Recept Chřest ve vlastní šťávě Veg

(Hodnoceno 1x) martin_etzl Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Chřest ve vlastní šťávě

Úvod

Recept líného chlapa.

Postup

Chřest oloupu (zelený a fialový jen na spodku), odlomím konce. Během práce skladuju ve skleněné formě na biskupský chlebíček, naplněné okyselenou vodou. Nečerná. Alobal složím dvojitě. Máslem vymažu, na něj položím oloupaný chřest, lehounce osolím, pokapu citronovou šťávou nebo proložím půlplátky citronu, nahoru rozdělím další kousek másla na lupínky. Alobal dobře uzavřu, ale nebalím moc těsně kolem chřestu. Položím na plech, dám do trouby rozehřáté na 150°C a dusím 15-20 minut podle tloušťky pazošků. Vyndám, nahoře rozříznu alobal, chřest přendám na nahřátou mísu, šťávu sleju do teplé misky a metličkou zašlehám zbytek másla. Poleju chřest a škrabkou na brambory ho posněžím hoblinkami parmazánu. Jím bez přílohy, sobecky jeden svazek pro jednu osobu. Dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 26.04.10 vloženo
  • 13556x zobrazeno

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • 1 svazek chřestu (500g, jakékoliv barvy)
  • 2 PL másla
  • 1 PL citronové šťávy nebo pár půlplátků citronu
  • sůl
  • parmezán, podle chuti
  • + alobal

Doporučená příloha

  • bílé víno, možná

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

2905 22.5.12 03:21

Donalý nápad, který hodně pozvedává chuť:)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

2905 21.5.12 04:16

Vždy si pochutnáme, i když chřest je ubohoučký.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

2905 21.3.12 02:18

Nebude litovat kdo vyzkouší…
I unavený chuťově prokoukne, což vaření ani paření nedokáže tak dobře.
Postup nafocen zde

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Chřest ve vlastní šťávě

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Chřest ve vlastní šťávě

anka22
95 příspěvků 23.5.12 16:02

Děkuju moc, něco takového jsem měla na mysli přesně na ryby. Podívám se po nich. :mavam: Anka

Anitta
521 příspěvků 22.5.12 19:20

Ja radeji pouzivam papir na peceni, plastiku neduveruju. :mrgreen: Vic nam chutna chrest peceny v troube, nez v mikrovlnce, pecu ve sklenenem pekacku (olivovy olej, cesnek, sul, pepr apod) :mavam:

2905
753 příspěvků 22.5.12 18:00

Anko, jsou i do běžné trouby, v návodu radí propíchat, nědělám, jen zamotám.
Hodně jsem používala na čersté ryby, když byl přísun…
Už jsou letité, ale jistě něco obdobného na trhu bude.
Do mikrovlnky poslouží i mikrotén. :mavam:

Příspěvek upraven 22.05.12 v 18:01

anka22
95 příspěvků 22.5.12 08:58

Jano, prosím tě, to jsou nějaké speciální pytlíky do MW? Díky.

2905
753 příspěvků 22.5.12 03:17

Tentokrát se „sosíkem“, jen pokus, příště bude opět jen tak.
Povedlo se nafotit nafouklý sáček, hezky si tam špargl hoví, nezávírám na přiložené plast. sponky.
Zamotám, ne pevně, konec podložím pod chřest a vlním. Vše steče pod a stačí vylít.
I ten citron je chutný.
Tato úprava je vážně skvělá, kam se hrabe vaření i pařáčky :palec:

2905
753 příspěvků 21.5.12 04:12

Začátkem kvěna první svazek. Upekla jsem v mikrovlnce malé brambůrky, zdařilá kombinace.
Další ochucení na stole, už nebylo možno fotit.
Jak jinak, dobrota :mavam:

2905
753 příspěvků 21.5.12 04:03

V březnu chřest? I teď je problém sehnat dobrý, zelený jsem nepotkala už pět let.
Ani slovenský není vidět, vše jen dovoz z dalekých krajů :cert: :mavam:

Anitta
521 příspěvků 21.3.12 16:38

Vy jeste nemate chrest? To u nas uz se chresti plnym proudem :D Take ho pecu v troube, vetsinou s dalsi zeleninou, tedy chrest zabaleny zvlast… Mam vyhrady k alobalu, pouzivam papir na peceni, misto masla olivovy olej, sul pepr, da se pridat cesnek, bylinky, nic vic nepridavam, je dostatecne chutny jen tak a taky ho treba jen tak zbodnu :mrgreen: :kytka:

2905
753 příspěvků 21.3.12 02:11

Blíží se chřestové období, tento předpis je dokonalý :potlesk: Pro mikrovlnnou troubu nebylo třeba upravovat, jen čas je kratší. Díky, díky :palec:

martin_etzl
280 příspěvků 29.4.10 14:39
Re: Chřest ve vlastní šťávě Take5 (+ VEG)

Alice, zkus i ten s ořechy podle Drobka. Je výborný, dělal jsem ho včera. Jen jsem vynechal worcester.

Alice_G
505 příspěvků 29.4.10 04:56
Re: Chřest ve vlastní šťávě Take5 (+ VEG)

Dnes jsem letos poprvé viděla chřest v Bille, tak jsem vzala dva balíčky - jeden bude podle Martina, jeden podle gabi (jen máta nebo estragon zatím chybí).
AG

gabi
551 příspěvků 29.4.10 01:24
Re: Chřest ve vlastní šťávě Take5 (+ VEG)

a zabudla som povedat, ze tuto sparglu robime aj v ohnisku…a k tomu pecene zemiacky s maslom tiez v alobale… a marinovanu rybu nastoknutu na jelsovom prutiku pecenu nad mierne zeravymi uhlikmi…najlepsia je makrela…ale ujde aj pstruh…komu nechutia ryby, moze pribalit ku spargli platok sunky…a k zemiakom par kruzkov poru…a kto by pridal do balicka strucik-dva cesnaku a listok dobromysli, hadam by sa mu na siroko-daleko aj bosorky valpruzinej noci vyhli :)

martin_etzl
280 příspěvků 28.4.10 02:43
Re: Chřest ve vlastní šťávě Take5 (+ VEG)

Jéje, to jste potěšili starýho ješitu :). Děkuju.
Svevo, já to opravdu sním, ale nejím k tomu nic jiného. A kdyby jenom já, i ty moje křehulky se nenechají prosit. Jednou za sezonu děláme šparglový hody. Nic jiného než špargl na různé způsoby a pak skutečně počítáme s půl kilem na osobu. Ale stydím se :oops:

anickav
2904 příspěvků 27.4.10 15:20
Re: Chřest ve vlastní šťávě Take5 (+ VEG)

Nádhera! Martínku, máš to u mňa!
S pribúdajúcim vekom narastá moja láska k takýmto receptom…

2905
753 příspěvků 27.4.10 08:40
Re: Chřest ve vlastní šťávě Take5 (+ VEG)

Už mám parmezán, nivu, limetky a chřest stále nedorazil :((
Ale až dorazí, budu stejně jako autor sobecky vychutnávat jen tak, jo jo :))

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.4.10 07:46
Re: Chřest ve vlastní šťávě Take5 (+ VEG)

Děkuju všem, už vím proč tyhle recepty miluju, jsou jednoduché a v jednoduchosti je krása. A taky dobrá chuť :D

sveva
751 příspěvků 27.4.10 06:27
Re: Chřest ve vlastní šťávě Take5 (+ VEG)

Musí to být dobré protože je to jednoduché. Děkuji za dušení v alobalu, chřest bude jistě chutnější než ten vařený. Ty to opravdu sníš všechno sám?
Zdravím.

gabi
551 příspěvků 27.4.10 06:06
Re: Chřest ve vlastní šťávě Take5 (+ VEG)

alobal nemastim, len jednoducho polozim ocistenu sparglu, osolim, pridam zrnko cukru, listok maty alebo estragonu alebo dobromysli, pridam par vlociek masla a dve lyzicky vody…peciem asi 15 minut na 180°C…jednoduche a vyborne…chuti aj bez parmezanu

esmeralda
4812 příspěvků 27.4.10 05:57
Re: Chřest ve vlastní šťávě Take5 (+ VEG) - Martine

Řadím do oblíbených.
Tady je chřest celkem drahá zelenina, ale když přijde sezóna, je skoro zdarma. Už se těším.

noskovice
1322 příspěvků 27.4.10 05:20
Re: Chřest ve vlastní šťávě Take5 (+ VEG)

Hmmmmmmmmmmmmmm Martine, to víš, že je pěkný, jinak bys ho sem přeci nedal!! :o
Ahoj a promiň, Soňa

martin_etzl
280 příspěvků 27.4.10 05:13
Re: Chřest ve vlastní šťávě Take5 (+ VEG)

A třeba takhle, co říkáte receptu, hmmmmmm

noskovice
1322 příspěvků 27.4.10 04:58
Re: Chřest ve vlastní šťávě Take5 (+ VEG)- svevo,

come una freccia! :)

sveva
751 příspěvků 27.4.10 04:51
Re: Chřest ve vlastní šťávě Take5 (+ VEG)

To je ke vzteku jak jste všichni rychlí!!!

sveva
751 příspěvků 27.4.10 04:49
Re: Chřest ve vlastní šťávě Take5 (+ VEG)

No byl to nápad Esmeraldy a líbil se nám. Podmínkou je maximální počet 5 ingrediencí (mimo soli a pepře). Vlastně ty jednoduché recepty, které se i rychle připraví. Ale pozor jsou také moc dobré. Kdo pospíchá a nemá moc zásob, si je najde ve vyhledávači.
Zdravím.

martin_etzl
280 příspěvků 27.4.10 04:47
Re: Chřest ve vlastní šťávě Take5 (+ VEG)

To je , drobku, že recept má minimum ingrediencí, ideálně 5. Esmeralda na to má celou kuchařku a jsou to jednoduché a moc fajn recepty.

noskovice
1322 příspěvků 27.4.10 04:45
Re: Chřest ve vlastní šťávě Take5 (+ VEG)- drobku,

jestli se nepletu, tak to znamená, že recept se skládá z pěti ingrediencí.
Ahoj, Soňa

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.4.10 04:36
Re: Chřest ve vlastní šťávě Take5 (+ VEG)

Dík, nádhernej recept, chřest milujem a nemůžem se ho nabažit. Než jsme přistáli v roce 85 v americku znali jsme ho jen z literatury.
A prosím, může někdo mně nevzdělanci vysvětlit co to znamená Take5 tady v Labužníku? Nějak na to nemůžu přijít.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz