Recept Česneková omáčka

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Česneková omáčka

Postup

Z másla a mouky uděláme světlou jíšku.
Zalijeme ji vodou a mlékem.
Rozšleháme a 10 minut povaříme.

Do omáčky vložíme na kolečka nakrájený párek a česnek, popřípadě dosolíme a opepříme.
Můžeme zjemnit mlékem či smetanou.

Recept je z kategorií: Omáčky

Nahlásit recept

  • 18.07.04 vloženo
  • 19548x zobrazeno

Ingredience

  • 4 lžičky másla
  • 4 lžíce mouky
  • 20 ml mléka
  • 2 párky
  • 10-20 stroužků česneku
  • Sůl
  • Pepř

Doporučená příloha

  • Podáváme s bramborem nebo knedlíkem

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 08.02.19 16:25

Bez těch párků - nechtěla jsem to jimi zkazit… Přijdou mi tam vyloženě nevhodné.
Ale vajíčko na tvrdo od našich slepic a brambory na loupačku z vlastní sklizně to naopak povznesly na hodně vysokou příčkou - chuťové buňky se radují ještě nyní, kdy už je dávno po obědě… ;)
Foto tradičně pouze do komentáře.

Odkaz na uvaření

danda 29.09.12 23:01

Mléko jsem dala napůl se smetanou a víc, než je uvedeno v receptu, tak aby vznikla hustá omáčka, párek se nezdál k této lahodnosti nejvhodnější, nahradilo ho vajíčko rozklepnuté přímo do omáčky chvíli před ukončením varu.

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Česneková omáčka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2294 příspěvků 09.02.19 12:09

@Eja - Je to opravdu delikatesa, přitom bez větších nákladů a bez většího úsilí. To uzené se k tomu hodí skvěle, dělávám tuto omáčku poměrně často, jen s jinými poměry mléka. Postup čtu až nyní - no, je pravda, že ten česnek chce provařit, ne ho tam dát syrový a rovnou nandat, jak to vyplývá z postupu zde, ale znáš mě ;) já zdejší postupy moc nestuduji, protože ten zmatek je v dobré polovině receptů.
Já dělám česnek na strouhátku: je to lepší než lisovaný a v podstatě je to asi nejvíce podobné těm jemným plátkům. Deset minut provřím bez česneku, deset minut s česnekem, hodně mírný var, pořád míchám, nejlépe metlou. Pak nechám cca pět minut rozležet pod pokličkou, u domácího česneku stačí i jen pět větších stroužků, u kupovaného bohužel padnou kolikrát i celé dvě paličky. Nyní mám česnek z loňské sklizně, kdy jeden stroužek má velikost tří kupovaných „cvrčků“, tak uzpůsobeno tomu… Držím se pravidla, že pod pojmem „stroužek“ počítám s pěti gramovým kouskem.
Kvůli zdravotním problémům musím hlídat celodenní příjem určitých hodnot, tak jsem pošuk, který vše musí vážit :) Nejvíce se mi právě osvědčuje vytahovat ty recepty, které vařívala babička - jako třeba tato omáčka: paradoxně ta „stará“ kuchyně" mi pomáhá hodně moc, ke všemu to mohu vařit nejen pro sebe, protože chuťově to bývá paráda vždy - oni ti naši předci věděli, co je dobré :)
Naposledy jsme měli s domácí vařenou a následně upečenou šunkou - také to bylo super. Ale uzené (jazyk a i jiné) je na jistotu :palec: a nebo ty vejce.
Mám vyzkoušnou i s bramborovými noky (jen vařené brambory a mouka, bez vajec) - také super, ale tam už to chce to maso :)
Jen ne ty párky… sice vím, že jdou sehnat i kvalitní, z masa… ale ani ty si k tomu neumím vůbec představit… Prostě ta chuť měkké uzeniny k tomu nesedí v mých představách… No, možná pár koleček domácí klobásy - ale to asi jak které, děláváme jedny bez papriky, ty bych si k tomu představit uměla :)
Ještě dělávám téměř shodně omáčku cibulovou, ale tam se musí cibule předpřipravit, teprve pak jíška a vývar s mlékem či smetanou.
Jinak jsem jednou dělala omáčku ze zbylého pečeného česneku (vymačkala jsem ty pečené stroužky) - a to byla asi nejlepší varianta, co jsem kdy jedla, česnek byl tehdy lehce navoněný výpekem z kuřete, jenže on ten pečený česnek většinou nezbude… :kytka:

Eja
3841 příspěvků 08.02.19 19:29

@Zuzka1973 no - kromě těch párků je ten recept nevydařený celý - začátečník podle něj neuvaří.. :roll:
Ale dobře uvařené to bude moc dobré, taky bych volila bramborky a vejce…i když - k vařenému jazýčku…
Zuzko, jak jsi naložila s tím česnekem? Prolisovat, utřít, plátky, celé stroužky…Stejně se to musí tak 20 minut provařit, tak já bych možná zvolila tenoučké plátky :think:
Ale určitě dík za tip :kytka:

Zuzka1973
2294 příspěvků 08.02.19 16:26

Bez těch párků - nechtěla jsem to jimi zkazit… Přijdou mi tam vyloženě nevhodné.
Ale vajíčko na tvrdo od našich slepic a brambory na loupačku z vlastní sklizně to naopak povznesly na hodně vysokou příčkou - chuťové buňky se radují ještě nyní, kdy už je dávno po obědě… ;) :kytka:

Příspěvek upraven 08.02.19 v 16:27

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Mrkvový salát Mrkvový salát
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz