Recept Česneková omáčka - u nás zvaná kololečská

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Uzené maso omyjeme a vložíme do hrnce nebo tlakového hrnce společně s neoloupanou cibulí. Uvařímě doměkka.

Maso vyjmeme, vývar necháme mírně vychladnout, odstraníme tuk a cibuli, doplníme vodou aby omáčka stačila pro všechny strávníky, uvedeme do varu a zavaříme rozkvedlanou moukou ve vodě, necháme povařit, aby omáčka ztratila chuť mouky. Vložíme pokrájené uzené maso.

Šafrán maminka dávala na hliněnou lžíci nad plamen nahřát, pak se krásně do omáčky nadrolila. Omáčku odstavit a přidat česnek podle chuti. Česnek utřít se solí.

Dochutíme, opepříme. Podáváme s kynutým houskovým knedlíkem, sypeme jemně nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.

Tento recept mám od mé maminky, kdo chce omáčku hutnější může pro zahuštění omáčky použít smetanu s hladkou moukou.

Lépe popsat neumím, ale vařím tuto omáčku ráda.

Dnes dopoledne jsem hovořila se známou jejíž muž pochází přímo z Kololeče a u nich doma se tato omáčka vaří:

zápražka či jíška, nevím kolik dalších názvů ještě má - hladká mouka, máslo a udělat ji spíše tmavší než bledou. Zalít uzeným vývarem, nechat povařit, osolit, opepřit, přidat šafrán a česneku jak je libo. Vložit pokrájené maso a podávat s kynutými knedlíky zvanými blbouni.
3 km od sebe a každý vaří podle své chuti. Tak dobrou chuť.

Recept je z kategorií: Uzené maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 28.09.08 vloženo
  • 6461x zobrazeno

Ingredience

  • 700 g uzené maso, nejlépe krkovička
  • 2 l vody
  • 1 cibule
  • hladká mouka
  • voda
  • 2 celé palice česneku
  • 1 KL šafránu
  • sůl a pepř podle chuti
  • jemně nakrájená petrželka nebo pažitkou.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Česneková omáčka - u nás zvaná kololečská

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
marci2
15 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česneková omáčka - u nás zvaná kololečská

Díky za připomenutí. Už dlouho jsem ji nevařila. Přidávám do oblíbených.

 
Popin
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Česneková omáčka - u nás zvaná kololečská

Je to good :-) vlastně špenát bez špenátu :-D

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Česneková omáčka - u nás zvaná kololečská

Aničko, Ty mně ale děláš chutě. My dnes máme bramborovou kaši a řízky od Glamy.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česneková omáčka - Bedlička,

od mojej svokry som sa naučila variť túto omáčku. (Pochádzala z moravsko-slov. pohraničia. ) Varila ju tým druhým spôsobom, ale ten cesnak nechala chvíličku prevariť…
Príjemný deň!
 A.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Česneková omáčka - u nás zvaná kololečská

Tak jsem udělala průzkum mých známých s vařením této omáčky, máš pravdu kostičko … sahá to do jejich raného mládí, kdy vařila maminka a opět knedlík blboun-přepůlený jako příloha. Shodly jsme se na tom, že to může být převzato od německých rodin, protože paní prožívala mládí v Ústí n/L.
gmp - dobrou chuť a díky za přečtení.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česneková omáčka - u nás zvaná kololečská

Poctivé, staré omáčky už moc nevaříme a přitom jsou tak dobré. Tuhle jsem neznala, ale o to radši ji udělám. Díky, houbičko.

 
gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česneková omáčka - u nás zvaná kololečská

jo, tak tohle jo, po tomhle by člověk moh být sice společensky znemožněn, ale spokojen. Dávám do oblíbených. Miloš

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Česneková omáčka - u nás zvaná kololečská

Bona, když nebyl čas na houskové knedlíky, podávala maminka vařené brambory, ale mně to připadalo takové jalové a bramborový knedlík? Proč ne.
Esme, síla té omáčky je vynikající. Česnek jsme opravdu nikdy ani nepovařily, a každý si může dát podle své chuti … ale vařit v pátek, kdy už nikam nevyrážíme do ulic.
Toffo jsem ráda, že jsem se trefila. Tyto omáčky se opravdu vaří pomálu. Přeju dobrou chuť všem.

 
toffo
244 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česneková omáčka - u nás zvaná kololečská

Tisknu pro maminku. Tohle jídlo totiž patří do „vybájených“ z dětství mého tatínka. Ten samozřejmě recepturu nezná, takže máma musela podle jeho vyprávění intuicí navařit. Mezi další bájná jídla patří peciválky, zavařené „husté“ maliny, které si dávali do čaje (to dokonce vyráběla tátova babička a mámě se samozřejmě nepovedly, byly moc řídké), rýžový nákyp - napůl rýže, napůl jáhly - tedy to tvrdí tatínek a možná si to také trochu vybájil, atd. To víte, vzpomínky na dětství jsou nejrůžovější. :)

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česneková omáčka - u nás zvaná kololečská

Tohle bych určitě také mohla.
Jestli tomu dobře rozumím, tak tan česnek je v tom prakticky syrový. To musí být síla a hlavně vůně.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Česneková omáčka - u nás zvaná kololečská

Popsala jsi to krásně, zdá se, že mám favorita pro tento týden. Jen možná vyměním knedlík za bramborový, mám jich po poslední maminky návštěvě zase plný foch v mrazáku… Díky. B.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Tatranské kuře Tatranské kuře
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz