Recept Citrónový koláč se sněhem

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Moje maminka dělávala vynikající koláč, říkali jsme mu páj, ale nevím, zda je ten název správný. Vypadá složitě, ale ve skutečnosti je jeho příprava poměrně snadná. Většinou koláč maminka vyráběla jen s pudinkovým krémem a sněhem, ta kombinace nakyslého krému a sladkého sněhu byla nezapomenutelná. Přidáním ovoce se všem nic nezkazí. Sníh maminka dělala vařený, ten je lepší, ale protože ho neumím, dělám sníh nevařený.

Postup

Těsto:
150 g polohrubé mouky smícháme s 40 g cukru a špetkou soli. Přidáme 75 g másla, 2 žloutky a postupně přilejeme cca 7 cl. mléka. Mléko přidáváme opatrně, aby těsto nebylo moc řídké. Vše zpracujeme v těsto, které necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici.

Odpočinuté těsto vyválíme do kruhu a vložíme do předem vymazané a vysypané dortové formy tak, aby okraje těsta byly vytažené asi 2,2 až 3 cm nad dnem formy. Pečeme v předem na 200 stupňů vyhřáté troubě do růžova (asi 10 – 15 minut). Necháme vychladnout.

Krém
Z odměřeného množství vody odebereme menší část, do které rozmícháme vanilkový pudink. Zbylou vodu dáme vařit s cca 2 PL cukru. Do vařící vody nalejeme pudink rozmíchaný ve vodě a vaříme, dokud pudink nezhoustne. Do ještě horkého pudinku rozpustíme 50 g másla a necháme vychladnout. Do vlažného pudinku rozmícháme 1 žloutek a dochutíme citrónovou šťávou.

Do upečeného korpusu rozetřeme krém, na něj položíme ovoce a navrch naneseme ušlehaný sníh. Dáme krátce zapéci do horké trouby. Koláč v troubě hlídáme, sníh se velmi snadno spálí. Necháme vychladit.

Koláč je dobrý i bez ovoce, jen s krémem a sněhem.

Recept je z kategorií: Koláče


Reklama

Nahlásit recept

  • 04.09.16 vloženo
  • 1230x zobrazeno

Ingredience

  • Těsto
  • 150 g polohrubé mouky
  • 40 g pískového cukru
  • 75 g másla
  • 2 žloutky
  • cca 7 cl mléka
  • špetka soli
  • Krém
  • 0,5 l vody
  • 1 vanilkový pudink
  • 2 Pl pískového cukru
  • 1 žloutek
  • 50 g másla
  • trochu citrónové šťávy (dle chuti)
  • Sníh
  • 3 bílky
  • 150 g pískového cukru
  • špetka soli
  • Kompotované nebo čerstvé měkké ovoce

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Citrónový koláč se sněhem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
lydia
1226 příspěvků 23.09.16 19:03

Rosaa děkuji, tak ten sníh podle vašeho návodu zkusím, já jsem byla jenom tím názvem překvapená a kolem mne ho taky nikdo neznal. Já se někdy řídím podle toho proč to dělat jednoduše, když to jde složitě :lol: a ráda se něco přiučím. Zdravím, Lydia

 
rosaa
49 příspěvků 19.09.16 18:55

Lydia, těší mne, že vám koláč chutnal. Vařený sníh se dělá asi tak, že se bílky částečně ušlehají v kovové nebo skleněné míse, pak se mísa vloží do vody vařící se v kastrole a šlehá se do ztuhnutí. Neumím ho ale, proto na koláč dělám sníh obyčejný, který se teplem při zapékání tak nějak zapeče. Rossa

 
lydia
1226 příspěvků 17.09.16 18:52

Nejdřív bych chtěla přidat hodnocení. Rosaa, koláč byl výborný. Měla jsem návštěvu a koláč se okamžitě ztratil.
Koláč mě zaujal ne jenom krémem, ale hlavně tím vařeným sněhem :). Možná se tomu sněhu říká ještě jinak, ale pro mne to byla španělská vesnice, ještě jsem nikdy neslyšela :) a do dnešního dne nikdy něco podobného nedělala. Ušlehat sníh s cukrem umím, ale vařený sníh? Samozřejmě jsem musela vyzkoušet. Na internetu jsem si našla recept. Včera jsem si připravila těsto, s kterým se velmi dobře pracovalo, ale do mé obvyklé formy 26 cm ho bylo málo, i náplň by nestačila, tak jsem pekla ve formě 22 cm. Pudink se mi podařil.! V receptě, který jsem si našla na internetu, byl poměr 1 hrnek cukru, 1 hrnek vody, 3 bílky. Vaříme pomalu… aby byl rozvar ve správné hustotě, správnou hustotu poznáme tak, že do cukrového rozvaru namočíme očko…jaké očko? Vzala jsem sítko a držátko jsem namáčela, ale bublinky se nedělaly, nakonec jsem v kastrůlku měla jenom ubublaný cukr, během pár vteřin bez vody. Tak jsem dala cukr do sněhu a řekla si, tak to sis mohla všechno ušetřit. Do kastrůlku, ve kterém mi zbylo trochu cukru jsem přidala trochu vody, kterou jsem vřelou nalila do sněhu, přidala ještě jeden bílek (dělala jsem sníh jenom ze 2 bílků) a světe div se, sníh se přesto podařil. Nevím, jestli byl vařený nebo obyčejný.
Facit: kuchyň plná špinavého nádobí, polepená plotna a spálené prsty.
Za to ale nemůže recept od Rosaa, ale moje paličatost. A ten vařený sníh zase zkusím :oops:, snad se ho naučím.
Děkuji za recept, :kytka: určitě budu opakovat ve větší formě. (citronové šťávy jsem dala ze 3 citronů, aby koláč chutnal po citronech).

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Jahodový pohár Jahodový pohár
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz