Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
spiser Dánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Chrest ocistete a varte jej 2-3 minuty ve slabe osolené vode. Uvarené zloutky prolisujte sítem a smíchejte je se syrovým zloutkem, citronovou stávou, solí a peprem. Míchejte a pridávejte po troskách olivový olej jako pri príprave majonézy. Z bílku uslehejte pevný sníh a vmíchejte jej do vajecné hmoty. Podávejte studené k teplému, odkapanému chrestu. Prílohou je bílý chléb nebo bageta a jako víno je nejvhodnejsí muskát.
Recept je z kategorií: Zeleninová jídla
Uvedena v receptu.
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Chřest s jemnou omáčkou
1254 příspěvků 7.7.10 01:36
http://www.platsnetvins.com/…ets-vins.php?…
Měl jsem však za to, že napíši-li „víno bylo mírně frizzante…“ tak každý, a tím spíše odborníci pochopí, že řeč nejni o alkoholizovaném víně. Dezertní? Možná
nejsem každý, natož odborník, co si tedy mám představit, jaké je to víno?, dezertní, sladké, šumivé s nebo bez alkoholu? Rozšiř, prosím, mé nedokonalé obzory, dík. D.
5068 příspěvků 6.7.10 08:06
http://www.tvc.sk/…ke-vino.html
5068 příspěvků 6.7.10 07:14
paci sa nielen recept,ale aj ten Einsteinov pravdivy vyrok…Spiser,vdaka za recept,..a vdaka Mjam
PS: pani, kedze som z oblasti Tokaj , tak si dovolujem upozrnit na nase jedinecne Tokajske.. aj alebo prave preslavene muskatove..:)
@ casino
Podíval jsem se na odkaz „Zajíc na myslivecký způsob - Lievre chasseur“ (můj oblíbený) a smím podotknout, že jsem zde nikdy nevystupoval pod jinou přezdívkou než „mjam“. Pozor, nespleť si to s „mňam“, to je asi mlasknutí.
S účastníkem pod jménem „Louis“ nemám nic společného. Poté, co jsem si přečetl jeho příspěvky musím říct, že mu jeho styl komunikace nezávidím. Ale s tím musí žít on, ne já.
O červeném víně k zelenému chřestu jsem se zmínil kvůli tvé poznámce „Snad se shodneme, že ať bílý či zelený, tak červené v žádném případě“ - ono to doopravdy jde.
Zmíněné víno se ve Francii doporučuje dokonce i k rybě (!) - a harmonuje.
Jinak jsem rád, že tu je výměna názorů, chutí, receptů, zkušeností. „Kde je 20 lidí stejného názoru, tam je 19 přebytečných“ (A. Einstein).
Anebo „Pane kolego, s Vaším názorem nesouhlasím ani v nejmenším, ale dám můj život za to, abyste ho směl zastávat.“ (Voltaire)
Pozdrav
mjam
mjam,
. Nerad bych dopadl jako onehdy ( Zajíc na myslivecký způsob
- Lievre chasseur ), když jste tu byl ještě jako Louis
) Červené k ušákovi na zeleném chřestu?
Může bejt…, ale zde je v receptu řeč o BÍLÉM chřestu s velmi jemným
přelivem…
já se pokusím z této diskuze zavčasu vycouvat; doufám že se ctí
A to Moscato? Souhlasím. " Likérové či dezertní víno se k jídlu pít nedá…" Měl jsem však za to, že napíši-li „víno bylo mírně frizzante…“ tak každý, a tím spíše odborníci pochopí, že řeč nejni o alkoholizovaném víně. Dezertní? Možná
@ casino
Vzpomínám si na večer, kdy jsem hostil docela dobré kuchaře chřestovým menu o sedmi chodech. Červené nevadilo, někde jsem vyhrabal jednu lahvinku Saint-Nicolas de Bourgueil. Je to severně od regionu Chinon u řeky Loire, oblast má pouze 900 ha. Na stůl přišla na 15° vychlazená v kombinaci s králíkem na zeleném chřestu (spolu s jinou zeleninou, papardelle a osmaženou strouhankou). To byl hlavní chod. Nikdo si nestěžoval
.
Ostatní dvě vína byla bílá, jen k amuse gueule (pěny ze zeleného a bílého chřestu ve tvaru Yin a Yang) byl brut sekt. Přesto si dost dobře neumím představit muškát k chřestu. Ale určitě to zkusím. Odmítnout něco, co člověk zatím nepoznal, není umění. Zkusit to je někdy odvaha, jindy rozšíření obzoru. Tak uvidím a doufám na to druhé.
Ale Moscato je něco úplně jiíného. Likérové či dezertní víno se k jídlu pít nedá, pokud není hlavní chod zrovna krupicová kaše. Jinak buď před jako aperitif nebo po coby digestif. Spolu s chřestem by na mě asi působilo jako ricinový olej
No, ono je muškát a muškát
Jsem sice vinař (ne producent, spíše násoska
, ale ve víně se příliš nevyznám a mohu
posuzovat pouze to, co mi proteklo hrdlem 
Takové víno a chřest? Možná tehdy, dnes ani
náhodou 


Ještě mi nebylo šestnáct, když mi můj švagr začal vozit „Moscato“ z Piemonte. Byl to, dnes bych řekl „čuňolep“; víno bylo mírně frizzante, sladké jako c…, chci říci cumel a také jsem ho tak nasával - dobře vychlazená sedmička nestačila ani zteplat
V 60. letech se v ČSSR objevil Muskat Ottonel. Říkali jsme mu Iršaj a při troše sebezapření si jej dovedu představit k spíše výraznějšímu zelenému chřestu.
K bílému chřestu snad Muškát moravský. Zatím nemám zkušenost. U nás ke chřestu mladá vína, samozřejmě SUCHÁ. Pokud mě paměť neklame, s letos posledním chřestem (bílým) to byl Tramín červený.
Snad se shodneme, že ať bílý či zelený, tak červené v žádném případě, ale dovedu si představit rosé (to už nemluvím o Muškátu…
Snad jste se v těch barvách neztratili
717 příspěvků 5.7.10 17:09
Dríve se tvrdilo ze ke chrestu se nemá podávat víno. To platí cástecne i dnes. Je faktem ze nekterá vína, zvlást cervená, neharmonují se specifickou chutí chrestu. Naproti tomu jsou nekterá bílá vína velmi vhodná k této delikatese. Vubec nejlepsí je suchý, lehce aromatický muskát. Ten je perfektní jak k chrestu, tak tak k této jemné omácce a proto se doprucuje. Je vyzkouseno. Zvol si ovsem víno podle vlastní chuti.
Co se týká chrestu tak je jej u nás stále dost.
Omáčka zní velmi slibně, vyzkouším ji třeba k rybě nebo do lehkého bramborového salátu. Dík za impuls. Jinak škoda, že recept přišel tak pozdě, chřestová sezóna bude zas až za 9 měsíců
Jen ten muškát si vůbec neumím představit. Rulandské, sylvánské, burgundské, to vše ano, ale muškát? Trochu pochybuji. Už to někdo vyzkoušel?