Recept Chorizo čerstvé klobásky ze Španělska a Mexika

Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Španělské klobásky: Otřít chili papričky, rozkrojit je a vyjmout semeník. Nakrájet je na proužky a zalít je v misce horkou vodou. Přikrýt je a nechat stát po 30min. Slít je, vylit vodu, vložit je do mixeru a rozmixovat je společně s česnekem, sherry a octem do hladka. Dát stranou. Pomlet maso na hrubo na masovém mlénku, přidat papriku, pálivou chili papričku, dobromysl, sůl, koriandr, černý pepř, nové koření a uschovanou rozmixovanou pastu. Velice dobře vše propracovat pomocí rukou, přikrýt a nechat odpočinout po několik hodin. Nacpat směs do střívek, nebo vytvořit z každého 10dkg podlouhlé válečky (což se rovná jedné choriso klobásce) a usmažit je, nebo ogrilivat na zahradním grilu. Směs se může také napěchovat do patentních sklenic, nebo kamenné nádoby, a vložit do chladničky (tam kde je nejchladnější místo, většinou na spodu), kde vydrží po několik týdnů. Mohou se také po porcích zmrazit na dobu až 3 měsíců. Tyto klobásky vyrobené komerčně jsou vzduchem sušené/konzervované a mohou se jíst i syrové. Mexické klobásky: Proprat střívka, propláchnout je čistou vodou a potom je prolít octem a dát stranou. Na hrubo pomlet maso a tuk. Přidat cibuli, ocet, Tequila a všechno ochucení podle chuti a pálivosti jakou chcete (začít jemnější chutí a příště přidat víc pálivých papriček, chcete-li). Udříznout asi 1M střívek, nakonci udělat suk a nacpat je míšeninou. Každých asi 10cm zavázat motouzkem z přirozeného materiálu. Pověsit klobásky na tyčku a dát je do chladna osušit. Potom je dát do chladničky na 24hodin před upotřebením. Část klobásek, které nechcete během týdne nebo dvou upotřebit, tak zmrazit zabalené po porcích do alobalu na dobu až 3 měsíců. Tyto klobásky jsou šťavnaté a liší se od španělských tím, že jsou syrové a potřebují se uvařit. cho•ri•so Pronunciation/výslovnost: (chu-rē'sō), [key] —n., —pl. -sos. chorizo.

Recept je z kategorií: Uzenářské výrobky

Nahlásit recept

  • 07.08.03 vloženo
  • 16783x zobrazeno

Ingredience

  • Španělské Chorizo klobásky (asi 20):
  • 170g Ancho chili papriček, nepálivých, nebo 2 lžíce jemných chili papriček sušených a pomletých
  • 150ml sherry octa, nebo vinného octa
  • 4 lžíce suchého sherry
  • 5 oloupaných česneků
  • 1kg prorostlého vepřového masa bez kůže
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžička chili pálivé papričky, nebo podle chuti
  • 2 lžičky mletého dobromyslu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pomletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky pomletého koriandru
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/2 lžičky nového koření
  • malá vepřová střívka
  • Mexické Chorizo klobásky (asi 20):
  • 900g libových vepřových odřezků
  • 1/4kg syrového vepřového tuku
  • 2 střední cibule na drobno posekané
  • 8 stroužků česneku oloupaného a utřeného
  • 125ml jablečného octa
  • 4 lžíce Tequila (lihovina z kaktusu), nemusí být
  • 4 lžíce pomleté chili papričky, pálivé, nebo jemné, nebo směs obojí
  • 1 lžička pomleté skořice
  • 1 1/2 lžičky pomletého římského kmínu
  • 1 lžička dobromyslu
  • 1 lžička soli
  • malá vepřová střívka. nemusí být

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Chorizo čerstvé klobásky ze Španělska a Mexika

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
casino
4488 příspěvků 11.10.09 18:13
Re: Chorizo čerstvé klobásky ze Španělska a Mexika.

Babi, co na to říci? Nic :o( Děkuji Vám za oba recepty. Vám oběma :o)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Choriso čerstvé klobásky ze Španělska a Mexika.

Manana, opravdu nevím co ke Tvé poznámce mám říct!

S pozdravem,

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Originální recepty z Mexika

na klobásky jsou tady: na chorizo a na chistara a longaniza .
Já to ale dvakrát nemelu, je to pracnější a moc jemná fáš, když se to umele jen jednou, tak je to jako na Yucatánu nebo v Guatemale na ulici.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Choriso čerstvé klobásky ze Španělska a Mexika.

klobásky se nechají pouze pořádně oschnout, jednoduše až jsou suché ;o)

Dobrou noc!

drakrenda
4 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Choriso čerstvé klobásky ze Španělska a Mexika.

jaká je doba oschnutí mexických klobásek?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz