Recept Chili con Queso (snadné)

Mexická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Vložit všechny ingredience do kastrůlku a pomalu vše zahřívat, až se sýr rozpustí. Podávat s teplými Tostaditas, nebo na dílky nakrájenými Tortilami P.S. Oaxaca sýr je mexický poloměkký bílý sýr z kravského mléka. Dobře se rozpouští a stane se nitkový po zahřátí. Sýr byl vytvořen specielně pro vaření a slovo Asadero ve španělštině znamená péct. Na trh přichází v copech, koulích, nebo bochnících. ¨Con Queso¨ znamená v překladu ¨se sýrem¨.

Recept je z kategorií: Chuťovky

Nahlásit recept

  • 17.10.03 vloženo
  • 11120x zobrazeno

Ingredience

  • 60ml rozdrobeného Asadero (Oaxaca) sýra, nebo jiného jemného
  • 120g jalapeňos, nebo Poblano chili papričky, bez semeníku, nakrájené na julienne (na jemné nudličky)
  • 60ml lehké smetany
  • 1/2 cibule nastrouhané
  • špetka římského kmínu
  • sůl podle chuti
  • Tostaditas, nebo Tortillas

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Chili con Queso (snadné)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Wolfg
584 příspěvků 10.05.10 02:44
Re: Chili con Queso (R) (snadné).

Starý, zpocený tričko, jojo, tak mi připadá tenhleten cumin, Ale kari bez něj nelze :-)

sveva
751 příspěvků 09.05.10 19:59
Re: Chili con Queso (R) (snadné).

Manana děkuji za kompletní upřesnění. Přiznám se, že římský kmín byl pro mne celkem neznámý, v italské kuchyni se až na drobné vyjímky paradoxně nepoužívá. Oba druhy nazývají cumino. Dokonce i ten náš obvyklý kmín se používá jen v určitých receptech a v některých oblastech. Římský kmín je uváděný v receptech orientální (blízký východ a Asie) a mexické kuchyně.
Pro Noskovice a ty, kteří si počtou v italštině, přidávám adresu výborného blogu věnovaného indické kultuře. Tam je to krásně a podrobně vysvětlené, ale je zajímavé prohlédnout si celou stránku.
http://fiordopale.blogspot.com/2010/01/cumino
Zdravím

Manana
1515 příspěvků 09.05.10 17:55
Jetě pár slov na způsob římský kmín.

Souvisí to s globalizací, která postupuje mílovými kroky.

Především je třeba si uvědomit, že mexickou kuchyni lze ochutnat v malých restauracích pro domácí a ne v mezinárodních hotelích. Dnes často tam, kde stávaly malé dobré mexické restaurace nebo malé hotýlky, stojí velké mezinárodní hotely, jejichž klientelu tvoří převážně Amíci, a tomu se přizpůsobuje i kuchyň. Proto tam na stole místo domácích omáček bude jen Tabasco v lahvičce, dostanete tam chile con carne, různé burritos, que:,–(illas z moučných tortill, jako přílohu k jídlu vám tam místo měkkých vláčných kukuřičných tortill podají tvrdé křupavé nachos nebo dokonce i balené slané sušenky, místo cilantra může být použita petrželka a v jídle bude comino.

Dopady globalizace na gastronomii lze pozorovat i u nás. Zkuste si někde dát plíčky na smetaně nebo srdce na slanině, to budete muset asi do Rakouska. Svíčková na smetaně se v exkluzivních restauracích podává jako minutka, a „pečenou a křupavou kachnu“ jsem v průhonické nóbl restauraci Hliněná Bašta dostal připravenou ve fritéze. Nedalo se to jíst.
Na Yucatánu jsou dopady globalizace zničující. To, že v Tulum, na křižovatce El Crucero, dostanete čerstvé krevety v malém Motelu El Crucero krásně grilované s papričkami habanero a epazote jak se na Yucatán sluší, a naproti přes křižovatku v obrovském mezinárodním hotelu s cibulovým věžičkami dostanete stejné jídlo bohatě okořeněné cominem, je to nejmenší. Katastrofou je přístup k východnímu pobřeží, kde jsou bývalé, většinou poloprázdné pláže s prostými restauracemi v rákosových cabañas masivně zastavovány obrovskými hotely, bazény, golfovými hřišti a podobnými nesmysly jako v Cancúnu.

Dalším neštěstím je zhýčkanost Američanů. Kukuřičné tortilly jim moc nevoní, rajčata jim smrdí a papriky taky nějak zavánějí a moc pálí. A tak se místo kukuřičných tortill začnou vyrábět a podávat tortilly moučné, rajčata a papriky se geneticky upraví, a tak k tortillám bez chuti máme rajčata bez chuti a papriky taky takové, jen mají konečně pořádnou tlustou dužinu! Naštěstí zůstala místa, kde si jsou vědomi své originality, jsou na ni hrdi, váží si jí a pečují o ni. Z těchto míst jmenuji alespoň tři: Puebla, Oaxaca a Mérida. Tam se dají nalézt dobré restaurace, které vaří místní kuchyni a speciality.

Asi by tento příspěvek měl být umístěn někde jinde, ale debata byla rozvinuta tady, tak je to tady. Pepíček to samozřejmě může přehodit kamkoliv.

Manana
1515 příspěvků 09.05.10 08:10
Re: Chili con Queso - to_m

Glama mi promine, ale stačí se podívat na moji stránku do Rance slov o kuchyni - Surovin sem , snad to raději ocituji:

„Kmín římský, botanicky správně Šabrej kmínovitý - je zvláštně aromatický kmín Cuminum cyminum (šp. Comino, angl. Cumin oproti Caraway seed, což je náš běžný kmín - Carum carvi), hojně užívaný v arabské a indické kuchyni, je charakteristický pro t.zv. "Tex-Mex“ kuchyni, což je „mexická“ kuchyně, jak si ji představuje rodilý Texasan, ve které je římský kmín opravdu nepostradatelný, s Mexikem však nemá nic společného, v Mexiku se nepoužívá a v pravé mexické kuchyni nemá co dělat, přesto je běžný v Mexické kuchyni podél hranice s U.S.A., je to zjevné nadbíhání severomexických restaurací americkým turistům. Do amerického pojetí mexické kuchyně se dostal proto, že v angličtině se oproti češtině nedá rozlišit „indický“ od „indiánský“. Římský kmín je koření hojně používané v Indii, v minulých stoletích se kořením z této lokality říkalo anglicky „Indian spice“, protože Indie byla britská kolonie. A Američani, když chtěli mít autentickou mexickou kuchyni, tak tam přidali koření, o kterém si mysleli, že ho používali Indiáni, tedy „Indian spice“. Římský kmín byl asi posledním kořením, které Američanům v jejich zmatené kuchyni chybělo."

A proč mám comino v některých receptech? Zopakuji to. V severním Mexiku je v mexické kuchyni znatelný vliv sousedních a blízkých U.S.A. (nepíšu záměrně Spojených států, protože Mexiko se oficielně nazývá Spojené státy Mexické), který se mimo jiné projevuje čím dál tím hojnějším používáním comina - římského kmínu. Do některých receptů z této oblasti tedy comino patří a bylo by ode mne nezodpovědné a čtenáře oblbující ho v těchto receptech neuvést.
Zrovna tak vůbec do mexické kuchyně nepatří třeba Chili con Carne, nebo kerblík, který jako typicky mexickou bylinu uvádí náš časopis ChefGurmán. Ale to už jsou jiné kapitoly.

Labužník Tom02
3 příspěvky 09.05.10 06:01
Re: Chili con Queso (R) (snadné). Alisko

Tak jo už se v tom nebudu šťourat :) jen mě zarazilo a vadí mi,že jak říkáš „mistr“ ho na jednu stranu absolutně zatracuje a kritizuje v cizích receptech (de facto tu dělá z lidí hlupáky,že v mexické kuchyni používají něco co do ní nepatří,když přirovnává používání kmínu v mexické kuchyni k ústřicím v české) a na druhou ho má ve vlastnoručně prezentovaných receptech …A je jedno jestli měl na mysli pouze Kmín římský nebo i kořenný…Toť vše

Alis
2617 příspěvků 09.05.10 05:31
Re: Chili con Queso (R) (snadné).

No jo, no, e-shopům nesmíš vše věřit :)

Cituji ještě jednou mistra Maňánu:

Je to cumin, římský kmín, také řečený indické koření. V Mexiku jsem se s ním nesetkal, mexičtí kuchaři mi říkali, že ho nepoužívají, protože do mexické kuchyně nepatří.

Já to mám jednoduché: protože mi římský kmín moc nejede, do mexických jídel ho nedávám :D

Alis s :)

Labužník Tom02
3 příspěvky 09.05.10 05:18
Re: Chili con Queso (R) (snadné).

Děkuji :)…No dobrá pak někdo někde udělal chybu…O cuminu jsem se dočetl,že ho do Mexika přivezli Španělští kolonizátoři…Paradoxní je,že jeho latinský název je „Cuminum cyminum“(alespoň tak ho prodávají v e -shopu „viva la vida“kde ho vydávají za mexický „cumin celý“) a hádejte jak se mu říká u nás..„Římský kmín“!!

Alis
2617 příspěvků 09.05.10 04:41
Re: Chili con Queso (R) (snadné), Tome...

zdá se mi to prosté, Maňána dle mého píše o tom, že do mexické kuchyně nepatří ŘÍMSKÝ kmín, kmín jako takový mexičani nezatracují.
Snad se nepletu a snad mě Maňána odpustí, že odpovídám za něj :)

Hezký večer
Alis

Labužník Tom02
3 příspěvky 09.05.10 04:29
Re: Chili con Queso (R) (snadné).

Velmi zajímavá diskuse :)…Já jsem rád,kdykoli najdu odkaz na nějakou zajímavou stránku…Proto „Mananovi“ děkuji.Muselo to dát dost práce,ale pokud tady tvrdíš,že do Mexické kuchyně kmím nepatří tak potom se musím ptát: PROČ HO MÁŠ V RECEPTECH NA SVÉ STRÁNCE,KDYŽ TU KRITIZUJEŠ OSTATNÍ??Např. Anticucho,Carnitas,Cochinito al Horno…Docela mě to zarazilo potom co jsem tu od Tebe četl…

Yvette
704 příspěvků 20.10.04 10:04
Cuso,

prosim, jak se delaji paprikove brambory-paprikas krumpli? Ptam se proto, protoze kazdy Tvuj recept, ktery jsem vyzkousela ma ohromny uspech a je zarazen do naseho jidelnicku. A moc mne tyto brambory na madarsky zpusob lakaji. Cuso, predem velke diky.

Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chili con Queso (R) (snadné).

Manano, dekuji moc za vysvetleni. S cuminem moc dobre zkusenosti nemam, tak jej ani v moji kuchyni nepouzivam a vubec mi nechybi. Ale alespon momentalne vim, ze jak to vlastne s tou opravdovou mexickou kuchyni je.
A s tim hambacem u mekacu s Tebou stoprocentne souhlasim. Ja do nej take nevkrocim a bohuzel ani do KFC. Tady totiz u nas maji v KFC pouzivaji strasne moc oleje a nam to pak na zaludcich dela paseku. Ono my tady ty fastfoody a restaurace nenavstevujeme casto, pouze kdyz nekam jedeme dale na cesty, bohuzel… Vsak to urcite znas ze svych zkusenosti.
Manano, jeste jednou dekuji za hezke vysvetleni.

Cuso
349 příspěvků 20.10.04 02:24
Manana

Nie je problem :-))) Ak chces pokecat pod na chat, nech nezavadziame v ucenejsich diskusiach:-)

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Cuso

když jsem tak přečetl tu moji odpověď, tak tím, že mi to Bill Gates dvakrát zkazil to azda vyzerá ako signál k hadke, ale tak som to nemyslel. A tá posledná veta može (tady mi chybí ta stříška nad o) mať sexuálny podtext ;-))))) Nehnevaj sa na mňa.

Cuso
349 příspěvků 20.10.04 02:03
Manana

chybat mi nechyba a dokonca s nim ani nevarim:-) Len ma zaujal ten rozpor. Kazdopadne ti verim. Ja som z Mexika bol len v mexickej restauracii:-)))

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chili con Queso (R) (snadné).

Cuso, už to píšu potřetí, protože mi to dvakrát nevzalo a vypadlo. Takže, americké stránky (z U.S.A.) nejsou pro Mexiko moc směrodatné. Spousta stránek z U.S.A. prezentuje mexické recepty a mexické kuchařky, kde se to cuminem jen hemží. Sám jsem si přivezl několik mexických kuchařek, a v těch americkejch cumin je, v těch z Mexika (ve španělštině) cumin není. Tak si to přeber, pokud by ti tam ale opravdu chyběl, tak si ho tam nacpi! :-)

Cuso
349 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chili con Queso (R) (snadné).

Manana, kazdopadne neber tieto vety ako signal k hadke:-). Urcite si na mexicku kuchynu odbornik a co tu pises ti verim. Kazdopadne ked na inernete zadas cumin, dozvies sa ze „Cumin is essential in spicy Mexican foods such as chile con carne, casseroled pork and enchiladas with chili sauce.“ napr tento link http://www.theepicentre.com/…s/cumin.html. Tak teraz sa v tom mam vyznat. :-) Kazdopadane nespochybnujem, ze cumin nema povod v Mexiku a skutocne sa nechcem hadat, len toto ma zaujalo. Ale ani typicke madarske jedlo paprikas krumpli (paprikove zemiaky) nie je vyrobene vylucne zo surovin, ktore maju povod v Madarsku. vid mleta cervena paprika, zemiaky. :-)))

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Yvette

Je to cumin, římský kmín, také řečený indické koření. V Mexiku jsem se s ním nesetkal, mexičtí kuchaři mi říkali, že ho nepoužívají, protože do mexické kuchyně nepatří. Je to import z Indie a používá se hlavně v jižních státech U.S.A do Tex-Mex kuchyně. Dnes se už používá i někde v severním Mexiku, kde se stejně už připravuje spíš Tex-Mex kuchyně než opravdu mexická. Holt se to všechno globalizuje, já třeba zajdu i ke KFC, ale na hambáč k McDonaldu ani zadarmo, ty by mně samotnýho přede mnou hanba fackovala.

Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chili con Queso (R) (snadné).

Manano,nechci ze sebe delat chytrou a ani pridavat horkou kapku do rozbourene diskuse, ale podle mne rimsky kmin je cumin. O Indian spice jako rimskem kminu, bohuzel nic nevim. Ba, ani v zadne moji kucharce, kterych mam dostatek, protoze je sbiram, samozrejme psanych anglicky, se zadne Indian spice neobjevuje, ale pise se tam o cuminu. Mozna vsak, ze pouze termin cumin se pouziva pouze v USA. A kdyz uz je rec o cuminu, nas znamy, ktery mj. pochazi z Mexika do svych Huevos Rancheros cumin dava a a tyto mexicka vejce se zeleninou nam moc chutnaji. A rimsky kmin v USA si nemyslim, ze by byl cizi, moji pratele jej v kuchyni pri vareni dosti pouzivaji.

vencal
213 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chili con Queso (R) (snadné) - to chce klííííííd

Já fakt nechápu co to tady řešíte, každý ať si píše do svých příspěvků co chce, hlavně by to mělo být k danému tématu a taky by to nemělo obsahovat nadávky, vulgarity a osobní invektivy. Je fakt, že Maňana dává do téměř každého svého příspěvku odkaz na svou web stránku, ale je to jenom jeho věc a osobně můžu říct, že je mi to buřt. Takže klííííííííííííídek a hlavně nohy v teple. :-))))

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Glamě

Glamo, mluví z tebe zášť a závist. Proč si taky nevytvoříš zajímavou web stránku, aby ses o ní mohla zmiňovat? Moje stránka je u ekologické organizace a nemám na ní žádnou reklamu. Takže z ní nemám vůbec žádný zisk. Jsem důchodce, jaké jsou dnes důchody asi víš, přesto si z něho platím roční poplatky za stránku. A kolik tam mám návštěv se můžeš snadno podívat, mám tam dvě statistiky, jestli je navštěvovaná hodně nebo málo, ať si každý posoudí sám.
A dávej na sebe pozor, ať ti při jídle nezaskočí.

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chili con Queso (R) (snadné).

Holky už držím hubu. Vařte si jak chcete, ale pokud vaříte s římským kmínem, prosím neříkejte tomu Mexiko, to je jako kdybyste pro českou kuchyni, aby byla typicky česká, prosazovali, že se tam musí přidat ústřice.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chili con Queso (R) (snadné).

aha…máš na mysli harašení, škubánky, zucchiny anebo snad vanilkový koláč z Národní?............radši pomlčím, protože bychom tuto debatu mohly přivést až kdo ví kam…

Labužník paraplicko03
359 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chili con Queso (R) (snadné). - Pendo

Já nepolemizuji s Mananou o tom, jestli patří římský kmín do mexické kuchyně nebo nepatří. Nelíbí se mi jen způsob, jakým to sděluje. A sama víš, že Babi není labužník, který slepě opisuje recepty z kuchařek. A také s cestováním po světě má bohaté zkušenosti.

A se slušností na Labužníkovi to není tak zlé, v drtivě většině se tu lidé opravdu chovají k sobě pěkně … pokud píšeš o napadání tebe, moc dobře si pamatuji, proč tomu tak bylo.

Ale nic ve zlém, co bylo, bylo :-) … Labužník má přece pěkné poslání a spojuje lidi, kteří mají stejný zájem a koníček - dobré jídlo … tak by se k tomu mělo přistupovat - ať je tu pohoda a ne křeč a nepřátelské prostředí …

Přeji vem labužníkům pěkný a sluníčkem prozářený den :-)))

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chili con Queso (R) (snadné).

a já zas budu na straně maňany..nevidím nic špatného na tom, že pod každý recept píše odkaz na své mexické recepty, protože ne každý čte všechny jeho recepty či všechny mexické recepty uvedené na labužníkovi, potom nevidím vůbec nic špatného na tom, že Maňana uvede recept na správnou „mexickou“ míru, má zkušenosti a naopak bychom mu měli být vděčni za to, že se o ně s námi podělí…navíc, někde na diskuzi se už kdysi probíralo to, že není správné „prznit“ recepty a když už je „przníme“, tak je vydávat za své (národní) a nikoli za původem např. mexické…a paraplíčko, nějak jsem si nestačila všimnout, že se k sobě labužnící chovají hezky…je jich tu spoooustu, kterým takové chování není vůbec vlastní…dokonce i já jsem jednou ujela, a poslala Evitu do „Honolulu“…ale jinak jsem byla spíš na té straně, která byla napadána a díky tomu jsem poznala, že ne všichni tu jsou tací, jak na první pohled vypadají…takže, dámy, nechte Maňanu psát to, co sám uzná za vhodné, protože on nepatří mezi ty, co jsou sprostí a vulgární…mezi ně patří úplně jiní labužníci!

Labužník paraplicko03
359 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chili con Queso (R) (snadné). - Manano !

Babi není ve vaření žádná začátečnice, velké množství receptů přivezla ze svých cest po světě nebo je dostala (a stále dostává) od lidí, kteří tam žijí. Nezaslouží si, abys ji takto kritizoval. Na Labužníkovi se lidé k sobě chovají slušně a kamarádsky. Je jednoduché sednout si k počítači, brát jeden recept po druhém a kritizovat.

Glama má pravdu, každý z nás už tvoji adresu s recepty zná, tak ji nemusíš neustále zdůrazňovat.

Musela jsem se ozvat, otevřela jsem si diskuze k receptům a je tu záplava tvých „připomínek“ … musela jsem se Babi zastat :)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: MANANA!

Manano, prostě nemohu jinak:
Buď tak velmi laskav a přestaň už tady otravovat s tou sebepropagací za cizí peníze!
Svých 421 mexických … si propaguj za svoje peníze, na svých stránkách a nebo způsobem, který neparazituje na práci někoho jiného. Pokud ti tam nikdo nechodí, zviditelňuj se, ale jinak.
Labužník nejsou tvoje stránky a je (velmi eufemisticky řečeno) NEVKUSNÉ, zneužívat je pro sebepropagaci.
Tímto způsobem si to tady dosud nedovolil NIKDO JINÝ NEŽ TY!
Už jsi to tu napsal mockrát, všichni si to přečetli a asi to nikoho moc nebere, tak s tím už přestaň otravovat.
Opravdu se to nehodí.

A ještě jedna věc. Nebaví mne lidi, kteří se chovají, jako by sežrali Šalamounovo ..... Třeba bys ale mohl přidat recept. Snad do těch zábavných…?

Možná moje slova vyznívají dost příkře. Nechci být nezdvořilá.
Co jsem ale řekla, za tím stojím.

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chili con Queso - Babi

Římskej kmín nemá v mexické kuchyni co dělat, to v jižních státech U.S.A. zavedli Američani, protože angličtina nedovede rozlišit termín „indický“ od „indiánský“, anglicky je to stále „Indian“. A proto když američtí kulinářští odborníci chtěli mít americkou kuchyni původnější, tedy indiánštější, tak tam přidali to „indiánské koření“, které je ale v angličtině „Indian spice“, a je to římský kmín! A ten je v celé Americe naprosto cizí. Ať vám to chutná i bez toho římského kmínu! :-)
421 mexických receptů najdete na mé web stránce www.manana.cz

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz