Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
x.rudis Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Recept na indickou omáčku s kuřetem a houbami. Není autentický, je
odkoukaný z písecké indické restaurace ale chutná dobře
Nejdříve nakrájíme kuřecí prsa na kostky cca 2 x 2 cm a osolíme. Rajčata spaříme, oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme. Cibuli nakrájíme na drobno, doporučuji ale také nastrouhat na hrubém struhadle. Zázvor nastrouháme na jemném struhadle, vlákna vyždímáme a vyhodíme. Česnek prolisujeme. Žampiony omyjeme nakrájíme na čtvrtky, menší na půlky. Ve větší pánvi rozpálíme ghee a přidáme kuřecí kostky. Smažíme, dokud maso nezbělá, poté přidáme česnek a žampiony. Smažíme cca 3 minutky, přidáme nastrouhanou cibuli a dvě lžičky garam masaly. Smažíme dalších cca 5 minut. Přidáme strouhaný zázvor, jogurt, rajčata, palmový cukr nebo med, koriandr, kurkumu, papriku, kasoori methi, zamícháme a necháme 5 minut bublat. Poté přilijeme vroucí vodu, zamícháme a pod pokličkou dusíme na mírném plameni cca třičtvrtě hodiny. Občas zamícháme a ochutnáme. Chuť by měla být trochu do sladka. Pokud je omáčka moc řídká, ještě chvíli vaříme bez pokličky. Přidáme smetanu, trochu másla a dochutíme solí a jednou lžičkou garam masaly. Dobrou chuť :)
Recept je z kategorií: Prsa
Rýže basmati nebo indické placky chapati
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Chicken mushroom - Indické kuře s houbami
61 příspěvků 15.3.11 17:45
Uf, tak som vas docitala. Kombinacia kura+sampinony zatial v indickej kuchyni nebola objavena (aspon to nikde neponukaju, ale mozno…). Ale…sampinony sa pouzivaju. V restauraciach mavaju Mushroom masala a ja varim Malai mushroom mattar, co je velmi dobre jedlo. Trosku je popreskakovany postu pripravy, zazvor sa obycajne dava na olej, aby stratil tu surovu vonu a chut, takisto koriander a kurkuma. A kasuri methi (senovka grecka) sa urcite bazalkou nahradit neda
to je uplne ina chut aj vona.
A 2 lyzice kasuri susenych listkov
to by bolo ale poriadne horke! Kasuri tak
1/2-1 cajovu lyzicku.Toto ako jedlo moze byt chutne, len je v tom trosku
zmatok. (dufam, ze nikoho neurazim). Pekny vecer prajem 
4813 příspěvků 15.3.11 08:51
Glamo a Wydro, díky za soukromé zprávy a rady. Asi bych měla navštívit optika.
4813 příspěvků 15.3.11 01:45
Už nelze posílat soukromé zprávy? Jestli ano, poraďte prosím jak. Nikde tu nic nevidím a nebo špatně koukám.
17 příspěvků 14.3.11 23:01
Vsak jsem do popisu napsal ze nejde o recept autenticky. A kam jinam zaradit? Do ceske kuchyne?
Osobne si myslim, ze spoustu receptu, at jiz
v kategorii Indie nebo v kterekoli jine kategorii, neni autentickych. A podle
nazoru pratel, kteri navstivili treba Pakistan, by to „autenticke“ stejne
zadny normalni clovek nevaril protoze i na to nejvetsi mild musi mit clovek
plechovou hubu. Ale nebyl jsem, nevim 
Díky, Meisje
Myslím, že po 11 letech se člověk, který
se o místní kuchyni zajímá, může za odborníka považovat. 
Já indickou vařím strašně málo, právě proto, že si myslím, že by člověk měl nejdřív ochutnat tu pravou a pak teprve zkoušet doma. Ale pár receptů (i z tvého repertoáru) mám oblíbených
Taky zdravím
580 příspěvků 14.3.11 08:19
Hezky den Alis
,
taky te zdravim! Recept z Tveho odkazu se me libi a muzu za nej dat ruku do ohne, ze je autenticky.Je totiz muj
, Teda on je podle me kucharky z Calcutty.
Takhle se pripravuje „paneer palak“ u nas doma, jeste bych mohl dodat, ze
je to po bengalsku.
Diky za kompliment, ale ja zase takova odbornice na indarnu nejsem, to jsou vetsi machri))).Jen uz po 11 letech v Indii mam trochu zkusenosti s jejich kuchyni a hlavne diky svym kucharkam ( za tu dobu se u me vystridaly tri) mam nasbiranych dost receptu a odkoukano co a jak
Mej se hezky a preji krasne jaro
580 příspěvků 14.3.11 08:08
No prave…to kure na houbach je na 100% cesko-indicka specialita
a tak jak od vas slysim tak velmi v CR
oblibena. Co se tyka kuchyne „GOA“ tak ta ma taky pramalo spolecneho
s autentickou indickou kuchyni. Gou meli v drzeni Portugalci a to se tam
odrazi naprosto vsude at uz v prevazujicich krestanech, kulture ci kuchyni.
Staci vzpomenout snad nejznamnejsi recept z Goy ( kolikrat chybne vydavany za
indicky recept) Vindaloo z veproveho masa. Kuchyne je to ale vyborna, vzlast co
se ryb a vseho z vody vytazeneho tyka. Chtela bych dodat, ze pokud clovek nezna
a nema moznost posoudit tu „pravou kuchyni“ at uz je to Indie, Cina ci
Rusko" tak ma asi pocit, ze je to vzdy „to prave orechove“. Neni nic
spatneho na tom, ze to lidem chutna, ja to v zadnem pripade neodsuzuji, budu ve
stejne situaci kdyz treba ochutnam neco z polskeho kuchyne, kterou ja osobne
vubec neznam. Ale vadi me, kdyz narazim na recept, kde je uvedeno jako v tomto
pripade zeme puvodu je Indie a vim ze to neni pravda. Proto jsem vyjadrila svuj
nazor. Ja kdyz se ocitnu v Praze a nahodou me prepadne chut na indarnu, tak
rada zajdu sem:http://cz.khajuraho.cz/ a
tady zadne „kure se zampiony“ nedelaji 
17 příspěvků 10.3.11 23:08
A taky tam maj kure na houbach
Já si teda pochutnávám zde
(a ještě doplním, že mají menší bufet za
rohem v Revoluční, kde jsou příznivější ceny).
Tereza
x.rudis, ja zadnou neznam, jen v Indii a zase kvuli jidlu tam jezdit nema smysl. Vsechno tak pali, ze stejne nevis co jis
V Cechach si ta jidla radeji uvarim sama a kdyz
neco nevim, labuznice v Indii zijici vzdy dobre a ochotne poradi .
Mozna v Praze nejaka dobra, indicka restaturace je, ale ja o ni nevim.
Příspěvek upraven 10.03.11 v 23:17
2452 příspěvků 10.3.11 22:30
x.rudis: V Brně máme tři (možná víc, znám jenom tyhle), Goa: http://www.restaurant-goa.cz/, Satyam: http://www.satyam.cz/ a Taj: http://www.tajbrno.cz/ Údajně jsou všechny docela autentické. Já byla jen v Goa a nijak moc mě to tam nezaujalo.
17 příspěvků 10.3.11 21:19
wydra: Jakou indickou restauraci bys doporucila ty? Nejakou takovou, ktera se opravdu co nejvic podoba opravdovy indicky kuchyni? Ja mel zatim moznost navstivit jen ty v okoli a to jsou vsechno takovy ty evropsky verze
Rozhodne mi tam chutnalo ale chtel bych testnout
fakt tu opravdovou 
Zdravím tě, meisje
Dlouho jsem tě neviděla a ráda tě vidím.


Taky bych chtěla poprosit o vyjádření k tomuto receptu: http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Považuji tě za odbornici na indickou kuchyni a proto bych ráda znala i tvůj názor
580 příspěvků 10.3.11 12:10
Ja jsem se jeste nikdy nesetkala v indicke kuchyni s kombinaci „kure a zampiony“. Tradicni indicka kuchyne zampiony nepouziva. Zampiony jsou pro Indy pomerne nova ingredience a kombinaci kure+zampiony v Indii asi jeste nikdo ani neuvaril a jen tak neuvari. Zampiony ani nejsou soucasti tradicni indicke veg. kuchyne. To urcite by mohla potvrdit i sSalonis, ta se specializuje na veg. kuchyni a kuchyni jihu. Co ja mam zkusenost (krome jedne restaurace v Praze) s indickymi restauracemi v CR a vubec v EU ( vcetne te budejovicke) tak pro ty, kteri znaji indickou kuchyni tyhle restaurace vari neskutecne variace, ktere vydavaji za indarnu. Bohuzel vse je to uz uzpusobene chutim Evropy
S Indii to nema nic spolecneho. Tady ten zaklad
omacky zrejme vychazi z „Murg Makhani“…, nedavat zampiony,hoooooodne
privrit obe oci a mohlo by se to tvarit jako „maslove kure“, ale fakt
s hooodne fantazii(((. To zrejme ten „pisko-indicky“ mistr taky uvaril a
nekdo z ceskych zakazniku mu rekl…hele tam by nebyli spatny zampiony, hod to
tam a uvidis jak po tom cesi budou silet
A novy recept je na svete!
A jinak Wydro…zdravim te a preji krasne jaro u vas, u nas uz zacina leto(((.
580 příspěvků 10.3.11 10:08
Wydrooooooooo
za tvuj komentar dnes v hodine a v minute
duchu…to me vydrzi na cely den! 
Diky, ja zacnu v Pisku. Do CB se nedostanu, nekdy Tabor. Vedu v patrnosti, dik!
No, jak tu hledas ty je nemusi hledat ostatni. Ja treba hledam fakt jen podle kure, jehneci, cuketa a pod…
Děkuju.
17 příspěvků 10.3.11 00:03
Upraveno, muj prvni recept, je pravda ze by se to blbe hledalo
Ale osobne tu hledam spis podle kategorii
Je mezi Florianem (takovy to maly namesticko
s fontanou) a velkym namestim. Prostredi nic moc ale vari dobre
Jeste bych doporucil indickou v Tabore na
namesti nebo v Ceskych Budejovicich, tam je hned vedle namesti.
No, vsadil bych se, že v tom není cítit ani kuře, ani houby!
Mne je to fuk, ale moc lidi tvuj recept nenajde. Ono se tu vetsinou hleda pod cekym „kure“ . Ale delej jak chces. Kazdopadne se mi recept libi a jsem zvedava, co na nej reknou ti, co v Indii ziji . Btw kde je v Pisku ta restaurace?
17 příspěvků 9.3.11 23:41
Vsak ne kazdej sem dava recepty s ceskym nazvem
A hindsky vyznel nazev hodne divne. Kdyz uz je
to okoukany z restaurace, tak at je to se vsim vsudy, i s nazvem 
Hm, podle popisu přípravy česky umíš, ale přesto ti napovím.
Chicken se česky řekne kuře a mushroom jsou houby. To pro případ, že by ses nechtěl tvářit světácky.