Recept Chřest zapékaný se šunkou

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Chřest zapékaný se šunkou

Postup

Chřest oloupeme, z dolních konců odřízneme 1 až 2 cm a tyčinky svážeme do svazečků. Ponoříme do vařící mírně osolené vody a vaříme 20 minut. Do každého plátku šunky zabalíme 3 – 4 tyčinky a narovnáme do máslem vymazané zapékací misky. Ve 40 g másla zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, zaprášíme hladkou moukou a zhotovíme světlou jíšku. Tu podlijeme 3/8 l mléka, přidáme zrnka pepře, trochu tymiánu a strouhaného muškátového oříšku a za stálého míchání pomalu vaříme 20 minut, až vznikne hustá bešamelová omáčka. Do ní pak zamícháme na kousky nakrájený a v 1/8 l mléka rozvařený tavený sýr, okořeníme cayenským pepřem a zjemníme žloutkem rozšlehaným ve smetaně. Vzniklou sýrovou omáčkou zalijeme šunkové závitky s chřestem, posypeme strouhankou a strouhaným sýrem, trochu osolíme a pokapeme rozpuštěným zbytkem másla. Naplněnou misku pak v horké troubě asi 20 minut zapečeme.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 08.05.09 vloženo
  • 19529x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 600 g bílého chřestu
  • 6 větších plátků šunky
  • 30 g strouhanky
  • 30 g nastrouhaného ementálu
  • 80 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 10 g cibule
  • 1/4 l mléka
  • 40 g taveného sýra
  • 1/16 l smetany
  • 1 žloutek
  • sůl
  • tymián
  • muškátový oříšek
  • 4 zrnka pepře
  • cayenský pepř

Doporučená příloha

  • dušená rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Chřest zapékaný se šunkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Chřest zapékaný se šunkou

sveva
751 příspěvků 12.5.09 07:27
Re: Chřest zapékaný se šunkou

Souhlasím, chuť divokého chřestu je nepřekonatelná. Bohužel ho nelze pěstovat. Nejčastějí ho sběratelé připravují jednoduše s vejci.

Nero
297 příspěvků 12.5.09 06:59
Re: Chřest zapékaný se šunkou - Noskovice

:-D)

noskovice
1322 příspěvků 12.5.09 05:45
Re: Chřest zapékaný se šunkou

Já se moc omlouvám, protože jsem vlastně chtěla jenom napsat, že to zkusím s tím divokým chřestem, ale nějak jsem „odběhla“ od receptu. Takže mi to promiňte. Hlavně Ty, Nero.

noskovice
1322 příspěvků 12.5.09 04:42
Re: Chřest zapékaný se šunkou

Už jste někdy ochutnali „divoký“ chřest (asparagus acutifolius)? Vynikající, nemá chybu, až na jednu: musíte si ho najít a není po celý rok. Takže dvě.
Já jsem ale zase nikdy nejedla bílý chřest. Jinak zelený chřest dostanu po celý rok, protože ho mají i mražený. Má tu výhodu, že je čistý a není dřevnatý.
Moc vás všechny zdravím, hlavně Nera, Sońa.

ji
98 příspěvků 12.5.09 03:48
Re: Chřest zapékaný se šunkou

Do vody s citronem ho dávám při škrábání, vařím ho v páře se solí a cukrem (vyčteno z kuchařky). Mám štěstí, nedaleko mého bydliště ho pěstují na zemědělském učilišti a tak jiný, než dopoledne sklizený a večer dodaný neznám. V našem Bohem zapomenutém kraji bych ho stejně v obchodě nekoupila. Vyzkoušela jsem ho na několik způsobů, ale uvařený, jen s máslem, nanejvýš s opraženou strouhankou stejně vede!

mrtvola
1394 příspěvků 12.5.09 03:15
Re: Chřest zapékaný se šunkou

Do vody na chřest se dává špetka soli a cukru a plátek citronu, ne spousta šťávy. Taky jiskřička másla se hodí přidat.
Ale podle mne je nejlepší chřest vařený v páře, kde se z něj nevyluhuje ani trocha chuti.

nudle
137 příspěvků 11.5.09 14:44
Re: Chřest zapékaný se šunkou

kucharka z nasi oblibene restaurace rika, ze do vody na chrest se dava spetka soli, cukru a trochu citronove stavy. ma to zvyraznit aroma.

Bali
1254 příspěvků 11.5.09 14:04
Re: Chřest zapékaný se šunkou

40 minut je opravdu hodně. Chřest má být křupavý, ne rozblemcaný ;-)

Frantiska
927 příspěvků 11.5.09 05:42
Re: Chřest zapékaný se šunkou

esme nasla :) jen by ti to mzna nepripominalo chrest … jsem si pred rokem koupili chrest dala jsem ho nachvilku varit a zapomnela na nej a po hodine tam porad byl .)))

esmeralda
4813 příspěvků 11.5.09 05:40
Re: Chřest zapékaný se šunkou

Teď už je mi jasné že chřest je z různých konců světa je prostě jiný.
Chřest vařený 30 minut bych v hrnci asi už nenašla.

casino
4496 příspěvků 11.5.09 05:27
Re: Chřest zapékaný se šunkou

To skoro vypadá, že každý vaříme něco jiného :-) My měli dnes polévku (ne krém). Nasekané paličky jsem vařil 20min., pak přidal vršky (poupata?) a ještě asi 10min. dovařil a nebylo to rozvařené.

Nero
297 příspěvků 11.5.09 05:17
Re: Chřest zapékaný se šunkou

Děkuji vám za zájem a připomínky. Určitě se podle nich zařídím. Františko, doba se změnila a s ní i kvalita chřestu. Kvalitní chřest je opravdová lahůdka. Komentář k receptu a další fotky teď najdete i v deníčku.

Frantiska
927 příspěvků 11.5.09 04:49
Re: Chřest zapékaný se šunkou

teda Nero, krasna fotka … se priznam, ze uz se ani nepokousim koupim chrest … vzdycky byl hnusny, horky atd. Nekdo proste na nej nema stesti

mrtvola
1394 příspěvků 11.5.09 03:27
Re: Chřest zapékaný se šunkou

Nero, díky moc.
Chřest vařím skoro vždy v páře, 5 - 10 minut, podle toho, jak čerstvě se tváří. Zatím to vždycky stačilo. Ten slovenský chřest je úžasný, tlustý a křehký.

Nero
297 příspěvků 10.5.09 19:15
Re: Chřest zapékaný se šunkou - Esmeraldo

Pán říká, že máš nejspíš pravdu a ta tepelná úprava je příliš dlouhá. A to si představ, že ji proti původnímu receptu o 10 minut zkrátil. Ono asi bude dost záležet na druhu a kvalitě toho chřestu. Ten recept je totiž z doby, kdy se tu chřest moc nejedl, protože a) nebyl k dostání, b) byl obyčejně hořký, c) vždycky byl dřevnatý a d) celkem vzato nebyl moc k jídlu. A tak se asi musel vařit déle, aby se z toho dříví dal lépe vycucat. My jsme použili bělený chřest ze Slovenska a můžeme místopřísežně prohlásit, že rozhodně nebyl rozvařený, a to ani hlavičky, dal se dobře krájet a připadal nám, že je vařený akorát. Chuť měl opravdu lahůdkovou. Slibujeme ale, že to kratší vaření co nejdříve vyzkoušíme, protože by to kvalitě toho jídla jistě prospělo. Zatím děkujeme za Tvou zkušenost.

esmeralda
4813 příspěvků 10.5.09 08:03
Re: Chřest zapékaný se šunkou

Chřest je jedna z mých oblíbených zelenin.
Jenom mám starost jestli 40 minut tepelného zpracování není zbytečně dlouhé. Když chřest jenom povařím tak asi 4 minuty, v páře cca 7 minut.

Nero
297 příspěvků 10.5.09 07:56
Re: Chřest zapékaný se šunkou

Dávám jen žloutek rozšlehaný ve smetaně. Bílek použiji jinak. Místo žloutku ve smetaně je také možné použít ke zjemnění kousek másla.

mrtvola
1394 příspěvků 10.5.09 05:25
Re: Chřest zapékaný se šunkou

Nero, prosím, dáváš jen žloutek nebo do bešamelové omáčky zamícháš i sníh z bílku?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz