Recept Česneková omáčka

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Česneková omáčka

Postup

Z másla a mouky uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji vodou a mlékem. Rozšleháme a 10 minut povaříme. Do omáčky vložíme na kolečka nakrájený párek a česnek, popřípadě dosolíme a opepříme. Můžeme zjemnit mlékem či smetanou.

Recept je z kategorií: Omáčky

Nahlásit recept

  • 18.07.04 vloženo
  • 19807x zobrazeno

Ingredience

  • 4 lžičky másla
  • 4 lžíce mouky
  • 20 ml mléka
  • 2 párky
  • 10-20 stroužků česneku
  • Sůl
  • Pepř

Doporučená příloha

  • Podáváme s bramborem nebo knedlíkem

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 08.02.19 16:25

Bez těch párků - nechtěla jsem to jimi zkazit… Přijdou mi tam vyloženě nevhodné.
Ale vajíčko na tvrdo od našich slepic a brambory na loupačku z vlastní sklizně to naopak povznesly na hodně vysokou příčkou - chuťové buňky se radují ještě nyní, kdy už je dávno po obědě… ;)
Foto tradičně pouze do komentáře.

Odkaz na uvaření

danda 29.09.12 23:01

Mléko jsem dala napůl se smetanou a víc, než je uvedeno v receptu, tak aby vznikla hustá omáčka, párek se nezdál k této lahodnosti nejvhodnější, nahradilo ho vajíčko rozklepnuté přímo do omáčky chvíli před ukončením varu.

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Česneková omáčka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2297 příspěvků 09.02.19 12:09

@Eja - Je to opravdu delikatesa, přitom bez větších nákladů a bez většího úsilí. To uzené se k tomu hodí skvěle, dělávám tuto omáčku poměrně často, jen s jinými poměry mléka. Postup čtu až nyní - no, je pravda, že ten česnek chce provařit, ne ho tam dát syrový a rovnou nandat, jak to vyplývá z postupu zde, ale znáš mě ;) já zdejší postupy moc nestuduji, protože ten zmatek je v dobré polovině receptů.
Já dělám česnek na strouhátku: je to lepší než lisovaný a v podstatě je to asi nejvíce podobné těm jemným plátkům. Deset minut provřím bez česneku, deset minut s česnekem, hodně mírný var, pořád míchám, nejlépe metlou. Pak nechám cca pět minut rozležet pod pokličkou, u domácího česneku stačí i jen pět větších stroužků, u kupovaného bohužel padnou kolikrát i celé dvě paličky. Nyní mám česnek z loňské sklizně, kdy jeden stroužek má velikost tří kupovaných „cvrčků“, tak uzpůsobeno tomu… Držím se pravidla, že pod pojmem „stroužek“ počítám s pěti gramovým kouskem.
Kvůli zdravotním problémům musím hlídat celodenní příjem určitých hodnot, tak jsem pošuk, který vše musí vážit :) Nejvíce se mi právě osvědčuje vytahovat ty recepty, které vařívala babička - jako třeba tato omáčka: paradoxně ta „stará“ kuchyně" mi pomáhá hodně moc, ke všemu to mohu vařit nejen pro sebe, protože chuťově to bývá paráda vždy - oni ti naši předci věděli, co je dobré :)
Naposledy jsme měli s domácí vařenou a následně upečenou šunkou - také to bylo super. Ale uzené (jazyk a i jiné) je na jistotu :palec: a nebo ty vejce.
Mám vyzkoušnou i s bramborovými noky (jen vařené brambory a mouka, bez vajec) - také super, ale tam už to chce to maso :)
Jen ne ty párky… sice vím, že jdou sehnat i kvalitní, z masa… ale ani ty si k tomu neumím vůbec představit… Prostě ta chuť měkké uzeniny k tomu nesedí v mých představách… No, možná pár koleček domácí klobásy - ale to asi jak které, děláváme jedny bez papriky, ty bych si k tomu představit uměla :)
Ještě dělávám téměř shodně omáčku cibulovou, ale tam se musí cibule předpřipravit, teprve pak jíška a vývar s mlékem či smetanou.
Jinak jsem jednou dělala omáčku ze zbylého pečeného česneku (vymačkala jsem ty pečené stroužky) - a to byla asi nejlepší varianta, co jsem kdy jedla, česnek byl tehdy lehce navoněný výpekem z kuřete, jenže on ten pečený česnek většinou nezbude… :kytka:

Eja
3851 příspěvků 08.02.19 19:29

@Zuzka1973 no - kromě těch párků je ten recept nevydařený celý - začátečník podle něj neuvaří.. :roll:
Ale dobře uvařené to bude moc dobré, taky bych volila bramborky a vejce…i když - k vařenému jazýčku…
Zuzko, jak jsi naložila s tím česnekem? Prolisovat, utřít, plátky, celé stroužky…Stejně se to musí tak 20 minut provařit, tak já bych možná zvolila tenoučké plátky :think:
Ale určitě dík za tip :kytka:

Zuzka1973
2297 příspěvků 08.02.19 16:26

Bez těch párků - nechtěla jsem to jimi zkazit… Přijdou mi tam vyloženě nevhodné.
Ale vajíčko na tvrdo od našich slepic a brambory na loupačku z vlastní sklizně to naopak povznesly na hodně vysokou příčkou - chuťové buňky se radují ještě nyní, kdy už je dávno po obědě… ;) :kytka:

Příspěvek upraven 08.02.19 v 16:27

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz