Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Syrové brambory (klouzáky neděláme z nových brambor) jemně nastrouháme na struhadle s malými otvory, masu dáme do cedníku a necháme odkapat (trochu zmáčkneme, ale ne moc, masa musí být viditelně navlhlá), přidáme sůl, vejce, hrubou mouku, strouhanku a řádně promícháme. Ostrou lžicí namočenou ve vřelé vodě vykrajujeme kousky (tak na půl lžíce) a vhazujeme je do vařící slané vody (do tří litrů vody dáme již zmiňované tři lžičky soli), uvaříme knedlíky z poloviny těsta, vyndáme nejlépe takovou děrovanou sběračkou - aby lépe odkapaly, dáme do mísy a teplé trouby. Do té samé vody zavaříme knedlíky z druhé části těsta. Po vložení várky do vody vždy knedlíky vařečkou nadzvedneme, aby se nepřivařily ke dnu hrnce, vaříme podle velikostí 8-10 minut. Uvaříme si zelí, pokud vaříme kyselé, kromě domácího, kupujeme raději to v sáčcích, není tak pronikavě ostré jako to ve skleničkách (to potom musíme dost proplachovat, případně i dosladit), celkově vaříme ve vodě asi 50 minut (vody jen tolik, aby bylo zelí zakryté). Zelí vyklopíme do cedníku a necháme okapat. Knedlíky můžeme rozkrojit, kiáme na talíře, zelím posypeme, mastíme sádlem, pokud jsme maso pekli, mastíme vypečenou šťávou. Navrch můžeme dát teplé škvarky, pokud je nemáme můžeme i mírně posypat cibulkou osmaženou na sádle - oboje není nutné. A malá poznámka - když jsem je dělal podle tohoto receptu pro, schválně jsem je počítal, knedlíků bylo přesně 54. Maso ke klouzákům (i k bramborovým či houskovým knedlíkům) - pečené vepřové uzené, uzené maso vařené.
Recept je z kategorií: Knedlíky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Chlupaté knedlíky (klouzáky)
Esme, mluvíš mi z duše, i když celý život bydlím v Čechách, neumím si představit třeba neoslazenou rajskou omáčku, lžička cukru udělá z čočky nakyselo božský pokrm, bez cukru si neumím moc představit ani salátové zálivky a samozřejmě že sladím i kysané zelí. Dokonce si myslím, že pokud někdo není cukrář (míním tím, že trpí cukrovkou, nikoli povolání), je nesmysl používat umělá sladidla, protože je to jednak chemie, jednak mají vesměs takovou na jazyk padající podchuť, která není moc příjemná.
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Přidávám se do ligy doslaďovačů, neboť doslazuji kde co.
Kromě zelí (jak kyselého tak čerstvého) doslazuji i různé omáčky, jmenovitě italského rázu s obsahem rajčat.
Jsem asi zkažená asijskou kuchyní kde byste dost dlouho hledali pokrm který neobsahuje aspoň kousek cukru.
935 příspěvků 25.1.09 03:43
A v tom nejdůležitějším překlep - má být „ohladíme lžičkou cukru“
Ale dohladíme také není
špatné, že 
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Moje babička i maminka vždycky říkaly - "dohladíme lžičkou cukru ". A já se tím řídím, troška cukru nikdy neuškodí. Hlavně do omáček s kyselou - kysanou smetanou. Ale kysané zelí jen vařím s cibulkou na drobno, nezahušťuji, jen scedím. Tak, jen tak na přírodno…:-)))A sósík s masíčkem k tomu.....jéje:-))
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Já tedy běžně doslazuji i kysané zelí v sáčcích. Ne moc, na to půl kila dám tak zarovnanou lžíci cukru. Jinak je moc kyselé - i když ho scedím.
Přidat trošinku cukru například i do smetanových omáček a do guláše mě naučila babička (hospodský fígl..:)), ale musím tajně, aby mě manžel nezahlédl…ale jak mu potom chutná !
Nakonec v dochucovacích a kořenících směsích, všimněte si, je téměř vždy cukr…
609 příspěvků 25.1.09 03:43
MacP - i já běžně kysané zelí doslazuji, obzvláště když mé drahé polovičce ujede ruka se solí při nakládaní zelí a je pak hodně kyselé.
98 příspěvků 25.1.09 03:43
recept mám stejný, jen tekutinu vycezenou z brambor nechám chvíli ustát, pak ji sleju a na škrob usazený na dně vyklopím ty brambory a zamíchám.
8 příspěvků 25.1.09 03:43
Dosladit?????
ts,ts,ts
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Doma je děláme i s obaleným salámem (tuším, že se tomu říká studentský řízek) a je to také bašta. Dokonce to mám raději než s pečeným masem.