Recept Cibule a něco z ní

Norská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Je jedna věc, bez které nic nedokáži a to je cibule. Kuchyně bez cibule je něco nemyslitelného. Když jiní čekají na nové brambory, já čekám na první jarní cibuli. říká mistr kuchař z velmi prestižní restaurace Det Gamle Raadhus v Oslo Eirik Strøm Lillebø a pokračuje…existuje mnoho druhů a odrůd cibule a cibule dělá základ pokrmů. Vývary, omáčky, polévky, saláty, nákypy atd. jsou nemyslitelné bez cibule. Syrová cibule má silnou chuť i aroma, ale to se liší druh od druhu. Já klidně sním celou Boretannløk (specielní odrůda šalotky, pěstovaná na statcích Prestrud gård, kteří dodávají i na královský dvůr) s chutí, která je sladká a dobrá!! Stává se, že nedostanu polibek ani objetí od manželky a ani od dcery, když přijdu domů z práce, ale už jsem se s tím naučil žít......ale hned jak dáme cibulku na teplo, začínají se dít magické procesy. Cibulka sládne, zjemní se její chuť a pokrm dostane zvláštní sladkost a charakter. Kuchyně bez cibule je prázdná a já zkrátka a dobře bez cibule neumím uvařit.

Napsal to hezky a já musím podotknout, že není jednoduché překládat recepty i texty z místních časopisů!! Někdy celé pasáže textu ztrácejí smysl, v receptech jsou díry, které musí člověk doplňovat atd. Je to šlendrián jako všude na světě. Čerpáno z podzimního vydání norského časopisu ( velikosti Rudého práva) o pěstitelých a restauracích. Obrázky jsou k disposici. Hodně štěstí.


Reklama

Nahlásit recept

  • 16.11.08 vloženo
  • 3085x zobrazeno

Ingredience

  • Cibulačka podle restaurace Stará radnice v Oslo.(Løksuppe)
  • 8 dl kuřecího nebo hovězího vývaru
  • 4 borretang cibulky nebo šalotky
  • 2 žluté cibule ( zde se jedná o edel (ušlechtilou) cibuli která se prodává po dvou i třech kusech v balení, velikostí je totožná s normální cibulí avšak bez hnědých slupek a s kouskem zeleného stonku)
  • trochu tuku
  • sůl a pepř
  • Cibuli nakrájíme na tenké plátky, šalotku nakrájíme na čtvrtky. Cibuli povaříme ve vývaru až je měkká, šalotku osmahneme do zlatova a přidáme do polévky na posledních 15 minut. Dochutíme solí a pepřem.
  • Marmeláda z červené cibule. (Rødlkøksmarmelade)
  • 1 červená cibule
  • 4 dl vody
  • 4 pl cukru
  • šťáva z jednoho citronu
  • 3 lžičky malinového octa
  • Nakrájíme cibuli na lodičky. Uvaříme si lák ze surovin a přidáme cibuli. Vaříme tak dlouho, až je cibule téměř rozvařená. Když je lák až moc hustý, rozředíme ho trochou vody. Tato marmeláda je prý úplná bomba k divočině.
  • Šalotka pečená v solném loži.
  • 8 ks delikátních cibulek, nebo šalotek
  • hrubá mořská sůl.
  • Odkroj spodky cibulek (kořínková část) a nařízni je do kříže. Formu z varného skla nebo keramiky naplň hrubou solí a cibulky tam umísti. Peč v troubě při 120°C asi 25 minut. Po upečení vytlač obsah.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Cibule a něco z ní

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Bramborové placky s jablky


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Karbanátky Karbanátky
Rebarborový crumble Rebarborový crumble

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz