Recept Chléb - poctivý selský
babi Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Z mouky, kvásku a soli uhníst těsto tak dlouho, až se odděluje od stran mísy. Může se pracovat ručně, nebo v robotě. Vložit těsto do olejem vymazené mísy, několikrát jej otočit, aby se obalilo v oleji. Přikrýt ho utěrkou a nechat nakynout do dvajnásobného objemu asi 1 - 1 1/2 hodiny. Vyklopit těsto na trochu pomoučený vál a vypracovat těsto tak, aby se zbavilo všech vzduchových bublin. Vytvořit z těsta kouli, neustále ji nahoře seštipovat dohromady a nakonec kouli otočit hladkou stranou nahoru. Položit na plochý plech vysypaný kukuřičnou krupicí, přikrýt utěrkou a znovu nechat nakynout asi po 1 hodinu do dvojnásobného objemu. Mezi tím dát přihrádku v troubě úplně dolů a položit na ni těžký plech posypaný kukuřičnou krupicí (máte-li kámen tak tím líp). Předehřát troubu na 200°C alespoň po 20min. Ostrým nožem nakrojit do povrchu chleba velké mělké X, nebo kosodelníkovou mřížku (používám čistou žiletku). Pošplíchat chléb vodou a nechat sklouznout na těžký plech v troubě. Péct do zlatově hněda asi 60min. až chléb zní dutě, když se na něj zaťuká prstem. Čas pečení je přibližný, každá trouba peče jinak. Vyjmout chléb z trouby a nechat ho na mřížce zchladnout alespoň po 30min. před krájením, lépe však déle. TIP: Když se Vám zdá chléb upečený, tak ho nechejte péct ještě tak 5min. ;o)
Recept je z kategorií: Chléb
- 14.04.05 vloženo
- 38300x zobrazeno
Ingredience
- 2 hrnky chlebové mouky
- 1 1/2 hrnku kvásku (recept je "ZDE":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=17805 )
- 3/4 lžičky soli
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Chléb - poctivý selský
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Chléb - poctivý selský
10 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi, váš chléb je jistě o třídu lepší než kupovaný, nazývat ho však „poctivým selským“ je podle mého názoru poněkud přehnané. Pravý, tradiční chléb totiž nekvasí kvasnicemi (pekařským droždím, chcete-li), nýbrž žitným kváskem, resp. bakteriemi, jež se vyskytují na obalech žitných zrn a tudíž i v celozrné žitné mouce. Rozdíl v chuti, době skladovatelnosti a nutriční hodnotě je skutečně velký. Kromě toho ze stejných důvodů, především však z hlediska výživnosti, je nejlepší mouka nevymílaná.
15 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi, dekuji za recept, chleb je skvely. Na treti pokus (zkousela jsem ruzne mouky) se povedl uplne dokonale a zase jsem si po nekolika mesicich s chuti dala chleba s maslem. Jeste jednou diky!!!
máš pravdu, také ty přírodní široké na malování používám, mají však jednu nevýhodu, že někdy pouští štětiny. Musí být výborné kvality ;o)
pěkný víkend Ti přeje,
napsala jesm dnes ještě jeden recept na porovnání. Ráda bych však Tvoji pozornost obrátila ještě na další recept, který je sice francouzský, ale dají se z něj připravovat neuvěřitelné chleby, jako je tento Chléb s vlašskými ořechy vynikající k sýrům a vínku. Mám ho ráda i suchý na zakousnutí ;o)
Pěkný víkend Ti přeje,
na pošpliechanie vodou je vynikajúci štetec na mastenie
TIP: ak sa vám ho nechce kupovať v domácich ptrebách, ikei… vezmite čistý, plochý maliarskonatrieračský štetec z prírodnej štetiny (nie syntetický!) a môžete ho používať aj na mastenie kačice, či potieranie vajíčkom, Dokonca aj veľkosť si vyberiete presne podľa svojich predstáv. Mne vyhovuje asi 4 cm, plochý štetec.
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi, děkuju moc, myslím, že jsi mi to krásně osvětlila. Jenom žitnou nebrat
Večer zadělám kvásek a to by bylo, aby se o víkendu nepeklo…
Ještě jednou díky a pěkný den i celý víkend!
Kvásek můžeš zadělat z libovolné mouky, nejlépe však vysoce vymleté. Na chleba jsem používala (kdysi měli v Kanadě jenom ten toustovej chleba a ten jsme nikdy nekupovali ;o(( a tak jsem pekla nejrůznější svůj. Postupem času se to zlepšilo a nakonec se dostal koupit výborný chleba z různých zemí jako je Francie a od černého po bílý - to jenom na vysvětlenou) různé směsi mouky a hodně se osvědčilo 20% tmavé žitné a 80% nebělené pšeničné. Důležitý je obsah lepku v mouce, čím vyšší tím líp. Existuje však také světlá žitná mouka a té se může přidat tak 50% ku 50% pšeničné. Mouku jsem někdy používala celozrnnou. Někdy jsem přidávala kmín, lněná i jiná semínka, ořechy a každopádně vždycky sůl. Recept nahoře je jenom základní, se kterým lze manipulovat dle chutí a časem si každý ¨vynalezne¨ ten svůj nejlepší. Chléb jenom ze žitné mouky je černý, těžký jako komisárek. Jestli mě ještě něco napadne, tak to připíšu.
Doufám, že jsem alespoň trošínku pomohla ;o) Pěkný den Ti přeje,
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi, prosím, poraď nezkušené, myslíš, že bych mohla péct jen z žitné mouky? A nebo jen ze špaldové? Když totiž peču chleba z pšeničné, tak spíš chutná jako bageta
A co kvásek, ten můžu zadělat
z pšeničné, když do těsta pak použiju pouze žitnou nebo špaldovou?
hmmm, já tedy mouku v Anglii moc neznám, ale můžeš smíchat 2:8 žitnou mouku a pšeničnou all-purpose mouku. Ale když se zeptáš, tak Ti určitě někdo poradí, jaká mouka je dobrá na sourdough bread, tedy chlebová mouka. Já žila po 36let v Kanadě a tam jsme měli chlebovou mouku, ale předtím jsem si ji míchala ;o)
Doufám, že něco pořídíš a potom dáš vědět ;o)
Měj se pěkně!
15 příspěvků 25.1.09 03:43
To museli byt minuty, o ktere jsme se minuly, kdyz jsem psala do diskuze prosbu o recept na cesky chleb… Tenhle vypada skvele, zkusim ho o vikendu. Muzes prosim jenom trochu priblizit termin ‚chlebova mouka‘? Momentalne pobyvam v Anglii, tak budu mit to hledani spravne mouky jeste trochu stizene… Diky.