Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Labužník kamil.ka02 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji vodou a mlékem. Rozšleháme a 10 minut povaříme. Do omáčky vložíme na kolečka nakrájený párek a česnek, popřípadě dosolíme a opepříme. Můžeme zjemnit mlékem či smetanou.
Recept je z kategorií: Omáčky
Podáváme s bramborem nebo knedlíkem
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
8.2.19 16:25
Bez těch párků - nechtěla jsem to jimi zkazit… Přijdou mi tam
vyloženě nevhodné.
Ale vajíčko na tvrdo od našich slepic a brambory na loupačku z vlastní
sklizně to naopak povznesly na hodně vysokou příčkou - chuťové buňky se
radují ještě nyní, kdy už je dávno po obědě…
Foto tradičně pouze do komentáře.
29.9.12 23:01
Mléko jsem dala napůl se smetanou a víc, než je uvedeno v receptu, tak aby vznikla hustá omáčka, párek se nezdál k této lahodnosti nejvhodnější, nahradilo ho vajíčko rozklepnuté přímo do omáčky chvíli před ukončením varu.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 8 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Česneková omáčka
@Eja - Je to opravdu delikatesa, přitom bez větších nákladů a bez většího úsilí. To uzené se k tomu hodí skvěle, dělávám tuto omáčku poměrně často, jen s jinými poměry mléka. Postup čtu až nyní - no, je pravda, že ten česnek chce provařit, ne ho tam dát syrový a rovnou nandat, jak to vyplývá z postupu zde, ale znáš mě
já zdejší postupy moc nestuduji, protože ten
zmatek je v dobré polovině receptů.
Nejvíce se mi právě osvědčuje vytahovat ty
recepty, které vařívala babička - jako třeba tato omáčka: paradoxně ta
„stará“ kuchyně" mi pomáhá hodně moc, ke všemu to mohu vařit nejen
pro sebe, protože chuťově to bývá paráda vždy - oni ti naši předci
věděli, co je dobré 
a nebo ty vejce.


Já dělám česnek na strouhátku: je to lepší než lisovaný a v podstatě je to asi nejvíce podobné těm jemným plátkům. Deset minut provřím bez česneku, deset minut s česnekem, hodně mírný var, pořád míchám, nejlépe metlou. Pak nechám cca pět minut rozležet pod pokličkou, u domácího česneku stačí i jen pět větších stroužků, u kupovaného bohužel padnou kolikrát i celé dvě paličky. Nyní mám česnek z loňské sklizně, kdy jeden stroužek má velikost tří kupovaných „cvrčků“, tak uzpůsobeno tomu… Držím se pravidla, že pod pojmem „stroužek“ počítám s pěti gramovým kouskem.
Kvůli zdravotním problémům musím hlídat celodenní příjem určitých hodnot, tak jsem pošuk, který vše musí vážit
Naposledy jsme měli s domácí vařenou a následně upečenou šunkou - také to bylo super. Ale uzené (jazyk a i jiné) je na jistotu
Mám vyzkoušnou i s bramborovými noky (jen vařené brambory a mouka, bez vajec) - také super, ale tam už to chce to maso
Jen ne ty párky… sice vím, že jdou sehnat i kvalitní, z masa… ale ani ty si k tomu neumím vůbec představit… Prostě ta chuť měkké uzeniny k tomu nesedí v mých představách… No, možná pár koleček domácí klobásy - ale to asi jak které, děláváme jedny bez papriky, ty bych si k tomu představit uměla
Ještě dělávám téměř shodně omáčku cibulovou, ale tam se musí cibule předpřipravit, teprve pak jíška a vývar s mlékem či smetanou.
Jinak jsem jednou dělala omáčku ze zbylého pečeného česneku (vymačkala jsem ty pečené stroužky) - a to byla asi nejlepší varianta, co jsem kdy jedla, česnek byl tehdy lehce navoněný výpekem z kuřete, jenže on ten pečený česnek většinou nezbude…
@Zuzka1973 no - kromě těch párků je ten recept nevydařený celý - začátečník podle něj neuvaří..


Ale dobře uvařené to bude moc dobré, taky bych volila bramborky a vejce…i když - k vařenému jazýčku…
Zuzko, jak jsi naložila s tím česnekem? Prolisovat, utřít, plátky, celé stroužky…Stejně se to musí tak 20 minut provařit, tak já bych možná zvolila tenoučké plátky
Ale určitě dík za tip
Bez těch párků - nechtěla jsem to jimi zkazit… Přijdou mi tam vyloženě nevhodné.

Ale vajíčko na tvrdo od našich slepic a brambory na loupačku z vlastní sklizně to naopak povznesly na hodně vysokou příčkou - chuťové buňky se radují ještě nyní, kdy už je dávno po obědě…
Příspěvek upraven 08.02.19 v 16:27