Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
spiser Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Chřest Fontenelle.
Chrest opláchnete vodou, oloupejte jej, rozdelte jej na ctyri svazky a kazdý svazek svazte kuchynským motouzem. V hrnci rozpuste máslo a na ne polozte svazky chrestu. Pridejte vodu, cukr a sul, zakryjte poklickou a varte pri strední teplote asi 15 minut. V jiném hrnci dejte do varící vody vejce a varte je asi 4 minuty, musí být na hnilicku. Udrzujte je horké. V kastrolku rozehrejte máslo aniz by bylo hnedé a udrzujte je horké. Svazky chrestu opatrne vyjmete derovanou naberackou a nechte je odkapat. Rozdelte je na ctyri talíre, odstrante motouz a popraste je peprem. Vejce dejte do do kalísku na vejce, odstrante z nich horní cást tak, aby zloutek byl prístupný. Toto je "prstové" jídlo. Vezmete do prstu chrest, namocte jej nejdríve do horkého másla, hned potom do vajecného zloutku, ukousnete a vychutnejte.
Recept je z kategorií: Zeleninová jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Chřest pro labužníky
288 příspěvků 28.3.10 17:55
Dag,Ivo,Casino..........vůbec jsem netušila,že je to s vejci takový kumšt............
vyzkouším.................
děkuju za postřehy a informace................vypadá to,že to FAKT OPRAVDU VÁŽNĚ
Esme taky děkuju za odkaz.
spiser, asi by tedy bylo seriozní zmínit v receptu i alternativu „naměkko“ a další výběr ponechat na Labužnících:-). Salmonela zde byla řešena Xx:-) a mám za to, že až na výjimky bylo toto riziko bagatelizováno…
Jsem rád, že se shodneme ve věci vaření „nahniličko“; je to věc praxe, ale tím spíš ta diskuze není zbytečná a leckomu může ušetřit zklamání z případného neúspěchu.
717 příspěvků 28.3.10 15:23
V receptu jsem uvedl „vejce varené na hnilicku“ i kdyz v nekterých receptech je mozná uvedeno „vejce na mekko“. Udelal jsem to z toho duvodu ze mnoho vajec (zde v DK snad vsechna) je infikováno salmonelou. Ta jak známo, se vyskytuje na skorápce a v bílku. Ve zloutku není. Jestlize se vejce uvarí na mekko, bývá casto cást bílku tekutého. Je nemozné odseknout vrsek vejce tak, aby se i zloutek neinfikoval. Nerad bych aby nekdo mel zdravotní potíze kvuli tomuto receptu. Salmonelózy je zde víc nez dost. Pokud ovsem nekdo zvolí vejce na mekko, je to na vlastní riziko.
Jak dlouho se varí vejce na mekko a na hnilicku je zbytecné diskutovat. Zálezí na velikosti vajec a jejich teplote. Sám varím vejce v mikrovlnné troube. Vyzkousel jsem si jak dlouho se mají varit vejce z chladnicky, dobu dodrzuji a vzdy jsou tak, jak mají být.
e.s.t.e.r, je tu přehršle receptů „nahnličko“ ale nikdo z autorů rafinovaně neřeší způsob přípravy
.Jediná vladka se popasovala s časem po který
se vejce nahniličko vaří:
a mýliti se jest lidské
F čem se mýlím 
Vejce v alobalu (do batohu)
Vejce v županu
Jsem „odborníkem“ na ruletu:-), tam je teoretická pravděpodobnost u rovných šancí skoro 50% že uspějete… U nahniličko je to u mě cca 30%:-( Ale mám jednoho zetě, a ten to má vymakané skoro dokonale. Z legrace říká, že zohledňuje i teplotu, tlak a rosný bod:-)))
U nahniličko je hodně proměnných; velikost vajec, teplota vajec (z lednice? z pod slepice:-), nádoba na vaření (silné, slabé dno), počet vajec. Bavme se o malém kastrolku se silným dnem, tak akorát na 5-6 ks středně velkých vajec vyndaných z lednice. Vejce zalejeme vodou aby byla skoro ponořena a dáme na zdroj tepla (el.? plyn? příkon?). Od momentu, kdy voda zavře, vaříme 1 až 2 minuty. Takže pokud budete mít možnost dodržet vždy velmi podobné podmínky, je reálné, že časem dosáhnete slušné úspěšnosti v přípravě vajec nahniličko. Přeji hodně úspěchů
dag, nic lidského mi není cizí
„Kuchařka naší vesnice“ praví:
vejce naměkko - bílek ztuhne a žloutek je tekutý. Vejce vložíme do vřelé vody a vaříme 3 minuty, nebo do studené vody a přivedeme k varu. Když voda začne vřít, vejce vyjmeme.
vejce nahniličko - bílek úplně ztuhne a žloutek je kašovitý. Vejce vložíme do vřelé vody a vaříme 4 až 5 minut a přelijeme studenou vodou.
Obávám se, milý Casino, že se mýlíš.
Je to v době vaření.
Podle Sandtnerové…vejce na měkko........3 minuty
na hniličko.......4 minuty
na tvrdo...........8-10 minut
zdravím Dagmar
4813 příspěvků 28.3.10 04:40
Tady
288 příspěvků 28.3.10 04:02
Dobře,tak k tématu,ať tu můžem zůstat
.............pokud jsi takový odborník na
vejce........................jak vytvořit ten rozdíl,co popisuje Dag?Je to
v nějaké technologii nebo v době vaření?
„Paní, píši Vám psaní“
…Už tak tu píši od věci a nerad bych, aby
se tu rojily třeba i vtipné citace. Založte někdo nové téma v MIMO
MÍSU, nejspíše bychom se poučili a rozšířili si vědomosti… 
288 příspěvků 28.3.10 01:41
Mně třeba vůbec nevadí,když smajlík „rozbije“ řádek,většinou se to dá pochopit ze širšího kontextu.............prosímtě Casino,co to je mnemotechnická.......................
to asi nemá nic společnýho s mnutím..........................................
Předešlým nechtěným smajlíkem ( ) jsem si uvědomil, že pokud je v prvním řádku, tak se řádkování nerozbíjí; možná Vám to také vadí…
) …moc se omlouvám za překlep:
nahniličkO!!! Ale jinak se to píše tak jako tato mnemotechnická pomůcka:
dohromady. Opravdu
Vážně
Fakt 
288 příspěvků 27.3.10 23:57
děkuju za vysvětlení,myslela jsem,že je to jedno a to samý..............
Myslím, že je. Podle mého názoru vejce na měkko má tuhý bílek a tekutý žloutek. Vejce na hniličku má tuhý bílek a žloutek měkoučký, ale ne tekutý.
288 příspěvků 27.3.10 23:26
je nějaký rozdíl mezi vejci naměkko a nahniličku?
Eja, tu fotku bych nebral příliš vážně ) Do takto nahniličku uvařeného žloutku chřest, byť by byl i syrový, nenamočíš a nenamočíš
A uvařený chřest??? Ani náhodou

Možná autor přehodnotí na vejce naměkko…
PATNÁCT minut ???? to snad ne. I když jsi neuvedl jestli chřest zelený nebo bílý - podle fotografie bílý. I tak je to trochu moc, ne ?
68 příspěvků 27.3.10 14:00
Po dlouhe dobe fajnovy receptik......na jaro jak stvoreny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Zboznuji chrest.
717 příspěvků 27.3.10 13:23
Zkus si precíst recept trochu pozorneji. Stojí v nem ze se vejce varí na hnilicku.
145 příspěvků 27.3.10 12:54
Ta vejce syrová? Nebo na měkko?
740 příspěvků 27.3.10 01:45
Spiser, opat jeden zaujimavy a jednoduchy recept. Milujem sparglu, takze urcite vyskusam