Recept Citronová pěna
Joris Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Toto množství vyjde na klasickou dortovou formu.
Postup
Necháme nabobnat želatinu ve studené vodě. Z bílků se špetkou soli vyšleháme sníh, když jsou bílky z poloviny ušlehané přidáme polovinu cukru a došleháme do tuha. Odložíme stranou.(Můžeme šlehat i ve vodní lázni, v tom případě necháme sníh vychladnout před tím než ho spojíme se šlehačkou). V kastrůlku zahřejeme citronovou šťávu. Sundáme z ohně. Z hydratované želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a za stálého míchání vkládáme do citronové šťávy jeden plátek želatiny po druhém. Necháme zchladnout. Ostrouháme si kůru z jednoho citronu. Vyšleháme smetanu do tuha společně se zbývající polovinou moučkového cukru a citronovou kůrou. Přidáme sníh z bílků, a velmi opatrně, aby nám objem nespadl-jemnými pohyby ze shora dolů vše dobře smícháme. Potom přidáme pozvolna po krapítkách rozpuštěnou a vychlazenou želatinu v citronové šťávě a opět opatrně, s citem dobře promícháme. Mousse nalijeme do formy, nádoby, povrch uhladíme a dáme do lednice ztuhnout.
Recept je z kategorií: Dezerty Nepečené moučníky Pěny
- 01.08.12 vloženo
- 16500x zobrazeno
Ingredience
- 500 ml smetany
- 115 g moučkového cukru
- 85 g citronové šťávy (cca. 2 citrony)
- kůra z jednoho citronu
- 4 plátky želatiny
- 4 bílky
- špetka soli
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku14.12.14 20:54
Hodne velka pecka!!! Upeceno sestre k narozeninam. Uzasny korpus a jeste lepsi pena. Chtela jsem ho vyfotit a naaranzovat, ale nemela jsem sanci… Stravnici byli rychlejsi.
Líbí se mi29.3.13 11:53
Upekla jsem jen piškot - je výborný a moc dobře se s ním pracuje. Díky.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům3.9.12 16:51
Jedna z variací citronové pěny, se základem ze sušenek. Krém je z mascarpone a bez smetany. Osobně upřednostňuji citronovou pěnu, na kterou je zde uveden recept.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkůmDiskuse k receptu Citronová pěna
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Citronová pěna
Odchod Jorise z Labu a hlavně ztráta úžasných fotek
v diskusi k tomuto receptu jsem si na ně zase
vzpomněla…škoda převeliká…
To jsme si namazali medu! A pak, že nejsou včeličky!

Ale teď úplně vážně. Definitivně jsem se zbláznila. Koupila jsem si další formu. A taky novou váhu, abych mohla navážit 41 g.
Tak - šup sem s dalším receptem! Potřebovala bych dortík pro dvouletou slečnu, na 11. dubna. Nebylo by tam něco k okopírování? Vybrala jsem sice http://www.labuznik.cz/…tanovy-dort/
ale jahody už byly vloni, což si určitě nepamatuje a i celkově je jí to ještě dost ukradený, ale abych mohla být za hvězdu!
Děkuji za inspiraci a velmi ručičku líbám!
Děkuji za pochvalu
, já na těch mých taky nacházím tisíce
chyb 
Ale nesouhlasím s vámi, vaše fotky vypadají skvěle
Když vidím takovéhle obrázky, propadám depresím. Přijde mi, že mám všechno upatlané, když to neupatlám, tak mi to upadne nebo do toho alespoň kousne jako první pes.
Tu pochvalu si nemohu odpustit. Je to veliké estetično! Krása, krása!
V plánu je nemám, ale myslím si že by to s tímto piškotem šlo
Opet jsem omracena krasou jednoduchosti a vkusu kulateho dortu a najednou se doctu, ze autor sam hodnoti vytvor jako „rychlovku a zdobeni moc nic“
Relativne vzato…
Joris
, já a digitální váha?, kdepak, ta
moje umí jen po 2 dekách, zdá se mi, že v porovnání s ostatními mám
doma decimálku 

Ale kdyby bylo nutné, tak půjčím od babí Amálku, váhu pro diabetiky, ale nebude nutné. (stejně vejce jsou pokaždý jinak velká)
Jsem ráda, že jsi přepočítal na 1 plech, snažím se už dlouho o mini roládky, ale nikdy neupeču slaboučký piškot, snad tento recept mi pomůže k úspěchu, ale stejně bych byla moc ráda za mustr od tebe, nemáš je náhodou v plánu?
@Joris


Líbí se mi přidání více způsobů použití, dobře vypadá jak kulatý, tak i hranatý dortík
Ale prvně to chci vyzkoušet ve formě toho poháru… na zkoušku
Jen netuším, kdy se k tomu dostanu, zde je tolik receptů a já nějak nestíhám… Ještě, že je tu možnost si je ukládat
Danda, původně tento recept (na piškot)* pochází z jednoho hotelu, kde se používají o něco větší plechy na pečení a množství je na 4 tyto plechy. Toto množství, jak jsem uvedl je vypočítáno na 1 normální plech, který se používá v domácnosti. Myslím že by se nic nestalo, kdyby se to zaokrouhlilo na 40 g a 60 nebo 55 g, ale zároveň si myslim že by to neměl být problém navážit, když téměř v každé domácnosti je digitální kuchyňská váha
*Editováno
Joris, ale není důležité dodržet 41g a 58g?
Když dělám dort kde chci jen slabý plát piškotu (jako v tomto případě) upeču ho podle následujícího receptu na plech a pak vykrojím podle tvaru, velikosti formy ve které budu dort dělat. Tento piškot je velice flexibilní a neláme se.
Piškot:
3 vejce
58 g cukru
41 g hladké mouky
25 g maizeny (kukuřičný škrob)
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem.
Ušleháme sníh z bílků.
Mouku prosejeme s maizenou.
Opatrně smícháme žloutky se sněhem, přidáme směs mouky a maizeny a jemnými pohyby ze shora dolů vše dobře promícháme.
Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem a pečeme při 200°C cca 5 minut.