Recept Citrony nakládané v soli z Maroka

Marocká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Odříznout spodek a vršek citonů. Připravit jeden po druhém takto: Postavit citron na pracovní desku a podélce ho naříznout asi do 2/3, le nedoříznout. Obě půlky musí zůstat pohromadě. Obrátit citron vzhůru nohama a udělat druhý zářez do 2/3 v 90% od toho prvního, ale nedoříznout. Zářezy naplnit solí, kolik se tam jenom vejde. Na dno sklenice vložit asi 1 lžíci soli a poskládat tam citrony. Smáčknout je dolů, aby se jich tam co nejvíce vešlo a aby pustily šťávu a ta vystoupila k povrchu. Popřípadě trochou šťávy dolít. Uzavřít sklenici a nechat stát v kuchyni. Druhý den, když kůra trochu změkne, lze doplnit dalším citronem. Zajistit, že citrony jsou neustále potopeny ve šťávě. Citrony se mohou použít tak za 4 - 6 týdnů, kdy jejich kůra změkne. Před použitím odstranit semínka a chcete-li tak i dužinu. Dobře je opláchnout pod tekoucí vodou. Potom použít dle receptu. Skladovat na suchém tmavém místě, kde vydrží tak 1 rok. Je dobré doplnit sůl a možná šťávu, aby citrony zůstaly ponořené. TIP: Pokrmy s použitím těchto citronů se vesměs už nemusí solit. P.S. Recept arabských židů. Používá se v arabské kuchyni od pokrmů připravených v Tagine/Tažin/Tajine, pro zeleninu, kuskus atd, až po použití jako chuťovka, nebo příloha.

Recept je z kategorií: Konzervace ovoce

Nahlásit recept

  • 25.11.02 vloženo
  • 17889x zobrazeno

Ingredience

  • 6 citronů Bio
  • hrubá smořská sůl
  • šťáva z citronu navíc

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 07.02.12 23:57

Diskuse k receptu Citrony nakládané v soli z Maroka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 09.02.12 23:20

wydri, diky moc! Tesi me, zes tento recept pouzila, i kdyz je zde plno duplikatu. Casto mam sklenicku v lednici a pouzivam kuru jak v klasickych receptech, tak i v ruznych kreacich 8o

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.02.12 23:50

citrony jsem pouzila normalni, limety i ty Meyer, jsou skvele! Namackala jsem je hodne, aby byly ve stave. Uz ted je ta stava vyborna a urcite ji budu pridavat nejen do salatu. A pak bude tajine ! Babi, dobre ze jsi receptem obohatila Labuznika :palec:

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Citrony nakládané v soli z Marok - Scarlet,

nevím jak poděkovat, ale musím se přiznat, žes mi udělala radost ;o) Tento recept se váže na mnoho jiných z Maroka a okolí. Ale něž Ti ty citrony uleží, tak přidám další recepty na jejich použití k těm, co zde již jsou…

Přeji Tobě a Tvým blízkým příjemný víkend!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Citrony nakládané v soli z Marok - Scarlet,

nevím jak poděkovat, ale musím se přiznat, žes mi udělala radost ;o) Tento recept se váže na mnoho jiných z Maroka a okolí. Ale něž Ti ty citrony uleží, tak přidám další recepty na jejich použití k těm, co zde již jsou…

Přeji Tobě a Tvým blízkým příjemný víkend!

Scarlet02
577 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Citrony nakládané v soli z Maroka.

Tohle vyzkouším a poreferuji, jak nám to chutnalo. Babi, díky ne jenom za tento recept, ale za všechny! Mám je všechny hrozně ráda, akorát mám vždycky problém který vybrat. Jsou úžasné všechny!

Zdraví a hezký večer přeje

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Majo...

Příprava citronů používá kůry a dužiny, raději než šťávy. Vím, je to trochu neobvyklá příprava citronů, ale marocká kuchyně je hodně používá. Napsala jsem recept ¨Marocké kuře¨(26/11), kde je znázorněno použití takto naložených citronů, které mají zajímavou chuť. Dostanou se koupit i komerčně, ale nevím, jestli v ČR, a to byl důvod, proč jsem recept napsala. K otázce kolik soli se použije. Na první posypání v cedníku udávám ¨hodně¨, jednoduše vezmu krabici se solí a prosypu vrstvy plátků s asi 1/2kg soli (hrubá sůl je těžká). Při pěchování do sklenice je množství soli udáno. Děkuji Ti za zájem o recept! Pěkný den Ti přeje,

rastoba
492 příspěvků 28.11.02 11:33
...
Maja02
6 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi

prosím Tě, když všechna šťáva vyteče, pak na co se
tyhle citrony použijou? Kolik soli třeba na tyhle citrony
dát?
Děkuji, je to prostě neco nové.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz