek česneku a provensálské koření, čerstvá rajčata jsem neměla, dala jsem jen sušená a na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, vše ostatní už podle Tebe a nevím nevím, jestli to vydrží vychladnout a uležet se :-). Je to moooc dobré, chodím stále ujídat. Hezký večer! B.

gabi
551 příspěvků 22.04.08 20:19
Bona

Ak uvaris cicer s cesnakom, salotkou, sibirskou cibulou, kuceravym kelom, bobkovym listom alebo saturejkou, tymianom…je to omnoho lepsie a zdravsie ako pokazit tak dobre jedlo kostou z udeneho masa…

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cizrna nakyselo po španělském způsobu-Blaničko,

děkuji za odkaz, rozhodně ho uplatním… To víš, že jsem na Tebe myslela nejen při přípravě a konzumaci :-), ale i při psaní receptu! B.

blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cizrna nakyselo po španělském způsobu - Boni,

to je zajímavá úprava cizrny, kterou co nejdříve vyzkouším. Zatím jsem ji upravovala podle tohoto receptu a také nám moc chutnala. Díky za recept :-). B.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz