Recept Chřest s Maltézskou omáčkou

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Chřest s Maltézskou omáčkou

Úvod

Drobná variace na sauce á la Maltaise Viléma Vrabce, místo citrónu limetka, místo octa víno, navíc šalotka. Koupený červený pomeranč nebyl červený a možná to bylo dobře.

Postup

Nejprve si svaříme kuřecí vývar, víno, pomerančovou a limetkovou šťávu, sůl, cukr, bílý pepř, worchester a drobně pokrájenou šalotku téměř dohusta.
Výsledný produkt propasírujeme hustým sítkem do mísy, ve které budeme šlehat žloutky a necháme vychladnout.
Máslo rozpustíme a do teplého přidáme špetku nastrouhané pomerančové kůry; necháme vychladnout.
Brambory opláchneme a dáme vařit do osolené vody.
Chřest oloupeme a uvaříme v páře (zhruba 10 min).
Do propasírované studené omáčky přidáme 2 žloutky a rozšleháme do pěny.
Mísu vložíme na hrnec s horkou vodou (nesmí vřít a dotýkat se dna mísy), usilovně šleháme a postupně po malých dávkách přidáváme vychladlé rozpuštěné máslo s kůrou.
Je-li omáčka příliš hustá, přidáme trochu studeného vína.
Uvařené brambory oloupeme, přidáme uvařený chřest a zalijeme omáčkou. Ozdobíme studeným máslem, pažitkou a špetkou nastrouhané pomerančové kůry.

Nahlásit recept

  • 11.05.13 vloženo
  • 2512x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 1 svazek chřestu (zde bílofialový)
  • Na omáčku:
  • 2 žloutky
  • 1 menší šalotka
  • 1 dl bílého suchého vína
  • 1/2 dl šťávy z červeného pomeranče
  • 1 pol. lžíce limetkové šťávy
  • 1/2 dl kuřecího vývaru
  • 1 rovná lžička cukru (dle chuti)
  • bílý pepř
  • sůl
  • 1 - 2 kapky worchesteru
  • 7 dkg rozpuštěného vychladlého másla
  • 1 špetka nastrouhané pomerančové kůry
  • Na ozdobu:
  • pažitka

Doporučená příloha

  • nové brambory, vařené ve slupce

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 11.05.13 14:56

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Chřest s Maltézskou omáčkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Eja
3831 příspěvků 13.05.13 17:43

No je to nádhera, ale právě jsem si přinesla první letošní chřest a jeho konzumace rozhodně nesnese odklad, takže vedu recept v patrnosti, ale dnes to bude rychlovka. Vidím to na al dente chřest, ztracené vejce navrch, ždibec másla a strouhnout trochu dnes zakoupeného dvouletého parmezánu a citronové kúry. Zelený krasavec - ten já radši, luxusní kvalita, zavřené hlavičky, paráda. Jdu na to.

 
tlustá bába
1211 příspěvků 12.05.13 20:10

Také nejsem vyznavač, jen sloužím!!! :lol:
Budu ráda, když dáš vědět, jak jim chutnalo. Ten „přepasírovaný extrakt“ se Ti bude zdát agresivní, ale žloutky a máslo to srovnají. :mavam:

 
svato
1417 příspěvků 12.05.13 20:03

Kvôli mne by špargľa rásť nemusela, ale naši ju majú radi, takže určite vyskúšam

 
tlustá bába
1211 příspěvků 11.05.13 21:24

Obvykle je v jednoduchosti krása, to je odvěká pravda.
Za poklonu moc děkuji! :mavam:

 
Eja
3831 příspěvků 11.05.13 19:38

Je to nádhera :potlesk: :potlesk:
Ale já dám vždycky přednost křupavému zelenému chřestu namáčenému do vajíčka naměkko :mrgreen:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Žloutkové věnečky

Nejlepší recepty

Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz