Recept Chicken mushroom - Indické kuře s houbami

(Hodnoceno 1x) Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Chicken mushroom - Indické kuře s houbami

Úvod

Recept na indickou omáčku s kuřetem a houbami. Není autentický, je odkoukaný z písecké indické restaurace ale chutná dobře :)

Postup

Nejdříve nakrájíme kuřecí prsa na kostky cca 2×2 cm a osolíme. Rajčata spaříme, oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme. Cibuli nakrájíme na drobno, doporučuji ale také nastrouhat na hrubém struhadle. Zázvor nastrouháme na jemném struhadle, vlákna vyždímáme a vyhodíme. Česnek prolisujeme. Žampiony omyjeme nakrájíme na čtvrtky, menší na půlky.

Ve větší pánvi rozpálíme ghee a přidáme kuřecí kostky. Smažíme, dokud maso nezbělá, poté přidáme česnek a žampiony. Smažíme cca 3 minutky, přidáme nastrouhanou cibuli a dvě lžičky garam masaly. Smažíme dalších cca 5 minut. Přidáme strouhaný zázvor, jogurt, rajčata, palmový cukr nebo med, koriandr, kurkumu, papriku, kasoori methi, zamícháme a necháme 5 minut bublat. Poté přilijeme vroucí vodu, zamícháme a pod pokličkou dusíme na mírném plameni cca třičtvrtě hodiny. Občas zamícháme a ochutnáme. Chuť by měla být trochu do sladka.

Pokud je omáčka moc řídká, ještě chvíli vaříme bez pokličky. Přidáme smetanu, trochu másla a dochutíme solí a jednou lžičkou garam masaly.

Dobrou chuť :)

Recept je z kategorií: Prsa


Reklama

Nahlásit recept

  • 09.03.11 vloženo
  • 13829x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 400 g Kuřecí prsa
  • 250 g čerstvé žampiony
  • 600 g rajčata
  • 200 g cibule
  • 50 g čerstvý zázvor
  • 250 g bílý jogurt
  • 150 ml smetana
  • 70 g ghee (přepuštěné máslo)
  • 50 g jaggery goor (palmový cukr, možno nahradit medem)
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžičky garam masala
  • 1 lžička mletý koriandr
  • 1 lžička kurkuma
  • 2 lžičky sladká paprika (možno použít pálivou nebo chilli, je to lepší :) )
  • 2 polévkové lžíce kasoori methi (sušená nať pískavice, možno nahradit jednou lžící sušené bazalky)
  • oříšek másla
  • 1 hrnek vroucí vody
  • sůl podle chuti

Doporučená příloha

  • Rýže basmati nebo indické placky chapati

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Chicken mushroom - Indické kuře s houbami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
ssalonis
61 příspěvků 15.03.11 17:45

Uf, tak som vas docitala. Kombinacia kura+sampinony zatial v indickej kuchyni nebola objavena (aspon to nikde neponukaju, ale mozno…). Ale…sampinony sa pouzivaju. V restauraciach mavaju Mushroom masala a ja varim Malai mushroom mattar, co je velmi dobre jedlo. Trosku je popreskakovany postu pripravy, zazvor sa obycajne dava na olej, aby stratil tu surovu vonu a chut, takisto koriander a kurkuma. A kasuri methi (senovka grecka) sa urcite bazalkou nahradit neda 8-o to je uplne ina chut aj vona. A 2 lyzice kasuri susenych listkov 8-o to by bolo ale poriadne horke! Kasuri tak 1/2-1 cajovu lyzicku.Toto ako jedlo moze byt chutne, len je v tom trosku zmatok. (dufam, ze nikoho neurazim). Pekny vecer prajem :-)

 
esmeralda
4813 příspěvků 15.03.11 08:51

Glamo a Wydro, díky za soukromé zprávy a rady. Asi bych měla navštívit optika.

 
esmeralda
4813 příspěvků 15.03.11 01:45

Už nelze posílat soukromé zprávy? Jestli ano, poraďte prosím jak. Nikde tu nic nevidím a nebo špatně koukám.

 
x.rudis
17 příspěvků 14.03.11 23:01

Vsak jsem do popisu napsal ze nejde o recept autenticky. A kam jinam zaradit? Do ceske kuchyne? :) Osobne si myslim, ze spoustu receptu, at jiz v kategorii Indie nebo v kterekoli jine kategorii, neni autentickych. A podle nazoru pratel, kteri navstivili treba Pakistan, by to „autenticke“ stejne zadny normalni clovek nevaril protoze i na to nejvetsi mild musi mit clovek plechovou hubu. Ale nebyl jsem, nevim :)

 
Alis
2617 příspěvků 14.03.11 11:47

Díky, Meisje :-) Myslím, že po 11 letech se člověk, který se o místní kuchyni zajímá, může za odborníka považovat. :-)

Já indickou vařím strašně málo, právě proto, že si myslím, že by člověk měl nejdřív ochutnat tu pravou a pak teprve zkoušet doma. Ale pár receptů (i z tvého repertoáru) mám oblíbených :-)

Taky zdravím :-)

 
meisje
580 příspěvků 14.03.11 08:19

Hezky den Alis :-D ,

taky te zdravim! Recept z Tveho odkazu se me libi a muzu za nej dat ruku do ohne, ze je autenticky.Je totiz muj :lol:, Teda on je podle me kucharky z Calcutty. Takhle se pripravuje „paneer palak“ u nas doma, jeste bych mohl dodat, ze je to po bengalsku.
Diky za kompliment, ale ja zase takova odbornice na indarnu nejsem, to jsou vetsi machri))).Jen uz po 11 letech v Indii mam trochu zkusenosti s jejich kuchyni a hlavne diky svym kucharkam ( za tu dobu se u me vystridaly tri) mam nasbiranych dost receptu a odkoukano co a jak :wink:

Mej se hezky a preji krasne jaro :wink:

 
meisje
580 příspěvků 14.03.11 08:08

No prave…to kure na houbach je na 100% cesko-indicka specialita 8-) a tak jak od vas slysim tak velmi v CR oblibena. Co se tyka kuchyne „GOA“ tak ta ma taky pramalo spolecneho s autentickou indickou kuchyni. Gou meli v drzeni Portugalci a to se tam odrazi naprosto vsude at uz v prevazujicich krestanech, kulture ci kuchyni. Staci vzpomenout snad nejznamnejsi recept z Goy ( kolikrat chybne vydavany za indicky recept) Vindaloo z veproveho masa. Kuchyne je to ale vyborna, vzlast co se ryb a vseho z vody vytazeneho tyka. Chtela bych dodat, ze pokud clovek nezna a nema moznost posoudit tu „pravou kuchyni“ at uz je to Indie, Cina ci Rusko" tak ma asi pocit, ze je to vzdy „to prave orechove“. Neni nic spatneho na tom, ze to lidem chutna, ja to v zadnem pripade neodsuzuji, budu ve stejne situaci kdyz treba ochutnam neco z polskeho kuchyne, kterou ja osobne vubec neznam. Ale vadi me, kdyz narazim na recept, kde je uvedeno jako v tomto pripade zeme puvodu je Indie a vim ze to neni pravda. Proto jsem vyjadrila svuj nazor. Ja kdyz se ocitnu v Praze a nahodou me prepadne chut na indarnu, tak rada zajdu sem:http://cz.khajuraho.cz/ a tady zadne „kure se zampiony“ nedelaji :-P

 
x.rudis
17 příspěvků 10.03.11 23:08

A taky tam maj kure na houbach :P

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 10.03.11 23:01

Já si teda pochutnávám zde :wink: (a ještě doplním, že mají menší bufet za rohem v Revoluční, kde jsou příznivější ceny).

Tereza

 
wydra  10.03.11 22:39

x.rudis, ja zadnou neznam, jen v Indii a zase kvuli jidlu tam jezdit nema smysl. Vsechno tak pali, ze stejne nevis co jis :-) V Cechach si ta jidla radeji uvarim sama a kdyz neco nevim, labuznice v Indii zijici vzdy dobre a ochotne poradi .
Mozna v Praze nejaka dobra, indicka restaturace je, ale ja o ni nevim.

Příspěvek upraven 10.03.11 v 23:17

 
di
2451 příspěvků 10.03.11 22:30

x.rudis: V Brně máme tři (možná víc, znám jenom tyhle), Goa: http://www.restaurant-goa.cz/, Satyam: http://www.satyam.cz/ a Taj: http://www.tajbrno.cz/ Údajně jsou všechny docela autentické. Já byla jen v Goa a nijak moc mě to tam nezaujalo.

 
x.rudis
17 příspěvků 10.03.11 21:19

wydra: Jakou indickou restauraci bys doporucila ty? Nejakou takovou, ktera se opravdu co nejvic podoba opravdovy indicky kuchyni? Ja mel zatim moznost navstivit jen ty v okoli a to jsou vsechno takovy ty evropsky verze :) Rozhodne mi tam chutnalo ale chtel bych testnout fakt tu opravdovou :)

 
Alis
2617 příspěvků 10.03.11 12:37

Zdravím tě, meisje :-) Dlouho jsem tě neviděla a ráda tě vidím. :-)
Taky bych chtěla poprosit o vyjádření k tomuto receptu: http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Považuji tě za odbornici na indickou kuchyni a proto bych ráda znala i tvůj názor :-)

 
meisje
580 příspěvků 10.03.11 12:10

Ja jsem se jeste nikdy nesetkala v indicke kuchyni s kombinaci „kure a zampiony“. Tradicni indicka kuchyne zampiony nepouziva. Zampiony jsou pro Indy pomerne nova ingredience a kombinaci kure+zampiony v Indii asi jeste nikdo ani neuvaril a jen tak neuvari. Zampiony ani nejsou soucasti tradicni indicke veg. kuchyne. To urcite by mohla potvrdit i sSalonis, ta se specializuje na veg. kuchyni a kuchyni jihu. Co ja mam zkusenost (krome jedne restaurace v Praze) s indickymi restauracemi v CR a vubec v EU ( vcetne te budejovicke) tak pro ty, kteri znaji indickou kuchyni tyhle restaurace vari neskutecne variace, ktere vydavaji za indarnu. Bohuzel vse je to uz uzpusobene chutim Evropy :-( S Indii to nema nic spolecneho. Tady ten zaklad omacky zrejme vychazi z „Murg Makhani“…, nedavat zampiony,hoooooodne privrit obe oci a mohlo by se to tvarit jako „maslove kure“, ale fakt s hooodne fantazii(((. To zrejme ten „pisko-indicky“ mistr taky uvaril a nekdo z ceskych zakazniku mu rekl…hele tam by nebyli spatny zampiony, hod to tam a uvidis jak po tom cesi budou silet :-D A novy recept je na svete!
A jinak Wydro…zdravim te a preji krasne jaro u vas, u nas uz zacina leto(((.

 
wydra  10.03.11 10:48

:-) meisje, dlouho jsem te nevidela a doufala u tohoto receptu a nezklamalas!! :-) Co myslis, ma to s indickou majdou neco spolecneho? Jak vis, mne je vcelku jedno odkud to je, hlavne, kdyz je to dobry. Ale s dovolenim, kucharovi v Pisku neverim ani to, ze vi, kde je Indie :-) natoz, aby mi podsunul indickou krmi jako pravou.

 
meisje
580 příspěvků 10.03.11 10:08

Wydrooooooooo :lol: :potlesk: :palec: za tvuj komentar dnes v hodine a v minute duchu…to me vydrzi na cely den! :mrgreen:

 
wydra  10.03.11 00:11

Diky, ja zacnu v Pisku. Do CB se nedostanu, nekdy Tabor. Vedu v patrnosti, dik!
No, jak tu hledas ty je nemusi hledat ostatni. Ja treba hledam fakt jen podle kure, jehneci, cuketa a pod…

 
Drobek  10.03.11 00:08

Děkuju. :-D

 
x.rudis
17 příspěvků 10.03.11 00:03

Upraveno, muj prvni recept, je pravda ze by se to blbe hledalo :) Ale osobne tu hledam spis podle kategorii :) Je mezi Florianem (takovy to maly namesticko s fontanou) a velkym namestim. Prostredi nic moc ale vari dobre :) Jeste bych doporucil indickou v Tabore na namesti nebo v Ceskych Budejovicich, tam je hned vedle namesti.

 
parles
301 příspěvků 10.03.11 00:03

No, vsadil bych se, že v tom není cítit ani kuře, ani houby!

 
wydra  10.03.11 00:00

Mne je to fuk, ale moc lidi tvuj recept nenajde. Ono se tu vetsinou hleda pod cekym „kure“ . Ale delej jak chces. Kazdopadne se mi recept libi a jsem zvedava, co na nej reknou ti, co v Indii ziji . Btw kde je v Pisku ta restaurace?

 
x.rudis
17 příspěvků 09.03.11 23:41

Vsak ne kazdej sem dava recepty s ceskym nazvem :) A hindsky vyznel nazev hodne divne. Kdyz uz je to okoukany z restaurace, tak at je to se vsim vsudy, i s nazvem ;)

 
Drobek  09.03.11 23:30

Hm, podle popisu přípravy česky umíš, ale přesto ti napovím. :roll:
Chicken se česky řekne kuře a mushroom jsou houby. To pro případ, že by ses nechtěl tvářit světácky.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Chilli con carne Chilli con carne

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz