Recept Cibulový koláč po francouzsku

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Do mísy vsypeme mouku, přidáme sůl, sušené droždí, teplou vodu a lžíci oleje. Vytvoříme těsto, které přemístíme na pomoučený vál a rukama zpracováváme do okamžiku, kdy se přestane lepit. Vrátíme ho do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.
Mezitím nakrájíme cibuli na tenká půlkolečka, ančovičky vyjmeme z oleje a necháme v sítu okapat. Rajčata spaříme vařící vodou, prudce zchladíme studenou, oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Ve velké pánvi rozehřejeme asi 4 lžíce olivového oleje, přidáme cibuli a asi deset minut ji za občasného prohazování opékáme. V závěru přiměřeně zasypeme oregánem a osolíme. Přidáme nasekaná rajčata a dusíme asi 40 minut (cibule se bude téměř rozpadat). Nadbytečnou vodu necháme zprudka odpařit. Dosolíme a opepříme.
Plech vymažeme tukem. Těsto rozválíme přibližně do velikosti plechu, přeneseme ho na něj a upravíme do požadovaného tvaru. Necháme chvíli odpočinout a znovu trochu nakynout.
Na těsto rovnoměrně navrstvíme cibulovou směs a symetricky poklademe plátky ančoviček a celými olivami.
Zacákáme olivovým olejem (nebo zbylým olejem z ančoviček), vložíme do trouby předehřáté na 220°C a pečeme asi 30 minut.

Recept je z kategorií: Slané pečivo


Reklama

Nahlásit recept

  • 11.10.07 vloženo
  • 8437x zobrazeno

Ingredience

  • těsto:
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 150 ml teplé vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • náplň:
  • 1 kg cibule
  • 3 rajčata
  • 150 g ančoviček (prodávané v oleji)
  • 100 g černých oliv
  • sušené oregano
  • olivový olej
  • černý pepř
  • sůl

Doporučená příloha

  • zeleninový salát

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Cibulový koláč po francouzsku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulový koláč po francouzsku-Esme,

moc děkujeme za milé přání, Líze jsem ho vyřídila (ona zná moje oblíbence z Labužníka, vždycky se ptá…„mami, a co - bedla, papája, handula, danda, anička…atd., atd…“ i Tebe zná, tak ji to potěšilo (musela si přáníčko přečíst..:-))
Zvládla jsem to poměrně v pohodě, prostě hlavně nebýt v křeči a mít úsměv na tváři - tak, jak jsi mi přála… Nemám přátele, kteří by nepochopili, že sem tam není vše úúúplně nejdokonalejší, hlavně, že se vidíme, povídáme, zasmějeme se a to jídlo a pití je jen příjemná „třešínka na dortu“…

 
Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulový koláč po francouzsku-Bona

hlavně že chutnalo ;-)
já taky miluju připravovat plno dobrot na oslavy. No, ráda jím dobré věci a tak chci aby každý ochutnal to co chutná i mě. Občas se u nás někdo ušklíbne nad nějakou mořskou potvorou a jinou havětí, ale jak ochutnají, tak příště neodmítnou ;-)

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulový koláč po francouzsku

Tak už je po oslavě, děti, které mi tu „zbyly“ - jakože nebyly k „odtažení“, okupují obývák a DVD, tak je klid a já si dám vínko…
Bali, recept na rijet přišel opravdu pozdě, takže snad jindy, ale ten chlebík…PARÁDA, byla jsem za hvězdu…Nakonec Ty taky, nejspíš se lehounce zvýší návštěvnost Tvých stránek i prodejnost knížek..:-))

Blanko, já jsem takový maniak, zdědila jsem to po mámě…například jsem před lety trvala na tom, že připravím svoji promoční hostinu sama a pak jsem z vlastní promoce nic moc neměla, usínala jsem vestoje jen jsem si v duchu opakovala „spondeo et polliceor“, abych to nakonec nespletla…:-))

 
Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulový koláč po francouzsku-Blanca

spravne delas! Litovat urcite nebudes ;-)
Dej to klidne do mrazaku a uvidis jak se ti bude na Silvestra hodit na chutovky!
Bon appetit

 
blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulový koláč po francouzsku - Bali

dala jsem se zlákat, v pondělí nakoupím maso a v úterý se do toho pustím, nechodím zrovna nikam do práce, tak budu mít o zábavu postaráno :-). B.

 
Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulový koláč po francouzsku-Blanca

:-)) na rijet nemusi byt hodne stravniku, to je velmi jedle a dloho to i vydrzi, teda kdyz tomu das tu sanci :-))
Jen to zabere desne casu, ale ten vysledek za to stoji!
Ted tu byl tatka a rikal: teda ten rijet zase byl. Ani bych nemusel jist nic jineho!

 
blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulový koláč po francouzsku

Tedy děvčata, vy mi ale děláte chutě! Po týdnu se mi podařilo opět se připojit na Labužníka a jen zírám, co je tu za dobroty. Určitě přibírám na váze jen z toho, že vaše recepty pročítám. Co nejdříve vyzkouším olivový chlebík a i výše uvedený cibulový koláč. Na Rijet si netroufnu, tolik strávníků se u nás neobjeví, aby mi s tím pomohli a já bych za chvilku neprošla dveřmi. Boni, obdivuji tě, jak zvládneš připravit takovou hostinu.

 
Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulový koláč po francouzsku-Bona

co Olivový chlebík, ale TATO DOBROTA to by bylo něco! Ale na to asi nemáš dost času ;-)

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulový koláč po francouzsku

Balinko, chlebík je už upečený…! Díky za nápad (ráno jsem sem nakoukla), také se divím, že mě to nenapadlo samotnou, vždyť mám recept uložený…:-) Olivovým chlebíkem jsem nahradila ten hruškový závin, nakonec je to recept od Martiny, která také příjde, tak by bylo trochu trapné ji hostit jejím vlastním receptem…:-)
Dám vědět, jak jsem uspěla (ale nepochybuji..) pod Sněhurky a Tvůj recept, kde je odkaz na tento (trochu jsem to zamotala, ale rozumíš, viď:-)?)
 B.

 
Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulový koláč po francouzsku- Bono

skoda,ze te nenapadlo upect TOTO
pochvala by te urcite neminula ;-)

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Všechno nejlepší k svátku, Eliško....

…a tobě Bono pevné nervy. Jak tě ale znám zvládneš všechno na jedničku s hvězdičkou.

Škoda že to nemám blíže. Hned bych přišla na ochutnávku.
Musela jsem se pousmát nad tvojí poznámkou o Cole. I já ji kupuji jenom pro návštěvy. Mně žízeň nezažene.
Přeji veselé vaření.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulový koláč po francouzsku- Esme,

já taky…a ten Tvůj je překrásný, mňam…škoda, že v našem časovém pásmu je již doba příliš pokročilá na jídlo… :-)) No stejnak ho tu nemám, jinak bych se ihned zakousla…:-))
Zítra si to vynahradíme, pořádáme (sice s týdenním zpožděním) oslavu dcery svátku - Eliška - tak budu od rána péct zákusky, matlat chlebíčky, i na nějaké ovocné poháry dojce (zmrzlinu si odpustíme - téměř všechny pražské děti totiž poznamenalo podzimní počasí a neustále chrchlají), ale bude to velké - výjimečně jsem koupila i colu (pro návštěvy, mým dětem kupodivu nechutná). Pro dospělý doprovod bude víno, tzatziky ozdobené olivami, tousty s pečeným česnekem, pečené masíčko zastudena, zeleninová obloha, závin s hruškami a nivou, sýrová mísa… Snad to (já i moje trouba) stihnu…! Dobrou noc a Tobě, Esme, příjemný den. Bona

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulový koláč po francouzsku - Bona,

slané koláče mám raději než sladké.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulový koláč po francouzsku

Tekutinu z rajčatovo-cibulové směsi je třeba nechat odpařit. A ančovičky jsou v téhle kombinaci opravdu jemné, tak to Papajo zkus prozatím třeba jen na polovinu a na tu druhou dej například ruličky pancetty…To mě teď jen tak napadlo, nevím, jaké by to bylo..
Ale koukám, že recept od babi mi unikl, ten obrázek je moc hezký, jen mi připadá, že já mívám koláč světlejší…ale třeba je to fotkou. Také kladu ančovičky takto do „mřížky“.
Recept mám od kámošky, možná se inspirovala v „olivovce“. Já ji bohužel ještě nemám, ale strašně se na ni těším… Bona

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulový koláč po francouzsku

Ano, ano, jedine ve sklenicce. No ale kazdopadne pocitej s tim, ze se jedna o pekne ziznive jidlo. Ja si k nemu davam vychlazene pivo, ale vino take nezklame.

 
Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulový koláč po francouzsku

nejlepsi jsou ty ve sklenicce. Jak uz jen filety, tak i s kapary.

 
Papaja 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Cibulový koláč po francouzsku - buraci

No, teď nedávno jsem někde četla diskusi o shánění dobrých (nebo vůbec) ančoviček.......Tak je tedy zkusím, když myslíš…
P. :-)

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulový koláč po francouzsku

Hodne podobne pissaladiere, az na ta rajcata. Papajo, zkus aspon na cast ty ancovicky rozlozit, ta cibule jejich chut hodne zjemni, zvlast, pokud bys nekde kapla na nejake kvalitnejsi. Fotka tohoto kolace, ktery je krasny i na pohled je u receptu od babi na http://www.labuznik.com/recipe.php?….

 
Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulový koláč po francouzsku

myslím, že to bude OK. V Olivovce máme podobný koláč. A já ančovičky miluju ;-)

 
Papaja 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Cibulový koláč po francouzsku

Nedělají to ta rajčata moc mokré? Aby se to pak nerozpadalo… Ančovičky nemusím, ale jinak to vyzkouším, bezva.
 P.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Květáková polévka Květáková polévka
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz