Recept Chai čaj
aneb Indický čaj s mlékem - Chaimeisje Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Vezmeme nejaky sikovny hrnec, se kterym se nam bude dobre manupilovat ( to hlavne v pripade pokud varime na plynu - u elektriny je to jedno ). Nejlepsi je takovy co ma jedno delsi ucho ( madlo) a obsahove odpovida asi tak litru. Do nadoby dame granulovany caj ( cca. lzicku na osobu), vsechno koreni a cukr. Krome kardamomu. Kardamom si pripravime tak, ze polozime tupou hranu noze na zrnko kardamomu a pritlacime az se zrnko se rozpukne. Smes zalijeme mlekem a privedeme k varu, v momente kdy se smes zacne varit, vhodime kardamon. Smes udrzujeme ve varu asi 1-2 min. za staleho michani. Tady je sikovny ten hrnec s jednim madlem ( pokud varite na plynu) hrnec drzime ve vysce tak aby ho olizovaly jen spicky plamenu a mleko probublavalo a delalo penu. Pak scedime pres cajove sitko do malych kalisku a podavame. Taky je mozne nejdrive sypany caj zalit asi 1,5 dcl. vodou a nejdrive nechat prejit varem tuto smes a tu pak zalit mlekem. Pokud zvolite tuto variantu, pouzijte opravdu male mnozstvi vody! Uvadene mnozstvi koreni je takove, ktere vyhovuje nam doma. Aby vam chai chutnal je nutne mnozstvi caje a koreni uzpusobit vlastnim chutovym poharkum. Pokud vam treba v chaii nebude chutnat "stiplavost pepre" tak ho proste vynechte a naopak zase muzete pridat koreni, ktere vam bude vyhovovat v/n. Dovolim si par rad zaverem : nikdy nepouzivejte jiny caj nez CERNY nikdy nepouzivejte jine mleko nez POLOTUCNE misto cukru muzete pouzit med, ale pocitejte s tim, ze se to odrazi na vumi a chuti caje. V Indii se k vyrobe "chaie" pouziva granulovany cerny sypany caj. Jsou to listky caje posekane na velmi drobno a suchym teplem se zkrouti do drobounkych granulek. Pokud nemate granulovany caj, pouzijte kvalitni klasicky sypany cerny caj. Chai se v Indii pije jako hlavni napoj. Behem dne maji indove dve pauzy. Dopoledne v 10 hod. a odpoledne ve 16.00 - temto pauzam se tady rika " chai vala". Je to cas kdy se pije caj. Piji ho co nejvice horky, z malych sklenenych kalisku o obsahu asi 1 dcl.. Chai vylozene hlasite srkaji a vychutnavaji si chut a horkost napoje a to i ve dnech kdy teplota preskoci 45 st. C..Indove skoro neznaji klasickou upravu caje, tak jak ho delame my. Radi se chlubi tim, ze to byli oni kdo naucili anglicany delat " caj s mlekem"...kdo vi ?! Pokud si v Indii objednate "thee", tak se vas budou nekolikrat ptat...coze si to chcete dat ??? Tohle slovo indove vubec nepouzivaji a nasi klasickou pripravu caje odsuzuji. Na chai existuje mnoho receptu, nekdo pridava koreni Masalu ( specialne namichanou pro chai), jiny pridava i cerstvy zazvor nebo susene kousky datli ci manga atd. atd.. Urcite ale nevynechejte kardamon, skorici a hrebicek...to jsou tri zakladni kameny pro vyrobu indickeho chaie.
Recept je z kategorií: Příprava čaje Vánoční nápoje
- 24.11.08 vloženo
- 28996x zobrazeno
Čas přípravy
- 10 min
Ingredience
- granulovany cerny caj (Taj Mahal, Red Label, Assam)
- 0,5 l polotucneho mleka
- 5 ks hrebicku
- 3 kulicky celeho cerneho pepre
- 2 ks kury skorice (asi 5 cm)
- 2-3 zelene kardamomy
- cukr
- velka spetka koreni "Chai Masala" (nemusi byt)
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Chai čaj
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Indický čaj s mlékem - Chai
1 příspěvek 29.10.13 23:27
Dátá masála! To miluju už dvacet let, co se to tu začalo prodávat
273 příspěvků 21.9.13 00:17
Jedna šálka je málo, tiež mi je ľúto všetko vyhodiť a tak som si zmenila postup. Používam konvice z jenského skla, v jednej uvarím koreniny aj zázvor - aj do zásoby, väčšie množstvo ako v recepte a nechám vylúhovať. V druhej mlieko a v tretej čaj. No a potom si už len namiešam podľa momentálnej chute. Čaj vždy čerstvý a „korenie“ pokiaľ mi chutí, ten zázvor potom viac cítiť.
5068 příspěvků 28.10.12 23:39
Prisla zima, prisiel mraz a cas na horuci srkavy indicky chai
Caj s mlekem jsem zvykla od detstvi, navic miluju skraloup !
Skoda, ze dneska uz se mleko nesvaruje, kdyz
neni prava krava . Cerny caj nejlepsi jaky jsem kdy pila je Cejlonsky. Jeho
priprava me doslova sokovala. Daji caj do sitka a jen nechaji protect varici
vodu . Ja caj nesladim a uzivam si tu chut cerneho, vynikajiciho caje, ktera tim
mlekem jeste vynikne. Caj s korenim je take vyborny, delam si masalu a ted
vyzkousim i tenhle recept.
Caj s korenim je lepsi s cukrem, to je pravda.
p.s. ale se slivovici rozhodne take neni k zahozeni a take voni !!
tento recept je dokonaly
Nádherný recept a ještě nádhernější povídání…přesně tohle na Labužníku miluju a proto sem chodím…děkuji, děvčata…
5068 příspěvků 3.12.10 22:18
Kedze je zima, tak vytahujem daco horke vonave..:)
5068 příspěvků 6.2.10 02:58
robim veku podla tebaq, pamatas sa? dala si raz do diskuze a teraz som nasla u dievcat aha…mozno sa ti zide recept
http://www.mimibazar.cz/recept.php?…
Napisla som ti link aj do sukromnych sprav..
Zdravim
tak už asi vím, proč je v češtině výraz „čaj“
V čínštině je to „čá“
Děkuji toffo za vytažení receptu, nějak mi utekl. Úžasné komentáře včetně Drátha.
Meisje díky za recept o kterém jsem slyšela a hlavně za vysvětlení indických zvyklostí. To mne vždy zajímá nejvíce.
Zdravím.
Granulovaný černý čaj - to znamená, že to jsou celé čajové lístky? Bude velký rozdíl, když použiju kvalitní černý sypaný čaj?
Díky za ponaučení.
580 příspěvků 16.1.09 19:44
Ahooj Jolanko, dekuji za pozdraveni a vytazeni receptu, mam tady ted rodinu z Prahy a od rana do vecera se nalevaji chaiem…at je chai pauza nebo ne ))). Mej se krasne, meisje )).
5068 příspěvků 16.1.09 00:38
… vytahujem, pripominam lebo je to velmi dobree .....zdravim meisje, india a chai su nase…;-)
celý svět je na pokraji šílenství, máš pravdu - naši politici, to jsou historky k pobavení oproti životu i neživotu lidí tam u vás.
S listím si nedělej starosti
, hořčice bude asi stejná co se pěstuje
u nás, ne? Nikdy mne to nenapadlo, ale na jaře zkusím nasít, jen nevím
jakou, žlutou nebo černou? Jaká má ta vaše semínka?
, příště s ním zkusím vyjednat nějaký
obchod, že bych rozšířila sortiment, ne z lásky k bližním, ale
z vlastní zištnosti
Opět jsem nakoupila mýdla a dnes voní celý
byt 
Včera jsem zase navštívila Inda, zaplaťpánbů, že nebydlím poblíž
Dík za radu a měj se hezky v indickém podzimu
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Oproti tomu co se od vcera deje v Bombeji me Rathovo hejtmanstvi pripada jako usmevna epizodka na poli ceske politiky. Tedy doufam, ze to bude „pouze casova epizodka“ jak Ratha tak celeho spolku okolo nej…jinak je to fakt v pr… (((.
580 příspěvků 27.11.08 17:34
Safran nechas, zazvor pridas. Manzel pouziva cerstvy a nebo cerstvou zazvorovou pastu,zalezi na tom co mame doma )).
Dando, Meisje - ani chaj, ani zázvor, Kloubík ani Žilka, ba ani pořádná flaška kořavky nepomůže na to, co se teď u nás děje (a kdyby to byl jenom Dráth).
.
Jedině snad vidle a vykydat
Včera mi jeden známý poslal mail, který začínal slovy: „President Paroubek, s premierem Rathem a vicepremiérem Filipem navštívili.....“.
Děkuji za radu
Zázvorový čaj opravdu funguje, ale mě taky
nechutná … takže ho piju jen když je krize moc velka
Takže místo šafranu dám zázvor? Manžel používá sušeny nebo čerstvý?
580 příspěvků 27.11.08 12:55
O Rathove cistce jsem cetla na netu…na to chai stacit nebude, ani Kloubik nebo Zilka to vidim na zpiti do nemoty )).
Porad shanime Kari, ale vypada to blede, horcice je porad hafo a krasne zelene. Uvazuji,ze si zalozim denicek a aspon tam vlozim zatim fotky toho listi, nez ti to jednou poslu.
Biryaini Masala - mela by se nejdrive oprazit na ghee a to hned na zacatku.
Mej se, zdravim )).
580 příspěvků 27.11.08 12:50
…jsem rada,ze jsi zkusila a nezklamala se. Jestli mas porad chripajznu tak ted zkus Khawu se zazvorem, treba ti pomuze. Ja to bohuzel nemuzu potvrdit, ja zazvor nemuzu v zadnem stavu, me proste nechutna.
ten náš čajový svět je opravdu v uvozovkách
, kdyby jsi viděla, co vymyslel fungl nový
hejtman Rath, tak bys musela k obřadu Chaie na:,–(it růžové brýle,
možná silně dioptrické 
Možná i Žilka tak účinkuje? 
Kloubík není až tak lahodný, skrývá se v něm listí pampelišky, nať sporýše, máty, kopřivy a tužebníku, květ měsíčku a ibišku, piju ho jako placebo, ale dnes se zdá, že to funguje
A když tě tu mám, tak se honem přeptám - Biryani masala - přidat při vaření nebo trochu opražit na oleji? Dík D.
Konečně uvařeno, použila jsem čaj Assam. Můžu říct, že lepší jsem v žádné čajovně v ČR nepila. Uvedené množství stačilo jen pro mě
a ještě si uvařím našup
4 příspěvky 25.1.09 03:43
Kdo nechce cukr může si to osladit stévií.
580 příspěvků 26.11.08 20:05
Jsem rada, ze vas Chai nezklamal )), zdravim meisje.
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
tak jsem Chai přece jenom osladila cukrem jako takovým, ale dala jsem ho málo. Všechen jsem si vychutnala, byl moc dobrý a fakt krásně voňavý, že mi manžel říkal: Co to piješ, to voní jako nějaké cukrovíčko (to ta vanilka) a já: piju indický čaj. Tak mi ho taky udělej, jestli je tak dobrý, jako voní, tak si ho dám. Měli jsme oba večerní čajový dýchánek. Pro jeho chuť ho budu čas od času určitě dělat! Měj se hezky! T.
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Jeste sem vlozim jeden recept na caj ( kashmirska specialita ), ktery taky doma varime - jdu zjistit do kuchyne „jak na to?“.
580 příspěvků 26.11.08 10:07
Muzes, jen pocitej s tim, ze se to odrazi na jeho chuti a vuni. Nemas moznost zkusit treba sirup z cukrove triny? A nebo susene spalicky cukrove trtiny? Tim si tady sladi caj, lide kteri nepouzivaji z ruznych duvodu cukr. Jen nevim jestli je to v CR k dostani…treba v prodejne zdrave vyzivy? Mej se hezky, meisje )).
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Mila Dando, ten „chaiovy svet“ neni vzdycky tak ruzovy a ja obcas zavidim vam ten obycejny ( tady by meli byt velke uvozovky ) cesky svet. A caj se jmenem " Kloubik" je urcite chuti lahodne a podle nazvu ma odlehcit tvym kloubikum? Ja zase piju caj " Zilka" )). Hezky den, meisje.
273 příspěvků 25.1.09 03:43
pre seba môžeš, ja by som sa ho nedotkla
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
je možné ten Chai osladit umělým sladidlem? Piji s ním i kávu ap.. jen abych ho tím třeba nezkazila. Jak mi odepíšeš, tak si ho hned udělám! T.
ještě si chvíli povídejte o vašich světech, škoda jen, že nemůžu sedět poblíž a jen tak poslouchat
Mějte se, budu na vás myslet večer u čaje,
který se jmenuje Kloubík
D.
580 příspěvků 25.11.08 22:04
Vitej v mem svete ))). U nas jak se blizi cajova hodina tak vsichni prestanou pracovat a stepuji okolo kuchyne a vyhlizeji kdy pujde Papi z lednice se dzbanem mleka.
Jolanko…vyborne jsou datle ty jak jsou obalene v tech vrstvach cukru ( u nas se tak prodavaji - u vas urcite taky ).Sekaji se z tech homoli. Ty posekam na drobno ( jde to spatne, jsou tvrde) a uz nedavam cukr. Jen pozor! Vetsi mnozstvi datli usnadnuje spani ))). Hezke odpoledne, u nas uz je vecer, zdravim meisje
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
prave mi doslo avizo " mamaaa… kde je chai? styri hodiny budu. mohla by si skusit dat datle…" ..ako to vidim, budeme pestovat indicke zvyky a obycaje..o))…pa..;)
580 příspěvků 25.11.08 10:13
Dekuji za doplneni nazvu tech malych sklenicek, nemohla jsem si vzpomenout jak se jim rika…nektera slova uz se me tezko vybavuji. Je to ostuda ((. Hezky den a at chai chutna, zdravim )).
580 příspěvků 25.11.08 10:10
Jsem rada, ze jsi vyzkousela a ze vam doma chutnal. Ja zase vyzkousela chlebiky v uterce a musim rict, ze na tom asi neco bude ))). Vzdy je ted po upeceni budu balit. Mej se, zdravim )).
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Taky děkuji…
Bez tohoto čaje by asi Indie nebyla Indií. My
jsme si ho dávali několikrát denně u pouličních stánků, nalévali ho do
malých ošahaných skleniček „duritek“. Ještě jednou díky…
5068 příspěvků 25.11.08 01:56
Pripravene-uvarene z kvalitneho cierneho caju a vypite…mne chutil. Vypila som kalistek. Az tak tak korene ako som si myslela ze to bude to nie je– je to lahodne. Moj synator si ho aj usrkaval s pozitkom a vyslovene vycmural a vysrkal do poslednej kvapky vsetucko vsetko…diky za naozaj skvely recept aj s popisom
..u nas splneny do posledneho srrku,
aby to malo grady a autenticnost ..;-))
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Pry tucne mleko pri varu meni chut pouziteho koreni…to rikaji indove. Ale mozna by se dalo pouzit ceske plnotucne. Kravske mleko ma nizzsi obsah tuku. Zdejsi mleko neni kravske, ale od „vodniho buvola“, ma drobet jinou chut, jiny obsah tuku. Muj osobni dojem z chuti mistniho mleka je, ze je „takove hladke chuti“. A nam chutna daleko vice nez kravske.
chci se zeptat proc jen polotucne mleko?
580 příspěvků 24.11.08 21:23
Rado se stalo. Dej vedet jestli jsi zkusila, u nas se vari 2× denne na desatou a cvrtou odpoledne ))).
děkuji