Recept Cibule a něco z ní

Norská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Je jedna věc, bez které nic nedokáži a to je cibule. Kuchyně bez cibule je něco nemyslitelného. Když jiní čekají na nové brambory, já čekám na první jarní cibuli. říká mistr kuchař z velmi prestižní restaurace Det Gamle Raadhus v Oslo Eirik Strøm Lillebø a pokračuje…existuje mnoho druhů a odrůd cibule a cibule dělá základ pokrmů. Vývary, omáčky, polévky, saláty, nákypy atd. jsou nemyslitelné bez cibule. Syrová cibule má silnou chuť i aroma, ale to se liší druh od druhu. Já klidně sním celou Boretannløk (specielní odrůda šalotky, pěstovaná na statcích Prestrud gård, kteří dodávají i na královský dvůr) s chutí, která je sladká a dobrá!! Stává se, že nedostanu polibek ani objetí od manželky a ani od dcery, když přijdu domů z práce, ale už jsem se s tím naučil žít......ale hned jak dáme cibulku na teplo, začínají se dít magické procesy. Cibulka sládne, zjemní se její chuť a pokrm dostane zvláštní sladkost a charakter. Kuchyně bez cibule je prázdná a já zkrátka a dobře bez cibule neumím uvařit.

Napsal to hezky a já musím podotknout, že není jednoduché překládat recepty i texty z místních časopisů!! Někdy celé pasáže textu ztrácejí smysl, v receptech jsou díry, které musí člověk doplňovat atd. Je to šlendrián jako všude na světě. Čerpáno z podzimního vydání norského časopisu ( velikosti Rudého práva) o pěstitelých a restauracích. Obrázky jsou k disposici. Hodně štěstí.


Reklama

Nahlásit recept

  • 16.11.08 vloženo
  • 3029x zobrazeno

Ingredience

  • Cibulačka podle restaurace Stará radnice v Oslo.(Løksuppe)
  • 8 dl kuřecího nebo hovězího vývaru
  • 4 borretang cibulky nebo šalotky
  • 2 žluté cibule ( zde se jedná o edel (ušlechtilou) cibuli která se prodává po dvou i třech kusech v balení, velikostí je totožná s normální cibulí avšak bez hnědých slupek a s kouskem zeleného stonku)
  • trochu tuku
  • sůl a pepř
  • Cibuli nakrájíme na tenké plátky, šalotku nakrájíme na čtvrtky. Cibuli povaříme ve vývaru až je měkká, šalotku osmahneme do zlatova a přidáme do polévky na posledních 15 minut. Dochutíme solí a pepřem.
  • Marmeláda z červené cibule. (Rødlkøksmarmelade)
  • 1 červená cibule
  • 4 dl vody
  • 4 pl cukru
  • šťáva z jednoho citronu
  • 3 lžičky malinového octa
  • Nakrájíme cibuli na lodičky. Uvaříme si lák ze surovin a přidáme cibuli. Vaříme tak dlouho, až je cibule téměř rozvařená. Když je lák až moc hustý, rozředíme ho trochou vody. Tato marmeláda je prý úplná bomba k divočině.
  • Šalotka pečená v solném loži.
  • 8 ks delikátních cibulek, nebo šalotek
  • hrubá mořská sůl.
  • Odkroj spodky cibulek (kořínková část) a nařízni je do kříže. Formu z varného skla nebo keramiky naplň hrubou solí a cibulky tam umísti. Peč v troubě při 120°C asi 25 minut. Po upečení vytlač obsah.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Cibule a něco z ní

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz