Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Dana Scully Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Základní recept na klasický řecký salát
Množství a poměr ingrediencí záměrně neuvádím, řiďte se podle počtu strávníků a vlastní chuti. Z rajčat vyřízneme tuhou část okolo stopky a pokrájíme je na větší kusy. Měli bychom si vybrat rajčata dobře zralá, ale na pohmat pevná, nejlépe masitou, steakovou odrůdu, uzrálou na slunci. Okurku oloupeme a pokrájíme na kolečka, nebo opět na větší kusy. V Řecku se běžně prodávají "baby" okurky, které jsou křehčí a sladší, ale dá se použít i běžná, jen pozor, aby nebyla hořká. Cibuli oloupeme, rozkrojíme podélně na poloviny a pokrájíme na proužky. Klasická bílá cibule se na salát nehodí, je hodně štiplavá. Řekové používají cibuli narůžovělé barvy, která je téměř sladká, je křehká a syrová chutná lahodně, snažíme se vybrat přesně takovou. Sýr feta pokrájíme na kostky, nebo na větší plátky, záleží na tom, jak ho máme rádi. Na zálivku smícháme olivový olej, balzámový ocet, oregano, sůl a pepř. Olivovým olejem nešetříme, správné choriatiki ho chce hodně, nestačí jen zakápnout! Pokrájená rajčata, okurku a cibuli promícháme se zálivkou a vložíme do mísy. Navrch naskládáme nebo nasypeme Fetu a černé olivy, nejlépe nevypeckované, odrůdy kalmata (mají barvu s tónem do vínova a jsou hladké a lesklé), a můžeme ihned podávat. Chutná výborně jako příloha k rybám a darům moře, kuřecímu či jehněčímu masu, nebo jako samostatné lehké jídlo doplněné opečeným bílým chlebem. K pití doporučuji lehké bílé víno. Poznámka: Řecký salát má desítky obměn a variant, na Krétě do něj s oblibou přidávají natvrdo uvařená vajíčka, někde dávají hrst kaparů, zelenou papriku, listový salát, viděla jsem i verzi s nakládanou kukuřicí. Nicméně základní choriatiki obsahuje právě rajčata, okurku, cibuli, olivy a Fetu, a tyhle ingredience nechybí v žádném z receptů na řecký salát.
Bílý chléb
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
17.10.12 17:59
Rceptem jsem se řídila jenom okrajově, ale i tak to bylo výborné!
Líbí se miOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Choriatiki (řecký salát)
1150 příspěvků 5.6.14 21:30
Naše cibule je opravdu dost štiplavá, takže kolečka promnu ve studené osolené vodě a nechám okapat. V salátu je výborná i červená čekanka, ředkvičky, někdy přidám i kapary, v létě lahodná osvěžující večeře.
Danko, uz davno jsem chtela pochvalit recept, jenze pocitac hapruje a tak rychle chvalim, dokud muzu
Vsechno bylo doma a vyborne jsem si
pochutnala…
Vyborny obed, diky za pripomenuti !
Kdepak namáčet chleba, já to vymlsám, jak to je.
A to kdyz se salat doji, a dole v misce zustane olivovy olej smichany se stavou z rajcat, okurek, kousicky syru atd a do toho si clovek namaci bily chleb…Mnam.
Na Santorini jsem to jedla prvne, prekvapena co to jako je za salat, takove flaky vseho a je to famozni. Ovsem tam mi to v rest prinesli v misce vyssi, ne v siroke a kostkou ovciho syra navrch!!… a to je o tridu vys nad fetou !
Salaty u me doma frci, temhle patri do velmi oblibenych.
Příspěvek upraven 10.02.11 v 00:59
Casino, máš pravdu, úplně jsem to zblbnul.
Nádhera! Někdy přidávám česnek na tenoučké plátky a vždycky bazalku.
Drobek,

„Pořekadlo praví, že olej má dávat marnotratník, sůl filosof a olej lakomec.“
Neznám, ale tipnul bych si, že ocet lakomec
Bohuzel, to je ta nevyhoda „zapadnich“ zemi
, v kdejake rozvojove ci porozvojove se
stravuji mnohem lepe a zdraveji, zadny junkfood a chemie. Co jsem takhle slysela
od pratel, co ziji v USA, tak je to tam asi jeste horsi…
My taky, i tady v Americe, ale co jsme prodali barák už není kde. Koukám, že jsme na tom stejně s kvalitou produktů.
My jsme v CR pestovali vzdycky rajcata na zahrade, ta jsou nejlepsi, zadna chemie, jenom slunicko a voda - pak voni a i chutnaji jako opravdova rajcata. Ze supermarketu jsou v zime dobra cherry (mnohem lepsi, nez klasicka). Za soucasnou bidu si ale muzem sami, kdyby se v 90.letech kazdy nekoukal jen na cenu ale i na kvalitu, tak nemuselo ceske zemedelstvi vymirat jako dinosauri a byt nahrazovano umelohmotnym jidlem z Polska, Ciny a spanelskych velkoskleniku
Jó do Řecka a nejen na rajčata, to by se mi líbilo. U nás rajčata připomínají rajčata jen tvarem, jsou to nechutné bledule, a to i v létě.
Když to jde, kupujem na Farmers market, to jest
v létě. Když to nejde, rajčata nejíme.
A na vaření z plechovky, ta aspoň dozrála
na poli, než je sklidili. Jeden by až brečel čím nás dnes, na všech
koncích světa krmí. 
Mate pravdu, na Balkane se obmeny tohoto salatu pripravuji prakticky vsude
Maji tady obrovskou vyhodu v tom slunci,
rajcata koupena v Recku i ted v zime chutnaji uplne jinak, nez kdyz je
koupite u nas v supermarketu, a ty letni, obrovska, to je skoda
mluvit…Olivovym olejem se opravdu nesetri, krome sladkych jidel se bez nej
neobejde nic, i proto jsou Rekove narodem pomerne zdravym a usmevavym, na
zazivani, kvalitu vlasu a pokozky je to hotovy balzam 
Na choriatiki je prima, ze jej muzete obohatit o cokoli dalsiho a se stoprocentni jistotou vasi verzi nekde v Recku najdete
Přímo klasická dobrota, v létě nahradí celé jídlo. Pořekadlo praví, že olej má dávat marnotratník, sůl filosof a olej lakomec. Pak to má správný poměr. Ti tři se u nás nikdy nesešli
ale salát stejně máme rádi.
Až na ty olivy je vlastně stejný jako salát Šopský, v Jugošce ho znají taky. Co se divím, vždyť je to jeden konec Evropy.