Recept Citrónový koláč se sněhem
rosaa Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Úvod
Moje maminka dělávala vynikající koláč, říkali jsme mu páj, ale nevím, zda je ten název správný. Vypadá složitě, ale ve skutečnosti je jeho příprava poměrně snadná. Většinou koláč maminka vyráběla jen s pudinkovým krémem a sněhem, ta kombinace nakyslého krému a sladkého sněhu byla nezapomenutelná. Přidáním ovoce se všem nic nezkazí. Sníh maminka dělala vařený, ten je lepší, ale protože ho neumím, dělám sníh nevařený.
Postup
Těsto: 150 g polohrubé mouky smícháme s 40 g cukru a špetkou soli. Přidáme 75 g másla, 2 žloutky a postupně přilejeme cca 7 cl. mléka. Mléko přidáváme opatrně, aby těsto nebylo moc řídké. Vše zpracujeme v těsto, které necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici. Odpočinuté těsto vyválíme do kruhu a vložíme do předem vymazané a vysypané dortové formy tak, aby okraje těsta byly vytažené asi 2,2 až 3 cm nad dnem formy. Pečeme v předem na 200 stupňů vyhřáté troubě do růžova (asi 10 – 15 minut). Necháme vychladnout. Krém Z odměřeného množství vody odebereme menší část, do které rozmícháme vanilkový pudink. Zbylou vodu dáme vařit s cca 2 PL cukru. Do vařící vody nalejeme pudink rozmíchaný ve vodě a vaříme, dokud pudink nezhoustne. Do ještě horkého pudinku rozpustíme 50 g másla a necháme vychladnout. Do vlažného pudinku rozmícháme 1 žloutek a dochutíme citrónovou šťávou. Do upečeného korpusu rozetřeme krém, na něj položíme ovoce a navrch naneseme ušlehaný sníh. Dáme krátce zapéci do horké trouby. Koláč v troubě hlídáme, sníh se velmi snadno spálí. Necháme vychladit. Koláč je dobrý i bez ovoce, jen s krémem a sněhem.
Recept je z kategorií: Koláče
- 04.09.16 vloženo
- 2840x zobrazeno
Ingredience
- Těsto
- 150 g polohrubé mouky
- 40 g pískového cukru
- 75 g másla
- 2 žloutky
- cca 7 cl mléka
- špetka soli
- Krém
- 0,5 l vody
- 1 vanilkový pudink
- 2 Pl pískového cukru
- 1 žloutek
- 50 g másla
- trochu citrónové šťávy (dle chuti)
- Sníh
- 3 bílky
- 150 g pískového cukru
- špetka soli
- Kompotované nebo čerstvé měkké ovoce
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Citrónový koláč se sněhem
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Citrónový koláč se sněhem
1227 příspěvků 23.9.16 19:03
Rosaa děkuji, tak ten sníh podle vašeho návodu zkusím, já jsem byla jenom tím názvem překvapená a kolem mne ho taky nikdo neznal. Já se někdy řídím podle toho proč to dělat jednoduše, když to jde složitě
a ráda se něco přiučím.
Zdravím, Lydia
49 příspěvků 19.9.16 18:55
Lydia, těší mne, že vám koláč chutnal. Vařený sníh se dělá asi tak, že se bílky částečně ušlehají v kovové nebo skleněné míse, pak se mísa vloží do vody vařící se v kastrole a šlehá se do ztuhnutí. Neumím ho ale, proto na koláč dělám sníh obyčejný, který se teplem při zapékání tak nějak zapeče. Rossa
1227 příspěvků 17.9.16 18:52
Nejdřív bych chtěla přidat hodnocení. Rosaa, koláč byl výborný. Měla jsem návštěvu a koláč se okamžitě ztratil.
. Možná se tomu sněhu říká ještě jinak,
ale pro mne to byla španělská vesnice, ještě jsem nikdy neslyšela
a do dnešního dne nikdy něco podobného
nedělala. Ušlehat sníh s cukrem umím, ale vařený sníh? Samozřejmě jsem
musela vyzkoušet. Na internetu jsem si našla recept. Včera jsem si
připravila těsto, s kterým se velmi dobře pracovalo, ale do mé obvyklé
formy 26 cm ho bylo málo, i náplň by nestačila, tak jsem pekla ve formě
22 cm. Pudink se mi podařil.! V receptě, který jsem si našla na internetu,
byl poměr 1 hrnek cukru, 1 hrnek vody, 3 bílky. Vaříme pomalu… aby byl
rozvar ve správné hustotě, správnou hustotu poznáme tak, že do cukrového
rozvaru namočíme očko…jaké očko? Vzala jsem sítko a držátko jsem
namáčela, ale bublinky se nedělaly, nakonec jsem v kastrůlku měla jenom
ubublaný cukr, během pár vteřin bez vody. Tak jsem dala cukr do sněhu a
řekla si, tak to sis mohla všechno ušetřit. Do kastrůlku, ve kterém mi
zbylo trochu cukru jsem přidala trochu vody, kterou jsem vřelou nalila do
sněhu, přidala ještě jeden bílek (dělala jsem sníh jenom ze 2 bílků) a
světe div se, sníh se přesto podařil. Nevím, jestli byl vařený nebo
obyčejný.
, snad se ho naučím.
určitě budu opakovat ve větší formě.
(citronové šťávy jsem dala ze 3 citronů, aby koláč chutnal po
citronech).
Koláč mě zaujal ne jenom krémem, ale hlavně tím vařeným sněhem
Facit: kuchyň plná špinavého nádobí, polepená plotna a spálené prsty.
Za to ale nemůže recept od Rosaa, ale moje paličatost. A ten vařený sníh zase zkusím
Děkuji za recept,