Recept Chlupáčova polévka à la krkonošský „Psí vejkrop“

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Chlupáčova polévka à la krkonošský „Psí vejkrop“

Úvod

Recept na polévku s názvem „Psí vejkrop“ jsem objevila v Krkonošské kuchařce od J. Marholda. Vařila se prý v chudých chalupách z vody, ve které se vařily chlupaté knedlíky. Vždy ve vodě totiž zůstane více či méně chomáčků ovařeného těsta z knedlíků. Dříve se do té vody jen přidal třený česnek se solí, majoránka a lžíce loje. Polévka byla hotová.

Nechala jsem se tím receptem inspirovat. Někdy se mi stane, že se knedlíky ovaří (rozvaří :-( ) víc, než bych si přála. Pak vařím moji Chlupáčovu polévku.

Poznámka: Chlupaté knedlíky vařím z těsta bez housek, tedy jen ze strouhaných syrových brambor, vajec, hrubé mouky a soli. Možná ty s houskou se ovařují méně – zkušenost s nimi nemám. Určitě by šla také použít voda po vaření bramborových halušek ;-)

Postup

Vodu po uvaření chlupatých knedlíků nechám vystydnout. Schladlou scedím přes hustší cedník. Na přípravu polévky použiju jen ovařené zbytky, které na cedníku zůstaly. Scezením se zbavím přebytečné soli, kterou jsem do vody na knedlíky přidala.

Houby podusím na trošce sádla (sušené předem povařím ve vodě a nasekám), zaliju vývarem a přidám odcezené zbytky po knedlících, česnek, posekanou nať libečku a majoránku (čerstvou sdrhnu se zdřevnatělých stonků!), rozmíchám. Nechám krátce povařit. Mám-li vývar méně výrazný, dochutím solí a pepřem.

Při podávání doplním pažitkou.

Recept je z kategorií: Polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 05.11.13 vloženo
  • 3364x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Ingredience

  • voda po vaření chlupatých knedlíků s ovařenými zbytky
  • vývar hovězí, zeleninový …
  • sušené nebo čerstvé houby (dávám přednost tmavým – např. křemenáčům)
  • sádlo
  • třený nebo na plátky krájený česnek
  • snítka nati libečku (nebo sušený)
  • malý svazeček čerstvé nati majoránky (nebo sušená)
  • čerstvá pažitka
  • příp. sůl a mletý pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 13.10.16 14:42

Chlupaté knedlíky byly včera, večer jsem chtěla vylít vodu slepicím, ale pak jsem si vzpomněla na tenhle recept a opeřenci měli smůlu :)
Zato my měli půl hrnce výborné polévky :)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 05.11.13 10:27

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Chlupáčova polévka à la krkonošský „Psí vejkrop“

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
birkana
1663 příspěvků 06.11.13 07:09

To byla reakce na slova „vařit to nebudu (chlupaté knedlíky nedělám)“ ;) Klidně vař - nevař, kritizuj - nekritizuj :mavam: :kytka:

 
Roomanka
205 příspěvků 05.11.13 21:07
název

Ale jmenuje se to krásně, ostatně proto má recept pěknou návštěvnost. Gratuluji, vejkrop mě pobavil! :-)

Příspěvek upraven 05.11.13 v 23:50

 
di
2451 příspěvků 05.11.13 20:02

Casino: ta první, nebo ta druhá?

 
casino
4463 příspěvků 05.11.13 18:43
Ještě pořád mě na Labu překvapují...

(a od vás tím tuplem) reakce typu:
Nevaříš? Pak NEKRITIZUJ!
Kritizuješ? Tak NEVAŘ!
Chtěl jsem pouze vypíchnout kouzlo toho jednoduchého, zapomenutého a vámi vzpomenutého “z nouze cnost“ receptu.
Hihi, to je skoro, jako když ta čerstvě začepená vařila se zeleninou a kořením kus krávy pro manžu k rajčudě od tchýně a ke knedlíku ze sámošky, a až bylo maso tak akorát, tak to ocedila nad dřezem… :mrgreen:

 
birkana
1663 příspěvků 05.11.13 18:19

Já vodu z hub (sušených) nedávám, proto ten vývar :mavam:

 
gmp
1603 příspěvků 05.11.13 17:39
-

Jsem tedy stařina, ale chlupatý knedliky s houskou je pro mě novina. Stejnou polivku dělám když vařim kluski, ale že bych do nich dával ještě vývar! Dávám tu vodu z hub, to jó. To bych potom dělal polivku pro regiment. Když chystám vodu na vaření, tak do studený vody rozmíchám lžičku solamylu a mám pokoj, nevovařujou se. Nebo to taky dělám bez hub, jako oukrop.

 
Zuzka1973
2069 příspěvků 05.11.13 15:55

Jak píšeš, jestli se ty chlupaté knedle s použitím rohlíků ovařují méně, tak neee… ;)
U nás se dělají s rohlíkem i bez a vyjde to nastejno…
Spíš záleží na bramborách, jak jsou na tom se škrobem :)
Já tu vodu z nich dávala dodnes pipinám, ale koukám, že maj, holky, smůlu… od teď maj po žďobání a my si přilepšíme polévkou :kytka: :mavam:

EDIT: Kdysi jsem zkoušela „očurat“ to ovařování tím, že jsem knedle před vařením omotala gázou. Sice se to na první pohled zdálo býti účinné, ale při rozbalování už jsem tak nadšená nebyla :mrgreen:

Příspěvek upraven 05.11.13 v 15:59

 
birkana
1663 příspěvků 05.11.13 14:08

Proč na půl dne? A proč ne vývar? Vždyť ty houby a koření bych do vývaru přidala i v jiných případech :think:, ty knedlíkové „ovařence“ fungují coby zavářka :mrgreen:

Jestli nebude zakopané psisko v tom, že nepoužívám přesolenou průmyslovou kostku, alébrž domácí vývar z kostí. Ten není tak silný, jako masové bujóny. Teď, když se topí, „táhne“ na plotně celý den :think:

A vůbec, @casino, nikdo tě nenutí, abys to vařilo :twisted: :twisted: :evil:

 
casino
4463 příspěvků 05.11.13 13:47
Vývar? Proč, když jsou tam houby a to ostatní?

No, já nevím, ale vám se podařilo z rychlé polífky, která se asi vařila jako 1. chod před těma ochlupenýma knedlama, udělala recept na půl dne :)
Vařit to nebudu (chlupaté knedlíky nedělám), ale kdybych to vařilo, tak bych se solí bylo opatrné, pak bych to nechladilo, necedilo a pak znovu nevařilo… zkrátka bych to udělalo na čisto, z jedné vody načisto :) Jen v připadku že bych knedle vařilo v prádeláku a mančaftu by bylo míň než četa vojáků, tak bych pár šufánků před vylepšováním odebralo pro psí smečku :)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz