Recept Chilli con carne - podle mě

Mexická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Kdo nezkusil, neuvěří…

U protlaku nebo pyré pozor na to aby to byly skutečně pouze rajčata bez přidaného cukru, jinak to zásadně ovlivňuje chuť a né zrovna k lepšímu.

Postup

Bude toho hodně, takže budem potřebovat velkou pánev (já to dělám ve woku).

Prvně si lehce opražím na sucho římský kmín a koriandr, který pak společně utluču v hmoždíři a smíchám s čerstvě mletým pepřem a s mletým masem (nebo dám maso na kousky s kořením do cuteru a posekám).

Na sádle pak začnu smažit špek, jakmile začne pouštět tuk, přidám na hrubo krájenou cibuli a smažím do mírně zlatavé barvy, poté zapráším asi tak lžičkou cukru a pak nechám lehce zkaramelizovat do barvy medu, pak zapráším kakaem, které dobře rozmíchám a lehce zapražím. V tuto chvíli přidávám nasekané chilli papričky včetně semínek a opět zamíchám do základu a lehce zapražím, pak přidávám česnek, ten se nesmí nechat pražit moc dlouho, aby nezhořkl, ale zase ne moc krátce, aby nebyl moc cítit, asi tak minutku nebo dvě. V tuto chvíli mám hotový základ.

Do základu přidám okořeněné maso, které osmahnu tak, aby se dobře zatáhlo a dobře promíchalo se základem. Jakmile je maso osmahlé, zapráším mletou paprikou, osolím a dobře promíchám, pak přidám plechovky fazolí, včetně nálevu a rajčatový protlak nebo pyré, dobře promíchám a přivedu k varu a nechám asi 5 minut spolu povařit ať se to pěkně spojí. A dílo je hotovo.

Podáváme s chlebem, opečenými tortillami nebo klidně samotné.

Dobrou chuť

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 13.12.12 vloženo
  • 4221x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30-45 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g mletého vepřového (hovězího) spíš tučnějšího
  • 3 plechovky červených fazolí
  • cibule (pokrájené objemově tolik co masa)
  • špek, slanina (podle toho, co je doma, tak 10-20 dkg)
  • chilli papričky podle pálivosti (6-8 malých)
  • 140 g rajčatového protlaku (bez přidaného cukru!) nebo 1 pyré cca 20 dkg, kečup jedině domácí
  • 3-5 stroužků česneku (pokud je velký, stačí jeden)
  • lžička cukru (moučka nebo třtinový)
  • lžička kakaa
  • 1/2 lžičky římského kmína
  • rovná lžička koriandru
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky (ideálně uzené)
  • sůl
  • pepř
  • lžička sádla nebo víc špeku

Doporučená příloha

  • Chleba, tortilly

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Chilli con carne - podle mě

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Strober
1 příspěvek 25.12.12 01:14
Toš tak

Ohledně chilli…je texaské (bez fazolí) a mexické (s fazolemi)…takže to bych moc neřešil ;)…základ to má v klasickém receptu, kterých je všude plno, postupně jsem si to ale vyladil k zajímavé kombinaci chutí u které už asi zůstanu…chuť přechází z nasládlé, kořeněné přes lehce kouřovou do ostra a to se mi hodně líbí :mrgreen: a co se jednotek týče :lol: měl jsem co dělat převést věci „od oka“ na hmotnost :P

 
casino
4463 příspěvků 15.12.12 09:21
No, jak praví...

Manana TADY tak:
Správné Chile má být hlavně z paprik, někteří Američani dokonce říkají, že tam ani maso, ani fazole, ani rajčata nemají co dělat.
A fffčil babo raď ;) :nevim: :mrgreen:

Edit:
GULÁŠ S AMERICKÝM AKCENTEM, ČILI CHILI

 
Anitta
521 příspěvků 14.12.12 21:28

Nestacilo by jenom „Chili“? Do „con carne“ se totiz necpou fazole, to jen tak :twisted:

 
casino
4463 příspěvků 14.12.12 20:06
Vždy se rád kochám...

Receptem ze kterého je zřejmé, že jej má autor zažitý od plotny :potlesk: a ne že pouze papouškuje co kdysi kdesi zaslechl v hospodě, natož aby přebásňoval veřejné zdroje…
Tady, patrně milovník čínské kuchyně :), posunul tex-mex zajímavým směrem na rozdíl od tohoto

Strober,
myslím, že tradičně (déle než hodinu) připravované „čili“ je jiné, ale zda lepší než toto zatím nemohu hodnotit :nevim:
Už neřeším (u podobné lidové tvořivosti) abych poukazoval na zemi původu… :roll:
Zde se snad jen v ingrediencích rozhodnout pro použití g či dkg ;)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz