Recept Chlebové vláčné houstičky

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Chlebové vláčné houstičky

Postup

Uvařit brambory, slít je a uschovat 250ml vody. Rozmačkat brambory a dát je stranou. Nechat zchladnout vodu z brambor. Posypat ji sušenými kvasnicemi a špetkou cukru. Našlehat, až jsou kvasnice rozpuštěné. Nechat je stát tak dlouho, až zpění, asi po 5min.. (kvásek z čerstvých kvasnice připravit obvyklým způsobem). Do mísy vložit brambory, kvásek, zbývající cukr, kyšku, 4 lžíce másla a sůl. Postupně přidávat mouku, až vznikne lepivé těsto. Pokračovat v hnětení. Jinou mísu vymazat máslem a vložit do ni těsto. Přikrýt ho pomaštěným plastickým filmem a nechat ho vzejít do dvojitého objemu asi 1 až 1 1/2 hodiny. Předehřát troubu na 190°C. Umístit mřížky do vrchní a spodní 1/3 trouby. Vyložit dva velké plechy pečícím papírem. Zbouchnout těsto pěstí a přendat ho na trochu pomoučený vál. Pomocí pomoučeného válečku vyválet těsto na 2cm. Nakrájet těsto na 5cm široké pruhy a ty nakrájet na trojůhelníky, nebo čtverce. Poskládat je na plechy s 3cm odstupem. Povrch houstiček potřít zbývajícími 2 lžícemi másla. Přikrýt je a nechat znovu vzejít asi po 15min. Péct houstičky po 18-20min. Podívat je teplé, nebo při pokojové teplotě. Mohou se také před podáváním nahřát.

Recept je z kategorií: Rohlíky

Nahlásit recept

  • 18.11.03 vloženo
  • 9005x zobrazeno

Ingredience

  • Na 30-35 houstiček
  • 2 malé moučné oloupané brambory, nakrájené na 5cm dílky
  • 2 sáčky sušených kvasnic, nebo 50g čerstvých kvasnic
  • 2 lžíce cukru + špetka
  • 250ml kyšky, pokojové teploty
  • 90g másla rozehřátého a zchladlého + více na plastický film a mísu
  • 4 lžičky soli
  • 4 1/2 - 6 1/2 hrnků chlebové mouky + více na vál

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Chlebové vláčné houstičky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Zkusila jsem péct.

Použila jsem CELOZRNOU ŽITNOU MOUKU a CELOZRNOU ŽITNOU MOUKU JEMNĚ MLETOU (oboje Carrefour).
Tak jsem to přes víkend vzala ve velkém: v pátek jsem upekla Ciabattu (recept od Sněhurky - pouze z hladké mouky), ale myslím, že mi nevzešlo droždí, tak jsem se rozhodla jednou pro vždy dělat kvásek dopředu a ne vmíchávat droždí do mouky, jak je v tom receptu. V sobotu jsem upekla finský žitný chléb - Hiivaleipa od Babi. Použila jsem pouze tu celozrnou mouku (ne jemně mletou), dopadlo to dobře a dnes jsem vzala dokonce na ochutnání do práce. Je dobrý, i když bych jako změnu uvedla „tvorbu kvásku“ - dostala jsem tip dát do hrníčku i 1 lžičku mouky, pak droždí a cukr a zalít vodou (z čerstvého droždí). A teď konečně tento recept: vynikající, výtečné a moc, moc dobré. Použila jsem 5 1/2 hrnku mouky, z toho 2 jemně mletá celozrná. Kvásek vzešel jako v pohádce „Hrnečku vař“ a těsto mi vykynulo za 1/2 hodiny. Je fakt, že se mi zdálo řidší, příště dám celý objem mouky a trojůhelníčky nebyly tak nafouklé jako na obrázku, ale prý je to tou celozrnou moukou a dostala jsem tip míchat 1:1 s obyč. polohrubou pšeničnou. Opět jsem přinesla do práce na ochutnání a všichni říkali, že je to dobré. Jako grahamové rohlíčky.
Díky a k finskému chlebu ještě připíšu tu mou radu.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Šárko...

máš naprostou pravdu, jeden hrnek = 250ml
Moře pozdravů do Švýcar :)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Elén...

mnohokrát Ti děkuji za Tvůj objev různých druhů mouky v obchodech se zdravou výživou. Snad to pomůže i jiným Labužníkům. Dej nám, prosím Tě vědět, jakou mouku jsi použila a s jakým úspěchem. Děkuji Ti předem :)
Přeji Ti pěkný weekend!

Labužník Sarka
433 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dobré a vláčné houstičky.

Babi, ten hrnek je 250ml?

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi od Elén (Eleeen ;-DDD)

Díky za rady, včera jsem (nezávisle na odpovědi) obrazila pár regálů se zdravou výživou a pár obchodů s tímto sortimentem a uspěla jsem. Žitnou mouku mají hned dvakrát: hrubě i jemně mletou. Taky jsem objevila špaldovou, sójovou atp., takže už mi nic nebrání. Takže zítra jdu na to, pevně věřím, že se mi to povede.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Eleeen...

Prvně bych se ráda zeptala, co znamenají ty 3 E ve Tvé přezdívce:)

  • Kvásek z čerstvých kvasnic se v tomto receptu dá připravit tak jako ze sušených, jednoduše se čerstvé kvasnice rozdrobí do bramborové vlažné vody se špetkou cukru a nechají je vzejít. Když nevykvasí, tak voda byla příliš studená, nebo příliš horká, což kvasinky zabije (začít znovu). Teplota vody má být 41-46°C.
  • Chlebová mouka může být pšeničná, nebo žitná, světlá, nebo tmavá a myslím si, že se v ČR prodává pro domácí pekárny (zde chlebovou mouku prodávají i v krabici od Dr. Oetker). Zkus obchod zdravé výživy. Může se však použít i celozrnná mouka, nebo mouka polohrubá smíchaná s hrubou pšeničnou krupicí (asi 2:3) i normální polohrubá mouka atd. Někdo z domova by mohl poradit (žiji v Kanadě, kde běžně a všude různou chlebovou mouku dostanu koupit).
  • Plastický film je mikrotenový film. Používá se proto, aby jak říkáš, těsto neoschlo místo utěrky, která by se umastila.

Přeji Ti zdar s pečením houstiček a hlavně dobrou chuť!

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dobré a vláčné houstičky.

Ráda bych recept vyzkoušela, ale protože jsem se kynutým těstům velice dlouho vyhýbala, mám pár dotazů:

  • kvásek z čerstvých kvasnic je: malé množství mouky, vlažná voda (tady z těch brambor), kvasnice, krystalový cukr a nechat vzejít?
  • z čeho se skládá chlebová mouka? Nikdy jsem v obchodě neviděla pytlík s tímto názvem. Asi chodím do špatných obchodů.
  • co je plastický film? Je to potravinářská fólie? A proč se dává? Aby povrch těsta při kynutí neoschnul?
    Recept se mi moc líbí a ráda bych ho o víkendu vyzkoušela. Prosím, poraďte. Dííky!!!!
Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Chléb s celerem

Nejlepší recepty

Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz