Recept Chorvatský burek Pra

hradoch Chorvatská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Chorvatský burek

Úvod

Burek je populární ve všech zemích bývalé Osmanské říše a existuje v mnoha variacích. Tahle "chorvatsko - bosenská" varianta mi chutná nejvíc. V receptu je jako náplň uvedena masová směs, ale lze použít i špenát se sýrem a vyzkoušel jsem i s nivou a výsledek byl excelentní. Video recept viz zde. https://youtu.be/J15cnpQw-0E

Postup

1) Všechny ingredience (kromě másla) na těsto smícháme a důkladně zpracujeme (ideálně v robotu). 2) Rozdělíme těsto na tři části a jednotlivé bochánky rozválíme do placky o průměru cca 30cm. 3) Placky důkladně potřeme olejem (aby se těsto neslepilo), přeložíme napůl a dáme na 5-10 minut odpočinout na pomoučený plech. 4) Na velký stůl si položíme starý ubrus a poolejovanou placku otevřeme a těsto na ubruse pomalu roztáhujeme na velkou plochu, cca 2 metry čtvereční. 5) Maso rozmícháme se solí, pepřem a cibulí, kterou před tím můžeme nechat prolít horkou vodou. 6) Na okraj těsta rozprostřeme maso do úzkého "řádku" a zbytek těsta do poloviny plochy důkladně potřeme rozpuštěným máslem (aby pak při pečení "lístkovalo"). 7) Polovinu těsta s masem smotáme za pomocí ubrusu do tenkého válečku a odřízneme. Podobně připravíme i druhou polovinu těsta. 8) Válečky těsta s masem nakrájíme na díly dlouhé cca 30 cm a ty srolujeme do "šneka", potřeme olejem a naskládáme na naolejovaný vysoký plech těsně k sobě. 9) Pečeme v rozehřáté troubě na 250 C po dobu cca 25-30 minut.

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo

Nahlásit recept

  • 13.09.21 vloženo
  • 181x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 minut

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • Těsto:
  • 800 gramů hladké mouky
  • 1 kávová lžička soli
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 500 ml vody
  • + cca 150 g másla na potírání těsta a trochu oleje na pomazání těsta a vymazání plechu.
  • Masová náplň:
  • 600 gramů mletého masa (ideálně 1/2 hovězí a 1/2 vepřové)
  • 150 gramů na jemno pokrájené cibule
  • 1,5 kávové lžičky soli
  • 1 kávová lžička pepře

Doporučená příloha

  • Jogurt nebo mléko

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Chorvatský burek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Květáková polévka Květáková polévka
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz