Recept Chobotnice - Pulpo negros
babi Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Očistit chobotnici°°°, uschovat inkoustový vak, tělo, které je malé a ramena chobotnice, která jsou velká. Ve velkém hrnci přivéct vodu do varu. Pomocí kuchyňských kleští držet chobotnici za její tělo a namořit ji na několik vteřin do vařící vody. Vyjmout ji a nechat trochu zchladnout. Za asi 1min. znovu chobotnici ponořit na 4-5vteřin do vařící vody a vyjmout ji (toto ponořování chobotnice do vařící vody postupně denaturuje protein, který dalším vaření neztvrdne). Když chobotnice zchladla podruhé, tak ji vložit do hrnce s vařící vodou, přidat 2-3 korkové zátky od vína, cibuli a bobkový list. Snížit teplotu a chobotnici dusit asi 1-2 hodiny do měkka (záleží na velikosti chobotnice). Ramena nastříhat pomocí kuchyňských nůžek na špalíčky a tělo na široké proužky. Do proužků nadělat nářezy (nedokrojit je) ve formě mřížky. V ohnivzdorné mělké nádobě (nejlépe kameninové) rozehřát olej a osmažit na něm cibuli do měkka. Přidat kápii, česnek, petrželku, rajče, chili, sůl, pepř a špetku šafránu. Přikrýt poklicí a dusit po 30mi. Inkoustové vaky vložit do vína a několikrát směs propasírovat přes sítko do malé misky. Přidat víno s inkoustem do omáčky společně s kousky chobotnice. Povrch ozdobit proužky kápie a nádobu vložit do předem předehřáté trouby na 170°C po 15min. Vyjmout pokrm z trouby a přikrýt jej alobalem. Nechat stát po 10min. před podáváním. Podávát s těstovinami a česnekovým olejem. Připravit česnekový olej: Do mixéru vložit česneky a po kapkách přidávat olej, až se vše spojí do hladka. °°° Jak očistit chobotnici: Obrátit chobotnici naruby a vykrojit zobák umístěný mezi rameny. Vyjmout útroby, zahodit je. Vyjmout inkoustový vak a uschovat ho. Kůže chobotnice je jedlá. Někteří lidé si myslí, že chobotnice je tuhá a proto se musí naklepat paličkou na maso, nebo s ní desetkrát bouchat o pracovní desku. Avšak je to mylné, protože chobotnice, jako jiné cephalopoda, tvrdé nejsou. Stačí je nechat po 3 dny v mrazáku a potom uvařit jak je popsáno nahoře. TIP: Očištěná, uvařená a na špalíčky nastříhaná chobotnice s může podávat takto: Položí se na dřevěnou destičku společně s uvařenými brambory, osolí se mořskou solí, posype se středně pálivou mletou paprikou a pokape dobrým olivovým olejem, presovaným za studena. Může se také přidat utřený česnek. Tato chutná sousta se jí párátky.
Recept je z kategorií: Mořští živočichové
- 12.08.03 vloženo
- 51643x zobrazeno
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 800g -1.2 kg neočíštěné chobotnice
- 1 celá oloupaná cibule
- 1 bobkový list
- 2-3 korkové zátky od vína
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 cibule (nejlépe španělská), na jemno nakrájená
- 1 kápie posekaná
- 1 rajče oloupané, semínek zbavené a posekané
- 4 stroužky česneku rozdrcené
- 1 lžíce posekané petrželky
- sůl a pepř
- špetka šafránu
- 1/2 chili papričky, bez semínek, na jemno posekaná
- 4 lžíce suchého červeného vína
- 1 kápie na proužky nakrájená na ozdobu
- 3 stroužky česneku
- 8 lžic olivového oleje
Doporučená příloha
Těstoviny uvařené na al dente a červené Ribeiro, nebo jiné víno.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Chobotnice - Pulpo negros
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Chobotnice - Pulpo negros
159 příspěvků 26.10.05 16:56
Ve Spanelsku se prodavaji chobotnice 1kg i vetsi. Ale prodavaji se uz vycistene. Ja ji varila presne tak jak Babi psala ve svem receptu. Taky jsme ji ponorila nekolikrat do vrouci vody a pak nechala velmi zvolna varit. Aby byla jistota ze ta chobotnice bude meka tak je dobre tu chobotnici zmrazit na den a pak ji rozmrazenou varit. Ja osobne nemam ten inkoust rada.
Asi to chce se trochu ponořit a zjistit co je co. Pokud se nenecháme oslepit inkoustem!
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
I já bych měla o kilové chobotnici své pochybnosti. Preferuji chobotnice kolem dvaceti deka. Dost mě překvapila poznámka o inkoustu. Myslela jsem že chobotnice inkoust nemají. Aspoň australské ne. Jenom sepie. A tělo? Jaké tělo? Tady mají jen chapadla a hlavu. Chobotnice jsem jedla na Kanárských Ostrovech a vypadaly jako ty naše. Tak nevím…
Co se týče těch korkových špuntů, je to italská záležitost. Taliánky přísahají že je chobotnice měkčí když se vaří se dvěma špunty. Nikdy jsem to nezkoušela. Chobotnici dělám v mikrovlnce a je hotová za dvacet minut.
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Ctela bych jen poznamenat, ze chobotnice o váze +- 1 kg je uvařená v papiňáku za 3/4 hodiny. Je lépe ji solit až po uvaření.A na co ty korkové špunty?
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
mořské potvory „na ledu“ mívá v nabídce olomoucký Globus. Vždy tam vidím některé mořské ryby a slávky (mejillones) a krevety (gambas). Chobotnici si nepamatuji, ale nevylučuji, že je mají. Já je moc nerada, tak se po nich nepídím. ;-D
u receptu uletěly obrázky. Dá se to nějak napravit?
Díky ;o)
Z rukou inkoust jde omýt a na šaty se mi nikdy nepodařilo šplíchnout, takže jsem nemusela prát. Člověk však musí pracovat opatrně! Dostane se někde čerstvá chobotnice koupit?
Děkuji Ti za přečtení receptu ;o)
6 příspěvků 19.4.05 22:56
Ja vim, ze bylo nekde psano, ze si mam dat na ten inkoust pozor, ale presto bych se rada zeptala: Jde to vyprat? Nebo si mam vzit na sebe neco hodne stareho?
Diky.
6 příspěvků 19.4.05 22:50
Ja vim, ze bylo nekde psano, ze si mam dat na ten inkoust pozor, ale presto bych se rada zeptala: Jde to vyprat? Nebo si mam vzit na sebe neco hodne stareho?
Diky.
6 příspěvků 19.4.05 22:48
Ja vim, ze bylo nekde psano, ze si mam dat na ten inkoust pozor, ale presto bych se rada zeptala: Jde to vyprat? Nebo si mam vzit na sebe neco hodne stareho?
Diky.