Recept Chilli con carne

Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Chilli con carne

Úvod

Chilli Con Carne původem z Texasu je velice oblíbené jídlo po celém světě kvůli své pikantní chuti. Právě díky svému celosvětovému ohlasu už nenajdeme pouze jeden recept, ale mnoho různých postupů jak si Chilli Noc Carne uvařit. Základ ale zůstává stále stejný: mleté maso, rajčata a chilli.

Postup

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, stejně jako česnek. Rajčata nařízneme, vyřízneme otvor po šťopce a spaříme několik sekund ve vařící vodě. Následně je oloupeme, rozřízneme napůl, vyjmeme semínka a dužinu nakrájíme nadrobno. Chilli papričku si nakrájíme drobné kousky.

Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a necháme lehce roztavit na středním ohni. Následně přidáme nakrájenou cibuli a dál smažíme přibližně 3 minuty, dokud cibule nezměkne. Pozor, nesnažíme se však cibuli nechat zhnědnout! Následně přidáme česnek a mleté maso a dobře mícháme a snažíme se maso od sebe odtrhnout. Za stálého míchání smažíme maso do křupava.

Maso osolíme, opepříme, přidáme kmín a nadrobno nakrájenou chilli papričku, podlijeme ½ l vody, přidáme nakrájená rajčata a vaříme přibližně půl hodiny pod pokličkou.

Když je pokrm krásně hustý, můžeme dochutit konzervovanými rajčaty, pokud omáčka není dostatečně rajčatová. Přidáme fazole a ještě 2 minuty provaříme. Dosolíme a dle chuti přidáme ještě trochu chilli papričky.

Chilli Con Carne následně jíme buď samotné, s rýží, s chlebem nebo zapečené v tortille s cheddarem.

   

   

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Hovězí maso Mleté maso


Reklama

Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 67830x zobrazeno

Čas přípravy

  • 50 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 600 g mletého hovězího masa
  • 500 g červených fazolí v plechovce
  • 50 g slaniny
  • 4 zralá rajčata
  • 200 g konzervovaných rajčat
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžička kmínu
  • sůl, pepř

Doporučená příloha

  • rýže, chléb, tortilla

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Chilli con carne

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
di
2448 příspěvků 13.05.14 19:19

Jj, ona je paní Iva šikovná, škoda, že s tím blogem přestala, měla to tam moc hezké, se spoustou dobrých tipů a pro nás Čechy ne tolik známých informací.

 
exczech
297 příspěvků 13.05.14 17:35

@di Te autorce fandim, jak vidim z jejich receptu a popisu toho Chill, tak smekam klobouk. Rozhodne je to profesionalka s daleko lepsi znalost Cestiny a jak se v ni vyjadrovat :)

 
babi
6360 příspěvků 12.05.14 22:03

@casino to Vase slovickareni muze cloveku lezt na nervy. Nastesti jsem na to zvykla a jenom cekam na den, kdy Vas to pomine. Kdyz uz nedate, tak vam vysvetlim, ze idiom jsem pouzila ve vztahu s debatou a ne nejakou osobou jako takovou. Vsem je to jasne, jenom ne Vam. Tim koncim, Ciao…

Příspěvek upraven 12.05.14 v 22:44

 
casino
4450 příspěvků 12.05.14 10:33
Pane kolego

@exczech, koukám, že si na LABU budujete zajímavou pozici… Tůůůhle vás kolegyně nazvala hulvátem 8) teď zase jiná mrtvým koněm… :P Vítejte v klubu :hug: :mrgreen:
Dovolím si :P poznamenat, že nejen babi ale i vy trousíte :mrgreen: Když už se vám podařilo ze sebe dostat cosi jako toto: „A kmin at je jakykoliv do clasickeho chilli nepatri“, tak vězte, že nikdy není pozdě se opravit… :mavam:

 
babi
6360 příspěvků 12.05.14 01:46

Casino, dovolim si utrousit poznamku. Caraway do Chilli con carne NEPATRI, PATRI tam cumin… ze Cesi nazyvaji vsechno kmin s tim nema co exczech co delat, ani ja ne. Znate ten idiom „beating a dead horse“ :?:

 
casino
4450 příspěvků 11.05.14 23:40
Aby se v tom prase vyznalo...

… natož já! :think: :nevim: :P
Podobným hovadinám se říká PARALÝZA Z ANALÝZY :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

@exczech
11. 05. 14 13:46 píšete:
A kmin at je jakykoliv do clasickeho chilli nepatri,

11. 05. 14 22:48 píšete:
Cilli je ususena a pomleta chilli papricka smichana s rimskym kminem neboli cuminem a pouziva se v kazdem chilli receptu.

 
exczech
297 příspěvků 11.05.14 22:50

@babi Cela ta debata vznikla tim ze jsem se zminil ze v tom receptu nema byt kmin ale chilli koreni. A take jem Vam nechl to slibene na privatni strance.

 
exczech
297 příspěvků 11.05.14 22:48

@Eja Pro pana Krista a tahle debata vznikla jenom o me zmince ze kmin do chilli nepatri? Cilli je ususena a pomleta chilli papricka smichana s rimskym kminem neboli cuminem a pouziva se v kazdem chilli receptu. A ja se rozhodne nechci nad nikym tady vytahovat a povysovat, jenom zdilim svoje nazory a mozna ze v prekladu me to nekdy mozna vyjde jinak nez mam na mysli ale to neznamena ze bych chtel nekoho poucovat. Muzete si to vzit jak chcete a proto me nemusite urazet.
Definition: In the culinary arts, chili powder is a blend of ground dried chilies and other spices and herbs.

Příspěvek upraven 11.05.14 v 22:51

 
babi
6360 příspěvků 11.05.14 22:32

Eji, zdravim! Jenom jaksi mne neni jasne, jakto ze figuruji v teto nesmyslne debate, nebo co to ma byt?

 
casino
4450 příspěvků 11.05.14 22:31
chilli KOŘENÍ není totéž jako chilli PAPRIČKA…

@Eja
Takto mi to stačí, díky.
Jsem se bál, jestli v koření není třeba semtex, či čo :mrgreen:
Mimochodem, já chilli při vaření nepoužívám vůbec, to by mi to mančaft nechal vyžrat :evil: Občas snad papričku, dvě, které se snáze dají vylovit… a já si na talíři jídlo přihřeju troškou tabasca 8)

 
casino
4450 příspěvků 11.05.14 22:22
"...ale dneska už jsme mnohem dál..."

@di
Souhlasím!
Ale zkuste se na to podívat tak, že my se snad kuchařsky vyvíjíme, mění se technologie i technické prostředky a možnosti a že tedy, z našeho pohledu, se rcp mohou jevit mnohdy překonané, zastaralé, blbé… (hihi, Einstein by výskal radostí, na co na vše lze jeho theorii aplikovat) :mrgreen:

 
di
2448 příspěvků 11.05.14 22:20

OK, dobrou a děkuju gmp za pěkný závěr. Konec dobrý, všechno dobré, mějte se!

 
gmp
1603 příspěvků 11.05.14 22:17
-

Jo děvčata (Casino včetně), kdybyste věděla co já na sobě všechno pozoruju… Mimochodem, ty banány se vydávaj kde? Větev bych si prosil poněkud zmocněnou. Ejo - líznout si je opravdu, ale opravdu „trochu něco jiného než si kousnout“. :lol: :hug:

Příspěvek upraven 11.05.14 v 22:18

 
Eja
3744 příspěvků 11.05.14 22:15

@Dadooa @di dámy, navrhuji si dát banánky míru a vrátit se na své větve, já teda do pelechu, vstávám ve 3,40. Souhlasím s Di, že HODNĚ receptů Pepíčka a Pepina bylo o kvantitě a ne kvalitě už v době svého uvedení na Labu. Souhlasím s Dadooa v tom, že před těmi dejme tomu 10 lety byl jiný výběr surovin a trochu jinak jsme vařily/i. I my. Myslím, že Di NENÍ vůbec divná povaha, a „vytahování“ Exczecha je trochu dáno jeho perfecionismem, pokud mluví pravdu, je profesionál.
Dámy, banánům zdar :hug: :mavam:

 
Dadooa
268 příspěvků 11.05.14 22:04

Jak sem cetla v hlubinach casu, driv se sem ty recepty kopirovaly a davaly schvalne, protoze nemel kazdy k nim takovy pristup. Tak si to tady delali pro sebe a pro vsechny. Co je na tom spatnyho?! Tenkrat asi nebylo jeste ani tolik zbozi a ne vsechno se dalo sehnat. Jasne ze se varilo trochu jinak, uplne stejne jako pred dvacet, triceti nebo padesati lety. Proto mi prijde docela trapny pomlouvat neco, co ve sve dobe bylo treba super :think:
@di Hele, ty taky nevynechas zadnou prilezitost jak si do nekoho kopnout a pomluvit ho, co? Ty musis bejt dost divna povaha.. :,(
Snad jen v pripade toho radoby misionare, minulyho cecha a soucasnyho vejtahy s tebou ale souhlasit musim.
Dame si bananek, vopicko?? :mrgreen:

 
Eja
3744 příspěvků 11.05.14 22:00

@di naprosto souhlasím, to by se mělo tesat ( druhá polovina zejména) :potlesk: :kytka:

 
di
2448 příspěvků 11.05.14 21:55

Casino, já si to nemyslím. Ale možná jsem jen měla to podivné „štěstí“, že jsem vždycky narazila na ty nepodařené, možné to je, při té spoustě receptů od nich. Jo, kdysi před lety to možná mělo nějaký osvětový účel, ale dneska už jsme mnohem dál, řada z nás vaří jinak než dřív (Eja to před časem pod jedním ze svých receptů přiznala, já to na sobě pozoruju taky).

 
Eja
3744 příspěvků 11.05.14 21:48

@casino já jsem netvrdila, že chilli není mletá chilli paprička, ale z hlediska finální chuti pokrmu to podle mne není totéž, stejně jako - Casino promine- líznout si chilli koření je trochu něco jiného než si kousnout do chilli papričky :think:

 
Eja
3744 příspěvků 11.05.14 21:45

@di si taky myslím :mavam: lezu dolů z větve diskutovat s Casino…

 
casino
4450 příspěvků 11.05.14 21:41

@di
Nesouhlasím s první větou předešlého koment.
Jejich rcp jsou normální a navíc dobře psané… Tedy, mně takové přijdou.

 
di
2448 příspěvků 11.05.14 21:35

Ejo, on je asi obecně problém v tom, že pepinovy a pepíčkovy recepty vesměs dobré nejsou (podle všeho taky kopírovali a neuměle překládali, jak to tu bývalo „dobrým“ zvykem). No a „odzkoušení“ a „vzorové uvaření“ slečnou, která sice krásně vypadá, dělá hezké fotky, ale vařit moc neumí, to nakonec korunovalo. Gmp hned v prvním komentáři má pravdu. Tímto bych tuto zbytečnou debatu uzavřela, myslím, že to stačilo.

 
casino
4450 příspěvků 11.05.14 21:33
chilli KOŘENÍ není totéž jako chilli PAPRIČKA…

@Eja
to mě zajímá! Jaksi se mi to nedaří vygooglit. Vždy skončím u toho, že koření je mletá sušená paprička… :think:

 
exczech
297 příspěvků 11.05.14 21:21

@Eja To asi bude lepsi stravena doba :) :potlesk:

 
Eja
3744 příspěvků 11.05.14 21:17
Tak si to tak čtu

Recept, diskusi, a zase recept, a zase diskusi :think: V ingrediencích velmi dobrou češtinou psaného receptu se píše „kmín“, v diskusi se hovoří o „římském kmínu“ - je to ČESKY psaný recept, kompletně, a KMÍN je v češtině prostě KMÍN. Ne CUMIN a ne ŘÍMSKÝ KMÍN. Že se Babi nepřesně vyjádřila je jedna věc, a že exczech umí či neumí číst je věc druhá… Stejně jak chilli KOŘENÍ není totéž jako chilli PAPRIČKA…
Jdu se vrátit na větev a dát si banán :mrgreen:

 
exczech
297 příspěvků 11.05.14 16:13

@di Co povazujete za aroganci? Ze se zminim o chybe v receptu? A co se tyce cteni, nemejte obavy ja umim cist dost dobre a to i v nekolika jazycich.

 
di
2448 příspěvků 11.05.14 14:59

Lidi–Čechy (a Moraváky, Slezany nebo Slováky) tady urážíte vy, svou povýšenou arogancí. A naučte se číst, my jsme to tu už docela zvládli. Že číst neumí nebo anglicky nerozumí „Le missing ingredient“, „autorka“ vyzkoušeného receptu, potažmo původní autor pepino, za to opravdu nemůžeme.

 
exczech
297 příspěvků 11.05.14 14:51

@di Ja dobre vim co je cunin ale neminim se tady vytahovat, jenom jsem se zminil ze KMIN, ktery je uveden v receptu do chilli nepatri, ja dobre vim ze cumin se tam dava! Tak si radsi nechte hloupe poznamky pro sebe a neurazejte lidi!

 
di
2448 příspěvků 11.05.14 13:59

Exczech: vy jste možná nezavadil, ale jiní ano, opravdu se tam římský kmín dává. Pravděpodobně jen neznáte český překlad anglického výrazu cumin. Zkuste aspoň jedním vaším bystrým okem nakouknout na odkazy, které jsem před časem uvedla níž, jedná se o tyto recepy . Autorkou je Češka žijící už delší dobu v USA, ale očividně si uchovala zdravý rozum a na nás hloupé opičáky žijící v džungtli na stromech se nevytahuje. Asi má dostatečné sebevědomí a nepotřebuje si ho přes nás hlupáky a primitivy vylepšovat.

 
exczech
297 příspěvků 11.05.14 13:46

@casino Ja jsem mluvil o chilli koreni a ne o chilli papricce! A kmin at je jakykoliv do clasickeho chilli nepatri, A o muj zrak si nemusite delat starosti, ja vidim velmi dobre. A proc se zminujete o 1 KL kminu, o to jsem ani nezavadil.

 
casino
4450 příspěvků 11.05.14 08:58
chilli v receptu?

@exczech
Pane kolego, zkuste vyměnit brýle proti zoncně za dioptrické zeissky… 8o :) :mrgreen:
A kmín? Možná se autorovi potratilo slůvko „římský“ :nevim: Ale 1KL ř. kmínu na uvedené množství by mě spolehlivě zničilo… :) (někde už je tu na téma kmín vs. římský kmín odborná debata)

 
exczech
297 příspěvků 11.05.14 01:53
Chilli con Carne

Uz jsem jedl hodne Chilli at uz v New Yorku od Mexicanu a nebo to z Texasu, ale nikde v tom receptu nevidim to chilli koreni. A kmin jsem rozhodne nikdy v chilli nevidel to uz zavani Ceskou kuchyni :think:

 
di
2448 příspěvků 01.03.13 14:38

P. S. Ještě bych možná dodala odkaz na diskusi, která tu kdysi proběhla pod podobným receptem: http://www.labuznik.cz/…ka-po-cesku/ a přímý odkaz na recepty z Praktického kulinária: http://www.praktickekulinarium.com/index.php?…
P. S. pro adminy - udělátko na vkládání odkazů do textu funguje jen v Mozille, ale ne v IE, teda aspoň u mě.

Příspěvek upraven 01.03.13 v 14:41

 
di
2448 příspěvků 01.03.13 14:23

Gmp: svatá pravda.

 
gmp
1603 příspěvků 01.03.13 14:13
-

Ta fotka mě fakt rozčiluje. Spáchat něco takového a dát to ještě na titulní stranu by mělo být zařazeno mezi hrdelní zločiny.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz