Recept CIABATTA chléb - tradiční italská bačkora

(Hodnoceno 1x) Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

CIABATTA chléb - tradiční italská bačkora

Postup

Kvásek: V malé misce smíchat kvasnice s teplou vodou. Nechat stát po 5min. až je směs zpěněná. Přidat vodu pokojové teploty společně s moukou a míchat po 4min. Přikrýt plastickým filmem a nechat stát při chladné pokojové teplotě nejméně po 12 hodin, až po 24hodin. Těsto: V malé misce smíchat dohromady kvasnice s teplým mlékem a nechat stát po 5min., nebo až je směs krémová. Ve velké míse smíchat dohromady mléčnou směs, kvásek, vodu, olej a postupně vpracovat mouku. Vařečkou hníst těsto po 4 min., přidat sůl a hníst dalších asi 5 min, až je těsto hladké. Vyškrábnout těsto do jiné čisté mísy vymaštěné trochou oleje, otočit jej, aby i jeho povrch byl olejem potřený, přikrýt mísu plastickým filmem, nebo utěrkou a nechat těsto nakynout při pokojové teplotě asi po 1 1/2 hodiny, nebo až se zdvojnásobí v objemu. Těsto bude lepivé, plné vzdušných bublinek . Nachystat si plech bez okraje a dva pruhy pomoučeného pečícího papíru ve velikosti 15cmx30cm. Vyklopit těsto na dobře pomoučený vál a rozkrojit těsto na polovinu. Přendat půlky na samostatné pruhy pečícího papíru a vytvarovat z nich obdélníky asi 22-23cm dlouhé. Pomoučenými prsty udělat důlky do těsta až k plechu, těsto pomoučit a přikrýt jej navlhčenou, dobře vyždímanou utěrkou. Nechat nakynout při pokojové teplotě po 1 1/2 až 2 hodiny, nebo až jsou skoro dvojnásobného objemu. Znovu je poprášit moukou. Asi 45min. před pečením rozehřát troubu vyloženou neglazůrovanými kachlemi, nebo pizza kamenem položené na nejspodnější mřížce v troubě a tu vyhřát na 220°C. Pomocí pečícího papíru nechat bochníky chleba sklouznout na pečící kachle nebo kámen. Na dno trouby, nebo do ohnivzdorné nádobky vložit ledové kostky. Během doby pečení asi třikrát vstříknout trochu vody na ciabatta chleby. Péct po 20min., až jsou chleby světle zlaté a když se na ně zaklepe, zní dutě. Poprášit moukou a nechat vystydnout ve vypnuté, pootevřené troubě. TIP: Do těsta se mohou přidat sluncem sušená rajčata, zelené i černé (kalamata) olivy, různé bylinky jako je rozmarýn a majoránka (v Římě) i pečený česnek. Někteří přidávají prosciutto, ale to je spíš vhodné pro chléb Focaccia. Chleby jsou lehké, ale s dobrou kůrkou. Podávají se s různým obložením, jako příloha k pokrmům, nebo se namáčí do olivového oleje s utřeným česnekem a solí, nebo oleje s balsamickým octem. Ciabatta rychle vysýchá a tvrdne, proto je dobré ji sníst ihned po upečení.

Recept je z kategorií: Domácí chléb

Nahlásit recept

  • 02.09.03 vloženo
  • 32785x zobrazeno

Ingredience

  • Na dva podlouhlé bochníky
  • Kvásek:
  • 1/8 lžičky suchých aktivních kvasnic, nebo 2g čerstvých
  • 2 lžíce teplé vody(41-46°C)
  • 1/3 hrnku vody pokojové teploty
  • 1 hrnek pšeničné, nebělené, chlebové mouky, nebo nebělené polohrubé pšeničné mouky
  • Chleba:
  • 1/2 lžičky suchých kvasnic, nebo 10g čerstvých
  • 2 lžíce teplého mléka (41-46°C)
  • 2/3 hrnku vody pokojové teploty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 hrnky pšeničné nebělené chlebové mouky, nebo nebělené polohrubé pšeničné mouky
  • 1 1/2 lžičky soli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Tervi_cz 02.08.14 21:44

Luxusni ciabatta, podavana jako predkrm s domacim bylinkovym maslem. Vsichni se naprali timto a grilovane maso nikdo nechtel.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu CIABATTA chléb - tradiční italská bačkora

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 04.08.14 02:39

@birkana To je od Tebe mile a ver mi, ze si toho nesmirne vazim. Ale lide jsou ruzni a tu skalu jsem zde za vic jak dvanact let zazila na vlastni kuzi. Je to vsak jako cerstvy vanek, kdyz se muze dychat v pohode :kytka:

birkana
1687 příspěvků 03.08.14 12:40

@babi, proto jsme na Labužníku - abychom si pomáhali/y :mavam:

Tervi_cz
19 příspěvků 03.08.14 07:33

@babi neomlouvejte se, to bude asi mnou - kynuté proste neumím. Tedy ted už asi jo. :mrgreen:

babi
6360 příspěvků 03.08.14 03:47

@Tervi_cz To jsem moc rada, ze se peceni konecne vyvedlo a omlouvam se, jestli recept nebyl podrobneji popsany. Hlavne ze chutnalo a diky za vyzkouseni :)
@birkana to by se nejspis nestalo bez tve pomoci s napovedou jak na kvasek…diky :kytka:

Tervi_cz
19 příspěvků 01.08.14 15:50

@birkana Děkuji, už to jde!!! :lol: :potlesk:

birkana
1687 příspěvků 01.08.14 09:06

@Tervi_cz zkus toto:
Tekutinu ohřej na tělesnou teplotu, přidej několik zrnek soli a špetku cukru. Vmíchej tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Do něj zamíchej čerstvé droždí, přikryj utěrkou, dej na vlažné místo (v létě nechávám za oknem na sluníčku). Občas promíchej. A to by v tom byl :cert:, že by to nezačalo kynout :twisted: :mavam:

Tervi_cz
19 příspěvků 01.08.14 07:15

Grrrr, já se s tím droždím nenaučím a nenaučím pracovat! Proč mi nechce zpěnit kvásek? Dělám to přesně podle receptu. První - z čerstvých kvasnic - nic. Druhý - ze sušených - opět nic. Třetí - z čerstvých - na 5 min do trouby - aby tomu bylo teplo - opět nic. Do prvního přidáno trochu cukru - pořát stejný výsledek. Co dělám blbě?! :nevim:

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: CIABATTA chléb - tradiční italská bačkora.

..taky tak, moo dobra.. ;)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: CIABATTA chléb - tradiční italská bačkora.

Dík za doplnění ;o)

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: CIABATTA chléb - tradiční italská bačkora.
Labužník Sarka
433 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: CIABATTA chléb - tradiční italská bačkora.

1 hrnek = 1/4 l neceho . Tak to teda vazim ja. Pekny den preji

rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: CIABATTA chléb - tradiční italská bačkora.

Potřebovala bych znát míru hrnku na ml. nebo gr. Hrnek je míra značně zavádějící. Já sama jich mám od deckových až po půllitráky, tedy rozpětí značně veliké a tím i zkreslující poměry vzhledem k droždí a soli atd. Potom potřebují upřesnit druh mouky. Kde seženu nebělenou mouku a jak vypadá? Je to celozrná? Zkoušela jsem recept na Ciabatty s olivama a ten je z hladké obyčejné mouky.
 Díky

pepicek
1309 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: CIABATTA chléb - tradiční italská bačkora - přidán obrázek

díky Babi :)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Milá Zuzano...

suché/sušené kvasnice existují ve dvou formách a běžně se používají v mnoha zemích a myslím i v ČR (vlastně existuje ještě třetí druh, rychlé/rapidní, které potřebují o 50% méně času na kynutí, ale ty sem nebubu pléct). Jsou suché kvasnice, které se musí nechat vzejít tak jako čerstvé a pak jsou instantní/aktivní suché kvasnice, které se mohou dát v suchém stavu přímo do mouky (ale mohou se také nechat vzejít). Mohou se pochopitelně zaměnit za kvasnice čerstvé, kterých se používá asi tak 3X tolik co sušených. Sáček sušených kvasnic obsahuje 7-8g (Dr. Oetker 7g, Fleischmann´s 8g), což jsou asi 2 lžičky a doporučuje se na 500g mouky. Zajisté různé recepty mají své různé dávkování. Jak u sušených tak i u čerstvých kvasnic je důležité, aby byly čerstvé. Na sušených je vždycky natištěné dotum, do kterého se musí upotřebit. U některých receptů je lépe použít kvanice sušené a u jiných je lépe použít kvasnice čersvé.

Doufám, že jsem vysvětlila co potřebuješ vědět. Chceš-li více informací, na př. jak se sušené kvasnice vyrábí, tak dej prosím Tě vědět (není to totiž prášek do pečiva!).

Moc pozdravů Ti zasílá,

zuzana
5 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ciabatta - italská bačkora.

Co to jsou suché aktivní instatntní kvasnice a kde se dají koupit?
Znám pouze živé v kostce a vážené.
Díky za odpověď.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Milá Šárko...

ty dvojité vzejité kvasnice se používají v případě, chce-li se dosáhnout opravdu lehkého kynutého chlebového těsta, plného vzdušných bublinek, ale s křupavou kůrkou. Někdy při pečení dortů se také používá dvojitého kypřidla, jako je na př. prášek do pečiva a jedlá zažívací sůl.

Při přípravě těsta se dohromady smíchá ten 24 hodinový kvásek a nový mléčný kvásek vzejitý po 5min. s olejem a vodou. Postupně se přidává mouka, která se dobře vpracuje (máš-li kuchyňského robota, nebo mužskou sílu, tak ji využij). Těsto musí být hladké, lepivé a člověk se nesmí unáhlit a přidat příliš mnoho mouky, bylo by méně nadýchané po upečení.

Nemáš-li neglazůrované kachle, nebo pizza kámen, může se použít plech, ale musí to být pevný, betelný plech, aby se při této teplotě nazkroutil. Plech se taktéž musí vložit do trouby, asi tak 15min. před pečením.

Napadně-li Tě ještě nějaká otázka, nebo jest-li jsem opět nevysvětlila srozumitelně, tak prosím Tě, dej vědět. Zatím Tě moc pozdravuji ;o)))

Labužník Sarka
433 příspěvků 04.09.03 12:02
Ja tomu nerozumim

Babi, proc se davaji dvoje kvasnice? Jednou do kvasku a podruhe do chleba. Ten kvasek co je psany samostatne se pouzije jak? Muzu dostat podrobnou instruktaz? Moc a moc dekuji. Je to pekne a rada to prubnu.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz