Recept Chilli con carne - podle mě

Strober Mexická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Kdo nezkusil, neuvěří…

U protlaku nebo pyré pozor na to aby to byly skutečně pouze rajčata bez přidaného cukru, jinak to zásadně ovlivňuje chuť a né zrovna k lepšímu.

Postup

Bude toho hodně, takže budem potřebovat velkou pánev (já to dělám ve woku). Prvně si lehce opražím na sucho římský kmín a koriandr, který pak společně utluču v hmoždíři a smíchám s čerstvě mletým pepřem a s mletým masem (nebo dám maso na kousky s kořením do cuteru a posekám). Na sádle pak začnu smažit špek, jakmile začne pouštět tuk, přidám na hrubo krájenou cibuli a smažím do mírně zlatavé barvy, poté zapráším asi tak lžičkou cukru a pak nechám lehce zkaramelizovat do barvy medu, pak zapráším kakaem, které dobře rozmíchám a lehce zapražím. V tuto chvíli přidávám nasekané chilli papričky včetně semínek a opět zamíchám do základu a lehce zapražím, pak přidávám česnek, ten se nesmí nechat pražit moc dlouho, aby nezhořkl, ale zase ne moc krátce, aby nebyl moc cítit, asi tak minutku nebo dvě. V tuto chvíli mám hotový základ. Do základu přidám okořeněné maso, které osmahnu tak, aby se dobře zatáhlo a dobře promíchalo se základem. Jakmile je maso osmahlé, zapráším mletou paprikou, osolím a dobře promíchám, pak přidám plechovky fazolí, včetně nálevu a rajčatový protlak nebo pyré, dobře promíchám a přivedu k varu a nechám asi 5 minut spolu povařit ať se to pěkně spojí. A dílo je hotovo. Podáváme s chlebem, opečenými tortillami nebo klidně samotné. Dobrou chuť

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Maso

Nahlásit recept

  • 13.12.12 vloženo
  • 5831x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30-45 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g mletého vepřového (hovězího) spíš tučnějšího
  • 3 plechovky červených fazolí
  • cibule (pokrájené objemově tolik co masa)
  • špek, slanina (podle toho, co je doma, tak 10-20 dkg)
  • chilli papričky podle pálivosti (6-8 malých)
  • 140 g rajčatového protlaku (bez přidaného cukru!) nebo 1 pyré cca 20 dkg, kečup jedině domácí
  • 3-5 stroužků česneku (pokud je velký, stačí jeden)
  • lžička cukru (moučka nebo třtinový)
  • lžička kakaa
  • 1/2 lžičky římského kmína
  • rovná lžička koriandru
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky (ideálně uzené)
  • sůl
  • pepř
  • lžička sádla nebo víc špeku

Doporučená příloha

  • Chleba, tortilly

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Chilli con carne - podle mě

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Chilli con carne - podle mě

Strober
1 příspěvek 25.12.12 01:14
Toš tak

Ohledně chilli…je texaské (bez fazolí) a mexické (s fazolemi)…takže to bych moc neřešil ;)…základ to má v klasickém receptu, kterých je všude plno, postupně jsem si to ale vyladil k zajímavé kombinaci chutí u které už asi zůstanu…chuť přechází z nasládlé, kořeněné přes lehce kouřovou do ostra a to se mi hodně líbí :mrgreen: a co se jednotek týče :lol: měl jsem co dělat převést věci „od oka“ na hmotnost :P

casino
4497 příspěvků 15.12.12 09:21
No, jak praví...

Manana TADY tak:
Správné Chile má být hlavně z paprik, někteří Američani dokonce říkají, že tam ani maso, ani fazole, ani rajčata nemají co dělat.
A fffčil babo raď ;) :nevim: :mrgreen:

Edit:
GULÁŠ S AMERICKÝM AKCENTEM, ČILI CHILI

Anitta
521 příspěvků 14.12.12 21:28

Nestacilo by jenom „Chili“? Do „con carne“ se totiz necpou fazole, to jen tak :twisted:

casino
4497 příspěvků 14.12.12 20:06
Vždy se rád kochám...

Receptem ze kterého je zřejmé, že jej má autor zažitý od plotny :potlesk: a ne že pouze papouškuje co kdysi kdesi zaslechl v hospodě, natož aby přebásňoval veřejné zdroje…
Tady, patrně milovník čínské kuchyně :), posunul tex-mex zajímavým směrem na rozdíl od tohoto

Strober,
myslím, že tradičně (déle než hodinu) připravované „čili“ je jiné, ale zda lepší než toto zatím nemohu hodnotit :nevim:
Už neřeším (u podobné lidové tvořivosti) abych poukazoval na zemi původu… :roll:
Zde se snad jen v ingrediencích rozhodnout pro použití g či dkg ;)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Tatranské kuře Tatranské kuře
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz