Recept Chřestová tykev marinovaná (jako matesy) Veg Bezlep

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Chřestová tykev marinovaná (jako matesy)

Úvod

Tento pokrm jsem připravila z chřestové tykve (taková ta podlouhlá světle-stříbřitě-šedo-zelená, kyjovitého tvaru; odrůda Kveta). Určitě bude dobře chutnat i z jiných druhů tykví a cuket. Množství výchozích surovin uvádím orientační.

Recept je vhodný pro vegetariány a pro ty, komu vadí jemné kostičky ve slanečcích (a nechce se mu je vybírat) a nebo rybí chuť.

Postup

Tykev oloupeme, rozpůlíme a vybereme semeník. U velmi mladých tykviček můžeme semeníky ponechat. Pak tykev nakrájíme na co nejtenčí plátky nebo použijeme škrabku či „plátkovací“ struhadlo. Plátky posolíme, promícháme a uložíme do chladu na nejméně 3 hodiny. Tykev tak pustí vodu.

Po odležení opepříme mletým pepřem, přidáme i celý pepř (na uvedené množství tykve asi 7 – 10 kuliček), 4 bobkové listy, rovnou lžíci cukru, lžíci octa a 2 – 3 lžíce oleje. Dobře promícháme a krátce vše povaříme. Stačí 5 – 7 minut. Necháme schladnout a uležet minimálně 12 hodin. Lépe chutná po delším rozležení (po 2 dnech). Kdo má raději intenzívnější chuť, dá víc pepře, octa a bobkových listů.

Recept je z kategorií: Bezlepkové recepty Chuťovky Chuťovky Recepty na Silvestr Zeleninová jídla Zeleninové přílohy Zeleninové saláty


Reklama

Nahlásit recept

  • 30.08.13 vloženo
  • 3210x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 - 2 dny včetně uležení

Ingredience

  • Základní recept, přibližná množství:
  • 1,2 – 1,5 kg tykve
  • 2 větší cibule
  • 1 rovná PL soli
  • mletý pepř
  • celý pepř
  • bobkový list
  • cukr
  • ocet
  • rostlinný olej

Doporučená příloha

  • pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 30.07.14 08:24

Po 11-ti měsících jsem zopakovala. Podávala jsem s nasucho opečenými toasty z domácí veky.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 30.08.13 11:29

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Chřestová tykev marinovaná (jako matesy)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz