Recept Chlupaté knedlíky (klouzáky)

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Syrové brambory (klouzáky neděláme z nových brambor) jemně nastrouháme na struhadle s malý­mi otvory, masu dáme do cedníku a necháme od­kapat (trochu zmáčkneme, ale ne moc, masa musí být viditelně navlhlá), přidáme sůl, vejce, hrubou mouku, strouhanku a řádně promícháme. Ostrou lžicí namočenou ve vřelé vodě vykrajujeme kousky (tak na půl lžíce) a vhazujeme je do vařící slané vody (do tří litrů vody dáme již zmiňované tři lžičky soli), uvaříme knedlíky z poloviny těsta, vyndáme nejlépe takovou děrovanou sběračkou - aby lépe odkapaly, dáme do mísy a teplé trouby. Do té sa­mé vody zavaříme knedlíky z druhé části těsta. Po vložení várky do vody vždy knedlíky vařečkou nad­zvedneme, aby se nepřivařily ke dnu hrnce, vaří­me podle velikostí 8-10 minut. Uvaříme si zelí, po­kud vaříme kyselé, kromě domácího, kupujeme ra­ději to v sáčcích, není tak pronikavě ostré jako to ve skleničkách (to potom musíme dost proplacho­vat, případně i dosladit), celkově vaříme ve vodě asi 50 minut (vody jen tolik, aby bylo zelí zakryté). Zelí vyklopíme do cedníku a necháme okapat. Knedlíky můžeme rozkrojit, kiáme na talíře, zelím posypeme, mastíme sádlem, pokud jsme maso pekli, mastíme vypečenou šťávou. Navrch může­me dát teplé škvarky, pokud je nemáme můžeme i mírně posypat cibulkou osmaženou na sádle - oboje není nutné. A malá poznámka - když jsem je dělal podle tohoto receptu pro, schválně jsem je počítal, knedlíků bylo přesně 54. Maso ke klouzákům (i k bramborovým či houskovým knedlíkům) - pečené vepřové uze­né, uzené maso vařené.

Recept je z kategorií: Knedlíky

Nahlásit recept

  • 28.01.04 vloženo
  • 61725x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 2 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 10 dkg hru­bé mouky
  • 6 dkg strouhanky
  • 3 lžičky soli do vody, ve které klouzáky vaříme.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Chlupaté knedlíky (klouzáky)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Chlupaté knedlíky (klouzáky)

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky (klouzáky)

Esme, mluvíš mi z duše, i když celý život bydlím v Čechách, neumím si představit třeba neoslazenou rajskou omáčku, lžička cukru udělá z čočky nakyselo božský pokrm, bez cukru si neumím moc představit ani salátové zálivky a samozřejmě že sladím i kysané zelí. Dokonce si myslím, že pokud někdo není cukrář (míním tím, že trpí cukrovkou, nikoli povolání), je nesmysl používat umělá sladidla, protože je to jednak chemie, jednak mají vesměs takovou na jazyk padající podchuť, která není moc příjemná.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky (klouzáky)

Přidávám se do ligy doslaďovačů, neboť doslazuji kde co.
Kromě zelí (jak kyselého tak čerstvého) doslazuji i různé omáčky, jmenovitě italského rázu s obsahem rajčat.

Jsem asi zkažená asijskou kuchyní kde byste dost dlouho hledali pokrm který neobsahuje aspoň kousek cukru.

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky (klouzáky)

A v tom nejdůležitějším překlep - má být „ohladíme lžičkou cukru“ :-)))))) Ale dohladíme také není špatné, že :-))

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky (klouzáky)

Moje babička i maminka vždycky říkaly - "dohladíme lžičkou cukru ". A já se tím řídím, troška cukru nikdy neuškodí. Hlavně do omáček s kyselou - kysanou smetanou. Ale kysané zelí jen vařím s cibulkou na drobno, nezahušťuji, jen scedím. Tak, jen tak na přírodno…:-)))A sósík s masíčkem k tomu.....jéje:-))

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky (klouzáky)

Já tedy běžně doslazuji i kysané zelí v sáčcích. Ne moc, na to půl kila dám tak zarovnanou lžíci cukru. Jinak je moc kyselé - i když ho scedím.

Přidat trošinku cukru například i do smetanových omáček a do guláše mě naučila babička (hospodský fígl..:)), ale musím tajně, aby mě manžel nezahlédl…ale jak mu potom chutná ! :-)

Nakonec v dochucovacích a kořenících směsích, všimněte si, je téměř vždy cukr…

Labužník housenka02
609 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky (klouzáky)

MacP - i já běžně kysané zelí doslazuji, obzvláště když mé drahé polovičce ujede ruka se solí při nakládaní zelí a je pak hodně kyselé.

ji
98 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky (klouzáky)

recept mám stejný, jen tekutinu vycezenou z brambor nechám chvíli ustát, pak ji sleju a na škrob usazený na dně vyklopím ty brambory a zamíchám.

MacP
8 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky (klouzáky)

Dosladit?????
ts,ts,ts

rastoba
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Chlupaté knedlíky (klouzáky)

Doma je děláme i s obaleným salámem (tuším, že se tomu říká studentský řízek) a je to také bašta. Dokonce to mám raději než s pečeným masem.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Vánoční likér

Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Kuře na medu Kuře na medu
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz