Recept Chřest pro labužníky

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Chřest pro labužníky

Úvod

Chřest Fontenelle.

Postup

Chrest opláchnete vodou, oloupejte jej, rozdelte jej na ctyri svazky a kazdý svazek svazte kuchynským motouzem.
V hrnci rozpuste máslo a na ne polozte svazky chrestu. Pridejte vodu, cukr a sul, zakryjte poklickou a varte pri strední teplote asi 15 minut.
V jiném hrnci dejte do varící vody vejce a varte je asi 4 minuty, musí být na hnilicku. Udrzujte je horké.
V kastrolku rozehrejte máslo aniz by bylo hnedé a udrzujte je horké.
Svazky chrestu opatrne vyjmete derovanou naberackou a nechte je odkapat. Rozdelte je na ctyri talíre, odstrante motouz a popraste je peprem.
Vejce dejte do do kalísku na vejce, odstrante z nich horní cást tak, aby zloutek byl prístupný.
Toto je „prstové“ jídlo. Vezmete do prstu chrest, namocte jej nejdríve do horkého másla, hned potom do vajecného zloutku, ukousnete a vychutnejte.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 26.03.10 vloženo
  • 9472x zobrazeno

Čas přípravy

  • 50 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1½ kg chrestu
  • 1½ PL másla
  • sul
  • 1 KL cukru
  • 2 ½ dl vody
  • 4 vejce
  • 150 g másla
  • pepr

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Chřest pro labužníky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
ester
288 příspěvků 28.03.10 17:55
Re: Chřest pro labužníky

Dag,Ivo,Casino­..........vůbec jsem netušila,že je to s vejci takový kumšt............
děkuju za postřehy a informace....­............vy­padá to,že to FAKT OPRAVDU VÁŽNĚ :-) vyzkouším....­.............
Esme taky děkuju za odkaz.

 
casino
4463 příspěvků 28.03.10 16:32
Re: Chřest pro labužníky.

spiser, asi by tedy bylo seriozní zmínit v receptu i alternativu „naměkko“ a další výběr ponechat na Labužnících:-). Salmonela zde byla řešena Xx:-) a mám za to, že až na výjimky bylo toto riziko bagatelizováno…
Jsem rád, že se shodneme ve věci vaření „nahniličko“; je to věc praxe, ale tím spíš ta diskuze není zbytečná a leckomu může ušetřit zklamání z případného neúspěchu.

 
spiser
717 příspěvků 28.03.10 15:23
Re: Chřest pro labužníky.

V receptu jsem uvedl „vejce varené na hnilicku“ i kdyz v nekterých receptech je mozná uvedeno „vejce na mekko“. Udelal jsem to z toho duvodu ze mnoho vajec (zde v DK snad vsechna) je infikováno salmonelou. Ta jak známo, se vyskytuje na skorápce a v bílku. Ve zloutku není. Jestlize se vejce uvarí na mekko, bývá casto cást bílku tekutého. Je nemozné odseknout vrsek vejce tak, aby se i zloutek neinfikoval. Nerad bych aby nekdo mel zdravotní potíze kvuli tomuto receptu. Salmonelózy je zde víc nez dost. Pokud ovsem nekdo zvolí vejce na mekko, je to na vlastní riziko.
Jak dlouho se varí vejce na mekko a na hnilicku je zbytecné diskutovat. Zálezí na velikosti vajec a jejich teplote. Sám varím vejce v mikrovlnné troube. Vyzkousel jsem si jak dlouho se mají varit vejce z chladnicky, dobu dodrzuji a vzdy jsou tak, jak mají být.

 
casino
4463 příspěvků 28.03.10 06:03
Re: Chřest pro labužníky.

e.s.t.e.r, je tu přehršle receptů „nahnličko“ ale nikdo z autorů rafinovaně neřeší způsob přípravy :-(.Jediná vladka se popasovala s časem po který se vejce nahniličko vaří:
Vejce v alobalu (do batohu)
Vejce v županu
Jsem „odborníkem“ na ruletu:-), tam je teoretická pravděpodobnost u rovných šancí skoro 50% že uspějete… U nahniličko je to u mě cca 30%:-( Ale mám jednoho zetě, a ten to má vymakané skoro dokonale. Z legrace říká, že zohledňuje i teplotu, tlak a rosný bod:-)))
U nahniličko je hodně proměnných; velikost vajec, teplota vajec (z lednice? z pod slepice:-), nádoba na vaření (silné, slabé dno), počet vajec. Bavme se o malém kastrolku se silným dnem, tak akorát na 5-6 ks středně velkých vajec vyndaných z lednice. Vejce zalejeme vodou aby byla skoro ponořena a dáme na zdroj tepla (el.? plyn? příkon?). Od momentu, kdy voda zavře, vaříme 1 až 2 minuty. Takže pokud budete mít možnost dodržet vždy velmi podobné podmínky, je reálné, že časem dosáhnete slušné úspěšnosti v přípravě vajec nahniličko. Přeji hodně úspěchů :-)))
dag, nic lidského mi není cizí :-) a mýliti se jest lidské :-)) F čem se mýlím :-)))

 
iva  28.03.10 05:35
Re: Chřest pro labužníky- e.s.t.e.r

„Kuchařka naší vesnice“ praví:
vejce naměkko - bílek ztuhne a žloutek je tekutý. Vejce vložíme do vřelé vody a vaříme 3 minuty, nebo do studené vody a přivedeme k varu. Když voda začne vřít, vejce vyjmeme.
vejce nahniličko - bílek úplně ztuhne a žloutek je kašovitý. Vejce vložíme do vřelé vody a vaříme 4 až 5 minut a přelijeme studenou vodou.

 
dag
539 příspěvků 28.03.10 05:30
Re: Chřest pro labužníky. Casino

Obávám se, milý Casino, že se mýlíš.

 
dag
539 příspěvků 28.03.10 05:26
Re: Chřest pro labužníky.Ester

Je to v době vaření.
Podle Sandtnerové…vejce na měkko........3 mi­nuty
na hniličko.....­..4 minuty
na tvrdo...........8-10 minut
zdravím Dagmar

 
esmeralda
4813 příspěvků 28.03.10 04:40
Re: Mnemotechnická pomůcka - Ester

Tady

 
ester
288 příspěvků 28.03.10 04:02
Re: Chřest pro labužníky.

Dobře,tak k tématu,ať tu můžem zůstat :-).............pokud jsi takový odborník na vejce........­.............­...jak vytvořit ten rozdíl,co popisuje Dag?Je to v nějaké technologii nebo v době vaření?

 
casino
4463 příspěvků 28.03.10 03:08
Re: Chřest pro labužníky.

„Paní, píši Vám psaní“ :)…Už tak tu píši od věci a nerad bych, aby se tu rojily třeba i vtipné citace. Založte někdo nové téma v MIMO MÍSU, nejspíše bychom se poučili a rozšířili si vědomosti… :-)

 
ester
288 příspěvků 28.03.10 01:41
Re: Chřest pro labužníky.

Mně třeba vůbec nevadí,když smajlík „rozbije“ řádek,většinou se to dá pochopit ze širšího kontextu.....­........prosím­tě Casino,co to je mnemotechnická­.............­..........
to asi nemá nic společnýho s mnutím.....­.............­.............­...........

 
casino
4463 příspěvků 28.03.10 01:04
Re: Chřest pro labužníky.

Předešlým nechtěným smajlíkem ( ) jsem si uvědomil, že pokud je v prvním řádku, tak se řádkování nerozbíjí; možná Vám to také vadí… :-() …moc se omlouvám za překlep: nahniličkO!!! Ale jinak se to píše tak jako tato mnemotechnická pomůcka: dohromady. Opravdu :-) Vážně :-)) Fakt :-)))

 
ester
288 příspěvků 27.03.10 23:57
Re: Chřest pro labužníky-Dag,

děkuju za vysvětlení,myslela jsem,že je to jedno a to samý..............

 
dag
539 příspěvků 27.03.10 23:46
Re: Chřest pro labužníky.ester

Myslím, že je. Podle mého názoru vejce na měkko má tuhý bílek a tekutý žloutek. Vejce na hniličku má tuhý bílek a žloutek měkoučký, ale ne tekutý.

 
ester
288 příspěvků 27.03.10 23:26
Re: Chřest pro labužníky-Casino,

je nějaký rozdíl mezi vejci naměkko a nahniličku?

 
casino
4463 příspěvků 27.03.10 22:53
Re: Chřest pro labužníky.

Eja, tu fotku bych nebral příliš vážně ) Do takto nahniličku uvařeného žloutku chřest, byť by byl i syrový, nenamočíš a nenamočíš :-( A uvařený chřest??? Ani náhodou :-)))))
Možná autor přehodnotí na vejce naměkko…

 
Eja
3795 příspěvků 27.03.10 22:14
Re: Chřest pro labužníky.

PATNÁCT minut ???? to snad ne. I když jsi neuvedl jestli chřest zelený nebo bílý - podle fotografie bílý. I tak je to trochu moc, ne ?

 
pamela
68 příspěvků 27.03.10 14:00
Re: Chřest pro labužníky.

Po dlouhe dobe fajnovy receptik......na jaro jak stvoreny!!!!!!!!!!­!!!!!!!!!!!!Zboz­nuji chrest.

 
spiser
717 příspěvků 27.03.10 13:23
Re: Chřest pro labužníky. Medjo.

Zkus si precíst recept trochu pozorneji. Stojí v nem ze se vejce varí na hnilicku.

 
Medjo
145 příspěvků 27.03.10 12:54
Re: Chřest pro labužníky.

Ta vejce syrová? Nebo na měkko?

 
gaburiatko
739 příspěvků 27.03.10 01:45
Re: Chřest pro labužníky.

Spiser, opat jeden zaujimavy a jednoduchy recept. Milujem sparglu, takze urcite vyskusam :)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz