Recept Chutné řecké kuřátko

Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Na talíři smíchat mouku se solí a pepřem. Obalit kousky kuřete a oklepat přebytečnou mouku. Rozehřát 6 lžic oleje na pánvi a na vysoké teplotě osmažit kuře po všech stranách. Vyjmout maso pomocí děrované naběračky. Přidat zbytek oleje na pánev a osmažit ne něm cibuli, až je mírně nahnědlá. Přidat česnek na dalších 30vteřin. Vrátit kousky kuřete na pánev a vše zalít rajčatama a vínem. Ochutit solí a pepřem, je-li zapotřeby. Přikrýt a dusit asi 45mi., až je kuře měkké. 10min. před ukončením dušení přidat rozdrobený sýr a zamíchtho dovnitř, až se rozpustí. Pět minut před ukončením dušení, přidat olivy a dobromysl. Kuře podávat horké.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso

Nahlásit recept

  • 26.11.03 vloženo
  • 10012x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • mouka na obalení
  • sůl a pepř
  • 1 kuře asi 1.3kg nakrájené na 6-8 dílů
  • 110ml olivového oleje
  • 2 velké červené, nebo jiné cibule nakrájené
  • 3 stroužky česneku posekané
  • 340ml čerstvých, nebo konzervovaných oloupaných rajčat
  • 110ml suchého červeného vína
  • 110ml rozdrobeného Feta sýra (hodí se i bryndza)
  • 220ml vypeckovaných černých oliv, nejlépa Kalamata, opláchnuté
  • 1 lžička sušeného dobromyslu (oregana)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Chutné řecké kuřátko

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chutné řecké kuřátko - babi

babi, vím, všimla jsem si a nerozumím tomu… mívám chuť reagovat, ale zastaví mě představa, jak „rozkladače pohody“ potěším. doufám, že tě to neodradí. hezký večer, eva :-)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chutné řecké kuřátko.

A víš oscelo, že máš naprostou pravdu ;o) Recept je nejspíš pro 4 osoby za kapitalismu a pro 6 nebo i víc za socialismu. Jsem moc ráda, že Tě tímto poznávám a že Tě recept zaujal! Místo oliv si tam můžeš dát jiné zobání, třebas půlky vlašských ořechů, ty jdou s Fetou docela dohromady. O tom brnění si s Tebou pokonsultuju, nebo možná i já mám nějakej ten model co by se Ti líbil?…

Měj se pohádkově a užijte si s Pupkem víkendu!

Osceola
217 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chutné řecké kuřátko-pro babi

Taky musím něco připsat. Takto upravený kuřátko bych si taky dala líbit. Myslím, že recepis patří od babi k těm jednodušším, který i můj mozek dokáže pojmout. V těch moc těžkých nejsu schopná se ani zorientovat, natož na ně reagovat, tak využívám tohoto kurčátka. Použité ingredience by mně vyhovovaly, kromě těch oliv, ty jsem se dodneška nenaučila furt zobat. Ale určitě se recepis nemusí dodržovat otrocky přesně, to už vím. Někdy navedu Pupka, aby kurča vyzkoušel, kuře můžu dnes a denně. Akorát určitě nedodržíme, že recepis je určen pro 6 osob. To asi budou nějaký malý lidi.
U nás doma Pupek olízne prsíčka a zbytek spasu já aji s chrupavkama.
A pes by neměl šanci a vůbec, psi mají mít svoje žrádlo a na dobroty jsme tady my, „kabáti“.
Hezkej večír, dobrou chuť a kvalitní brnění.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chutné řecké kuřátko - evi...

od nedávné doby se člověk otáčí a kouká, kdy a odkut ho to zase praští a tak někdy špatně zareaguje. Pochopitelně s mnohými zde na Labu by si rád člověk v soukromí poseděl a popovídal si. Takto nadálku bez kontaktu očí, tónu řeči atd, člověk někdy ani neví na čem je. Možná se někdy setkáme ;o) Děkuji Ti za pěkná slova, velice si jich vážím!

Pěkný večer!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chutné řecké kuřátko.

habano, doufám že si uvědomuješ, že proti Tvé osobě nic nemám, ba naopak jsi mi docela sympatický…možná to bylo tím Mičurinem…ale asi něčím jiným… Opožděně Ti děkuji za vyzkoušení tohoto receptu ;o)

Ahoj!

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chutné řecké kuřátko.

Některé reakce labužníků jsou prazvláštní. Habáně tohle kuře dělal několikrát a když ho dělal poprvé, básnil mi o něm do telefonu tak, jako kdyby jedl božskou manu. A tak když mne před Vánoci poctil návštěvou, milé kuře připravil i tady. Protože jsem ale „odkojená“ jižními Čechami, popravdě řečeno, chutě tohoto pokrmu na mne nijak božsky nezapůsobily (a opravdu to nebylo tím, že autorem receptu je babi ;o) ). A když jsem si zbytek pokrmu dovolila dát k sežrání psům, byl z toho pomalu rozvrat v rodině. Tím chci jen naznačit, že habana svým podrobným popisem postupu nechtěl ani náhodou napadnout tento recept, jen prostě předal své zkušenosti dál. A za „políček“, který za tuto upřímnou zpověď udělila babi, bych já už dostala černý puntík od pepíčka, protože by to nazval provokováním. Stejně i tak eva svůj komentář myslela naprosto normálně a otevřeně, nemajíc v úmyslu napadnout snad babi, že by si dovolila tento recept od někoho opsat..aspoň tak to vnímám já, a tak mi přijde naprosto zbytečné z její strany to omlouvání.
Obdivuji babi, že připalovat pokrmy už u ní nehrozí…asi je to tím, že má čas pouze na vaření. To mně se podaří připálit i brambory při vaření, ne tím, že neumím vařit (vařit umí kdekdo), ale tím, že musím při vaření stíhat spoustu dalších činností, a tak mi přijde naprosto normální, že prostě občas zapomenu na to, že mám něco na plotně (a kor, když minutky zvoní až poté, co zavadíte o desku, na které stojí). Ale nezoufám. Až mi bude o 30 víc a budu vařit, tou dobou již vetchému, habáněti, a budu si plně ten čas na vaření vychutnávat, taky už nebudu nic připalovat. Veškerý um je jen na zkušenostech, žádný učený z nebe nespad'.

Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chutné řecké kuřátko.

Babi, moc mě mrzí, že to vyznělo jako bych naznačovala, že ses „inspirovala“ - jen mi přišlo zajímavé a vlastně i logické upozornit na variantu ze středomoří - řecké uřátko chystám na zítra a už se moc těším na vůně a chutě :-) Babi, tvoje recepty mě dostaly k vyření - a vzpomínám na tebe moc často = když vařím a mám z toho radost a pak když sklízím chválu :-) měj se krásně, eva

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chutné řecké kuřátko.

milá _evo_, v životnosti receptů je tak trochu rozdíl, můj se honosí číslem 11243 a toustíkův číslem 17769. Ten fígl s ochucenou moukou v sáčku jsem již na Labu napsala mořekrát a nechce se mi neustále něco opakovat. Recepty jsou ze středozemí a tamější kuchyně zajisté mají mnoho společného. Navíc, toustík je můj dobrý přítel a vážím si jeho zkušeností v kuchyni a nejenom těch. Společně s ajtinkou a mým manželem jsme se několikrát v dobré pohodě setkali, společně pojedli a příjemně si popovídali ;o)

baturenko, jsem ráda, že se i Tobě dobře vedlo s receptem ! A navíc, Tvůj komentář mně dnes super bodl ! DÍKY!

habano, ono to není tím kuřetem, ale něčím jinýn, což je na dlouhou rozprávku…

Krásný den Vám přeje,

buturenka
311 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chutné řecké kuřátko.

je to vynikajcí, chutné a super papa, a ten sosík s bagetou byla bašta. 1***** pro babi, babi jsi super baba

Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chutné řecké kuřátko.

Podobný a vynikající recept přidal toast - „Španělské dušené kuře“: http://recepty.labuznik.com/recipe.php?… - a pro „připalovače“ je tam možná řešení: hrnec dát do trouby… A je tam dobrý fígl na obalování porcí kuřete v mouce - v igelitovém pytlíku :-)

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Chutné řecké kuřátko, baby, baby...

No, eště ale, jak správně poznamenala eja, může bejt blbý kuře ;-)
Sám se k týhle možnosti nejvíce přikláním.
A vinu? Teda vůbec nevim, co to povídáš. Asi je fak blbý to kuře.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chutné řecké kuřátko.

habano, buraci a Katko, děkuji Vám za vyzkoušení receptu ! Nevím čím to je, že někdy se někomu něco nepovede a musí vinu hledat v receptě ;o) Ale což.........

Přeji Vám příjemný večer!

Labužník Katka_H02
302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chutné řecké kuřátko.

Takže vyzkoušeno ! Použila jsem teflonový hrnec se skleněnou poklicí, abych mohla sledovat množství tekutiny pod kuřetem. Na podlití jsem použila jen uvedené množství vína a uvedené množství čerstvých, oloupaných rajčat (4 větší). Nemíchala jsem. Nepřipálilo se, ani k tomu nejevilo sklony. Chuťově výborné, jen ta kůrčička chyběla. Příště zkusím dát do trouby a s uvedenými ingrediencemi normálně upéct.

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chutné řecké kuřátko.

Litina je dobra, tezka, ale i ja jsem v ni pravidelne pripalovala a to jsem byla jiz plnoleta:-) Podle me to zpusobuje ten modry smalt uvnitr. Ted pouzivam kovove nadobi od Tescomy se silnym dnem a s teplomerem na poklici (ten je na prd), bohuzel jiz nevim, jak se ta rada jmenovala, mam ho jiz pet let a nic jsem nepripalila, varim na sklokeramice (plyn bohuzel nemame).
Jinak doporucuji vyzkouset, jeste ted se zasnim, kdyz si na to kure vzpomenu:-)

Labužník Katka_H02
302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chutné řecké kuřátko.

Tak jste mě všichni nalákali, musím zjistit jestli se kuře připálí, nebo nepřipálí !!
Jen co koupím všechny ingredience (u nás na vsi se opravdu černé olivy neseženou)jdu do toho.

Eja
3852 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chutné řecké kuřátko.

Habano, taky může bejt blbý kuře :)

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Chutné řecké kuřátko.

baby, baby,
Vůbec si nemyslím, že by bylo jen možný, aby jsi od svejch 18ti let něco připálila.
Ale abych ti to vysvětlil.
Jsou pokrmy, kde jsou jednotlivé komponenty rovnoměrně rozptýleny a nebezpečí připálení nehrozí (například voda na kafe ;-)
Pak jsou pokrmy, kde některé složky klesají na dno…a pak se prostě může stát, že když se s pokrmem při vaření řádně nemíchá, tak se to prostě připálí. A tento pokrm patří zcela jednoznačně mezi ně. Tekutiny bylo dost, ale na dně sedimentovala cibule a rajčata…
A navíc, omlouvám se, ale prostě teflonový hrnce mi prostě nesmí do domu, dělám to v klasickém litinovém kastrólu, což nepovažuji za úplně zcestné. A poklice je taková, jaká je…litinová.
A na tý vodě trvám, je to ale vpodstatě můj poznatek, nikoho vodu přidávat nenutím, je to jen moje poznámka.
S tou vodou to vidim tak: buď sem blbej já, anebo kastrol. Nebo tě napadá ještě nějaká další varianta? ;-)

Alice_G
505 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chutné řecké kuřátko - babi,

já jsem taky nepřipalovala, ale - CO MÁM DOMA POČÍTAČ - jsem na sporáku zlikvidovala nejméně 2 smaltované konvice (= já už spálila i vodu !), až jsem koupila tu rychlovarnou s pojistkou. Teď se ještě trápím s brambory - postavíš hrnec na sporák a jdeš k počítači s tím, že máš +/-20 min klidu. Pak tě probere ten pach nebo cink-cink (tím se liší hrnec nerez a smalt, který začne odprejskávat). Od dalších jídel z kuchyně neodcházím (pro jistotu). Přeju šťastné Vánoce s vnoučátkem ! AG

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chutné řecké kuřátko.

;o))) habano, naposledy jsem něco připálila když mně bylo asi 18 tet. Mám ve zvyku kastolem, či hrncem sem tam¨zaštěrchat¨ bez sejmutí poklice. Zdá-li se mi, že se pokrm dělá příliš naprudko, tak trochu snížím teplotu. Zajisté záleží na jakém sporáku kdo vaří! Doporučila bych Ti zkusit kuře ještě jednou a dávat víc pozor. Je to totiž výborný pokrm s hustou omáčkou! Může se podávat se ¨ Skordalia¨ ,nebo s ¨Řecké pečené brambory¨. Oba recepty z Labužníka.

buraci, přesně tak, ani mně se pokrm nepřipálil! Děkuji moc, za vyzkoušení receptu ;o)

S pozdravem,

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chutné řecké kuřátko.

Uvarili jsme presne podle receptu, ale nepripalilo se nam. Chce to kvalitni kastrol se silnym dnem a prilehavou poklickou. Vodu jsme pridavat nemuseli.

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Chutné řecké kuřátko.

Tak jsem se dneska rozhodl, že udělám oběd podle tohoto receptu. Protože nebylo vše pohromadě, rozhodl jsem se jít cestou Ivana Vladimiroviče Mičurina: cibule padly velké a hned tři, kur byl o 10 dkg těžší, než nám klade recept, rajčata byla odbubákována a zcela zá:,–(ně se šlupkou a bylo jich 400g ;-)
Smělým hmatem mičurince jsem pak zaměnil 1 lžičku oregana za 1 polévkovou (!)lžíci koření Provance a dal je do hrnce hned zezačátku.
POZOR: před dušením jsem přidal ještě 150 ml vody.
Pták se dusil 50 minut, kuře je nutné během procesu odspodu míchat !
Já to neudělal a pěkně se mi to odspodu připálilo. I když tam vrazíme vodu navíc, sosík je na konci procesu hodně dost hustý.
A výsledek? Myslím, že bu I.V. Mičurin slintal (i když v oné době a v onom státě by dost možná jeden slintal i nad rozvařenou bramborou ;-).
Jako přílohu jsem zvolil rýži.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz