Recept Chlebové vláčné houstičky

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Chlebové vláčné houstičky

Postup

Uvařit brambory, slít je a uschovat 250ml vody. Rozmačkat brambory a dát je stranou. Nechat zchladnout vodu z brambor. Posypat ji sušenými kvasnicemi a špetkou cukru. Našlehat, až jsou kvasnice rozpuštěné. Nechat je stát tak dlouho, až zpění, asi po 5min.. (kvásek z čerstvých kvasnice připravit obvyklým způsobem). Do mísy vložit brambory, kvásek, zbývající cukr, kyšku, 4 lžíce másla a sůl. Postupně přidávat mouku, až vznikne lepivé těsto. Pokračovat v hnětení. Jinou mísu vymazat máslem a vložit do ni těsto. Přikrýt ho pomaštěným plastickým filmem a nechat ho vzejít do dvojitého objemu asi 1 až 1 1/2 hodiny. Předehřát troubu na 190°C. Umístit mřížky do vrchní a spodní 1/3 trouby. Vyložit dva velké plechy pečícím papírem. Zbouchnout těsto pěstí a přendat ho na trochu pomoučený vál. Pomocí pomoučeného válečku vyválet těsto na 2cm. Nakrájet těsto na 5cm široké pruhy a ty nakrájet na trojůhelníky, nebo čtverce. Poskládat je na plechy s 3cm odstupem. Povrch houstiček potřít zbývajícími 2 lžícemi másla. Přikrýt je a nechat znovu vzejít asi po 15min. Péct houstičky po 18-20min. Podívat je teplé, nebo při pokojové teplotě. Mohou se také před podáváním nahřát.

Recept je z kategorií: Rohlíky

Nahlásit recept

  • 18.11.03 vloženo
  • 9216x zobrazeno

Ingredience

  • Na 30-35 houstiček
  • 2 malé moučné oloupané brambory, nakrájené na 5cm dílky
  • 2 sáčky sušených kvasnic, nebo 50g čerstvých kvasnic
  • 2 lžíce cukru + špetka
  • 250ml kyšky, pokojové teploty
  • 90g másla rozehřátého a zchladlého + více na plastický film a mísu
  • 4 lžičky soli
  • 4 1/2 - 6 1/2 hrnků chlebové mouky + více na vál

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Chlebové vláčné houstičky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Chlebové vláčné houstičky

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Zkusila jsem péct.

Použila jsem CELOZRNOU ŽITNOU MOUKU a CELOZRNOU ŽITNOU MOUKU JEMNĚ MLETOU (oboje Carrefour).
Tak jsem to přes víkend vzala ve velkém: v pátek jsem upekla Ciabattu (recept od Sněhurky - pouze z hladké mouky), ale myslím, že mi nevzešlo droždí, tak jsem se rozhodla jednou pro vždy dělat kvásek dopředu a ne vmíchávat droždí do mouky, jak je v tom receptu. V sobotu jsem upekla finský žitný chléb - Hiivaleipa od Babi. Použila jsem pouze tu celozrnou mouku (ne jemně mletou), dopadlo to dobře a dnes jsem vzala dokonce na ochutnání do práce. Je dobrý, i když bych jako změnu uvedla „tvorbu kvásku“ - dostala jsem tip dát do hrníčku i 1 lžičku mouky, pak droždí a cukr a zalít vodou (z čerstvého droždí). A teď konečně tento recept: vynikající, výtečné a moc, moc dobré. Použila jsem 5 1/2 hrnku mouky, z toho 2 jemně mletá celozrná. Kvásek vzešel jako v pohádce „Hrnečku vař“ a těsto mi vykynulo za 1/2 hodiny. Je fakt, že se mi zdálo řidší, příště dám celý objem mouky a trojůhelníčky nebyly tak nafouklé jako na obrázku, ale prý je to tou celozrnou moukou a dostala jsem tip míchat 1:1 s obyč. polohrubou pšeničnou. Opět jsem přinesla do práce na ochutnání a všichni říkali, že je to dobré. Jako grahamové rohlíčky.
Díky a k finskému chlebu ještě připíšu tu mou radu.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Šárko...

máš naprostou pravdu, jeden hrnek = 250ml
Moře pozdravů do Švýcar :)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Elén...

mnohokrát Ti děkuji za Tvůj objev různých druhů mouky v obchodech se zdravou výživou. Snad to pomůže i jiným Labužníkům. Dej nám, prosím Tě vědět, jakou mouku jsi použila a s jakým úspěchem. Děkuji Ti předem :)
Přeji Ti pěkný weekend!

Labužník Sarka
433 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dobré a vláčné houstičky.

Babi, ten hrnek je 250ml?

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi od Elén (Eleeen ;-DDD)

Díky za rady, včera jsem (nezávisle na odpovědi) obrazila pár regálů se zdravou výživou a pár obchodů s tímto sortimentem a uspěla jsem. Žitnou mouku mají hned dvakrát: hrubě i jemně mletou. Taky jsem objevila špaldovou, sójovou atp., takže už mi nic nebrání. Takže zítra jdu na to, pevně věřím, že se mi to povede.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Eleeen...

Prvně bych se ráda zeptala, co znamenají ty 3 E ve Tvé přezdívce:)

  • Kvásek z čerstvých kvasnic se v tomto receptu dá připravit tak jako ze sušených, jednoduše se čerstvé kvasnice rozdrobí do bramborové vlažné vody se špetkou cukru a nechají je vzejít. Když nevykvasí, tak voda byla příliš studená, nebo příliš horká, což kvasinky zabije (začít znovu). Teplota vody má být 41-46°C.
  • Chlebová mouka může být pšeničná, nebo žitná, světlá, nebo tmavá a myslím si, že se v ČR prodává pro domácí pekárny (zde chlebovou mouku prodávají i v krabici od Dr. Oetker). Zkus obchod zdravé výživy. Může se však použít i celozrnná mouka, nebo mouka polohrubá smíchaná s hrubou pšeničnou krupicí (asi 2:3) i normální polohrubá mouka atd. Někdo z domova by mohl poradit (žiji v Kanadě, kde běžně a všude různou chlebovou mouku dostanu koupit).
  • Plastický film je mikrotenový film. Používá se proto, aby jak říkáš, těsto neoschlo místo utěrky, která by se umastila.

Přeji Ti zdar s pečením houstiček a hlavně dobrou chuť!

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dobré a vláčné houstičky.

Ráda bych recept vyzkoušela, ale protože jsem se kynutým těstům velice dlouho vyhýbala, mám pár dotazů:

  • kvásek z čerstvých kvasnic je: malé množství mouky, vlažná voda (tady z těch brambor), kvasnice, krystalový cukr a nechat vzejít?
  • z čeho se skládá chlebová mouka? Nikdy jsem v obchodě neviděla pytlík s tímto názvem. Asi chodím do špatných obchodů.
  • co je plastický film? Je to potravinářská fólie? A proč se dává? Aby povrch těsta při kynutí neoschnul?
    Recept se mi moc líbí a ráda bych ho o víkendu vyzkoušela. Prosím, poraďte. Dííky!!!!
Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Vánoční likér

Nejlepší recepty

Cibulačka Cibulačka
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz