Recept Čínska ostrokyslá polievka

Dharma70 Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Ázijské hríby prelejeme vriacou vodou a necháme chvílu ( asi 10 min. ) odstáť. Do vody pridáme kocky slepačieho vývaru, ocot, sójovú omáčku, mletú papriku, mleté chilli a privedieme do varu. Ostatné suroviny okrem vajíčok a maizeny pokrájame na veľmi malé kúsky a pridáme do ochutenej vriacej vody. Zprudka varíme asi 10 minút. Maizenu namočíme v troche studenej vody a zahustíme ňou polievku. Necháme prejsť varom. Polievku ochutnáme a ak treba dochutíme sójovou omáčkou, octom alebo chilli. Vajíčka rozbijeme a pridáme k nim trochu studenej vody. Vymiešame ich a opatrne pri stálom miešaní pridáme do polievky. Polievku odstavíme. Na ozdobu môžeme pridať trochu nakrájenej pažítky alebo vňaťky z mladej cibuľky.

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 07.05.07 vloženo
  • 24254x zobrazeno

Čas přípravy

  • asi 15 min. + 10 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • kuracie mäso........................................... 300 g
  • hríby ( najlepšie zmes ale aj šampióny ). 1 konzerva ( malá)
  • ázijské čierne hríby ( Jeremiášovo ucho ) 2 hrste
  • mrkva...................................................... 2 stredne veľké
  • bambusové výhonky............................... 1/2 konzervy
  • sójové klíčky........................................... 1 konzerva ( malá )
  • zaváraná kápia....................................... 6 ks
  • tofu syr - biely......................................... 1 balenie
  • vajcia...................................................... 2 ks
  • slepačí vývar ( Maggi )........................... 5 kociek
  • chilli - mleté........................................... 1/2 ČL
  • ocot........................................................ 6 PL
  • sójová omáčky....................................... 6 PL
  • voda....................................................... 3 litre
  • maizena................................................. 6 PL
  • paprika – mletá, sladká......................... 1 KL

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Čínska ostrokyslá polievka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Čínska ostrokyslá polievka

esmeralda
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čínska ostrokyslá polievka - Rudlaizinho,

asijské houby jsou tvrdší než evropské. Ať je vaříš jak dlouho chceš vždy si zachovají tvar.
Já je kupuji sušené. Když je potřebuji, zaliji je vařící vodou a nechám rehydrovat cca 15 minut. Pak nakrájím a vařím.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čínska ostrokyslá polievka- Rudlaizihno,

já vajíčka rozšlehám vidličkou a potom je malým čůrkem vlévám do polévky. V druhé (pravé - jsem pravák) ruce držím vidličku ponořenou v hrnci, kmitám s ní a ta vajíčka směřuji na ni. Nejlepší je lít vajíčka do vroucí polévky ihned po sejmutí z plotny.
No a s těmi houbami nevím, to ať Ti poradí někdo jiný… já používám buď české sušené houby a u těch cizokrajných se řídím návodem na obalu.
Hezký večer Bona

rudlaizihno
5 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čínska ostrokyslá polievka

Ahojte
prosim Vas o radu ázijské čierne hríby som si namocil na 12 hodin a potom som ich este asi 20min. varila ale aj tak boli tvrdsie .....
a ako na pridanie vajicka, lebo som to robil prvy krat a vysledok bol otrasny .:))) ako na to ???? ::)))))))))))))))))) dakujem

kamilio
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čínska ostrokyslá polievka

Dovolím si zpřesnit názvosloví použité houby. Jde o Ucho Jidášovo (cz) - Boltcovitku bezovou (cz) - Uchovec bazový (slov) - Hirneola auricula - judae (lat).
Na Slovensku se možná místy užívá přívlastek Jeremiášovo, ale osobně to slyším poprvé.

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čínska ostrokyslá polievka,Esme,

Judáš bol jeden z apoštolov (zradca) a Jeremiáš prorok…

vlastibulka
81 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čínska ostrokyslá polievka, esmeralda

aj ja som zabudla napísať, že pridávam ryžové víno shao-xing…

esmeralda
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čínska ostrokyslá polievka

Aničko, já si hned myslela že se jedná o překlep že autor myslel Jidášovo ucho. Nebo ne? Nikdy jsem o Jeremiášově uchu neslyšela.

Kamilio, v asijské kuchyni je běžné že se to, čemu my říkáme „polévka“ prodává ve velkých mísách a je to považováno za celé jídlo. A tahle polévka je opravdu výborná.

Vlastibulko, to jsem zapomněla zmínit. Také do ní dávám čínské kuchyňské víno. Samotné je absolutně nepitelné, ale v té polévce sedí.

vlastibulka
81 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čínska ostrokyslá polievka

tak, presne táto polievka je v našej rodine už dlhšie favoritom a ja sa nebojím dochucovať ju bielym vínom :-)

Dharma70
28 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čínska ostrokyslá polievka - Kamilio

tie 4 porcie sú tam správne… jeden tanier väčšinou nikomu nestačí… raz som navarila trojitú dávku z tejto polievky a tiež bola preč za chvíľku - je pravda, že nás bolo vtedy viac…

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čínska ostrokyslá polievka, Esme,

Jidášovo ucho je Judášove ucho, alebo uchovec bazový (lebo žije hlavne na bazovom dreve). A tofu som si obľúbila tiež až keď som ho začala používať do šalátov namiesto syra.
Do tejto polievky ja dávam ešte kopu póru - nudličky, ale až keď vypnem oheň.

Labužník handula02
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čínska ostrokyslá polievka, Kamilio

Takové prkotiny bych tu neřešila.

kamilio
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čínska ostrokyslá polievka - Dharmo

Recept pěkný, pouze si myslím, že 0,8l polévky na jednu porci je trochu víc, než je obvyklé. Já ani takové talíře doma nemám.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čínska ostrokyslá polievka-Esme,

tak já to zkusím…pro jistotu nejdřív s menším množstvím…ale běda, jestli mi to nebudou jíst!! :-))))
Dám vědět.
Pa B.

esmeralda
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čínska ostrokyslá polievka - Bona,

ani já tofu dobrovolně nejím, ale v této polévce ho snesu.
Zkus to. Důležité asi je nakrájet tofu na malé kostky.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čínska ostrokyslá polievka-Dharma,

tak na tuhle polívčičku se už moc těším!! Jen vynechám tofu, nepřišli jsme mu doma na chuť (spíš naopak:-) ).
Díky za recept.
Bona

esmeralda
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Čínska ostrokyslá polievka - Dharma,

tuto polévku přímo miluji.
Je to snad jediný pokrm ve kterém jsem ochotná pozřít tofu. Chilli do toho dávám asi o trochu více (používám čerstvé chilli papričky). Mrkev ani kapii nedávám, zato přidám ke konci rajče. Tofu přidávám až nakonec, neboť používám tu měkký druh (silken), aby se nerozvařilo.
A houby dávám shitake a Jidášovo ucho (možná slovensky je to Jeremiášovo?).
Uvařím vždy pro čtyři lidi, ale sníme ji sami dva. :-))))

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Cuketové placky Cuketové placky
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz