Recept Chléb z francouzkého venkova-Pain de Campagne (není složitý)

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Chléb z francouzkého venkova-Pain de Campagne (není složitý)

Postup

Proces se může připravit v robotě, nebo ručně. Vložit asi 4 lžíce teplé vody do mísy, posypat na povrchu kvasnice a zamíchat. Nechat kvasnice vzejít po 5min. Přidat zbytek vody. Smíchat mouky dohromady a postupně je zapracovávat vařečkou do kvásku. Konečná konsistence má být jako na palačinky. První vzejití. Přikrýt mísu utěrkou a nechat kvásek odpočinout při pokojové teplotě asi 8 hodin. Během té doby kvásek vzejde a potom splaskne. (Také se může dát do chladničky do druhého dne, ale musí se přivéct k pokojové teplotě asi 1 hodinu před použitím). Těsto: Rozpustit kvasnice v 1/2 hrnku vlažné vody a dalšího 1/2 hrnku vody vlít do kvásku. Smíchat 3 hrnky chlebové mouky a 1 hrnek celozrnné mouky. Postupně vpracovat 2 hrnky směsi mouky do kvásku s vodou. Dobře prohníst a přidat vzejité kvasnice. Pořádně vpracovat. Posolit a v míchat do těta. Nyní začít přidávat zbytek chlebové mouky. Pouze tolik, aby se těsto začalo oddělovat ode stěn mísy. Začít pořádně pracovat na těstě (zde je dobrý robot) až se stane hedvábným, vlahým a jenom trochu lepivým. Nechat znovu přikryté utěrkou vykynout při pokojové teplotě asi po 1 1/2 až 2 hodiny do dvojitého objemu těsta. Připravit ošatku, nebo kulatou hlubokou mísu vyloženou pomoučeným ubrouskem. Vyklopit těsto na trochu pomoučený vál. Vytvořit z něj placku pomocí dlaní a prstů. Přehnout strany ke středu a přitisknout je spodní částí dlaně, otáčet těsto a otevřenou dlaní tlačit těsto k válu odsebe. Nakonec vznikne koule, která by měla být velikosti ošatky. Tento proces několikrát opakovat, až vznikne pěkný bochník a ten vložit do ošatky kulatou, hladkou stranou dolů. Nechat znovy nakynout při pokojové teplotě asi po 1 až 1 1/2 hodiny. Pečení chleba: Asi 30min. před pečením vložit mřížku do spodní 1/3 trouby. Položit na ni Pizza kámen nebo těžký plech bez okraje, který se teplotou nezkroutí. Naspod trouby položit těžkou pánev. Předehřát troubu na 220°C. Nachystat lahev s vodou. Plech bez okraje (jiný), nebo pekařskou lopatu posypat kukuřičnou krupicí a vyklopit na něj nakynutý chléb. Do pánve v troubě nalít vodu a rychle zavřít troubu. Pomocí žiletky nakrojit 3 dlouhé mělké zářezy do chleba a sesunout jej na rozehřátý plech v troubě. Ihned zavřít dveře trouby nejrychleji jak můžete. Snížit teplotu na 200°C a péct chléb po 60-70min., nebo až je kůrka tmavo zlatavá a bochník zní dutě, když se na něj zespodu zaťuká. Vyjmout chléb na mřížku a před krájením ho nechat úplně vystydnout na pokojovou teplotu. Chléb vydrží po 3 dny postavený řeznou stranou na prkýnku. Kůrka chléb ochrání od vyschnutím. Vzduchotěsně zabalený chléb se může zmrazit po 1 měsíc a potom zabalený rozmrazit při pokojové teplotě. Návod na to jak ozdobit tento chléb najdete "ZDE":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=22095 . Pekařský mistr Joe Ortiz.

Recept je z kategorií: Chléb

Nahlásit recept

  • 11.02.05 vloženo
  • 9714x zobrazeno

Ingredience

  • Kvasnicový kvásek:
  • 1 1/2 hrnku teplé vody asi 45°C
  • 2 1/2 lžičky suchých kvasnic (aktive dry), nebo 25g čerstvých
  • 1 hrnek (250ml) chlebové mouky, nebo nebělené obyčejné hladké mouky
  • 1/2 hrnku žitné mouky
  • 1/2 hrnku celozrnné pšeničné mouky
  • Těsto:
  • 1 lžička suchých kvasnic (aktive dry), nebo 10g čerstvých
  • 250ml vlažné vody
  • kvásek (nahoře)
  • 3 až 3 1/2 hrnku chlebové mouky, nebo nebělené obyčejné hladké
  • 1 hrnek plnozrnné pšeničné mouky
  • 1 lžíce soli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Chléb z francouzkého venkova-Pain de Campagne (není složitý)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Chléb z francouzkého venkova-Pain de Campagne (není složitý)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Chléb z francouzkého venkova-Pain de Campagne (není složitý).

cokoladko, tak ten návod už máš mezi recepty…

Zdraví,

cokoladka
41 příspěvků 23.3.06 17:08
Babi,

uplne staci ,chystam se na nej az po vikendu…jen jsem vazne zvedava jestli dokazu takhle zdobenej chleba upect.....ale darek to bude krasny…pokud to dobre dopadne … jeste jednou dik

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Chléb z francouzkého venkova - cokoladko,

dnes nebudu mít už čas, ale zítra než se probudíš tak napíši, OK?

Pěkný zbytek dne!

cokoladka
41 příspěvků 23.3.06 16:54
Babi,

rada bych upekla tenhle chleba jako darek kamaradce a chtela bych poprosit o navod jak tenhle chleba ozdobit,dekuju dopredu a hezky vecer

ajta
590 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi...:o)))

tak ti teda pěkně děkuji!
toastík se tady těší na domácí chléb (prý ho chce mít tak pěkně zdobený jak je na obrázku) a já přitom s kynutým těstem fakticky a opravdu „bojuji“… asi to vyřeším tajným nákupem čerstvého chleba v sámošce a budu předstírat, že jsem ho pekla já a na ozdoby že jsem pozapomněla… chi chi chi

Přeji hezký večer! ;o)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Toustíku...

recept třebas na briošky jsem už dávno na Labu přidala a ještě přidám jiné ;o) Také jsem zvědava jestli jste už .......

Dobrou noc Vám všem třem!

ajta
590 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi :o)

…to bude mít Ajta radost, nastane období „boulangerie“. Teď jsme se přiřítili s Brna s dobrými zprávami. Něco Ti pošleme emílkem…

Krásný večer přeje Toastík

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Jahodový pohár Jahodový pohár

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz