Recept Charlotta, leč sem tam bota

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Charlotta, leč sem tam bota

Úvod

Proč si neudělat trochu radosti?! Jen nevím, proč se ty piškoty začaly tvářit jako hladová zeď. Asi jsem jich tam zazdila málo. Nebo je to tím mátovým likérem?

Postup

Den předem potopíme výhonky máty do 1 dl vody.
Druhý den je v téže vodě svaříme s cukrem do hustého sirupu. Výhonky poté vyjmeme.
Plátky želatiny namočíme po jednom do studené vody.
Formu vyložíme fólií nebo alobalem a na dno a ke stěnám naskládáme dlouhé piškoty. Čokoládu rozpustíme v misce v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni, přidáme kakao, kysanou smetanu, přimícháme tekutý mátový cukr, ve kterém jsme rozpustili vyždímanou plátkovou želatinu, mátový likér a nakonec opatrně vmícháme tuhou ušlehanou šlehačku.
Směs nalijeme do formy s piškoty a vložíme do lednice ztuhnout.
Poté ozdobíme čerstvými jahodami a malinami. Povrch ovoce „vyleštíme“ bezbarvou želatinou, připravenou podle návodu.


Reklama

Nahlásit recept

  • 15.04.13 vloženo
  • 2049x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina (+ koupel máty)

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 1 velký balík cukrář. piškotů (použité množství záleží na velikosti formy)
  • Náplň:
  • 10 dkg hořké čokolády 86%
  • 3,75 dl kysané smetany
  • 3,75 dl šlehačky
  • 2 pol. lžíce kvalitního tmavého kakaa
  • 12 plátků želatiny
  • Na ochucení:
  • 1 dl vody
  • 10 dkg cukru
  • 5 výhonků čerstvé máty
  • 2 pol. lžíce mátového likéru
  • Na zdobení:
  • 40 dkg jahod
  • 20 dkg malin
  • čokoládové tyčinky apod.
  • 1/2 balíčku dort. želé + 1 pol. lžíce cukru + 125 ml vody
  • čerstvá máta

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 15.04.13 22:00

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Charlotta, leč sem tam bota

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1210 příspěvků 16.04.13 19:43

No jasně! Jen jsem nevěděla, jestli to smím pojmenovat. Nevím proč, když Kunín tady říkám běžně. Jsem kachna.
Nevím, co by to v tom krému udělalo, to vyzkouším příště. Ale, podle mě, nic špatného. Leda při krájení.
Toho kamaráda chci. Hned. Ne, že bych si to nemohla koupit. Objevila jsem je v Bille. Ale třeba by mi přivezl bednu, vagón…

Chybělo jedno M a také jedno L. Tak už nechybí.

Příspěvek upraven 17.04.13 v 17:07

 
di
2451 příspěvků 16.04.13 19:09

Jestli dobře rozumím, je náznakem řeč o pochoutce mého dětství - After Eigth ? Mamka měla kamaráda z Holandska, vozil nám to, vyrostla jsem na tom.

 
tlustá bába
1210 příspěvků 16.04.13 18:45

Teď jsem se pochválila, jak jsem šikovná holka a smazala jsem si celý text. Tak to má být, potrestaná pýcha.
Včera to bylo o strach fotit, piškoty byly navlhlé, dnes to vyschlo, Karlička se narovnala a ať do mě hrom bací, jestli za tohle nedostanu alespoň jednu nabídku k sňatku. Při vší skromnosti.
A musím se pochválit za tu manžetu z tuhého vlnkovaného papíru, celé to podržela.
Chce to živé jahody.
A na Tvou otázku: poslední zelenou sklínku jsem měla, a vím to přesně, v roce 1986. A hle, jak je ten svět přes tu zelenou růžový. Ovšem, nepřehánět, že?!
A kdyby nějaký průda nechtěl podporovat prodej alkoholu, tak ať si do toho nakrájí ty čtvercové anglické čokoládičky plněné mentolem, tak ty můžu také, ale jinak za to neodpovídám.
Ale nemuselo by to být špatné, ostrůvky mentolu v čokoládové pěně… :mavam:

 
Zuzka1973
2200 příspěvků 16.04.13 14:15

@tlustá bába Na tvoji otázku z úvodu receptu mi nedá neodpovědět taky otázkou: myslíš likérem použitým do dezertu, nebo likérem použitým (požitým) během přípravy? :mrgreen:
Mně se to líbí i v tom „rozkvetlém“ stavu… a použitý ingredience mi našeptávají:…že se venku konečně otepluje, brzy se začne zase podřepávat v altánku a toto by se k tomu účelu mohlo moc dobře hodit ;) :palec:
Takže díky za inspiaci a ukládám :kytka:

(edit: moje slabá stránka - překlepy :oops: )

Příspěvek upraven 16.04.13 v 14:16

 
tlustá bába
1210 příspěvků 16.04.13 00:23

A ta buchta, nebo co to je, co má teď v lednici tendenci se kácet, to byla jenom záminka.
A chybí mi tam čárka!
Asi tak.
Zelená lahodí oku, že jo?

 
tlustá bába
1210 příspěvků 16.04.13 00:05

DÁMA, i když už je z toho trochu zelená, pije ZÁSADNĚ mátový likér!!! Taky, abyste věděli.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

 
casino
4474 příspěvků 15.04.13 23:51
A pro ty, co nevědí co je to mátový likér...

… tak je to totéž co PEPRMINTKA, mezi fajnšmekry též zvaná ZELENÁ :P

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hruškový koláč Hruškový koláč
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz