Recept Chlupaté knedlíky ze syrových brambor
pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
1. Brambory oloupeme, omyjeme, nastrouháme do míry a ihned nad další mísou je silně vymačkáme. 2. Zachycenou vodu z brambor slijeme tak, aby v míse zůstal pouze škrob, který se usadil na dně. 3. Mléko uvedeme do varu s 1 lžičkou soli. Přidáme krupici a za stálého míchání asi 3 min. povaříme. Přidáme strouhané brambory a rychle promícháme s krupkovou kaší. 4. Z toastových krajíců odkrojíme kůrku, chleba pokrájíme na kostičky a osmažíme. Uvedeme do varu dostatečné množství osolené vody. Z bramborového těsta vytvarujeme zkušební knedlík a uvaříme ve vodě. Bude-li příliš měkký, vmícháme do těsta zachycený bramborový škrob. 5. Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a na slabém ohni pomalu vaříme 15-20 minut. Knedlíky jsou uvařené, až vyplavou na hladinu. Teprve tehdy je vyjmeme. Chlupaté knedlíky podáváme s vepřovou pečení, uzeným, příp. sekanou, kterou doplníme dušeným zelím, příp. zelným salátem. Lze je ovšem podávat pouze omaštěné sádlem.
Recept je z kategorií: Knedlíky
- 14.05.03 vloženo
- 41615x zobrazeno
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- na osobu asi 440 kcal, 10 g bílk., 12 g tuků, 72 g sacharidů
- 1 kg moučnatých brambor
- 115 ml mléka
- sůl
- 3 lžíce krupice
- 4 krajíce toastového chleba
- 3 lžíce másla
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Chlupaté knedlíky ze syrových brambor
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Chlupaté knedlíky ze syrových brambor
935 příspěvků 17.3.09 21:16
Tak já se s chlupáči moc nepářu. Např. 6 středních brambor syrových a 2 vařené, nastrouhat na nudličkovém struhadle, sůl a hrubá mouka. Bez vejce. Lžící zavařuju nočky. Vždycky jeden zkouším, protože brambory mají různě škrobu a už se mi stalo, že knedlíky se doslova rozpustily a zmizely…:-)
Znám chlupaté knedlíky tak jak je popisuje jaroslava.k, ale dělám je podle receptu, který zde vložila Vladka - 3 rohlíky, 3 brambory, 1 vejce, sůl a petrželka.
Jsou mnohem nadýchanější a ne tak hutné. Ale někomu mohou více chutnat klasické chlupáče. Tenhle recept se mi zdá buď neúplný, nebo zbytečně složitý, nevím.
31 příspěvků 17.3.09 19:48
pepicku nezlob, už jsi videl chlupaté knedlíky z vařených brambor?
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Žádný chleba! Jen syrové brambory,sůl, vejce a HLADKÁ mouka. Řidší těsto odkrajuji z prkýnka na 1,5cm slabé proužky přímo do vařící vody!Po uvaření vyplavou hotové CHLUPATÉ knedlíky navrch (vzhledově jsou skutečně chlupaté, pakliže jsme strouhali syrové brambory na jemné nudličky a nikoliv na trhacím struhadle).Knedlíky vylovím z vody a dávám do kastrolu s osmaženou cibulkou, popřípadě i s vařeným kyselým zelím.
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Proč by tam mělo být vejce ???? Jedná známá dává vejce i do bramboračky. Do guláše jsem ji v poslední chvíli zastavil !!!
30 příspěvků 25.1.09 03:43
Zdý se mi divné, že tam není vejce. Je to opravdu tak?
… co děláme s tím osmaženým chlebíkem, přidáme do těsta?