Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
gmp Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Nápoj z Listę Produktów Tradycyjnych zapsaných jako tradiční polský nápoj v EU. Woj. Śląskie. V minulosti byl tento nápoj velmi populární na Śląsku Cieszyńskim, v dobách, kdy nebyly léky tak dostupné jak v současnosti. Nyní pomalu by upadl v zapomnění, kdyby ne jeho zápisu do „Listy“. Ale možno říci, že do dneška je v paměti vrstevníků ze Śląska Cieszyńskiego, kterým ho maminka připravovala, když se jim do školy nechtělo.
Do čistě vymyté nádoby (nesmí být ani stopy po mastnotě nebo mycích prostředcích), nejlépe nerez, vlijeme vodu, vložíme hrst květu černého bezu, hrst ovsa a pokrájené fíky. Zakryjeme pokličkou a hodinu vaříme na pomalém ohni. Po hodině sundáme z plotny a necháme vychladnout, scedíme přes plátno, nikdy nepoužívat kovové cedníky. Uchováváme v chladném místě, před užitím osladíme medem. Hovořit o léčivých účincích černého bezu je nošením dříví do lesa. Moje maminka, když mě učila bylinky, vždycky říkávala: "před heřmánkem smekni, před bezem si klekni" Jen mě tak napadlo, že vlastně maminka (r.1906), ale i všichni strejkové a tety považovali znalost bylinek, ptáků, zvěře, stromů za stejně podstatnou jako znalost písma a počtů, že já tehdá neposlouchal. Fíky mají též léčivé vlastnosti, krom toho, že dodávají chuť. Čistí organismus a mají antibakteriální účinky. Zkušenost vlastní nemám, u nás moc fíků nikdá nerostlo. Ječmen je tu na Slezsku nazýván „ziółkiem szpitalnym – dobrym na wszystko”. Je pomocníkem při chorobách horních cest dýchacích, při průjmech, ale pozor u srdcařů. Působí na tlak - snižuje. Vzpomínám si, že teta každé ráno stála na zápraží, než šla do chlíva a kloktala si odvarem z ječmene, ale to jsou takové útržky....Abych předešel nedorozumnění - ty vzpomínky, stejně jako moje rodina, jsou z Pacovska.
Recept je z kategorií: Nápoje
stálé zdraví
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Cieszyńska herbata przeciw kaszlowi - Těšínský čaj proti kašli
2904 příspěvků 4.11.09 21:39
Miloško, ale ovs. vločky asi nie, že? Nemám žiadnu obilninu doma, teda vlastne ani figy…
551 příspěvků 4.11.09 21:27
gmp, velmi zaujimavy recept, aj ten komentar…len ten kvet bazy by som dala az uplne nakoniec…baza by sa mala vzdy iba zaparit, pretoze jej ucinne latky sa varom nicia…ale ta celkova kombinacia jacmena a fig a bazy moze byt vyborna…mam vyskusane niektore recepty cinskej mediciny, kde sa s uspechom pri chorobach z nachladnutia vyuzivaju rozne obiloviny (jacmen, proso, ovos, ryza, pohanka…) kombinovane s ovocim alebo zeleninou alebo orechmi…je to jednoduche, ucinne a este k tomu aj velmi chutne
Fíky sušené, a ječmen zrní a musí to být vývar, ne nálev. Miloš
Chtěla bych se zeptat.Fíky musí být čerstvé,nebo stačí ty sučené?A ječmen(oves) znamená zrní.nebo zelená rostlina?