Recept Chřest s Maltézskou omáčkou

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Chřest s Maltézskou omáčkou

Úvod

Drobná variace na sauce á la Maltaise Viléma Vrabce, místo citrónu limetka, místo octa víno, navíc šalotka. Koupený červený pomeranč nebyl červený a možná to bylo dobře.

Postup

Nejprve si svaříme kuřecí vývar, víno, pomerančovou a limetkovou šťávu, sůl, cukr, bílý pepř, worchester a drobně pokrájenou šalotku téměř dohusta.
Výsledný produkt propasírujeme hustým sítkem do mísy, ve které budeme šlehat žloutky a necháme vychladnout.
Máslo rozpustíme a do teplého přidáme špetku nastrouhané pomerančové kůry; necháme vychladnout.
Brambory opláchneme a dáme vařit do osolené vody.
Chřest oloupeme a uvaříme v páře (zhruba 10 min).
Do propasírované studené omáčky přidáme 2 žloutky a rozšleháme do pěny.
Mísu vložíme na hrnec s horkou vodou (nesmí vřít a dotýkat se dna mísy), usilovně šleháme a postupně po malých dávkách přidáváme vychladlé rozpuštěné máslo s kůrou.
Je-li omáčka příliš hustá, přidáme trochu studeného vína.
Uvařené brambory oloupeme, přidáme uvařený chřest a zalijeme omáčkou. Ozdobíme studeným máslem, pažitkou a špetkou nastrouhané pomerančové kůry.


Reklama

Nahlásit recept

  • 11.05.13 vloženo
  • 2385x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 1 svazek chřestu (zde bílofialový)
  • Na omáčku:
  • 2 žloutky
  • 1 menší šalotka
  • 1 dl bílého suchého vína
  • 1/2 dl šťávy z červeného pomeranče
  • 1 pol. lžíce limetkové šťávy
  • 1/2 dl kuřecího vývaru
  • 1 rovná lžička cukru (dle chuti)
  • bílý pepř
  • sůl
  • 1 - 2 kapky worchesteru
  • 7 dkg rozpuštěného vychladlého másla
  • 1 špetka nastrouhané pomerančové kůry
  • Na ozdobu:
  • pažitka

Doporučená příloha

  • nové brambory, vařené ve slupce

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 11.05.13 14:56

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Chřest s Maltézskou omáčkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Eja
3798 příspěvků 13.05.13 17:43

No je to nádhera, ale právě jsem si přinesla první letošní chřest a jeho konzumace rozhodně nesnese odklad, takže vedu recept v patrnosti, ale dnes to bude rychlovka. Vidím to na al dente chřest, ztracené vejce navrch, ždibec másla a strouhnout trochu dnes zakoupeného dvouletého parmezánu a citronové kúry. Zelený krasavec - ten já radši, luxusní kvalita, zavřené hlavičky, paráda. Jdu na to.

 
tlustá bába
1202 příspěvků 12.05.13 20:10

Také nejsem vyznavač, jen sloužím!!! :lol:
Budu ráda, když dáš vědět, jak jim chutnalo. Ten „přepasírovaný extrakt“ se Ti bude zdát agresivní, ale žloutky a máslo to srovnají. :mavam:

 
svato
1415 příspěvků 12.05.13 20:03

Kvôli mne by špargľa rásť nemusela, ale naši ju majú radi, takže určite vyskúšam

 
tlustá bába
1202 příspěvků 11.05.13 21:24

Obvykle je v jednoduchosti krása, to je odvěká pravda.
Za poklonu moc děkuji! :mavam:

 
Eja
3798 příspěvků 11.05.13 19:38

Je to nádhera :potlesk: :potlesk:
Ale já dám vždycky přednost křupavému zelenému chřestu namáčenému do vajíčka naměkko :mrgreen:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz