Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
bona Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Do mísy vsypeme mouku, přidáme sůl, sušené droždí, teplou vodu a lžíci oleje. Vytvoříme těsto, které přemístíme na pomoučený vál a rukama zpracováváme do okamžiku, kdy se přestane lepit. Vrátíme ho do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Mezitím nakrájíme cibuli na tenká půlkolečka, ančovičky vyjmeme z oleje a necháme v sítu okapat. Rajčata spaříme vařící vodou, prudce zchladíme studenou, oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ve velké pánvi rozehřejeme asi 4 lžíce olivového oleje, přidáme cibuli a asi deset minut ji za občasného prohazování opékáme. V závěru přiměřeně zasypeme oregánem a osolíme. Přidáme nasekaná rajčata a dusíme asi 40 minut (cibule se bude téměř rozpadat). Nadbytečnou vodu necháme zprudka odpařit. Dosolíme a opepříme. Plech vymažeme tukem. Těsto rozválíme přibližně do velikosti plechu, přeneseme ho na něj a upravíme do požadovaného tvaru. Necháme chvíli odpočinout a znovu trochu nakynout. Na těsto rovnoměrně navrstvíme cibulovou směs a symetricky poklademe plátky ančoviček a celými olivami. Zacákáme olivovým olejem (nebo zbylým olejem z ančoviček), vložíme do trouby předehřáté na 220°C a pečeme asi 30 minut.
Recept je z kategorií: Slané pečivo
zeleninový salát
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Cibulový koláč po francouzsku
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
moc děkujeme za milé přání, Líze jsem ho vyřídila (ona zná moje oblíbence z Labužníka, vždycky se ptá…„mami, a co - bedla, papája, handula, danda, anička…atd., atd…“ i Tebe zná, tak ji to potěšilo (musela si přáníčko přečíst..:-))
Zvládla jsem to poměrně v pohodě, prostě hlavně nebýt v křeči a mít úsměv na tváři - tak, jak jsi mi přála… Nemám přátele, kteří by nepochopili, že sem tam není vše úúúplně nejdokonalejší, hlavně, že se vidíme, povídáme, zasmějeme se a to jídlo a pití je jen příjemná „třešínka na dortu“…
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
hlavně že chutnalo

já taky miluju připravovat plno dobrot na oslavy. No, ráda jím dobré věci a tak chci aby každý ochutnal to co chutná i mě. Občas se u nás někdo ušklíbne nad nějakou mořskou potvorou a jinou havětí, ale jak ochutnají, tak příště neodmítnou
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak už je po oslavě, děti, které mi tu „zbyly“ - jakože nebyly k „odtažení“, okupují obývák a DVD, tak je klid a já si dám vínko…
Bali, recept na rijet přišel opravdu pozdě, takže snad jindy, ale ten chlebík…PARÁDA, byla jsem za hvězdu…Nakonec Ty taky, nejspíš se lehounce zvýší návštěvnost Tvých stránek i prodejnost knížek..:-))
Blanko, já jsem takový maniak, zdědila jsem to po mámě…například jsem před lety trvala na tom, že připravím svoji promoční hostinu sama a pak jsem z vlastní promoce nic moc neměla, usínala jsem vestoje jen jsem si v duchu opakovala „spondeo et polliceor“, abych to nakonec nespletla…:-))
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
spravne delas! Litovat urcite nebudes
Dej to klidne do mrazaku a uvidis jak se ti bude na Silvestra hodit na chutovky!
Bon appetit
dala jsem se zlákat, v pondělí nakoupím maso a v úterý se do toho pustím, nechodím zrovna nikam do práce, tak budu mít o zábavu postaráno
. B.
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Jen to zabere desne casu, ale ten vysledek za to stoji!
Ted tu byl tatka a rikal: teda ten rijet zase byl. Ani bych nemusel jist nic jineho!
Tedy děvčata, vy mi ale děláte chutě! Po týdnu se mi podařilo opět se připojit na Labužníka a jen zírám, co je tu za dobroty. Určitě přibírám na váze jen z toho, že vaše recepty pročítám. Co nejdříve vyzkouším olivový chlebík a i výše uvedený cibulový koláč. Na Rijet si netroufnu, tolik strávníků se u nás neobjeví, aby mi s tím pomohli a já bych za chvilku neprošla dveřmi. Boni, obdivuji tě, jak zvládneš připravit takovou hostinu.
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
co Olivový chlebík, ale TATO DOBROTA to by bylo něco! Ale na to asi nemáš dost času
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Balinko, chlebík je už upečený…! Díky za nápad (ráno jsem sem nakoukla), také se divím, že mě to nenapadlo samotnou, vždyť mám recept uložený…:-) Olivovým chlebíkem jsem nahradila ten hruškový závin, nakonec je to recept od Martiny, která také příjde, tak by bylo trochu trapné ji hostit jejím vlastním receptem…:-)
Dám vědět, jak jsem uspěla (ale nepochybuji..) pod Sněhurky a Tvůj recept, kde je odkaz na tento (trochu jsem to zamotala, ale rozumíš, viď:-)?)
B.
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
skoda,ze te nenapadlo upect TOTO
pochvala by te urcite neminula
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
…a tobě Bono pevné nervy. Jak tě ale znám zvládneš všechno na jedničku s hvězdičkou.
Škoda že to nemám blíže. Hned bych přišla na ochutnávku.
Musela jsem se pousmát nad tvojí poznámkou o Cole. I já ji kupuji jenom pro návštěvy. Mně žízeň nezažene.
Přeji veselé vaření.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
já taky…a ten Tvůj je překrásný, mňam…škoda, že v našem časovém pásmu je již doba příliš pokročilá na jídlo…
No stejnak ho tu nemám, jinak bych se ihned
zakousla…:-))
Zítra si to vynahradíme, pořádáme (sice s týdenním zpožděním) oslavu dcery svátku - Eliška - tak budu od rána péct zákusky, matlat chlebíčky, i na nějaké ovocné poháry dojce (zmrzlinu si odpustíme - téměř všechny pražské děti totiž poznamenalo podzimní počasí a neustále chrchlají), ale bude to velké - výjimečně jsem koupila i colu (pro návštěvy, mým dětem kupodivu nechutná). Pro dospělý doprovod bude víno, tzatziky ozdobené olivami, tousty s pečeným česnekem, pečené masíčko zastudena, zeleninová obloha, závin s hruškami a nivou, sýrová mísa… Snad to (já i moje trouba) stihnu…! Dobrou noc a Tobě, Esme, příjemný den. Bona
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
slané koláče mám raději než sladké.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Tekutinu z rajčatovo-cibulové směsi je třeba nechat odpařit. A ančovičky jsou v téhle kombinaci opravdu jemné, tak to Papajo zkus prozatím třeba jen na polovinu a na tu druhou dej například ruličky pancetty…To mě teď jen tak napadlo, nevím, jaké by to bylo..
Ale koukám, že recept od babi mi unikl, ten obrázek je moc hezký, jen mi připadá, že já mívám koláč světlejší…ale třeba je to fotkou. Také kladu ančovičky takto do „mřížky“.
Recept mám od kámošky, možná se inspirovala v „olivovce“. Já ji bohužel ještě nemám, ale strašně se na ni těším… Bona
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Ano, ano, jedine ve sklenicce. No ale kazdopadne pocitej s tim, ze se jedna o pekne ziznive jidlo. Ja si k nemu davam vychlazene pivo, ale vino take nezklame.
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
nejlepsi jsou ty ve sklenicce. Jak uz jen filety, tak i s kapary.
No, teď nedávno jsem někde četla diskusi o shánění dobrých (nebo vůbec) ančoviček.......Tak je tedy zkusím, když myslíš…
P.
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Hodne podobne pissaladiere, az na ta rajcata. Papajo, zkus aspon na cast ty ancovicky rozlozit, ta cibule jejich chut hodne zjemni, zvlast, pokud bys nekde kapla na nejake kvalitnejsi. Fotka tohoto kolace, ktery je krasny i na pohled je u receptu od babi na http://www.labuznik.com/recipe.php?….
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
myslím, že to bude OK. V Olivovce máme podobný koláč. A já ančovičky miluju
Nedělají to ta rajčata moc mokré? Aby se to pak nerozpadalo… Ančovičky nemusím, ale jinak to vyzkouším, bezva.
P.