Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Kiti Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Smíchejte droždí s cukrem, přidejte rozehřáté máslo s trochou vody (vodu dávám proto, aby horké máslo trochu zchladila). Nechám chvilku stát, než kvásek vyběhne. (Vím, že ze suchých kvasnic se kvásek dělat nemusí, ale tento postup se mi osvědčil víc, než zamíchání kvasnic rovnou do mouky). Mezitím smíchejte mouky, sůl a kmín. Přilijte kvásek, jogurt a zbytek vody (obojí pokojové teploty). Ohřátí jogurtu z lednice řeším tak, že vodu určenou do těsta ohřeju a smíchám s jogurtem. Vznikne nejprve lepivé těsto, ale po krátkém hnětení (nikdy nemíchám víc než 5 minut) se lepit přestane. Vytvořte bochánek, obalte v mouce a nechte kynout. Většinou po 1 hodině (už má dvojnásobný objem) prohnětu a nechám ještě tak půl hodiny kynout. Potom vytvořte šišku nebo bochánek, přitom zapracujte semínka a položte na plech s pečícím papírem. Zapněte troubu na 200 st. Po 15 - 20 min. - než se trouba rozehřeje - potřete chléb vodou se solí a pečte 3/4 hodiny až 1 hodinu. (Po 20 minutách troubu ztlumte na 180 st., během pečení ještě alespoň 1x potřete vodou se solí.) Pozn.: Chléb konzistencí připomíná obyčejný kmínový, je spíš hutný, vláčný, ne buchtový a vůbec se nedrolí.
Recept je z kategorií: Domácí chléb
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Chléb ze selského jogurtu - bez pekárny
302 příspěvků 25.1.09 03:43
Není špatné nechat kynout kvásek v moučné peřince. Ta se udělá tak, že se droždí rozmíchá s celým objemem tekutiny a s částí předepsaného množství mouky, takového, aby vznikl hodně řídký kvásek. Nedává se sůl, ani tuk. Kvásek se dá do větší mísy a zasype se zbylým množstvím mouky(peřinka), opět bez soli. Nechá se několik hodin kynout, kvásek udělá v mouce pukliny a začne vystupovat přes mouku. Pak se přidají všechny ostatní pří:,–(y - tuk, semínka…ale ne sůl. Ze všeho zadělá těsto nejlépe v robotu či pekárně. BEZ SOLI. Nechá se 20 minut stát a poté se teprve přidá sůl a znovu se propracuje těsto. Je to složitější, ale chlebu to dodá na chuti i lehkosti. Sůl brání kynutí droždí a také vstřebávání tekutin do mouky. K zadělání bez soli je potřeba méně mouky, těsto se zdá zpočátku moc řídké, ale po 20 stání bez soli minutách zhoustne.............
33 příspěvků 25.1.09 03:43
Dělám to tak proto, že rozehřáté máslo je teplé a kvasnice potřebují teplo. Vždycky naběhnou asi na trojnásobný objem a těsto vykyne dobře. Ale kvásek se klidně může připravit i jinak, podle toho, jak je každý zvyklý.
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Skoro nepsaným pravidlem je, když se droždí obalí tukem pak špatně kyne.
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Muzu se jenom zeptat, proc se kvasnice rozdelavaji s maslem, ma to nejaky zvlastni duvod? U bezneho kvasku bych cekala mouku, aby mely kvasinky co papat, ale v pripade masla mam pocit, ze jejich rust spise zadusi (tuk jednotlive kvasinky obali a zamezi jejich kvalitnimu mnozeni)…