Recept Chléb ETA Siesta

MilenaD Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Do nádoby nalijeme pivo, vsypeme cukr a sůl (a nedbáme, že se pivo nad tou urážkou čertí až běda), vsypeme obě mouky, nahoru kakao a sušené droždí, případně kmín. Pečeme na program Klasik, bochník - na tuto dávku mouky - velký, po zaznění zvukového signálu přidáme slunečnici. Tenhle chléb je úžasný, vláčný a jemný, nesnesitelně zdravý (to díky špaldě), a vydrží dlouho, nedrobí se a nevysychá. Recept vznikl metodou zkoušek a omylů (včetně výroby ušatého chleba, resp. něčeho, co se snažilo prchnout z formy), ale výsledek stojí za to. Droždí Oetker je sice dražší, ale zdá se mi kvalitnější, vyzkoušela jsem i francouzské, jenže dcera rachtala, že je z chleba cítit - a byla to pravda, i když nakonec pomohl ocet. Případným pekařkám a pekařům přeji dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Domácí chléb

Nahlásit recept

  • 24.04.06 vloženo
  • 13095x zobrazeno

Ingredience

  • 1/2 l piva - světlá desítka
  • 400 g hladké mouky
  • 300 g celozrnné mouky špaldové hladké
  • 1,5 kávové lžičky soli
  • 1,5 kávové lžičky cukru
  • 1,3 balíčku sušeného droždí (Oetker)
  • 2 kávová lžičky kakaa
  • 1 - 2 polévková lžíce kmínu
  • 1 balíček slunečnice

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Chléb ETA Siesta

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Chléb ETA Siesta

janbedna
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Chléb ETA Siesta

Výborný chlieb. Vyskúšal som ho včera s malými zmenami. Pivo - dvanástka, droždie - jeden balíček - 7g, múka 150 g špaldová, 150 g grahamová. Super!

MilenaD
126 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Chléb ETA Siesta

Droždí Oetker neplechu v tomto množství neudělá; francouzské s vlaštovkou jo - za ty uši jsem chléb mohla věšet do průvanu. Na 700 g mouky (pšeničná + žitná, v původním receptu žitná uvedená není, protože jsem ji teprve nedávno koupila ve mlýně), když je tam vysoký podíl špaldové to opravdu není moc, i když by možná jeden balíček stačil, kdysi jsem víc neměla a výsledek byl vydařený; nesmí se to ale přehnat s tekutinou. To francouzské droždí stačí jedno celé - je to větší balení. Já ho moc ráda nemám, protože mi, s prominutím, smrdí, jak jsem napsala. Sice kvasnicemi, ale maminka vždycky reptá, Oetker tuhle špatnou vlastnost nemá. Slunečnice dávám celých 100 g, protože tahle semínka v chlebu máme strašně rádi. Když se přidá vařený brambor (nebo kaše), nic se nezkazí, ba právě naopak.

anndy
31 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Chléb ETA Siesta

jinak 100% vyzkoušené recepty i s fotkama jsou na http://www.domacipekarny-recepty.wz.cz/

anndy
31 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Chléb ETA Siesta

teda nevím nevím, peču už rok v domácí pekárně a dle mého dát tlik droždí, tk z pekárny vyleze pěkný ušáček!!! Držím se zá:,–(y na 500g - 1lžička (lépe spíš menší odměrka co je u pekárny)sušeného droždí! Do tohohle receptu bych dala max. 2lžičky!
Ono sice na sáčku droždí je, že 7g je na 500g mouky, 11g na 1kg, ale to platí pro ruční zpracování! Jestliže pečete v pekárně, opravdu stačí díky důkladnému propracování a stále teplotě při kynutí 1lžička na 500g mouky!!!!

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Chléb ETA Siesta, ochm

Hladká mouka stačí použít obyčejná hladká, co se prodává v obchodech. Špaldová je mouka ze pšenice špaldy, bývá v obchodech se zdravými a bio- potravinami. Také jsem ji viděla v Globuse.
Balíček slunečnice jsem viděla po 100 gramech. Ale i to je možná dost.
Blbě se neptáš. :o)

ochm
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Chléb ETA Siesta

Ahoj,

prave pecu kminovy chleba ze sacku ve fungl nove Sieste, ale chtel bych zkusit i neco sam…
Chci se zeptat k Tvemu receptu co za hladkou mouku to je (normalni hladka, nebo nejaka specialni na chleba?) a kde sehnat tu spaldovou, co je to zac??
Balicek slunecnice? Neslo by to uvest v gramech/lzickach?
Promin ze se tak blbe ptam, jsem chlap…

MilenaD
126 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Chléb ETA Siesta

Omlouvám se, občas zapomenu, že Labužník je mezinárodní - a občas nemám ani chvilku na to, abych nakoukla . . . Díky AbiesAlba, že jsi zaskočila! M.

Yvette
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Chléb ETA Siesta

AbiesAlbi, dekuji moc. Ono ja slunecnicovych seminek mam doma do zasoby, ponevadz je davam do meho prizpusobeneho pivniho chleba od KatkyH. Bohuzel nepouzivam pohankovou mouku, ktera se u nas v nasem malem mestecku neda sehnat, tak jsem si Katcin recept kapanek pozmenila dle nasich podminek a slunecnicova seminka v nem nesmi chybet. Jen jsem si nebyla jista, kolik gramu patri do tohohletoho receptiku. Vypada docela dobre a chtela bych se na nej co nejdrive vrhnout.
Jeste jednou moc dekuji.

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Chléb ETA Siesta

yvette: Rádo se stalo. :o)

Yvette
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Chléb ETA Siesta

AbiesAlbi, dekuji moc za odpoved. Ja mam jednopoundovy a to je asi 453 gr., coz je moc. Ja si nebyla jista, zda 200gr nebo 100gr. A diky za bleskurychlou odpoved.

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Chléb ETA Siesta - yvette

Viděla jsem stogramové i půlkilové. :o))) Předpokládám, že tady má autorka na mysli ten menší. :)

Yvette
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Chléb ETA Siesta

Prosim, kolika gramovy je balicek slunecnice? Predem dekuji za odpoved.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Chléb ETA Siesta - Alčo,

droždí bych do toho dala jeden standartní sáček 7-8 gramů (záleží na firmě).
Já používám Defiance a ty jsou osmigramové, a jsou na cca půl kila mouky.

MilenaD
126 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Chléb ETA Siesta

Kakao - opravdu dvě zarovnané neupěchované lžičky. Droždí - jeden balíček a tak půl kávové lžičky, já vždycky kouknu do sáčku jedním okem jako husa do flašky a tak nějak do odhadnu . . .

alca
148 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Chléb ETA Siesta

Jenom skromny dotaz. Kolik je toho drozdi na lzicky? Dik.

helga
16 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Chléb ETA Siesta

Ahoj, dík za recept, vyzkouším upéct, ale opravdu 2 lžičky kakaa?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz