Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
kltko Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
prepis receptu z knihy Jedlá a nápoje našich predkov, autorka R. Stoličná. Autorka vychádza z receptov siahajúcich od novších prameňov cez recepty zozbierané v etnografických výskumoch až ku Prvej kuchárskej knihe v slovenskej reči od Jána Babilona z roku 1870. Tento recept je uvádzaný ako dolnoliptovský.
Nastrúhané surové zemiaky zmiešame s vajíčkami (čím viac, tým lepšie), pridáme nastrúhaný cesnak, cibuľu, soľ, čierne korenie, majorán, rascu. Nalejeme na vymastený plech, rozotrieme do rovnomernej hrúbky. Pečieme v rúre. poznámka: veľmi podobné "zemiakovej babe", kde sa do hmoty ešte pridáva hladká múka a spravidla nepoužíva cibuľa. V "upgrade" verzii ide do hmoty aj na kocky nakrájané varené údené mäso, prípadne šunka/ saláma.
Recept je z kategorií: Bramborová jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
13.6.12 14:22
Opět na první pohled obyčejné, přitom ale velice chutné
Název se ale hodí jen pro nás, co bydlíme na vesnici a máme vlastní zdroje
Já vlastně z koupeného použila jen sůl, pečící papír a elektřinu
v troubě… vše ostatní zadarmo z vlastních zásob
No, ale když vidím ceny vajec, brambor… tak nevím, nevím, jak to nazvat
pro ty, kdo musí vše kupovat…? Snad: bramborák na plechu…
Pokud někoho od realizace odrazuje absence počtu surovin, připíši, co jsem na jeden plech použila já:
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Chudobnica
29 příspěvků 12.1.10 19:12
Vyzkoušela jsem, moc dobré. Dala jsem na lehce olejem potřený pečící papír, lepší jak bramboráky pečené na pánvi - nebylo tam tolik tuku.
584 příspěvků 11.1.10 17:27
Že by nám právě obchodní řetězce hýčkaly jazyk, nevím, nevím. Budu muset chodit do těch gastronomických sanatorií častěji. Ale dovedu si představit u téhle ňaminy orgastické podráždění čichových senzorů a následné pohlazení chuťových pohárků.
V německé části Sachsen, smaží bramboráky, vošouchy nebo cmundu, jak je libo a přidávají strouhanou cibuli asi v množství třetiny brambor. Též pochoutka prostého lidu, jen kdyby ji nesypali krystalovým cukrem, proto doplňuji - možno vynechat
pôvod názvu spomenutý nie je, ale keď sa na to pozrieš, zloženie je skutočne chudobné - strúhané zemiaky, cibuľa, cesnak, a trochu korenín. Už len fráza ku vajíčkam „čím viac, tým lepšie“ naznačuje, že občas ich asi bolo málo (alebo vôbec).
A veď to, že to bol chudobný a jednoduchý recept, nevylučuje, že ide o lahôdku ;o) To len dnes máme tak zhýčkaný jazyk, že nás prekvapuje chutnosť obyčajných jedál.
588 příspěvků 9.1.10 04:20
prečo sa to volá chudobnica, veď je to určite lahôdka ?