Recept Chřest s jemnou omáčkou

Dánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Chřest s jemnou omáčkou

Postup

Chrest ocistete a varte jej 2-3 minuty ve slabe osolené vode.
Uvarené zloutky prolisujte sítem a smíchejte je se syrovým zloutkem, citronovou stávou, solí a peprem. Míchejte a pridávejte po troskách olivový olej jako pri príprave majonézy.
Z bílku uslehejte pevný sníh a vmíchejte jej do vajecné hmoty.
Podávejte studené k teplému, odkapanému chrestu.
Prílohou je bílý chléb nebo bageta a jako víno je nejvhodnejsí muskát.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 04.07.10 vloženo
  • 5185x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 velký svazek bílého chrestu
  • 2 zloutky z natvrdo varených vajec
  • 1 syrový pasteurizovaný zloutek
  • 1 KL citronové stávy
  • 2 dl olivového oleje
  • 1 vajecný pasteurizovaný bílek
  • sul
  • pepr

Doporučená příloha

  • Uvedena v receptu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Chřest s jemnou omáčkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Bali
1254 příspěvků 07.07.10 01:36
Re: Chřest s jemnou omáčkou.

http://www.platsnetvins.com/…ets-vins.php?…

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.07.10 21:03
Re: Chřest s jemnou omáčkou - casino :-)

Měl jsem však za to, že napíši-li „víno bylo mírně frizzante…“ tak každý, a tím spíše odborníci pochopí, že řeč nejni o alkoholizovaném víně. Dezertní? Možná :-)))

nejsem každý, natož odborník, co si tedy mám představit, jaké je to víno?, dezertní, sladké, šumivé s nebo bez alkoholu? Rozšiř, prosím, mé nedokonalé obzory, dík. D.

 
jolana
5065 příspěvků 06.07.10 08:06
Re: Chřest s jemnou omáčkou.

http://www.tvc.sk/…ke-vino.html

;))
 
jolana
5065 příspěvků 06.07.10 07:14
Re: Chřest s jemnou omáčkou.

paci sa nielen recept,ale aj ten Einsteinov pravdivy vyrok…Spiser,vdaka za recept,..a vdaka Mjam ;))
PS: pani, kedze som z oblasti Tokaj , tak si dovolujem upozrnit na nase jedinecne Tokajske.. aj alebo prave preslavene muskatove..:)

 
mjam 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.07.10 06:59
Re: Chřest s jemnou omáčkou.

@ casino

Podíval jsem se na odkaz „Zajíc na myslivecký způsob - Lievre chasseur“ (můj oblíbený) a smím podotknout, že jsem zde nikdy nevystupoval pod jinou přezdívkou než „mjam“. Pozor, nespleť si to s „mňam“, to je asi mlasknutí.

S účastníkem pod jménem „Louis“ nemám nic společného. Poté, co jsem si přečetl jeho příspěvky musím říct, že mu jeho styl komunikace nezávidím. Ale s tím musí žít on, ne já.

O červeném víně k zelenému chřestu jsem se zmínil kvůli tvé poznámce „Snad se shodneme, že ať bílý či zelený, tak červené v žádném případě“ - ono to doopravdy jde.

Zmíněné víno se ve Francii doporučuje dokonce i k rybě (!) - a harmonuje.

Jinak jsem rád, že tu je výměna názorů, chutí, receptů, zkušeností. „Kde je 20 lidí stejného názoru, tam je 19 přebytečných“ (A. Einstein).

Anebo „Pane kolego, s Vaším názorem nesouhlasím ani v nejmenším, ale dám můj život za to, abyste ho směl zastávat.“ (Voltaire)

Pozdrav
mjam

 
casino
4479 příspěvků 06.07.10 04:49
Re: Chřest s jemnou omáčkou.

mjam,
já se pokusím z této diskuze zavčasu vycouvat; doufám že se ctí :-). Nerad bych dopadl jako onehdy ( Zajíc na myslivecký způsob - Lievre chasseur ), když jste tu byl ještě jako Louis :-() Červené k ušákovi na zeleném chřestu? Může bejt…, ale zde je v receptu řeč o BÍLÉM chřestu s velmi jemným přelivem…
A to Moscato? Souhlasím. " Likérové či dezertní víno se k jídlu pít nedá…" Měl jsem však za to, že napíši-li „víno bylo mírně frizzante…“ tak každý, a tím spíše odborníci pochopí, že řeč nejni o alkoholizovaném víně. Dezertní? Možná :-)))

 
mjam 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.07.10 23:40
Re: Chřest s jemnou omáčkou.

@ casino

Vzpomínám si na večer, kdy jsem hostil docela dobré kuchaře chřestovým menu o sedmi chodech. Červené nevadilo, někde jsem vyhrabal jednu lahvinku Saint-Nicolas de Bourgueil. Je to severně od regionu Chinon u řeky Loire, oblast má pouze 900 ha. Na stůl přišla na 15° vychlazená v kombinaci s králíkem na zeleném chřestu (spolu s jinou zeleninou, papardelle a osmaženou strouhankou). To byl hlavní chod. Nikdo si nestěžoval :).

Ostatní dvě vína byla bílá, jen k amuse gueule (pěny ze zeleného a bílého chřestu ve tvaru Yin a Yang) byl brut sekt. Přesto si dost dobře neumím představit muškát k chřestu. Ale určitě to zkusím. Odmítnout něco, co člověk zatím nepoznal, není umění. Zkusit to je někdy odvaha, jindy rozšíření obzoru. Tak uvidím a doufám na to druhé.

Ale Moscato je něco úplně jiíného. Likérové či dezertní víno se k jídlu pít nedá, pokud není hlavní chod zrovna krupicová kaše. Jinak buď před jako aperitif nebo po coby digestif. Spolu s chřestem by na mě asi působilo jako ricinový olej :)

 
casino
4479 příspěvků 05.07.10 21:33
Re: Chřest s jemnou omáčkou.

No, ono je muškát a muškát :) Jsem sice vinař (ne producent, spíše násoska :-), ale ve víně se příliš nevyznám a mohu posuzovat pouze to, co mi proteklo hrdlem :-))
Ještě mi nebylo šestnáct, když mi můj švagr začal vozit „Moscato“ z Piemonte. Byl to, dnes bych řekl „čuňolep“; víno bylo mírně frizzante, sladké jako c…, chci říci cumel a také jsem ho tak nasával - dobře vychlazená sedmička nestačila ani zteplat :-) Takové víno a chřest? Možná tehdy, dnes ani náhodou :-(((
V 60. letech se v ČSSR objevil Muskat Ottonel. Říkali jsme mu Iršaj a při troše sebezapření si jej dovedu představit k spíše výraznějšímu zelenému chřestu.
K bílému chřestu snad Muškát moravský. Zatím nemám zkušenost. U nás ke chřestu mladá vína, samozřejmě SUCHÁ. Pokud mě paměť neklame, s letos posledním chřestem (bílým) to byl Tramín červený.
Snad se shodneme, že ať bílý či zelený, tak červené v žádném případě, ale dovedu si představit rosé (to už nemluvím o Muškátu… :-)
Snad jste se v těch barvách neztratili :-)))

 
spiser
717 příspěvků 05.07.10 17:09
Re: Chřest s jemnou omáčkou. Mjam.

Dríve se tvrdilo ze ke chrestu se nemá podávat víno. To platí cástecne i dnes. Je faktem ze nekterá vína, zvlást cervená, neharmonují se specifickou chutí chrestu. Naproti tomu jsou nekterá bílá vína velmi vhodná k této delikatese. Vubec nejlepsí je suchý, lehce aromatický muskát. Ten je perfektní jak k chrestu, tak tak k této jemné omácce a proto se doprucuje. Je vyzkouseno. Zvol si ovsem víno podle vlastní chuti.
Co se týká chrestu tak je jej u nás stále dost.

 
mjam 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.07.10 04:31
Re: Chřest s jemnou omáčkou - víno?

Omáčka zní velmi slibně, vyzkouším ji třeba k rybě nebo do lehkého bramborového salátu. Dík za impuls. Jinak škoda, že recept přišel tak pozdě, chřestová sezóna bude zas až za 9 měsíců :cry:

Jen ten muškát si vůbec neumím představit. Rulandské, sylvánské, burgundské, to vše ano, ale muškát? Trochu pochybuji. Už to někdo vyzkoušel?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Žloutkové věnečky

Nejlepší recepty

Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz