Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
marmelada Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Připravíme si sklenici s uzávěrem - velikost dle množství citrónů. Do 300 ml sklenice se vejdou asi 4 citróny. Citróny pečlivě omyjeme pod horkou vodou. Kůru oškrábeme (dobře to jde škrabkou na brambory). Do sklenice dáme trochu cukru a vkládáme plátky citrónů a prosypáváme je cukrem. Citróny pustí šťávu, spolu s cukrem vytvoří sirup. Citróny i se sirupem používáme do horkých zimních nápojů, ale i do limonád. Výborně se tak upotřebí i nakrájené zbytky citrónů, které byste ihned nezužitkovali. Oloupanou citronovou kůru také můžeme prosypat cukrem, napěchovat do jiné sklenice a používat při přípravě moučníků. Pro odstranění lehce nahořklé příchuti můžeme z citrónu odstranit i bílé podkoří.
Recept je z kategorií: Konzervace
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Citróny v cukru podle Elišky
1 příspěvek 30.10.12 14:18
Tak tento recept dělávala moje babi před 30 lety, tenkrát-to nebylo jen tak sehnat citrony, a když už byly, tak nakoupila hodně a dělala to takto. Akorát je tuším ještě sterilovala.
Já to dělám jen občas, když narazím na extra levné citrony v akci jako tuhle půl kila 5 kč, byly pěkný, ale bylo vidět že do 2 dnů by mohly začít nahnívat, tak sem je upotřebila takto.Je to moc velká dobrota, i do limče…
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Protoze pocasi uz je nevlidne…vytahuji na svetlo znovu tento bajecny recept. Po vetsinu zimy je mam takto nalozene v lednici. Mam odzkouseno, ze to jde i s limetkama,ktere jsou u nas podstatne levnejsi nez obycejne citrony. Davam i do jablecneho cideru. Vyborne jsou i pomerance takto nalozene - kdyz mate kyselejsi jako e dzusova odruda Mosambic.
Přidávám se k prohlášení Florentynky, citrony jsou opravdu výborné. Také je dobré přidat je místo cukru a koleček citronu s kůrou do svařeného (stačí jen ohřátého asi na 65°C) vína, přidat skořici, hřebíček a trochu sušené citronové nebo pomerančové kůry a nechat chvíli vylouhovat.
Přidávám se k prohlášení Florentynky, citrony jsou opravdu výborné. Také je dobré přidat je místo cukru a koleček citronu s kůrou do svařeného (stačí jen ohřátého asi na 65°C) vína, přidat skořici, hřebíček a trochu sušené citronové nebo pomerančové kůry a nechat chvíli vylouhovat.
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Vyzkoušeno, nemůžu se jich nabažit! Je to tak snadné, až je to geniální… Doplňuju si jimi zázvorový čaj a navíc jsem je naložila s kardamomem a hřebíčkem. Chmurné zimní myšlenky jsou rázem pryč
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Díky za pochvalu. Snad ti bude chutnat - mě tedy ano, právě jsem si čaj uvařila…
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Marmeládo, to zní tak moc dobře, že jdu hned loupat citrony! V zimě si neumím představit čaj bez citronu a bez cukru, a po přečtení tohoto receptu se obávám, že mi tahle kombinace bude stačit i bez čaje