Recept Česneková roláda
HanaK02 Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Do mísy dáme mouku, olej, mléko, kvásek (z 1 dcl mléka, cukru a kvasnic) a sůl. Těsto vypracujeme a necháme přibližně 1 hodinu kynout. Na nádivku smícháme v misce tuk se žloutky, lisovaným česnekem a solí. Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři stejné části. Rozválíme je, potřeme nádivkou a posypeme Vegetou. Zavineme, opět potřeme nádivkou a posypeme Vegetou. Vložíme na vymazaný a pomoučený plech, nakrájíme na trojúhelníky (trojúhelníky od sebe neoddělujeme), necháme dokynout asi 10 minut a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 30 minut při teplotě 180 stupňů Celsia dozlatova. Autorkou receptu je paní Marina Štibrányiová, čerpáno z magazínu supermarketu Albert. Pozn. Recept jsem zkoušela, je to opravdu moc dobré. Rolády jsem plnila navíc ještě sýrem, s kořením jsem také trošku experimentovala (grilovací koření, kmín, paprika... každý dle chuti). Podobný recept ve slovenštině od dubacika naleznete pod "číslem 15678":http://recepty.labuznik.com/recipe.php?ID=15678 K receptu se vztahuje i následující "záznam v deníčku":http://muj.labuznik.com/zaznam_denicku.php?c=239&l=HanaK , kde naleznete doprovodné obrázky.
Recept je z kategorií: Rolády
- 10.05.05 vloženo
- 29542x zobrazeno
Ingredience
- Těsto:
- 750 g hladké mouky
- 1 dcl oleje
- 5 dcl mléka
- 50 g kvasnic
- 1 kávová lžička cukru
- 1 kávová lžička soli
- Nádivka:
- 250 g tuku Hera (já jsem použila klasické máslo)
- 3 žloutky
- 12-14 stroužků česneku
- sůl
- Na posypání:
- Vegeta
Doporučená příloha
Pivo, víno.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku28.3.12 18:26
Česneková roláda super-příště zkusím přidat do nádivky nastrouhanou pikantní klobásku
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkoviDiskuse k receptu Česneková roláda
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Česneková roláda
7 příspěvků 24.5.12 20:13
7 příspěvků 31.3.12 15:50
Česneková roláda z klobaskou nemá chybu
286 příspěvků 12.9.11 20:00
Včera jsem poprvé upekla na grilovačku a zmizelo skoro rychleji než maso. Vynikající, nemá to chybu.
2904 příspěvků 4.5.10 03:00
Výsledok je tiež dobrý, ak sa do „nádivky“ nedajú žĺtky…
528 příspěvků 4.5.10 02:37
souhlasím s Tebou. Tahle roláda nemá chybu.
93 příspěvků 3.5.10 00:35
Tento recept už dlouho nebyl vidět a přitom si to zaslouží, takže ho tímto posílám na první stranu komentářů. Dnes se po těchto skvělých trojúhelníčcích jen zaprášilo.
32 příspěvků 27.2.09 16:54
Pro Janelitu: Množství těsta v tomto receptu je opravu na tom jednom plechu - tak jak je vidět na obrázku - zrovna dnes jsme pozvaní k sousedům na vínko, tak jsem přemýšlela, co vezmu s sebou „na zub“ a vzpomněla jsem si na tento recept - už jsem ho dlouho nedělala. Taky jsem zrovna včera dostala balík s kořením, tak se na příchutích roládek „vyřádím“! Zdravím všechny labužníky!
…díky za vysvětlení těch klíčků. Jojo právě si vzpomínám, že jsem to tak četla.
Roláda byla moc dobrá, příště ale udělám jen polovinu česnekové náplně a dvě rolády udělám nasladko, plát těsta pomastím máslem a suché sypání buď cukr se skořicí a nebo směs cukr, kakao a mleté ořechy. Takto jsme ji jedli dlouho, ale stále byla krásně vláčná. Pěkný víkend - Vali.
klicky z cesneku se vyndavaji proto, aby byl stravitelnejsi a „nevracel se nahoru“.
Tuto roladu jsem zkusila vyrobit a musim rict, ze byla vynikajici, jen nebyla tak krasna, jako tato zde u receptu.
Ahoj vsem, Sona.
2904 příspěvků 21.2.09 19:31
odpoviem, lebo často robím obe verzie. Tá slovenská verzia sa odlišuje tým, že po rozkrájaní sa každý kúsok ZVLÁŠŤ dáva na plech. Táto česká roláda sa krája na plechu - ako vidíš na fotke. Ja dávam do Hery iba soľ a cesnak, žĺtky vynechám a je to v pohode. Nezľakni sa - pri pečení sa tuk topí, ale potom sa na plechu vcucne späť.
Vyskúšaj a neoľutuješ!
93 příspěvků 21.2.09 19:16
Ten slovenský recept používá zhruba stejné množství surovin a píše se tam, že je to na tři plechy, kdežto z tohoto receptu nepřímo vyplývá, že to bude jen jeden plech. Může to někdo upřesnit?
…na oslavu 15.narozenin vnučky jsem upekla místo sladkostí tuto roládu. Těsto jsem nechala připravit v pekárně. Kynutí jsem měla ohlídat, protože mi pomalu zvedalo víko, ale bylo vynikající. Z česneku vyndavám klíčky, někde jsem to četla, sice už si nepamatuji proč se mají vyjmout. Použila jsem máslo. Trojúhelníčky jsou moc dobré a kuchyně byla silně provoněná česnekem. Pekla jsem na pečícím papíru a nic nevytékalo, náplň krásně vsákla do těsta, místo vegety jsem ochutila Gefro - Masovým kořením.
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Ohledně toho másla, které se vypeče a zase vtáhne: nedoporučuju po vlastních zkušenostech toto specielně péct na silikonových podložkách, protože „vypečený“ tuk vyteče a steče POD podložku a tudíž se nevtáhne zpět!!! Pečení v silikonu je fakt boží, doporučuju tedy použít třeba silikonovou dortovou formu anebo čtveratou ve tvaru pekáčku. Tam tuk neodteče a taky se vtáhne zpět, jak má.
Moc mě zaujala varianta s mletým masem a pizza- náplní. Až mi „rupne v bedně“ a budu chtít zase něco nového vytvořit, jdu do toho!!!
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Včera jsem plnila na cibuli podušeným mletým masem, okořeněným staročeským kořením a další roládu jsem udělala ala pizza. Obě úspěšné.
Sim a ostatní labužníci. Mám recept přímo ze Slovenska, na oblast se ještě přeptám a pro porovnání jej uveřejním v Deníčku. Dáša, která si jej dovezla od své švagrové i vyzkoušela, měla také určité výhrady…také jsem ochutnala a připadalo mně tam málo česneku, tuk by měl být v pořádku. Jen to v mém případě chce trpělivost.
293 příspěvků 25.1.09 03:43
Fakt dobre.
Robil som z hera: maslo 1:1 a kopa mi ho vytiekla, takze predpokladam, ze sa da dat menej. Naopak na cesnaku vobec netreba setrit. Do polovice naplne som dal tvrdy syr a posypal som polovicu korenim na kura a polovicu arabskym korenim (vsetko bez glutamanu sodneho E621).
61 příspěvků 25.1.09 03:43
Také jsem se nechala nalákat fotografiemi a komentáři. Vyzkoušela jsem a všichni si na včerejší oslavě pochutnali. Vynikající!!! Příště budu ještě experimentovat s nápní podle rad ostatních.
194 příspěvků 25.1.09 03:43
Je to naozaj výborné. Dnes som to piekla a nakoľko rada experimentujem, tak polovičku som spravila nasladko. Maslo s 3 žltkami som vymiešala, polku dala nabok, do ostatného som pridala mäkký tavený syr a ten cesnak no a spravila som dva záviny. Na plechu spravila trojuholníky. Dve cesta som potrela žltkovým maslom, posypala škoricou a kryštal.cukrom. Tiež som to krájala na trojuholníky. Bolo to výborné na slano i na sladko. Díky za recept.
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak jsem ji dnes upekla také. Držela jsem se receptu i vašich zkušeností, ale nedopadla přesně tak, jak jsem si představovala. Je velice chutná, kyprá ale mohla by být ještě výraznější chuti a je příliš „buchtová“ - představovala jsem si ji trochu víc jako croissant (nevím proč). Přesto ji upeču zase a vylepším ji takto:
Všechny jsem hustě posypala sezamem a to bylo výborné. Česneku snese mnohem více (přesto, že jsem ho dala uvedené množství, není v roládě dost výrazný (asi to bude tím, že jsem použila čínský česnek). Pekla jsem 2 se zralou zlatou nivou, kterou jsem rozdrobila na pláty těsta - také jí může být více - na 1 roládu aspoň 100 g a může se nastrouhat, množství másla určitě zachovám a možná zkusím nádivku ještě namnožit taveným sýrem (nevím, co to udělá), koření může být výraznější - na 2 jsem použila bylinkovou vegetu. Také plech jsem nepoužila vhodný. Pekla jsem ty 4 rolády ve velkém pekáči a byly tam moc „naňahňané“ a po upečení příliš vysoké. Příště je zkusím dát na klasický plech se zvýšeným okrajem dál od sebe. Toho másla určitě moc nebylo, dokonce jsem rolády ještě po upečení potírala dalším rozpuštěným másle, protože se mi povrch zdál suchý. Ještě uvidím, co na rolády zítra řeknou moji milí.
215 příspěvků 25.1.09 03:43
Díky za radu, rozhodně to zkusím s menším množstvím tuku.
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Dělala jsem tuhle roládu už nesčetněkrát ve všech variantách. Zkoušela jsem snížit dávku hery na polovinu a byla taky moc dobrá. Jen trochu míň lístkovala. Ale už neplavala v tuku, což jindy po upečení dělá (po chvíli se to zase všechno vcuclo zpátky).
215 příspěvků 25.1.09 03:43
Tedy mastné to tedy je, ale dobré určitě taky, už je v oblíbených.
11 příspěvků 25.1.09 03:43
Mňam, mňam. Jen to čtu a sbíhají se mi sliny. Při nejbližší příležitosti to určitě vyzkouším.
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Dělala jsem ji na táboře asi třikrát a vzhledem k tomu, že rostly, plnila jsem ji i houbami. Měla velký úspěch ve všech variantách. Jo a mimochodem, vzhledem k tomu, že k troubě jsme neměli plechy, pekla jsem ji na obří poklici. A chutnala všem a recept se zase rozšíril.
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Taky mám na ni políčeno… Alůe ve variantě bez másla, spíš s nějakým rostinným tukem.
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak jsem i já musela tuhle roládu zkusit. Za nápad dávám plný počet bodů. Upečené kousky byly krásně vrstevnaté, paráda, použila jsem místo másla také margarín na pečení. Bohužel ale česnek měl v našem případě jakousi zvláštní pachuť, chuťově to prostě nebylo ono. Příště zkusím jinou náplň, napadají mě například sušená rajčata nebo třeba i čerstvý špenát…
32 příspěvků 25.1.09 03:43
Včera jsem „roládu“ dělala znova - tentokrát z tuku STELA - doporučuji, je to lehčí než máslo a chuťově stejně dobré! Zkusila jsem do půlky těsta vpracovat čtyři stroužky rozdrceného česneku (podle hesla: česneku není nikdy dost), těsto jsem rozválela, namazala česnekovým máslem „stelou“ dle receptu, posypala kořením Country Grill. Pak jsem těsto rozkrájela na velké trojúhelníky a tvořila plněné „bagetky“ - do těsta jsem zamotala rozkrojený „slovenský točený salám“! Nevím, jak to lépe popsat = bylo to moc dobré!
I já se přidávám ke chvále - včera jsem roládu dělala k večernímu posezení, měli jsme k tomu vychlazené pivečko a PARÁDA! Díky za bezva recept.
94 příspěvků 25.1.09 03:43
Taky jsem tuto roládu dělala k narozeninovému pohoštění, vylepšila jsem jí nakrájenými zelenými olivami do nádivky a bylo moc dobré. S nedůvěrou jsem okýnkem v toubě sledovala, co bude s máslem. Trochu vyteklo, ale před upečením bylo zase zpět. A ta vůně co se linula kuchyní je nevylíčitelná. Proto doporučuji všem - zkusit. Opravdu vynikající.
383 příspěvků 25.1.09 03:43
roladu jsme udelali vcera jako pohosteni k hokeji. myslim, ze by bylo zkoudno proto roladu prejmenovat na Viteznou cesnekovou roladu nebo mozna Mistrovskou cesnekovou roladu
jinak byla dobra, ale pro nas docela mastna.
dovntir jsem jeste nastrouhala syr. a vysledek vice pripominal bagetu nez
roladu, hodne testa, malo naplne. tak nevim, jestli jsem neudelala
neco spatne
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
vynikající je s máslem (82%)!!!! Já osobně česnek taky nesmím (žlučníček), tak jsem máslo smíchala s bylinkama, v další dávce jesem dávala taktéž Argentinské kotlety anebo Mexico gril od Kotányi.
Hera je také velice dobrá, ale máslo je máslo.
Jednou jsem dokonce nedala ty žloutky a taky to bylo dobré.
(totéž platí k již uvedenému receptu - můj odkaz z 10.05.2005)
včera jsem ji dělala k oslavě. Protože však pro oslavence je česnek jed (je mu pak opravdu špatně), dala jsem místo toho lehce osmaženou cibulku, místo másla či Hery „nezdravé“ sádlo a posypala Argentickým steakem od Kotányi. Nevím, proč mi prostředek nelístkoval - že by tím sádlem? A pak se mi zdá, že je zbytečné moučnit plech. Ale úspěch byl a všichni se usnesli, že toto bude nedílnou součástí všech slavnostních menu…
Ale stejně někdy udělám i pravou česnekovou variantu.
94 příspěvků 25.1.09 03:43
HanoK, už včera jsem byla rozhodnutá, že tuto česnekovou lahůdku vyzkouším. Ale teď, když jsem viděla fotky, se už nemůžu dočkat večera až se do toho pustím. Je to nádhera, určitě to vyzkouším.
32 příspěvků 25.1.09 03:43
Kdyby někoho zajímalo, jak roláda vypadala před upečením a po upečení, dala jsem obrázky do svého deníčku!
Přeji pěkný den!
32 příspěvků 25.1.09 03:43
Opravdu jsem tam dala celé čtvrtkilo másla a bylo to v pohodě, nic nevyteklo. Tedy pokud něco, stačilo se to zase vsáknout zpět do těsta. Máslová nádivka vytvoří v těstě lístování.
Mrzí mě, že jsem napsala recept, který už na Labužníkovi je.
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
téměř stejný recept je již „tady“: http://recepty.labuznik.com/recipe.php?… .
Zřejmě jde o velmi oblíbený slovenský recept.
94 příspěvků 25.1.09 03:43
HanoK, je tam opravdu čtvrt kila másla? Když roládu naplním a ještě povrch potřu nádivkou, kterou tvoří tolik másla, nevyteče?