Recept Chléb s vlašskými ořechy z Francie

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Chléb s vlašskými ořechy z Francie

Postup

Díky velkému množství ořechů struktůra těsta, barva a chuť se změní. Zde najdete jak vpracovat ořechy a jak vytvožit bochník chleba z již připraveného základního těsta. ....................................................................................................................................................................................... Po konečném hnětení základního těsta ho položit na vál a zploštit ho. Posypat ho ořechy a těsto několikrát přeložit. Přitlačit na vál a znovu přeložit a začít hníst po několik minut. Vložit těsto do mísy a přikryté nechat na teplém mástě nakynout po 1 1/2 hodiny. Těsto se pravděpodobně zdvojnásobí v objemu a pod povrchem by měly být vidět bublinky. Znovu několikrát přeložit těsto a přikrýt ho a nechat kynout asi 45min. před vytvarováním do bochníku. Několikrát nechat přeložit těsto na sebe, přendat ho na vál a zhrnout ho lehce dohromady mezi zakulacenými dlaněmi. Pracovat takto na suchém vále, až vznikne hladká koule. Těsto musí ještě jednou vzejít a to nejlépe ve chlebovém košíku vyloženém pomoučeným ubrouskem. Těsto se tam vloží hladkou stranou dolů. Přikrýt a nechat vzejít po 1 1/2 hodiny, nebo až je těsto měkké a pórovité. Mřížku v troubě dát do spodní 1/3 trouby. Předehřát troubu na 230°C. Máte-li pizza kámen nebo vypálené cihly, tak je tam rozložit. Nemáte-li tak použít těžký plech bez okraje, který se teplotou nezkroutí. Položit těžkou litinovou, nebo jinou těžkou pánev na dno plynové trouby, nebo v elektrické troubě přímo na tepelný článek (některé troubu to nemají rády, tak dát další mřížku úplně dolů). Připravit si lahev s vodou. Asi 2 minuty předtím, než se dá chléb do trouby, tak otevřít dveře, trochu odstoupit a nalít vodu na pánev. Ihned zavřít dveře, aby se pára v troubě udržela (pochopitelně zde je výborná parní trouba). Mezi tím vyklopit nakynutý chléb zhůru nohama na dřevěnou lopatu, nebo na plech bez okraje a nechat ho sklouznout na kámen, nebo rozehřátý těžký plech. Snížit teplotu na 200°C a péct chléb po 40-50min, nebo až je velice hnědý. Přendat chléb na mřížku a nechat ho úplně vychladnout před nakrojením. Cléb vydrží po 3 dny postavený řeznou stranou dolů na prkénku. Nebo vzduchotěsně zabalený se může zmrazit na 1 měsíc. Rozmražuje se zabalený při pokojové teplotě.

Recept je z kategorií: Chléb

Nahlásit recept

  • 10.02.05 vloženo
  • 10219x zobrazeno

Ingredience

  • Na 1300g bochník:
  • Na přípravu tohoto chleba se pužívá plně vyhnětené chlebové těsto podle receptu "ZDE":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=17083
  • 220g vlašských vylopaných ořechů

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Chléb s vlašskými ořechy z Francie

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Chléb s vlašskými ořechy z Francie

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Chléb s vlašskými ořechy - Pepíčku, děkuji Ti za obrázky ;o)
ajta
590 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Babi... :o)

jo, jo, jo, jo, jóóóó… piš, piš, piš jako rychlá myš! :o))))))

neustále sním o domácí výrobě nějakého moc chutného pečiva… ale díky mé „zručnosti“ jsem ještě nikdy nic zas tak extra dobrého nevytvořila… s tvými recepty (čím jednodušší, tím lépe) by jsem mohla být třeba i možná snad dokonce drobátko trošku alespoň jednou úspěšná… chi chi chi
toastík a okurka budou mít radost

zdravím já i okurka a toastík........ ;o)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Alice...

máš pravdu, vypadla a už je tam dopsaná a odkaz je vyzkoušený. Děkuji Ti moc a moc ;o)

Krásný den Ti přeje,

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Chléb s vlašskými ořechy - Toustíku...

V Ottawě jsme měli vynikající francouzskou pekárnu a deli (skoro jeko ve Francii) a majitelem byl Francouz. Měl neuvěřitelně výborné chleby a jiné pečivo, které kolikrát nepřežily cestu autem těch 30km domů. Musím říct, že francouzský chléb mně chutná daleko víc než italský. Takže Ti už nenám připomínat ty krásné vzpomínky…? Nebo ještě napsat nějaké ty bagetky a jiné chleby, třebas méně složité ;o)

Pěkný den!

Alice_G
505 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Chléb s vlašskými ořechy z Francie.

Milá babi, „nevypadla“ ti v odkazu na recept chlebové těsto 1 (17083 místo 7083)?

ajta
590 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi :o)

…úplně jsem si vybavil návštěvu pekařství v St. Tropez, ta neskutečná vůně, chleby všech tvarů, plněny neskutečnejma dobrotama, ořechy, olivami, fíky, datlemi, rozinkami, bylinkami všeho druhu v různých kombinacích. Samozřejmě, že jsem neodolal a zakoupil. Sednul jsem si na takovou minipláž a radostně vychutnával mňamózní to chlebíček…

Krásné odpoledne přeje Toastík

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz