Recept Chřestové rizoto

(Hodnoceno 2x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Chřestové rizoto

Postup

1. Ve středně velkém hrnci rozehřejeme na mír­ném ohni 2 lžíce másla a zesklovatíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme opranou rýži a za častého míchání ji dozlatova opražíme. Po celou dobu nezvyšujeme přívod tepla. Po sběračkách postupně přidáváme horký vývar. Přitom rýži neustále mícháme, dokud zcela nevsákne tekutinu. 2. Vmícháme namočené šafránové blizny (i s vodou). Vývar přiléváme tak dlouho, do­kud jej nespotřebujeme. Rýži necháme za stálého míchání asi 10 minut mírně vařit, dokud dokonale nevsákne tekutinu. Chřest vaříme asi 8 mín. v osolené vodě. Vyndáme ho děrovanou naběračkou a ne­cháme úplně okapat. Vodu uvedeme do varu, naběračkou přidá­me třešňová rajčata a krátce je spaříme. Ne­cháme je okapat a oloupeme je. 3. Parmazán najemno nastrouháme a spolu se zbytkem másla vmícháme do rizota. Osolí­me a opepříme. Předem uvařený chřest šikmo nakrájíme ostrým nožem na sousta a přidáme k při­pravenému rizotu. Oloupaná třešňová rajčata můžeme zba­vit lůžek stopky a rovněž je zamíchat do rýže. Petrželku opereme, lístky otrháme, na­drobno je posekáme a vmícháme do ri­zota. Ihned podáváme.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 06.07.04 vloženo
  • 25104x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • na osobu asi 540 kcal, 2260 kJ, 17 g bílkovin, 21 g tuků, 70 g sacharidů
  • 500 g zeleného chřestu
  • 1 cibule
  • 1 l zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 1 dózička šafránových blizen (asi 2 g) či špetka šafránu
  • 80 g másla
  • 350 g kulatozrnné rýže
  • 250 g třešňových rajčat
  • 80 g parmazánu
  • sůl
  • pepř
  • 1 svazek petrželky
  • Příprava:
  • - spodní třetinu chřestu oloupeme a odřízneme konce
  • - vývar ohřejeme
  • - šafránové blizny namočíme ve vodě

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

oldsoft 24.04.16 21:03

Klasika. Rajčata k tomu nepotřebuju.

Uvaření se již líbí 8 labužníkům
Odkaz na uvaření

dixxx 03.07.13 20:36

Opravdu výborné rissoto. Rýži dávám Arborio a přidávám trochu bílého vína. Chřest chvíli povařím v zeleninovém vývaru, připadá mi škoda vodu z chřestu vyhazovat.

Odkaz na uvaření

tuso 21.06.12 22:37

Dělám to sice trošku jinak- s pancettou, sýrem gruyere a rýží Arborio nebo Carnarolli , ale jinak je to prostě pohádka. Fotky nemám, což je divné, protože tohle rizoto je u nás stálice. Časem doplním. Je právě sezóna chřestu a ten zbožňuji.

Diskuse k receptu Chřestové rizoto

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Chřestové rizoto

casino
4488 příspěvků 22.04.13 00:00
No, pepicek tu má povětšinou dobré recepty...

… ale při té qantitě se i on občas ukecl :)
A pěkné povídání o risottu je TADY :palec:

pranama
10 příspěvků 21.04.13 23:08
Jemné detaily

Krmě je to fantastická, a za recept díky! Nicméně, jako člověk, kterého učila dělat rizoto italská kamarádka bych si neodpustil pár poznámek:
1/ Rýži na rizoto (nejlépe kulatozrnná italská, Arborio nebo Carnaroli) NEPEREME! Vyplavil by se z ní škrob, který dělá italské rizoto italským rizotem, krémově bílou voňavou hmotou, a vznikla by česká rýže s něčím.
2/První tekutina, kterou zaléváme osmahlou rýži není voda ani vývar, nýbrž SUCHÉ BÍLÉ VÍNO. Teprve až se odpaří, začneme zalévat vývarem. To víno dává italskému rizotu charakteristickou vůni. A konečně, stejně si k rizotu to víno dáme, tak proč ho nedat do rizota? :)

Miša87
1 příspěvek 16.04.13 19:52

Výborné, už dávno som nejedla niečo tak dobré. Jedinú vec som nemala, a to vývar, tak som si zohriala vodu a rozpustila v nej kocku kuracieho bujónu. Chválim!!!

Jenofefa
1315 příspěvků 15.05.09 00:45
Re: Chřestové rizoto

jsem dělala na radu Lydie a bylo mimořádně dobré. Moje varianta byla z bílého chřestu (zelený jsem ještě nepotkala), bez cibule, bez šafránu a bez rajčátek. Osmahla jsem kulatozrannou rýži na olivovém oleji, postupně přidávala vývar z chřestu a bílé víno, nakonec přidala na kousky nakrájený chřest, na nudličky nakrájenou šunku od kosti, kousek másla a strouhaný parmezán. Navrch sypala parmezánem a ozdobila špičkami chřestu. Nám to chutnalo moc.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Česnečka podle šéfkuchaře

Nejlepší recepty

Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz