Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Z másla a mouky uděláme světlou zásmažku, přidáme do ni oprané, uvařené, prolisované švestky, zalijeme vodou, okořeníme kůrou, tlučenou skořicí, osolíme a před podáváním přidáme rum. Výborně se hodí k různým masům, hlavně vařeným, nebo uzenému jazyku.
Recept je z kategorií: Omáčky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Chutná, povidlová omáčka
Pokud ke světlé zásmažce přihodíte najemno pokrájenou cibuli, podusíte (osmažíte?) do ztmavnutí zásmažky, tak dosáhnete plnější chuti omáčky. Jemnější „jazýčky“ cibuli propasírují, nebo ocedí… Já naopak přihodím rozinky a sekané ořechy. Takovou omáčku můžu i bez masa
No a teď jsem ji dělala k vařenému jazyku (uzenému) z normálních švestek - věřte, nevěřte, ale byla taky moc dobrá.
Kůra na proužky? Vyzkouším!
89 příspěvků 9.10.09 03:12
Já tuhle omáčku nevařím, to chce ženskou ruku, ale vařívala ji moje maminka a občas nás na ní pozve má sestra.
Vždycky bývá k uzenému masu nebo uzenému jazyku a jako příloha se podávají krupicové noky.
Je pravda, že váhové poměry v receptu jsou poněkud trpasličí a pokud bychom je znásobili deseti, bude v něm zas příliš mouky, ale s citronovou kůrou na proužky velmi souhlasím. I já znám tuhle omáčku s kůrou na proužky, ne se strouhanou.
Jak píše Babi, z povidel je to bleskovka… Ale na ten rozpočet hledím
. Pro 4 osoby? Ani náhodou! V těch trnkách
se autorka sekla minimálně o řád! Jen si zkuste představit tu barvu
(u nás by se řeklo „psí barva“), o chuti ani nemluvím; 20 g je
vrchovatá KL, já dávám min. 1/4 kila…
)
)))
Dále je zajímavé, jak Babi nakládá s citronem; já mám jemné struhadlo…
Ale na tom rumu se shodneme… i když…, RUMU není nikdy dost
A zapomněla na přílohu… Docela by mě zajímalo, zda podáváte něco jiného než knedlík?
6 příspěvků 9.10.09 01:35
Už se těším, jak si ji po třiceti letech uvařím
Moje maminka ji dělala taky z povidel, byla to
mňamka! Říkala, že s uzeným masem to byl v pohraničí
svatební pokrm.
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Já do povidlovky používám místo mouky strouhaný perník.Zásmažku nedělám vůbec a zahušťuju to právě perníkem.A je to chuťově lepší.
sušené švestky můžeš nahradit hustými povidy ve stejném množství, jako je švestek, pokud nejsou moc sladká. Cukr bych stejně vynechala a přisladila bych jenom kdyby bylo zapotřeby. Avšak osobně jsem to nezkoušela. Každopádně by to byla pak blesková omáčka ;o)
Moře pozdravů…
Babi, mohu švestky nahradit povidly? A pokud ano, tak v jakém množství?
Děkuji.