Recept Cibulová omáčka dle pana Karla Šroubka

majkl1 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Hned úvodem se přiznám, že jsem tento recept ukradl z knihy pana Václava Malovického: Švejkova cestopisná kuchařka, str.75 a uvádím jej zde v původním znění. "Cibulka nahrubo nakrájená nechá se na másle do bleda udusiti, zasype se moukou, která se nechá opět znovu s cibulí podusiti, pak se zaleje polévkou, přidá trochu málo květu a nechá se nejméně 1 hodinu zvolna vařiti, načež se procedí. Nyní nechá se nastrouhaná cibulka na másle udusiti a přídá se kdo oné procezené omáčky, čímž je cibulová omáčka po ochutnání, zdali je dost slaná, hotova. Barva omáčky zlato-žlutá" Kradu jen nerad, ale ten recept za to stojí. Od té doby, kdy jsem si omáčku uvařil, už jinou cibulovou majdu nechci. Pan Šroubek vařit uměl. Pokud dodržíte výše uvedený postup, budete určitě spokojeni. A pokud se vám podaří sehnat někoho, kdo bude omáčkou po dobu varu (ta se opravdu nesmí zkrátit, spíše něco přidat) míchat, pak budete ještě spokojenější. Bez legrace - vyzkoušejte a zjistíte, že to za ten čas stojí.

Recept je z kategorií: Omáčky k masům

Nahlásit recept

  • 20.12.08 vloženo
  • 15647x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 1 a 1/2 hodiny

Ingredience

  • cibule
  • máslo
  • hladká mouka
  • muškátový květ

Doporučená příloha

  • vařené tučnější hovězí a houskový knedlík

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

janineii 19.12.12 09:48

Dobrý den,

děkuji za tento skvělý recept na omáčku. Dělala jsem ji již jednou a všem náramě chutnala. Teď si při sestavování vánočního menu našla i ona své místo; sice k ní nedám vařené hovězí, ale pěknou vepřovou pečínku a šťouchané brambory. Lahoda!!!!!!!!!!!

Diskuse k receptu Cibulová omáčka dle pana Karla Šroubka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Cibulová omáčka dle pana Karla Šroubka

birkana
1741 příspěvků 13.4.16 07:44

@daduuja, Admin požádán o smazání mého Uvaření, já to neumím :oops:
Edit: I s fotkou!

@casino, hoďka míchání uplyne cobydup. Existují přece pokrmy, u kterých stojíme a mícháme i déle - už mám u plotny ďolík :lol: :mavam:

Příspěvek upraven 13.04.16 v 07:46

casino
4498 příspěvků 12.4.16 20:09

@birkana @daduuja
No, ale rcp tento mě zaujal…
Já u plotny relaxuju a vymýšlím ptákoviny, takže hodinka míchání bude mi potěšením :)

daduuja
1151 příspěvků 12.4.16 19:53

Komentář smazán viz můj první příspěvek

Příspěvek upraven 13.04.16 v 19:37

birkana
1741 příspěvků 12.4.16 18:04
Tak jó,

@daduuja, já jen nechtěla Labužníka zas..t podobným receptem. Tedy mně připadá podobný :think:. Ten „můj“ tady totiž není. Asi bude rozumnější vložit jej jako nový. Ano, „překopu“ a doladím text. To ale až zítra za kůropění. Sem pak vložím odkaz, aby tvůj příspěvek nevyzněl nesmyslně :mavam:

daduuja
1151 příspěvků 12.4.16 17:36

Odstraněním úvodní fotky, která patřila k http://www.labuznik.cz/…acka-k-masu/ a komentáře k Uvaření, pozbyl můj komentář smysl, proto jsem ho smazala.

Příspěvek upraven 13.04.16 v 19:35

oldsoft
682 příspěvků 3.5.10 05:44
Re: Cibulová omáčka dle pana Karla Šroubka

„Polévkou“ je u Šroubka míněn vývar (viz např. knížku „Jak se vaří u Šroubka“).

hobbyx
5 příspěvků 3.5.10 04:57
Re: Cibulová omáčka dle pana Karla Šroubka

v receptu je uvedeno že se podušená cibulka zaleje polévkou. Ale jakou - čerstvý vývar, bujon… omlouvám se, moje otázka zřejmě řadu lidí udiví, ale omluvte NZ (nezkušeného začátečníka)

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cibulová omáčka dle pana Karla Šroubka ... majkle1,

díky, budu hledat. Zdraví Zlata

majkl1
15 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cibulová omáčka dle pana Karla Šroubka

Sorry, mělo být nejsem Nezval. ( a to 2× na je překlep)

majkl1
15 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cibulová omáčka dle pana Karla Šroubka

Nikoho nic nenaštvalo, to jen ta čeština svádí, potvora. Míchat, zamíchat, vmíchat, přimíchat, namíchnout atd. Sakra, to je skoro na na verše. Nebo na tu tentoc - poézii.
Nějak jako:
Míchal Michal s mastnou tlamou
míchal, vařil kaši
ale už ji nechutnal,
zbodli mu ji naši.

Já vím, ale taky Nezval.

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cibulová omáčka dle pana Karla Šroubka

Kde zas koho co naštvalo?? A já začala tak lehounce. :-)

Frantiska
927 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cibulová omáčka dle pana Karla Šroubka

nenamichlo me hodinove michani :) jen jsem lina, ale obdivuji lidi, co lini nejsou

majkl1
15 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cibulová omáčka dle pana Karla Šroubka

Odpovědi stručně: 1.knížka vyšla r. 2004 v nakladatelství MMM Praha,
2. Procedit je procedit. Vyvařená cibulka se vyhodí a nová přidá. Povšimněte si 2 hrubostí - poprve nasekaná na hrubo (aby šla odcedit) a podruhé jemně nastouhaná.
3. vidím, že vás hodinové míchání namíchlo, ale ono to není tak hrozné. Prostě omáčku nesmíte připálit!!! Takže míchat. K době varu jsem se jasně vyjádřil u receptu.

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cibulová omáčka dle pana Karla Šroubka - majkl 1 :-)

Já bych tak brala tu kuchařku, tedy tu knihu …, to musí být nádhera si v ní číst.

Frantiska
927 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cibulová omáčka dle pana Karla Šroubka

hodinu michat? tak to teda nevim, ktera dobra duse mi to uvari :)) a verim ze je dobra, uz jen ta pece a snaha

Eja
3887 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cibulová omáčka dle pana Karla Šroubka

Sylvie, v receptu není uveden ani přibližný poměr jednotlivých surovin a množství tekutiny, takže nic pro začátečníky, dosáhnout ideální konzistence se nemusí podařit. A trochu mne mate to „procedit“ - jestli to má být procedit nebo propasírovat. Ale pokud se povede, tak musí být moc dobrá.

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cibulová omáčka dle pana Karla Šroubka

Teď si dovolím odpovědět sama otázkou. Asi záleží, kolik tekutiny vařím, že? A taky je tam v receptu - zvolna. Tak to bude asi potřeba.
Acho jo, už zase trpím samomluvou. :-)

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cibulová omáčka dle pana Karla Šroubka

Majk1, vždycky se mi zdálo, že dvacetiminutové vaření omáčky je moc. Až po několikaletém vaření jsem zjistila, že je to potřeba. Hodina se mi zdá už moc, ale to mluví ze mě jenom nezkušenost. Je to tak?
Děkuji
Sylvie

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz