Recept Chléb s olivami z Řecka

(Hodnoceno 2x) Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Chléb s olivami z Řecka

Postup

Na oleji osmažit cibuli do měkka. Na hrubo posekat olivy. Vložit mouku, sůl, kvasnice, nebo kvásek a bylinky do mísy společně s olivami, usmaženou cibulí a nalít do důlku 470ml (+ - ) vlažné vody. Smíchat vše dohromady a přidat víc vody, zdá-li se těsto ¨suché¨. Přendat těsto na trochu pomoučený vál a hníst jej asi po 10min. Vložit těsto do čisté mísy a přikrýt ho utěrkou. Nechat jej vzejít do dvojnásobného objemu. Předehřát troubu na 220°C. Lehce vymazat dva plechy. Vyklopit těsto na pomoučený vál a rozkrojit jej napůl. Vytvarovat dva kulaté bochníky a položit je na připravevé plechy. Přikrýt je lehce olejem pomaštěným plastickým filmem a nechat bochníky znovu nakynout do dvojnásobného objemu. Pomocí ostrého nože naříznout nahoře bochníků zážezy a péct je asi 40min., nebo až bochníky zní dutě, když se zaťuká na jejich spodek. Přendat chleby na mřížku a nechat je vychladnout.

Recept je z kategorií: Domácí chléb

Nahlásit recept

  • 27.07.03 vloženo
  • 40818x zobrazeno

Ingredience

  • Na dva 670g chleby.
  • 2 červené cibule na tenko nakrájené
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 230g vypeckovaných černých oliv (můžou být i zelené)
  • 750g nebělené pšeničné mouky
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 4 lžičky (20ml) instantních suchých kvasnic, nebo kvásek z 35g droždí
  • posekané 3 lžíce každé bylinky; petrželky, koriandru a máty (nebo 1 lžička sušené)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

AlešLeo 02.01.18 12:00

Zajímalo by mě, jak se ťuká na dno chleba, který se peče v horké troubě, abych zjistil, jestli zní dutě. Přidal jsem česnek a trochu cukru ke droždí a chleba je dobrý.

Odkaz na uvaření

lia99 14.07.15 21:47

Vynikajuci, nemazala som olejom, ale pomucila. Dakujem za recept.

Odkaz na uvaření

Lyduska 16.06.13 13:08

Výborný chlieb.
Piekla som 40 minút.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

capucino32 28.01.13 20:12

naprosto vynikající chlebík. vláčný, žádná dusivka. přidali jsme slaninku a dali méně oliv. jsem paf z toho,jak je dobrej…doporučuji vyzkoušet všem

Odkaz na uvaření

Škytka 23.11.11 19:45

Děkuji za recept. Naprosto úžasný chléb. Dnes jsem ho upekla, nestačil ani vychladnout. Místo sušených kvasnic jsem použila droždí. Zdá se mi, že těsto lépe vykyne. Příště ještě zkusím do těsta přidat nakrájenou osmaženou anglickou slaninu. Tou se nedá rozhodně nic zkazit. Doufám :-).

Diskuse k receptu Chléb s olivami z Řecka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Dobrá žena
20 příspěvků 13.03.15 11:42

Vyzkoušeno, je vynikající, děkuji za recept :) Použila jsem klasickou bílou hladkou mouku, příště zkusím smíchat třeba se špaldovou nebo žitnou. Dávala jsem droždí z kostky (sušené nemám ráda, dost často mi nevykyne a když ano, tak v těstě cítím takovou pachuť). Určitě vyzkouším znovu, jen příště použiju zelené olivy, mám je radši než černé. Jo a dělala jsem z poloviční dávky a i tak je to velký bochník :)

babi
6360 příspěvků 01.12.11 23:52

Škytka, diky za upeceni chleba. Mas naprostou pravdu, ze slaninou se neda snad nic zkazit :palec: Znam dokonce zakusky se slaninou :-) S kvasnicemi je to takto…ziji v zamori a i kdyz cerstve kvasnice sem tam dostanu koupit napriklad u Polaka v delikatesach, tak je pro me praktictejsi pouzit susene instantni kvasnice, ktere dostanu v kazdem supermarketu. Zdravim…

Příspěvek upraven 01.12.11 v 23:57

Škytka
1 příspěvek 23.11.11 19:45

Děkuji za recept. Naprosto úžasný chléb. Dnes jsem ho upekla, nestačil ani vychladnout. Místo sušených kvasnic jsem použila droždí. Zdá se mi, že těsto lépe vykyne. Příště ještě zkusím do těsta přidat nakrájenou osmaženou anglickou slaninu. Tou se nedá rozhodně nic zkazit. Doufám :-).

babi
6360 příspěvků 17.09.11 20:27

Nikole, dik za precteni receptu na tento vonavy chleb, celkem snadny…Bylinky se mohou zmenit, napriklad pro ty, co neradi koriandr a matu, pridat dobromysl/oregano, nebo rozmaryn…oboji se hodi k olivam :think:
Dej prosim vedet jak chutnalo :-)

Nicole Eivissa
25 příspěvků 17.09.11 12:49

Děkuji za inspiraci s těmi olivami a cibulí. Jdu na to!:-)

Labužník Katka_H02
302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chléb s olivami z Řecka.

Babi, nic se neděje. Někdy bych ráda velká písmena zrušila : )

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chléb s olivami z Řecka.

Katko, omlouvám se Ti za to malé a nechtěné k.......

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chléb s olivami z Řecka - katko,

moc Ti děkuji za vyzkoušení receptu a to zvláště v ¨pekárně¨, což se zajisté bude hodit jiným majitelům tohoto vynálezu ;o) S bylinkama to je dost osobní, já někdy přidávám sušený rozmarýn, kterého vždycky mám doma plno, ančto ho miluji a používám na pečené brambory atd…Jsem ráda, že i dcerce chutnalo, když už jsi se s chlebíkem dělala.....

Přeji Ti příjemný den!

Labužník Katka_H02
302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chléb s olivami z Řecka.

Babi, vyzkoušeno v domácí pekárně a výsledek všem moc chutnal. I dceři, která nemá ráda olivy.Jen bylinky jsem neměla ty správné, tak jsem dala jen tymián. Dík za recept.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chléb s olivami z Řecka - buraci,

nejdříve bych Ti ráda poděkovala za radu pro pupi. Používám někdy místo utěrky mikrotenový film ;o) Hlavně Ti však chci velice poděkovat za vyzkoušení tohoto receptu a jeho chválu, která ovšem nepatří mně. Sama olivový chléb s oblibou peču a chutná nám, tak jako i jiné řecké speciality. Děkuji Ti však také za upřesnění, jakou mouku a kvasnice jsi použila.

Přeji Ti příjemný večer!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chléb s olivami z Řecka - Yvette a alis,

Yvette, vyzkoušela jsi někdy ten chlebík? Zajímalo mě, jaký byl z chlebové mouky. Pokud v USA je stejná jako v Kanadě, chleby a housky jsou s jejím použitím výborné!

alis, napsala jsi velice zajímavý komentář, zvláště tu poznámku o nálevu z oliv ;o) budu muset vyzkoušet. S tím poklepáním na spodek chleba to však není můj vynález, ale běžně se to (alespoň v Kanadě a v okolí) dělá. Dík za tak dobré doporučení receptu!

Zdraví Vás,

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chléb s olivami z Řecka.

Tohle je vyborny chlebik. Pekla jsem ho vcera a jeden bochnik zmizel k veceri, druhy ceka na svou prilezitost v mrazaku. Vyroba tohoto chleba je nenarocna a pomerne rychla (jsou chleby, ktere se vyrabeji dva dny:-), s testem se moc pekne pracuje, tudiz je vhodny i pro relativni zacatecniky. Pekla jsem ho z polosvetle hladke mouky T650, kterou maji v Hypernove, drozdi jsem pouzila suche Dr.Oetker, jeden a pul balicku.

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chléb s olivami z Řecka. - pupi

Babi mela na mysli folii na potraviny, co se prodava v roli jako alobal.

pupi
8 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chléb s olivami z Řecka.

Recept vypadá dobře a určitě ho zkusím, jen si nejsem jistá, jakým plastickým filmem mám ty bochníky přikrývat???

Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chléb s olivami z Řecka.

To jsem si naběhla!!! Včera upekla, večer nebylo po chlebíčku stopy!!! Všichni se shodli, že ho musím péct pokud možno ce nejčastěji!!!

Dělala jsem ho podle předpisu, s oběma druhy oliv, cibulku jsem ale nepřidala. Část vody jsem nahradila nálevem z černých oliv, byla to naprostá balada!!!
A Babi, děkuji za nápad z poklepáním na bochník, krásně se tak pozná, kdy je hotový.

Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dobrý chléb s olivami.

Babi, dekuji za radu. Ja mam totiz nyni silene pekarske chlebove obdobi. Ne s nebelenou moukou problem nemam, mam ji doma a pouzivam bezne. Je tady vsude, ale mam dobre zkusenosti prave s tou chlebovou moukou. Tak proto se ptam. Dekuji a vyzkousim jen, co mi cas dovoli.
Babi, mej se hezky a preji krasny sobotni vecer a nedeli.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dobrý chléb s olivami-oprava a omluva

bléb, měl být pochopitelně chléb ;o)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Co to je nebělená mouka

Via- výživná hodnota nebělené mouky a mouky běžné je stejná. Jednoduše chléb z nebělené mouky je tmavší. Dříve se mouka bělila tradičním postupem a to tak, že se nechala pomalým přírodním procesem oxydovat. Vznikala tak kvalitní bílá mouka s jemnou struktůrou a vylepšenou kvalitou pro pečení. Tato kvalita však nebyla konstantní. Proto technici v potravinářském průmyslu vynalezli způsob jak rychle chemicky mouku vybělit. Tvrdí, že v konečném produktu se nenachází žádný chemický prvek ;o)

Lassi, klidně použij normální hladkou pšeničnou mouku (ne tu ¨00¨). Můžeš ji smíchat 1:1 s polohrubou.

Bibi, jsem ráda, že Ti bléb chutnal natolik, že jej pečeš již podruhé. Ančto je to řecký recept, tak tam je máta a koriandr. Pochopitelně s rozmarýnem člověk nemůže nic zkazit ;o) osobně ho mám také moc ráda, jak na pečených bramborách, tak na jehněčím, v chlebě atd. a jeho kombinace na příklad s tymiánem je kouzelná. Takže, nemusíme se doslova držet receptu a můžeme přidat bylinky podle našich chutí.

Yvette, pro Tebe by neměl být problém koupit nebělenou mouku kdekoliv ;o) Tu chlebovou však klidně použij, chceš-li. Já jsem z ni také hodně pekla, obsahuje víc lepku.

Všem Vám přeji krásný víkend!

Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dobrý chléb s olivami.

Bibi, co myslis, kdybych pouzila Bread Flour? Ja z ni delam i rohliky a jdou na odbyt. Za odpovede predem dekuji.

Labužník Bibi
47 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dobrý chléb s olivami.

To: Via - nebelena mouka se tady prodava jako unbleached - t.j. ze je nejak min chemicky osetrovana, ale je to v podstate mouka jako jakakoliv jina. Tady u nas all purpose - na vsechno:-). Premyslim, jakou to muze mit ceskou formu, ale myslim ze nebelena je asi spravna. Urcite to vedou ve zdrave vyzive a rekla bych, ze i v lepsim supermarketu
To: klasicka mouka by nemela vadit, myslim, ze psenicna by byla O.K.
Chleba jsem pekla tento tyden uz podruhe, podels se a je velice dobry, i kdyz ja jsem oproti Babinmu receptu dala misto koriandru oregano a misto maty rozmaryn. Nemivse cervenou cibuli po roce, dala jsem obyc a trosku cesneku. A povedlo. Tak se holky nebojte a zkuste to. Myslim ze na chleba je to celkem lehky recept.

Lassienka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dobrý chléb s olivami - Babi

Babi, co se stane, když tam dám klasickou mouku? A nevím jakou? Hladkou, polohrubou? Prosím, prosím, pomoc…

Labužník Via02
23 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dobrý chléb s olivami.

Zrada! Co je to nebělená mouka? Díky

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Štika na smetaně Štika na smetaně
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Mrkvový salát Mrkvový salát
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Karbanátky Karbanátky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz