Recept Chrumkava mrkva

Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Mrkvu dobre umyjeme a ak je velka tak narezeme.. ako chceme, na hrubsie kolieska, na dlhsie kusky… ..ak je mala tak nechame malinke mrkvicky- tie su uplne top de lux pochutina ..;)
Pridame feferon. Zalejeme vodou so solou a nechame na teplom mieste prekysnut.

Pozn.: ak mame vodu dobru nemusime prevarat, ale ak nie sme si isty radsej vodu so solou zvarime, nechame vychladnut a zalejeme.

Mrkvicky su naozaj chutne a chrumkave. Pre lepsie kysnutie sa moze pridat zrnko cizrny/cicer.
Dobru chut!

Recept je z kategorií: Konzervace


Reklama

Nahlásit recept

  • 24.11.07 vloženo
  • 4962x zobrazeno

Čas přípravy

  • R

Ingredience

  • mrkva
  • 1 salka vody
  • 1 zarovnana PL soli
  • feferonka
  • Nalev volime podla mnozstva mrkvy tak, aby bola v sklenicke mrkva nalevom zaliata.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Chrumkava mrkva

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chrumkava mrkva

Musím pochválit (opět) Tvůj recept. Jolanko, křupavá mrkev se povedla…no jako z dětství od maminky, děkuji a pěkný večer do daleka.
PS: Pěkně pikantní…se 4 feferonkami:-)) M. :-)

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chrumkava mrkva-Joli,

tak jsem šla jeden kousíček ochutnat a je „úžo“ už teď ! Přendám ji do ledničky a ještě ty čtyři dny vydržíme…:-)
Děkuju B.

 
jolana
5065 příspěvků 02.12.07 04:29
Re: Chrumkava mrkva-boni

..to by malo byt v poriadku. Ta mrkva kvasi ako kapusta alebo uhorky-kvasaky, aby nevychadzala na povrch zataz s dacim… a uz ju mozes ulozit aj do chladu myslim…dufam, ze bude chutit..;))

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chrumkava mrkva-Jolanko nebo Mariannko,

na povrchu nálevu se mi místy tvoří takové malé bublinky a vrchní kousky ztrácejí barvu… Na plíseň to ale snad nevypadá. Je to tak v pořádku???
Nevím, jak to má vypadat, nebo jestli jsem raději neměla uložit do ledničky. Dnes je to 6 dní po naložení. Díky Bona

 
jolana
5065 příspěvků 26.11.07 01:35
Re: Chrumkava mrkva-Boni

..tak zelam rychle kvasenie a dufam ze vsetko bude prebiehat hladko a si pochutite tak ako my…:) Zdravim a pekny vecer :)

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chrumkava mrkva-Jolanko,

tak už se mi mrkvička (na špalíčky) také koupe ve slaném nálevu, za deset dní (máme tu teplo) se ozvu. Jen abych to vydržela…možná za devět :-)

 
jolana
5065 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chrumkava mrkva

…som gulila okale ranne skore..o) co to ta mrkva tu porobila… som si myslela, ze je to jasne.. ;-)
Presne ako pisala Marianne-dakujem :).. podla mnozstva mrkvy volime nalev, proste aby sme ju mali nalevom zaliatu.
Vsetky tieto „mchalal“ (kvasena)-nakladanie zeleniny je v oblasti stredomoria, blizkeho vychodu atd. zalozene na tomto jednoduchom principe. Zeleninka sa umyje, da do pohara, zaleje a potom sa uz len papa…mimochodom aj olivy sa tak nakladaju len najprv sa namacaju/luhuju v slanej vode kvoli trpkosti.. Osobne sklenicky po umyti vyparim, aj ked to nikto nerobi a maju zeleninku jedna radost…dakujem a prijemnu nedelu ;)

 
Eja
3826 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chrumkava mrkva

Tak já už to taky pochopila…Marianne, díky za přetlumočení receptu…

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chrumkava mrkva

No tak už jsem to snad pochopila.
Byla jem tak urputná, protože zítra čekám od tchýně při její návštěvě zásobu mrkve - kromě množství ostatní zeleniny, která nám bohatě postačí na celý týden; (pracuje totiž ve velkoobchodu s ovocem a zeleninou a dělí se s námi o deputát v nejčerstvější kvalitě) - a ráda bych tu mrkvičku naložila dle tohoto receptu…
Takže děkuji a ozvu se, nakolik se zadařilo…

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chrumkava mrkva

Bono, zkusím odpovědět, jak jsem to pochopila já, v opačném případě nás všechny opraví Jolanka:-)): do přiměřené nádoby dáš nakrájenou mrkev, zaliješ připraveným nálevem (1PL soli na 250ml vody), já jsem např. pokrájela 4 mrkve na špalíčky a zalila 500 ml nálevu do zavařovací sklenice O,7 l, cca 5cm pod horní okraj, přikryla víčkem ne natěsno, celé ještě přikryla látkovým ubrouskem, přečetla jsem si totiž navíc podrobně recept - včetně diskuze - „Nakládané plněné baklažány - Magdus“, tam Jolanka píše, podrobnější postup kvašení… Takže sůl není na množství mrkve ale de facto, podle množství mrkve volíš množství nálevu…

Také mě zmátl název, ale je to vlastně kvašená mrkev, např. (nejen) v Řecku se takto podobně dělá i mix různé zeleniny (dohromady kousky zelí, okurek, mrkve, květáku…) nebo i zelená, tj. nezralá rajčata.
TEDY MUJ NÁZOR NA VĚC:-) Dobrou noc. M.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Chrumkava mrkva - Ejo :-)

ale slovensky mrkva není jeden kus mrkve, ale mrkev jako taková :-)

 
Eja
3826 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chrumkava mrkva

Souhlasím s Bonou, já tomu taky nerozumím - podle receptu je míněna jedna velká mrkev na kousky, a tu jedním šálkem, pokud je míněna velikost, kterou si pod tím pojmem představím, podle mne neutopím ani náhodou.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Chrumkava mrkva - Boni :-)

mrkve musíš dát přiměřeně šálku vody, pokud máš mrkve víc - dáš šálky dva, aby byla potopená :-)) Snad to Jolana odsouhlasí :-))

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chrumkava mrkva

Stalo se docela zvykem, že pokud se na něco konkrétně zeptám, nedostane se mi odpovědi (vyjímaje Bedlu - Bedlinko, Tobě děkuji). Nejspíš většina z Vás rozumí tomu, kolik mají v tomto receptu použít mrkve, ale já to skutečně ani vzdáleně netuším :-(
Toto je otázka k receptu!

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chrumkava mrkva

Já jsem asi pomaleji chápající… Můžu se ještě jednou přeptat, kolik té mrkve, prosím?

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chrumkava mrkva

Díky, díky, tak už kvasí… M.

 
jolana
5065 příspěvků 25.11.07 03:23
Re: Chrumkava mrkva

…este s tym prikrytim…to je ako s kvasenou kapustou, najprv len tak vieckom priklopit aspon na tri -styri dni a potom zasrubovat tak normalne …aspon ja to tak robim…pekny vecer :)

 
jolana
5065 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chrumkava mrkva

Na salku vody 1 lyzica soli. Feferonka, to je jedno aka a niekto ani nedava a niekto dava viac…to je taky ludovy recept, vlastne takto dako sa robi „mchalal“ na blizkom vychode a vlastne aj v afrike a asii …moze sa pridat 1/2 kavova lyzicky cukru a 1PL octu alebo prekrojena na stvrtky limetka ( ta je potom tiez dobra az za usi zachadza o)) )…alebo len ocot a zopar zrniek cukru…no a kysne to podla teploty okolia.. desat dni a ked je v miestnosti chladno aj mesiac…ale fajnova je, tak nech sa dari a dobru chut.. ;)

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chrumkava mrkva

Joli, ja se přidám s dalšími:-) otázkami: feferonka - je jedno jestli sušená nebo čerstvá a nádobu přikrýt nebo …?
Krásný receptík, už mám všechno připravené, tak potřebuji jen drobné upřesnění :-) Díky, měj se hezky. M.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chrumkava mrkva

Jolanko, vypadá to zajímavě, nemohla bys, prosím, udat množství mrkve, do kterého patří ta lžíce soli?
Ještě mám otázku - jak dlouho asi trvá takové kysnutí (nebo kvašení), nemám s tím zkušenost.
Děkuji Bona

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz