Recept Chřest s jemnou omáčkou

Dánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Chřest s jemnou omáčkou

Postup

Chrest ocistete a varte jej 2-3 minuty ve slabe osolené vode.
Uvarené zloutky prolisujte sítem a smíchejte je se syrovým zloutkem, citronovou stávou, solí a peprem. Míchejte a pridávejte po troskách olivový olej jako pri príprave majonézy.
Z bílku uslehejte pevný sníh a vmíchejte jej do vajecné hmoty.
Podávejte studené k teplému, odkapanému chrestu.
Prílohou je bílý chléb nebo bageta a jako víno je nejvhodnejsí muskát.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 04.07.10 vloženo
  • 5101x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 velký svazek bílého chrestu
  • 2 zloutky z natvrdo varených vajec
  • 1 syrový pasteurizovaný zloutek
  • 1 KL citronové stávy
  • 2 dl olivového oleje
  • 1 vajecný pasteurizovaný bílek
  • sul
  • pepr

Doporučená příloha

  • Uvedena v receptu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Chřest s jemnou omáčkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Bali
1254 příspěvků 07.07.10 01:36
Re: Chřest s jemnou omáčkou.

http://www.platsnetvins.com/…ets-vins.php?…

 
danda  06.07.10 21:03
Re: Chřest s jemnou omáčkou - casino :-)

Měl jsem však za to, že napíši-li „víno bylo mírně frizzante…“ tak každý, a tím spíše odborníci pochopí, že řeč nejni o alkoholizovaném víně. Dezertní? Možná :-)))

nejsem každý, natož odborník, co si tedy mám představit, jaké je to víno?, dezertní, sladké, šumivé s nebo bez alkoholu? Rozšiř, prosím, mé nedokonalé obzory, dík. D.

 
jolana
5064 příspěvků 06.07.10 08:06
Re: Chřest s jemnou omáčkou.

http://www.tvc.sk/…ke-vino.html

;))
 
jolana
5064 příspěvků 06.07.10 07:14
Re: Chřest s jemnou omáčkou.

paci sa nielen recept,ale aj ten Einsteinov pravdivy vyrok…Spiser,vdaka za recept,..a vdaka Mjam ;))
PS: pani, kedze som z oblasti Tokaj , tak si dovolujem upozrnit na nase jedinecne Tokajske.. aj alebo prave preslavene muskatove..:)

 
mjam  06.07.10 06:59
Re: Chřest s jemnou omáčkou.

@ casino

Podíval jsem se na odkaz „Zajíc na myslivecký způsob - Lievre chasseur“ (můj oblíbený) a smím podotknout, že jsem zde nikdy nevystupoval pod jinou přezdívkou než „mjam“. Pozor, nespleť si to s „mňam“, to je asi mlasknutí.

S účastníkem pod jménem „Louis“ nemám nic společného. Poté, co jsem si přečetl jeho příspěvky musím říct, že mu jeho styl komunikace nezávidím. Ale s tím musí žít on, ne já.

O červeném víně k zelenému chřestu jsem se zmínil kvůli tvé poznámce „Snad se shodneme, že ať bílý či zelený, tak červené v žádném případě“ - ono to doopravdy jde.

Zmíněné víno se ve Francii doporučuje dokonce i k rybě (!) - a harmonuje.

Jinak jsem rád, že tu je výměna názorů, chutí, receptů, zkušeností. „Kde je 20 lidí stejného názoru, tam je 19 přebytečných“ (A. Einstein).

Anebo „Pane kolego, s Vaším názorem nesouhlasím ani v nejmenším, ale dám můj život za to, abyste ho směl zastávat.“ (Voltaire)

Pozdrav
mjam

 
casino
4466 příspěvků 06.07.10 04:49
Re: Chřest s jemnou omáčkou.

mjam,
já se pokusím z této diskuze zavčasu vycouvat; doufám že se ctí :-). Nerad bych dopadl jako onehdy ( Zajíc na myslivecký způsob - Lievre chasseur ), když jste tu byl ještě jako Louis :-() Červené k ušákovi na zeleném chřestu? Může bejt…, ale zde je v receptu řeč o BÍLÉM chřestu s velmi jemným přelivem…
A to Moscato? Souhlasím. " Likérové či dezertní víno se k jídlu pít nedá…" Měl jsem však za to, že napíši-li „víno bylo mírně frizzante…“ tak každý, a tím spíše odborníci pochopí, že řeč nejni o alkoholizovaném víně. Dezertní? Možná :-)))

 
mjam  05.07.10 23:40
Re: Chřest s jemnou omáčkou.

@ casino

Vzpomínám si na večer, kdy jsem hostil docela dobré kuchaře chřestovým menu o sedmi chodech. Červené nevadilo, někde jsem vyhrabal jednu lahvinku Saint-Nicolas de Bourgueil. Je to severně od regionu Chinon u řeky Loire, oblast má pouze 900 ha. Na stůl přišla na 15° vychlazená v kombinaci s králíkem na zeleném chřestu (spolu s jinou zeleninou, papardelle a osmaženou strouhankou). To byl hlavní chod. Nikdo si nestěžoval :).

Ostatní dvě vína byla bílá, jen k amuse gueule (pěny ze zeleného a bílého chřestu ve tvaru Yin a Yang) byl brut sekt. Přesto si dost dobře neumím představit muškát k chřestu. Ale určitě to zkusím. Odmítnout něco, co člověk zatím nepoznal, není umění. Zkusit to je někdy odvaha, jindy rozšíření obzoru. Tak uvidím a doufám na to druhé.

Ale Moscato je něco úplně jiíného. Likérové či dezertní víno se k jídlu pít nedá, pokud není hlavní chod zrovna krupicová kaše. Jinak buď před jako aperitif nebo po coby digestif. Spolu s chřestem by na mě asi působilo jako ricinový olej :)

 
casino
4466 příspěvků 05.07.10 21:33
Re: Chřest s jemnou omáčkou.

No, ono je muškát a muškát :) Jsem sice vinař (ne producent, spíše násoska :-), ale ve víně se příliš nevyznám a mohu posuzovat pouze to, co mi proteklo hrdlem :-))
Ještě mi nebylo šestnáct, když mi můj švagr začal vozit „Moscato“ z Piemonte. Byl to, dnes bych řekl „čuňolep“; víno bylo mírně frizzante, sladké jako c…, chci říci cumel a také jsem ho tak nasával - dobře vychlazená sedmička nestačila ani zteplat :-) Takové víno a chřest? Možná tehdy, dnes ani náhodou :-(((
V 60. letech se v ČSSR objevil Muskat Ottonel. Říkali jsme mu Iršaj a při troše sebezapření si jej dovedu představit k spíše výraznějšímu zelenému chřestu.
K bílému chřestu snad Muškát moravský. Zatím nemám zkušenost. U nás ke chřestu mladá vína, samozřejmě SUCHÁ. Pokud mě paměť neklame, s letos posledním chřestem (bílým) to byl Tramín červený.
Snad se shodneme, že ať bílý či zelený, tak červené v žádném případě, ale dovedu si představit rosé (to už nemluvím o Muškátu… :-)
Snad jste se v těch barvách neztratili :-)))

 
spiser
717 příspěvků 05.07.10 17:09
Re: Chřest s jemnou omáčkou. Mjam.

Dríve se tvrdilo ze ke chrestu se nemá podávat víno. To platí cástecne i dnes. Je faktem ze nekterá vína, zvlást cervená, neharmonují se specifickou chutí chrestu. Naproti tomu jsou nekterá bílá vína velmi vhodná k této delikatese. Vubec nejlepsí je suchý, lehce aromatický muskát. Ten je perfektní jak k chrestu, tak tak k této jemné omácce a proto se doprucuje. Je vyzkouseno. Zvol si ovsem víno podle vlastní chuti.
Co se týká chrestu tak je jej u nás stále dost.

 
mjam  05.07.10 04:31
Re: Chřest s jemnou omáčkou - víno?

Omáčka zní velmi slibně, vyzkouším ji třeba k rybě nebo do lehkého bramborového salátu. Dík za impuls. Jinak škoda, že recept přišel tak pozdě, chřestová sezóna bude zas až za 9 měsíců :cry:

Jen ten muškát si vůbec neumím představit. Rulandské, sylvánské, burgundské, to vše ano, ale muškát? Trochu pochybuji. Už to někdo vyzkoušel?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Květáková polévka Květáková polévka
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz