Recept Chilli con Carne - mexická klasika po česku

Mexická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Chilli con Carne - mexická klasika po česku

Postup

Do větší pánve (nebo woku) dáme trochu oleje (3–4 lžíce) a začneme zahřívat. Vaříme na velkém plameni. Po chvíli přidáme hovězí mleté maso smíchané s cibulí a česnekem. Nyní opékáme (velký plamen) a mícháme dokud maso není úplně šedé (asi 3–4 minuty). Během opékání masa je stále pořádně mícháme a slepené kusy mletého maso oddělujeme (rozmačkáváme) vařechou, abychom tam pak neměli jen několik hroud masa. Malé hroudičky, které tam necháte, nejsou na závadu. Pak přidáme zbytek přísad, tedy fazole, feferonky, kukuřici či lusky a pořádně vše promícháme. Jelikož fazole byly v „červeném“ nálevu (ten jsme tam pochopitelně dali taky) není nutno dávat rajčatový protlak, ale můžete kápnout trochu kečupu. Je-li to vše moc husté (nesmí to být jak polévka ale ani betonová kaše) přidejte trošku vody. Posolte a přidejte mleté chilli (tak 1 malá lžička pro začátek). Zamíchejte a trochu ochutnejte. Pak podle chuti třeba ještě dosolte či přidejte více chilli – pokrm má být ohnivý, ale chilli nesmí zcela přerážet. Pak už jen přikryjte poklicí a duste na mírném ohni zhruba 10 minut – občas promíchejte. Hotovo. Mexická klasika je na světě. Ideální přílohou je tmavý čerstvý chléb. Dají se i rohlíky nebo topinky z toustového chleba – nebo kukuřičné placky, tortily. Jedna rada: s chilli kořením to nepřehánějte, pokrm má být ostrý ale ne jenom. Tento a další nevšední recepty najdete na mých stránkách **"Magazín Metelesku Blesku":http://magazin.softimage.cz/ ** v rubrice Gastro.

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 05.12.07 vloženo
  • 79620x zobrazeno

Čas přípravy

  • 35

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • • půl kila mletého hovězího masa, kupujte jen v lepších obchodech a marketech kde mají čerstvé nebo si umelte sami
  • • 2 plechovky (po cca 400g) kvalitních červených fazolí, ideální jsou Bonduele „v chilli omáčce“ nebo podobné v chilli nebo rajské omáčce (ve slaném nálevu nebrat)
  • • malá plechovka kukuřice a/nebo fazolových lusků ve slaném nálevu, toto nemusí být, ale víc to pak připomíná originál, nálev před použitím zcedíme (vylijeme)
  • • 1 střední cibule nakrájená na kostičky – nebo jak se povede
  • • 2–3 stroužky česneku nakrájené na plátky
  • • 1–2 feferonky nakrájené na kousky, můžou být i sterilované nebo nemusí být vůbec
  • • sůl a mleté chilli koření podle chuti a požadované ostrosti pokrmu
  • • trocha oleje

Doporučená příloha

  • chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Nira 10.03.12 22:53

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Chilli con Carne - mexická klasika po česku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Chilli con Carne - mexická klasika po česku

Manana
1515 příspěvků 25.07.11 13:08

Milí Labužníci, Aničko a Alis zejména,
já vám děkuji za krásná a milá slova, ale nepřehánějte to, všichni jíme lžící.

A pokud se chcete dozvědět o Chili con Carne ještě o něco více než na mé stránce, doporučuji odkazy, co tady 22.7.11 uvedla anka22.

Casino, mě to stačí, jak to je. A kdo chce, ten si najde.

Alis
2617 příspěvků 25.07.11 07:19

Casino, mám pro vás návrh: místo složitého přemlouvání, které nemůže vést ke změně stavu (chlapi jako Maňána stanovisko nemění), navrhuji napsat recept, jak jste vařil podle Maňány. :-)

Labužníka obohatíte, zdroj proslavíte :-)

casino
4488 příspěvků 24.07.11 21:09
ŠKODA

Manana, éééto Váááše děěělo a Vaše volba 8-o
Zkusím to jinak:
Kolik procent ChilliconCarnechtivých labužníků klikne v nabídce na „ Chilli con Carne - MEXICKÁ KLASIKA PO ČESKU??? Odhaduji, že jeden z pěti… Pokud by i polovina z nich se jala čísti komentáře pod receptem, tak je to asi jen 10% z původního množství hledačů, co M O Ž N Á narazí na Vaše odkazy

ŠKODA :think:

Zkusím to ještě jinak, poněkud vlezdoprdelkovsky :oops:
Labužníci znalí poměrů na Labu, ve vyhledavači vedle Chilli con Carne zadají i autora, specialistu přes Umeriku! Hádejte co vyběhne… Zkuste si to!!!

ŠKODA :twisted:

Příspěvek upraven 24.07.11 v 21:13

Manana
1515 příspěvků 24.07.11 18:26

Alis a Casino, nezlobte se, ale pokládám za zbytečné sem recept vkládat nebo opisovat, když si stačí jednoduše kliknout na tyto odkazy:
http://www.manana.cz/…pt_plain.php?…
http://www.manana.cz/…pt_plain.php?…
iB´an la echu b´al!

Alis
2617 příspěvků 23.07.11 11:28

Také se připojuji k prosbě a přimlouvám se za Mananův recept i na labu vložený.

S Aničkou souhlasím bezvýhradně :-D

casino
4488 příspěvků 23.07.11 10:42
Manana

Tak jsem včéééra uvařil pro partu zedníků… (MeteleskuBlesku snad promine, že ne podle tohoto receptu)
Manana, prosim ich pěkně, bylo-li by lze vložiti na Labužníka VAŠE Chile con Carne, pak jej sem, prosím, vložte :-)
glama, natož Viktorka, snad stráví další podobný recept :-P bez újmy na zdraví :mrgreen: (už jen pro to připékání :palec: masa) …a mně je blbé psát komentář pod recept, podle kterého jsem netvořil tohoto praděda gulášů (no, je otázne, co bylo dříve) :think:

Příspěvek upraven 23.07.11 v 10:42

anickav
2904 příspěvků 23.07.11 10:17

Maňánku, máš môj obdiv… :potlesk: veľa pozdravov…

Anitta
521 příspěvků 22.07.11 22:05

Anka a copak jsem chapla spatne? :think: :wink:

anka22
95 příspěvků 22.07.11 21:19

Když chili con carne tak zde: http://www.praktickekulinarium.com/index.php?… kterékoliv a všechny jsou skvělé.
Anittko, když někdo nechce chápat, tak nechápe a je úplně jedno, kde žije, že…

Manana
1515 příspěvků 22.07.11 07:45

Anitto, to nebyl film, to je skutečný a dosud živý zážitek.
Tady je obrázek:
https://picasaweb.google.com/…E-JTWxpNUQxA?…

Příspěvek upraven 22.07.11 v 07:49

Anitta
521 příspěvků 22.07.11 00:52

Manana, no moc jsi mi to nevysvetlil, asi moc koukate na ty blbejsi americky filmy… :mrgreen:
A ze bych preferovala nejakou kuchyn, to take ne, hlavne chutne, zdrave a bez chemickych dochucovadel a barev… :-)

Manana
1515 příspěvků 22.07.11 00:13

Glamo - jak kdy, podle toho, jak mě kdo natáhne.

Anitto - tak teda sterilní móresy, bude to ne z Mexika, ale z Guatemaly: Když jsem jel přes Sayaxché po Rio Pasión lodičkou do Ceibalu, jel se mnou mladej umerickej pár a jeden Němec. Jeli jsme z Flores od nějaké cestovní společnosti a dostali jsme relutu, tedy svačinku do pytlíku. Na lodičce byl čas, tak jsme vyndali svačinku a ti umeričani se na to podívali, řekli „ble“ a hodili to pod lavičku. Němec se zeptal, zdali to nebudou jíst, oni že ne, tak se proto shýbl a společně jsme to sežrali. Umeričani si mezitím na hlavy nasadili takový síťky s obručema, ptali jsme se na co, oni že proti moskytum, a ukazovali, jak nad hladinou poletují. Když jsme přiráželi ke břehu přístavišťátka, tak už jich tam byly mraky, a ve vlhké rokli, vedoucí těch 300 m nahoru jsme se už museli mezi nima prodírat. Asi nás taky nějaký štípli, nepamatuju se. Ale pamatuju se, když jsem se s nima (těma Umeričanama) náhodou potkal večer ve Flores na večeři, tak jsem čuměl a zajímal jsem se, co to má on na obličeji. Měl ho hrozně pomačkanej a oteklej. Tak mi chlapec přiznal, že se mu jeden anoféles dostal do tý síťky, a než ho on stačil z tý síťky vyhnat nebo vyndat, tak mu pěkně zrasoval ksicht. My ostatní, co jsme neměli síťky ani jiný repelenty, jsme byli v úplný pohodě. Snad už ti teď bude jasné, co míním tím, když mluvím o sterilních móresech.
No, a já zase nejsem fanda tex-mex kuchyně.

Anitta
521 příspěvků 21.07.11 23:03

Manana, ja nejsem zrovna fanda mexicke kuchyne, spis ten tex mex, ale jsem vybirava, no refried beans bych si nejspis koupila v plechovce, kdo by se s tim varil :-) Nevim, co mas na mysli s temi sterilnimi moresy ? :think:

casino
4488 příspěvků 21.07.11 23:00

No, pomaličku začínám chápat Manana a jeho názor na Umeriku… :mrgreen:

Anitta
521 příspěvků 21.07.11 22:37

Jo jo Casino, neni to jednoduchy, no vzdyt var normalni chili, tam se muzou fazole :-D a take mlete maso a ruzne, treba i krocani, coz pouzivam ja, protoze hovezi nemusim :mrgreen: :-) Pak to mas v hlubsi panvicce uvarene do hodiny i s pripravou, v misce ozdobit lzici sour cream (asi zakysana smetana - ucim se nove nazvy) :-) vetvicku cilantra, nebo petrzele, k tomu kukuricny chleba a mas :-D Nekdo to rad sype syrem chedar, no at tak, nebo jinak, nechej si chutnat pri pristim chili :-D

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.07.11 22:18

Maňánku…a kolik vůbec měříš…? ;-) :-D

Anitta
521 příspěvků 21.07.11 22:01

Ale Di, jakypak mistrovani, ale o chili za ty roky neco vim :-)

di
2451 příspěvků 21.07.11 21:43

Celkem zevrubně pojala toto téma z amerického pohledu před časem naše krajanka tam žijící zde: http://www.praktickekulinarium.com/index.php?… - mám na mysli ty poslední tři články. Třeba se vám po přečtení mnohé vyjasní?
P.S. pro Anittu - netroufla bych si Maňanu"mistrovat", asi nevíte, s kým máte tu čest - je to největší odborník na jihoamerickou kuchyni u nás vůbec.

casino
4488 příspěvků 21.07.11 21:34

Anitta,
nějak se v tom NEORIENTUJU :think:
Mám tu akurát Google a ten na mě při zadání Chili con Carne vždycky vyplázne hafo receptů s fazolema… Tož v tom aby se prase vyznalo :mrgreen:

Anitta
521 příspěvků 21.07.11 20:56

Casino, rozhodne bez fazoli, zkus rict nejakemu Texasanovi, ze mu das do Chili con Carne fazole :twisted: :-D
A takhle je to s tim oplachovanim fazoli…
Otazka: Proc by se mel vylit nalev z fazoli a pak je oplachnout pred pouzitim do chili?
Odpoved: Protoze nalev obsahuje z vetsi casti skrob a sul, coz muze ovlivnit konzistenci a chut pokrmu, take se tim odstrani kovova prichut plechovky.
Chili = gulas? hmmm :think:

Manana
1515 příspěvků 21.07.11 20:42

Anitto, neboj, číst umím, ale když mluvím o sterilních móresech, které má v sobě hluboce uloženy právě U.S.A., jak já říkám Umerika, tak vidím všechny ty recepty a kuchařky jak fazolový nálev vylejvají, když chtějí připravit Frijoles Refritos, a v česku se právě doporučuje tam přidat ještě tu mouku. Já nevím, kdo to pak může sežrat. A Montezuma ví, že Umeričani jedí sterilně, proto si taky na nich v Mexiku dává záležet. Mě tam Montezuma navštívil jen jednou, když jsem na Yucatán přiletěl z Texasu, tak si myslel, že jsem Umeričan, ale jak zjistil, že nejsem, tak se mi moc omluvil a dal pokoj. A že Chili není mexický jídlo vím, o tom se můžeš přesvědčit na mé stránce tady:
http://www.manana.cz/…pt_plain.php?… Utz a wach!

casino
4488 příspěvků 21.07.11 18:43
Anitta,

já ten nálev použivám také a chuť tím neurtpí :-) Maso (MLETÉ!) tepelně zpracovávám určitě déle než hodinu, až je měkké; myslím, že tady (u gulášů obecně :-) ) se toho moc neuspěchá :think: ale asi je jen otázka času, kdy to někdo bude klohnit v tlakáči :twisted:
Docela by mě zajímalo, jak se dělá Chilli con Carne jako RYCHLOVKA 8-o

Příspěvek upraven 21.07.11 v 18:44

Anitta
521 příspěvků 21.07.11 17:37

Manana, ty jses nejak moc chytlavej a take neumis cist :mrgreen: chili neni mexicky jidlo, je to tex-mex a ja neziju v Evrope :wink: Nic se nezahustuje, dobre uvareny chili je husty dostatecne. S tim nalevem je to asi tak, kdyz delas chili v crock pot, muzes tam nalev dat, ale kdyz delas rychlovku, je lepe nalev nepouzit, protoze ma pachut z plechovky a kratkym varenim ji neodstranis. Vetsinou se delaji rychlovky s pouzitim mleteho masa. :mrgreen: :-D

jolana
5066 příspěvků 21.07.11 10:20

..hehe..ked stoji za to ten Montezuma… :mrgreen: :-P.. sa tu chechcem..Manano koment liiibi moc.. trefne :palec: .. moja kamoska umericanka prisla ku nam, vetrila nosom ostosest a rozplyvala se nad vuni.. varila som pasulu na husto cize fazulu na husto a ona nevedela ze to je vona fazule aj ked ju jedavaju doma neustale..bodaj by nie, otvoria konzervu a tak pripravia co chcu..proste nevedia..styl zivota a to tato dama varieva, nieze nie..

Manana
1515 příspěvků 21.07.11 09:55

Dámy, nevnášejte do mexické kuchyně evropské sterilní móresy, ty tam vůbec nepatří, pokud si je doma v Evropě aplikujete, nejezděte do Mexika, protože jak tam přijedete, Montezuma to zjistí, vrhne se na vás a nedá vám pokoje. V Evropě, když vaříte hovězí, taky tu vodu, které se říká vývar, nevylejete, a nepřistoupíte na rady Umeričanů, že hovězí polévka se má vařit výhradně ze svíčkové.
Ten fazolovej nálev je základ, když se s fazolemi trochu povaří, vzniká kašička až zahuštěnost, kterou ti, co vylili nálev, nahrazují moukou. Jenže mouka do fazolí vůbec nepatří, to všechno mají fazole v sobě!
Ale vím, že v Čechách těžko něco vysvětlovat, proti gustu není dišputátu.

Alis
2617 příspěvků 21.07.11 06:04

Maňano, Maňano,… styď se. Jako bys nevěděl, že učit Brouka Pytlíka vařit chilli je totéž, jako Gagarina učit lítat. :lol:

Anitta
521 příspěvků 21.07.11 00:19

Manana, neuc me varit chilli, nalev z plechovky do chilli nepatri, pak to chytne nevalnou prichut, ja uz jsem rozmazlena… :mrgreen: :-D

Manana
1515 příspěvků 20.07.11 23:59

Anitto, ten slanej nálev nevylejvej a fazole neproplachuj, v tom nálevu jsou z fazolí všechny živiny a slanej skoro není, to se jen tak jmenuje, vylejvat ho je obrovská škoda.

Anitta
521 příspěvků 20.07.11 20:52

No, souhlasim s Drobkem, „mexicka klasika“ je americky vymysl :mrgreen: :-)
A zrejme tento recept je opravdu cesky, treba nikdy jsem nevidela v chilli kukurici, ta je ale v podobe nasladleho kukuricneho chleba, ktery se k chilli obvykle ji (mne osobne tato kombinace velice chutna). Fazolove lusky jsem rovnez v chilli nevidela. Fazole jsou nejcasteji cervene (kidney beans), ve slanem-neslanem nalevu, ten se vylije a fazole proplachnou.
To uz je vsechno fuk, hlavne ze chutna :wink:

Darina 111
1 příspěvek 20.07.11 19:59

Chilli con Carne je skvělý recept,ale já místo mletého masa dávám krůtí prsa a místo plechovky kukuřice 2-3 papriky pokrájené na jemné proužky..

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.04.10 22:49
Re: Chilli con Carne - mexická klasika po česku- Manano :-)

krásná práce :-)

Manana
1515 příspěvků 06.04.10 22:25
Re: Chilli con Carne - mexická klasika po česku - Dando

a ten ubrus od Sareny Ireny Palatina je super! Mám ho na zdi!

Manana
1515 příspěvků 06.04.10 22:23
Re: Chilli con Carne - mexická klasika po česku - Mišpule

Musím říct, že Bonduelle fazole nekupuju, protože je vídám v Albertu za 28,– Kč, což se mi zdá děsivě předražené, zatímco stejné množství fazolí lepších a obyčejných koupím třeba v Penny za 6,50 Kč.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.04.10 22:03
Re: Chilli con Carne - mexická klasika po česku

Nechtělo se mi mlít, tak jsem maso krájela na pidikousky a pochutnali jsme si :-) , dík :-)

Mispule
34 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chilli con Carne - mexická klasika po česku

Ideální jsou od Bonduelle červené fazole s kukuřicí v pálivé omáčce - měli jsme včera a moc dobré. Trocha husté kysané smetany na talíři nic nezkazí.

strnecka
16 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chilli con Carne - mexická klasika po česku

Vyborne a rychle. Muzu doporucit. U nas prodavali mlete maso po 330 g, koupila jsem dve, pak ty dve plechovku Bonduelle a kukurici a byl toho kotel :-)

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chilli con Carne - mexická klasika po česku - gaburiatko

to jsi dobře zvolila s tím jogurtem, v Mexiku dávají na stůl pro tento účel smetanu nebo jogurt, nebo pokrm přímo ozdobí domácím sýrem, který se pohybuje v rozmezí od balkánského sýra po bryndzu.

gaburiatko
740 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chilli con Carne - mexická klasika po česku

Mnaaaaaam, velmi nam to s manzelom chutilo. Urcite bude u nas pravidelne varene. Vsetkym odporucam. My sme vsak namiesto fazuliek v paradajkovej omacke dali fazulky v slanom naleve, dobre preplachnute, paradajkovy pretlak a namiesto feferoniek, nasekane cerstve chilly papricky a manzel chcel aj mrkvu, takze som tam nastruhala jednu na hrubom struhalde. Fakt velka mnamka. S chilly sme to trochu prehnali, tak ja som si na tanierik dala lyzicu smotanoveho jogurtu, jogurt trochu tlmil tu stiplavost, ale na druhy den bolo toto jedlo jemne pikantne, tak akurat.

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chilli con Carne - mexická klasika po česku - Hujere z Opavy

Ale to je náhodička. Zrovna na zítra mám nachystané tortilly a zapomněla jsem recept na tu nádivku do nich. Jako na zavolanou. Děkuji Hujere Dvojko

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Chilli con Carne - mexická klasika po česku

Malinký dodatek, i když nechci rejpat.
Totiž, chilli jako celé jídlo Mexická kuchyně vůbec nezná, je to americký vynález, přesněji tak zvaný Tex-Mex, čili, jak už název napovídá, texaská kuchyně po mexicku.
Ale přesto je to dobrota, odkud to pochází není zase až tak důležité, to jen pro přesnost. Mnoho lidí a kuchařů už se spletlo. Pokud hledáte více podrobností, doporučuju Maňanovu kuchařku, adresa je http://www.manana.cz/.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chilli con Carne - mexická klasika po česku-Buraci,

díky za tip ohledně koření, už jsem si to opsala :-). Jinak čokoládu dávám také, to jsem kdysi někde vyčetla (myslím v Apetitu) a opravdu mi připadá, že vyzvedne chuť. A fazole z plechovky dávám až na samý závěr, v podstatě je jen přihřeju.

Dostala jsem na to dnes takovou chuť, že vše potřebné už mám nakoupené… čímž jsem dramaticky narušila pečlivě připravený týdenní jídelníček :-))). Bona

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chilli con Carne - mexická klasika po česku

Buráci maj zase pravdu!!!
Jinak moje Chile con Carne je tady a
tady .
Ať vám chutná!

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chilli con Carne - mexická klasika po česku

Mala poznamka: Neni potreba pouzivat ruzne hotove smesi (ktere casto obsahuji i to, co bychom skutecne pozrit nechteli), staci pridat (na toto mnozstvi masa) lzicku oregana, lzicku rimskeho kminu (cumin) a dle chuti tabasco nebo chili, nekdo pridava i kousek horke cokolady. Fazole je dobre pridavat az ke konci vareni, jinak ma jidlo tendence se pripalovat. Chuti take prospeje, pokud se chilli vari dlouho a pomalu, klidne dve hodiny (pak se ovsem do smesi pouziji cerstva nebo konzervovana rajcata). Je tu dost receptu na chili con carne, podivejte se a inspirujte se:-) Jo a Manana by urcite podotkl, ze se nejedna o mexickou specialitu, ale spise americkou, zejmena texaskou.

MeteleskuBlesku
4 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Chilli con Carne - mexická klasika po česku

No, já předtím používal Fix od Vitany (přímo Chilli con Carne i se suš. fazolema) a pak, když přestali vyrábět, i to od Kotányho. Ale přiznám se, poslední dobou mi nějak už nejede a vyrábím si „pastu“ čili směs na čili :-) zcela sám. Je-li zájem, rád prozradím.

PS: Ano. Bohužel, nějaký Hujer se tu vloudil přede mnou …

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chilli con Carne - mexická klasika po česku

Ještě jsem chtěla napsat, že když seženu, ráda používám koření Chilli con Carne od Kotániy. Hodně podobný recept je na zadní straně obálky.

Mimochodem, MeteleskuBlesku, máš pěkné stránky, už jsou v rubrice „oblíbené“.
Hujer už tu na Labu je, viď ? :-))
Bona

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chilli con Carne - mexická klasika po česku

Dělám chilli con carne přesně takto, ale dáváme si k němu rýži. U nás chutná moc.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Česnečka podle šéfkuchaře

Nejlepší recepty

Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Kuře na medu Kuře na medu
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz