Recept Čínské plněné paprikové lusky

Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Čínské plněné paprikové lusky

Úvod

Objevila jsem recept :-), wydra ho objevila před x lety, je jiný, je chutný, je rychlý, je nenáročný… proto ho přidávám :-)
Zdroj - jeden list z nějaké čínské kuchařky

Postup

Papriky po délce rozpůlíme a odstraníme semena.

Vepřové maso, bambusové výhonky, česnek a cibuli velmi jemně nasekáme a smícháme s vínem, wej-su, vejcem a solí. Pokud nejsou papriky pálivé přidáme chilli.

Směsí papriky naplníme a pomalu smažíme na oleji nejdříve masem dolů, po 5 minutách obrátíme, zastříkneme vývarem a krátce podusíme.

Šťávu v pánvi zalijeme připraveným zálivem, prohřejeme a papriky polijeme.

Recept je z kategorií: Plněné vepřové maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 19.04.11 vloženo
  • 5002x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • 4 zelené paprikové lusky
  • 200g vepřového masa
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malá cibule
  • 30 g bambusových výhonků
  • 1 vejce
  • 2 lžíce čínského rýžového vína
  • špetka wej-su
  • 1 lžička máčeného škrobu
  • špetka cukru.
  • Záliv:
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce čínského rýžového vína
  • 2 lžíce hovězího vývaru
  • čtvrt lžičky wej-su
  • 1 lžička máčeného škrobu
  • špetka cukru

Doporučená příloha

  • rýže, placky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 20.04.11 07:38

Diskuse k receptu Čínské plněné paprikové lusky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.04.11 01:36

Položil jsem tu otázku přímo řečnickou - proč chutná mořská sůl jinak než dolovaná, kamenná. Protože žádná z nich není chemicky čistá.
Každý ví, že H2O je voda, že. Ale voda chemicky čistá, destilovaná, k pití naprosto nevhodná.
No a tak je to se vším.
MSG je, nebo aspoň by mělo být, chemicky čisté. Asi v těch původních řasách ze kterých wej-su dělali něco bylo, co do výsledného produktu „prosáklo“.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.04.11 00:01

esmeraldo, kup si sul „kala namak“ (cerna sul). Dovezla jsem si ji z Indie, kde jsem ji objevila. Je lahodna, pouzivam do salatu a do ruznych jemnych jidel, aby vynikla jeji uzasna chut.
 http://en.wikipedia.org/wiki/Kala_Namak

Příspěvek upraven 21.04.11 v 00:05

 
esmeralda
4813 příspěvků 20.04.11 23:44

Díky za vysvětlení ohledně máčeného škrobu.

V hodně zemích je MSG zakázané. Asi na to mají své důvody.
U nás zakázané není, ale asijské restaurace ho nepoužívají.
Ani neznám nikoho kdo by ho používal doma.

Také jsem sobě zakoupila ze zvědavosti himalajskou sůl. Je moc hezká - růžová. Ale že bych poznala rozdíl od obyčejné soli, to říci nemohu.
Možná to je tím že solíme velice nepatrně nebo vůbec.

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.04.11 23:02

Alis, jo, ale proč mořská sůl chutná jinak než dolovaná?
A proč je rozdíl ve vitamínech přírodních a uměle vyráběných?
Dnes ráno jsem se tu zeptal - kde proboha lidi kujete wej-su. Totiž, podlé mé čínské kuchařky, vydané tady v Americku, autor rodilý je Číňan, wej-su byl výtažek z mořských řas. Byl, už není, lidé se ho naučili vyrábět uměle.
Glutamát sodný je sodná sůl kyseliny glutamové a uměle vyráběný. S původním a pravým wej-su má společné jen to jméno, které se dnes vznešeně MSG dává. Mnoha lidem MSG způsobuje problémy, ovšem je fakt, že je obsaženo dnes už skoro ve všem a je mi moc líto chudáků, kteří tím pádem skoro nemají co jíst. Nicméně bych nechtěl tvrdit že to ovlivňuje porodnost, vlastně možná jo, zvyšuje ji. :-D
Je fakt, že v čínských restauracích jeho používání přeháněli, organismus si na něj zvykne, vyžaduje ho a vlastně vás nutí jíst ho víc a víc. Ale totéž platí i pro cayanský pepř. Tady jsou dva články o MSG, poněkud si protiřečí, tak si vyberte.
http://clanky.vareni.cz/glutamat-sodny/
http://www.eufic.org/…matu-sodnem/
A na závěr, mně prostě jen zaujalo to jméno, protože jsem wej-su v životě neviděl, neochutnal a jen o něm četl. My sami doma s MSG potíže nemáme, alergie se nekoná, a rozhodně nechci tvrdit, že je to jed. Sám si ho sypu do dršťkové a pak hlasitě mlaskám.

Příspěvek upraven 20.04.11 v 23:06

 
di
2451 příspěvků 20.04.11 22:52

Alis: no bať - sodná sůl jedné z aminokyselin, nic jiného.

 
Alis
2617 příspěvků 20.04.11 22:49

Holky moje, kdyby měl glutamát tak ničivé účinky, jak někteří tvrdí, není Čína nejlidnatější zemí světa :-)

Příspěvek upraven 20.04.11 v 22:50

 
di
2451 příspěvků 20.04.11 22:43

Dando, nejsme ve při, ohledně glutamátu se snažím stále dělat osvětu, občas se střídavými úspěchy.

Příspěvek upraven 20.04.11 v 22:52

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.04.11 22:18

Myslím si, že je to stejné jako tvrdošíjně odmítat bujony průmyslově vyráběné, kečupy … asi bychom nemohli jíst skoro nic, hořčici, nakládané okurky, sojovky, uzeniny … všude je něco. Asijská kuchyně nepoužívá skoro žádnou sůl, ale přidává nepatrné množství glutamátu, co je větší zlo?

Di, já na reklamu dám pramálo, ale nadzdvihávají mne řeči o Bio :-)

http://www.eufic.org/…matu-sodnem/

 
di
2451 příspěvků 20.04.11 22:00

Alis, taky nejsu chemik (jen mám z chemie šest zkoušek a jednu státnici), nicméně si myslím, že máš pravdu. Ovšem reklama je všemocná a název prodává.

 
Alis
2617 příspěvků 20.04.11 21:34

Protože nejsem chemik, položím velmi pravděpodobně úplně pitomou otázku (ale zase se možná něco dozvím). Glutamát sodný je přece glutamát sodný, ať ho získám jakkoli, ne? Není to stejné, jako že NaCl je pořád NaCl, ať ho získám z moře nebo jakkoli jinak?

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.04.11 21:13

Drobku, používám Aji-no-moto http://www.ajinomoto.com/…n/index.html v dobré víře, že ochranná známka zaručuje tradici :-)

Příspěvek upraven 20.04.11 v 21:20

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.04.11 16:02

Lidi kde berete wej-su? Já ho v životě neviděl, pravé wej-su z mořské trávy, to ještě někdo dělá? :roll:
Tady i v orientálních obchodech dostanu jen MSG, doma pokud jsem tam ještě byl se prodával glutasol. Obé je čistá chemie přírody prostá.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.04.11 08:48

Nedělala jsem je celé, půlky, nejdřív masem do oleje, pak otočit, pak jsem je rozkrojila na díly pro lepší hůlkovou manipulaci a na talíř dala ty krajní zádama nahoru, prostřední bříškem nahoru, ale politím to není moc vidět. Jaktože jsem je jedla až teď, když jsou tak rychlé a dobré? :-)

Esme, to je u nás tak: táta 3 půlky, syn 3 půlky a já dvě, takové šetřící dietní dělení, ale stejně mi nepomáhá :-P
Bambus se dá koupit v plechovce od 150g až po tříkilové, možná i větší, protože sambaly prodávají po 25kg, krájený na nudličky, na plátky, jenom špičky, 20cm výhonky, nebo jen zatavený v igelitu, sušený …, kdyby jsme tu měli všeho jako bambusu, tak máme ráj na zemi :-)

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.04.11 07:57

Ted se divam na tu fotku Dando, tys je delala cele, ja mam v receptu pulky! Napred se tou masovou stranou daji do rozpaleneho oleje a pak po 5 min se otoci a na „zadech“ se dodusi. Jsou brzo hotove .

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.04.11 07:37

Ten recept je opravdu vynikajici, protoze podle cinske kucharky varim nepocitane let , tyhle papriky jsou obcas mezi cinskymi jidly u me zavedeny. Jsou uplne jine nez zname plnene papriky. Jednu fotku mam, pridavam.

Esme, maceny skrob - 1 dil skrobu a dva dily vody. Zamichat a odlozit. Kdyz potom chces zahustovat, vodu slejes a ten usazeny skrob pouzijes.

 
Bento
794 příspěvků 20.04.11 07:08

Jeje, nepoznam odlozim , :palec: ja mam tych vyhonkov este vela v mrazaku.
Jednoduche a dobre.

 
esmeralda
4813 příspěvků 20.04.11 03:55

Dando, je to moc hezký recept.
3 porce, 4 papriky…to budou asi dvě pro mě, že? :-D

Já mám ráda vše orientované směrem na Orient.

Nevím jaké je dnes zásobování asijskými surovinami, kdyby ale někdo nemohl sehnat bambusové výhonky, dají se nahradit (skoro k nepoznání) syrovou kedlubnou nakrájenou na velmi tenké plátky.
Ony ani výhonky ani kedlubna nemají výraznou chuť, je to tam kvůli tomu křoupání.

Jedna otázka: znamená máčený škrob že jej romícháme v trošce vody? Nebo to znamená něco jiného?

Tento recept vyzkouším a dám vědět jestli dostane 10 z 10 nebo více.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Chilli con carne Chilli con carne
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz