Recept Chlebová polévka se smetanou podle babičky
Lara1981 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Do hrnce dáme vařit vodu, pak přidáme pokrájenou cibuli na kostičky, chleba na kostičky a necháme chléb rozvařit - chléb se musí kvedlíkem rozkvedlat. Já nedávám kůrky, po rozvaření chleba přidáme trochu kmínu, sůl, podravku masox - dle chuti. Pak přidáme vajíčka a nakonec zaléváme smetanou. Polévka se musí co nejdříve sníst, dlouho nevydrží (zkysne). Přeji všem dobrou chuť.
Recept je z kategorií: Krémové polévky
- 27.02.11 vloženo
- 13145x zobrazeno
Čas přípravy
- 40 min
Ingredience
- starší chleba - cca půlka
- smetana ke šlehání 30%
- 2 cibule
- kmín
- podravka
- masox nebo hovězí bujon
- 4 vejce
- máslo pro zjemnění
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku5.11.19 17:59
Bez Masoxu, bez Podravky… tyto věci nepoužívám, jen zbytečně
přebíjí přirozenou chuť všeho…
Cibuli jsem předem nechala zesklovatět na přepuštěném másle, k tomu
přidala mrkev, kmín - na to pak špaldovo - žitný kváskový chléb
rozkrájený a namočený do vývaru (kuřecí) + předem namočené sušené
houby.
Přidala jsem strouhaný brambor a nakonec teprve přidala mléko
s rozšlehaným vejcem (smetanu jsem neměla doma).
Výborná večeře v dnešní podzimní den
Foto v komentáři.
24.9.13 20:06
Zdravím.
Zrovna jsem ji uvařila, ze zvědavosti. Příště bych asi nedala cibuli, ale
stroužky česneku, místo smetany jsem dala mléko a myslím, že to stačilo.
Přidala jsem mrkev, maličkou mladou cuketu a jeden zbylý párek. Taková
„jiná kmínová“ polévka, kterou normálně vaříme. Určitě recept
znova použiju, když mi zbude větší množství chleba, jako alternativu
k běžnému zpracování formou topinek. Díky.
Diskuse k receptu Chlebová polévka se smetanou podle babičky
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Chlebová polévka se smetanou podle babičky
Bez Masoxu, bez Podravky… tyto věci nepoužívám, jen zbytečně přebíjí přirozenou chuť všeho…
Cibuli jsem předem nechala zesklovatět na přepuštěném másle, k tomu přidala mrkev, kmín - na to pak špaldovo - žitný kváskový chléb rozkrájený a namočený do vývaru (kuřecí) + předem namočené sušené houby.
Přidala jsem strouhaný brambor a nakonec teprve přidala mléko s rozšlehaným vejcem (smetanu jsem neměla doma).
Výborná večeře v dnešní podzimní den
No jak jsem psal už v prvním komentáři, já jí znám ještě z vojny.
A k podravce, já ji taky nepoužívám, je v tom na dohnání chutě MSG a to je opravdu náhražka chuti která se dá docílit i jinak.
I když zase, už jsem ji viděl i bez té chemie. Já radši sáhnu po přírodních zdrojích chutí, teda cibuli mrkvi celeru a petrželi. Vždyť je to totéž.
Ale proti gustu žádný dišputát, však nás nikdo nenutí k použití. My bychom se nedali, žejo.
Mlada babicka a chlebova polivka? No dobre, ale tak jako tak, ta podravka polivku devalvuje ( je jedno, ze ji nemam rada) . Takova jemna, vyborna polevka , starsi babicky by tam nikdy neco takoveho nedaly ! Je to jako dat podravku do krkonoskeho kysela
Byla to kouzelná babička. Nebo zas nebyla tak stará, vždyť já Podravku pamatuju ještě z Čech, takž to muselo být před rokem 1984. Bože, vždyť já už jsem dědek a ani jsem si nevšim.
Kde vzala babicka podravku?
7 příspěvků 27.2.11 19:20
Máte pravdu oba,jednak se u nás hned sní-děti jí milují,ale do druhého dne v lednici vám vydrží,ale třeba jako rybí polévka je nejlepší 2-3 den,tak tahle ne rádo to zkysne,takže doporučuji co nejdříve sníst!!!
Ale neee, Drobku…recept byl doplněn o mnou žádané vysvětlení…Má domněnka byla potvrzena

Já dělávala také polévku chlebovou, ale jinou a pro mimina. S určitými úpravami by ale mohla chutnat i dospělým http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Asi jí někdo sní
Mě by zajímalo, proč nevydrží dlouho…? Resp. třeba do druhého dne je dlouho??
Co se stane…polévka kvasí..nebo co se s ní stane?
Pro krinda pána, tohle nám vařili na vojně a byla to strašlivá dobrota!

Takže už jsem to nejedl, počítám-li dobře 42 let a trochu! Už to tisknu, starej chleba je připravenej, aspoň vím co s ním, když už jsem ho upek. Smetana je zatím v obchodě v lednici, ale to není zas překážka, žejo. Děkuju moc a moc.
Příspěvek upraven 27.02.11 v 18:06