Recept Choriatiki (řecký salát) Veg

(Hodnoceno 2x) Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Choriatiki (řecký salát)

Úvod

Základní recept na klasický řecký salát

Postup

Množství a poměr ingrediencí záměrně neuvádím, řiďte se podle počtu strávníků a vlastní chuti.

Z rajčat vyřízneme tuhou část okolo stopky a pokrájíme je na větší kusy. Měli bychom si vybrat rajčata dobře zralá, ale na pohmat pevná, nejlépe masitou, steakovou odrůdu, uzrálou na slunci.

Okurku oloupeme a pokrájíme na kolečka, nebo opět na větší kusy. V Řecku se běžně prodávají „baby“ okurky, které jsou křehčí a sladší, ale dá se použít i běžná, jen pozor, aby nebyla hořká.

Cibuli oloupeme, rozkrojíme podélně na poloviny a pokrájíme na proužky. Klasická bílá cibule se na salát nehodí, je hodně štiplavá. Řekové používají cibuli narůžovělé barvy, která je téměř sladká, je křehká a syrová chutná lahodně, snažíme se vybrat přesně takovou.

Sýr feta pokrájíme na kostky, nebo na větší plátky, záleží na tom, jak ho máme rádi.

Na zálivku smícháme olivový olej, balzámový ocet, oregano, sůl a pepř. Olivovým olejem nešetříme, správné choriatiki ho chce hodně, nestačí jen zakápnout!

Pokrájená rajčata, okurku a cibuli promícháme se zálivkou a vložíme do mísy. Navrch naskládáme nebo nasypeme Fetu a černé olivy, nejlépe nevypeckované, odrůdy kalmata (mají barvu s tónem do vínova a jsou hladké a lesklé), a můžeme ihned podávat.

Chutná výborně jako příloha k rybám a darům moře, kuřecímu či jehněčímu masu, nebo jako samostatné lehké jídlo doplněné opečeným bílým chlebem. K pití doporučuji lehké bílé víno.

Poznámka:

Řecký salát má desítky obměn a variant, na Krétě do něj s oblibou přidávají natvrdo uvařená vajíčka, někde dávají hrst kaparů, zelenou papriku, listový salát, viděla jsem i verzi s nakládanou kukuřicí. Nicméně základní choriatiki obsahuje právě rajčata, okurku, cibuli, olivy a Fetu, a tyhle ingredience nechybí v žádném z receptů na řecký salát.

Nahlásit recept

  • 09.02.11 vloženo
  • 37153x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min

Ingredience

  • Zralá, sladká rajčata
  • Salátová okurka
  • Cibule
  • Sýr Feta
  • Celé, nevypeckované olivy (nejlépe Kalamata)
  • Olivový olej
  • Balzámový nebo vinný ocet
  • Pepř
  • Sůl
  • Oregano

Doporučená příloha

  • Bílý chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

rarepain 17.10.12 17:59

Rceptem jsem se řídila jenom okrajově, ale i tak to bylo výborné!

Odkaz na uvaření

Petunnka 02.08.12 12:57

Nestačil se vyfotit, takže za 1!

Odkaz na uvaření

Jari 13.06.12 19:25

.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

wydra 11.02.11 15:23

Vyborny obed, diky za pripomenuti !

Odkaz na uvaření

Dana Scully 09.02.11 14:52

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Choriatiki (řecký salát)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
daduuja
1140 příspěvků 05.06.14 21:30

Naše cibule je opravdu dost štiplavá, takže kolečka promnu ve studené osolené vodě a nechám okapat. V salátu je výborná i červená čekanka, ředkvičky, někdy přidám i kapary, v létě lahodná osvěžující večeře.

 
babi
6360 příspěvků 13.02.11 22:38

Danko, uz davno jsem chtela pochvalit recept, jenze pocitac hapruje a tak rychle chvalim, dokud muzu :-) Vsechno bylo doma a vyborne jsem si pochutnala…

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.02.11 15:23

Vyborny obed, diky za pripomenuti !

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.02.11 16:18

Kdepak namáčet chleba, já to vymlsám, jak to je.

 
Dana Scully
32 příspěvků 10.02.11 14:22

A to kdyz se salat doji, a dole v misce zustane olivovy olej smichany se stavou z rajcat, okurek, kousicky syru atd a do toho si clovek namaci bily chleb…Mnam.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.02.11 00:57

Na Santorini jsem to jedla prvne, prekvapena co to jako je za salat, takove flaky vseho a je to famozni. Ovsem tam mi to v rest prinesli v misce vyssi, ne v siroke a kostkou ovciho syra navrch!!… a to je o tridu vys nad fetou !
Salaty u me doma frci, temhle patri do velmi oblibenych.

Příspěvek upraven 10.02.11 v 00:59

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.02.11 00:52

Casino, máš pravdu, úplně jsem to zblbnul. :roll:

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.02.11 18:44

Nádhera! Někdy přidávám česnek na tenoučké plátky a vždycky bazalku.

 
casino
4478 příspěvků 09.02.11 17:38

Drobek,
„Pořekadlo praví, že olej má dávat marnotratník, sůl filosof a olej lakomec.“
Neznám, ale tipnul bych si, že ocet lakomec :?: :-)

 
Dana Scully
32 příspěvků 09.02.11 16:45

Bohuzel, to je ta nevyhoda „zapadnich“ zemi :-( , v kdejake rozvojove ci porozvojove se stravuji mnohem lepe a zdraveji, zadny junkfood a chemie. Co jsem takhle slysela od pratel, co ziji v USA, tak je to tam asi jeste horsi…

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.02.11 16:38

My taky, i tady v Americe, ale co jsme prodali barák už není kde. Koukám, že jsme na tom stejně s kvalitou produktů.

 
Dana Scully
32 příspěvků 09.02.11 16:34

My jsme v CR pestovali vzdycky rajcata na zahrade, ta jsou nejlepsi, zadna chemie, jenom slunicko a voda - pak voni a i chutnaji jako opravdova rajcata. Ze supermarketu jsou v zime dobra cherry (mnohem lepsi, nez klasicka). Za soucasnou bidu si ale muzem sami, kdyby se v 90.letech kazdy nekoukal jen na cenu ale i na kvalitu, tak nemuselo ceske zemedelstvi vymirat jako dinosauri a byt nahrazovano umelohmotnym jidlem z Polska, Ciny a spanelskych velkoskleniku :-(

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.02.11 16:29

Jó do Řecka a nejen na rajčata, to by se mi líbilo. U nás rajčata připomínají rajčata jen tvarem, jsou to nechutné bledule, a to i v létě. :roll: Když to jde, kupujem na Farmers market, to jest v létě. Když to nejde, rajčata nejíme. :cry: A na vaření z plechovky, ta aspoň dozrála na poli, než je sklidili. Jeden by až brečel čím nás dnes, na všech koncích světa krmí. :think:

 
Dana Scully
32 příspěvků 09.02.11 16:23

Mate pravdu, na Balkane se obmeny tohoto salatu pripravuji prakticky vsude :wink: Maji tady obrovskou vyhodu v tom slunci, rajcata koupena v Recku i ted v zime chutnaji uplne jinak, nez kdyz je koupite u nas v supermarketu, a ty letni, obrovska, to je skoda mluvit…Olivovym olejem se opravdu nesetri, krome sladkych jidel se bez nej neobejde nic, i proto jsou Rekove narodem pomerne zdravym a usmevavym, na zazivani, kvalitu vlasu a pokozky je to hotovy balzam :palec:

Na choriatiki je prima, ze jej muzete obohatit o cokoli dalsiho a se stoprocentni jistotou vasi verzi nekde v Recku najdete :potlesk:

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.02.11 16:07

Přímo klasická dobrota, v létě nahradí celé jídlo. Pořekadlo praví, že olej má dávat marnotratník, sůl filosof a olej lakomec. Pak to má správný poměr. Ti tři se u nás nikdy nesešli :lol: ale salát stejně máme rádi.
Až na ty olivy je vlastně stejný jako salát Šopský, v Jugošce ho znají taky. Co se divím, vždyť je to jeden konec Evropy. :potlesk:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz