Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
bedla Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Uzené maso omyjeme a vložíme do hrnce nebo tlakového hrnce společně s neoloupanou cibulí. Uvařímě doměkka. Maso vyjmeme, vývar necháme mírně vychladnout, odstraníme tuk a cibuli, doplníme vodou aby omáčka stačila pro všechny strávníky, uvedeme do varu a zavaříme rozkvedlanou moukou ve vodě, necháme povařit, aby omáčka ztratila chuť mouky. Vložíme pokrájené uzené maso. Šafrán maminka dávala na hliněnou lžíci nad plamen nahřát, pak se krásně do omáčky nadrolila. Omáčku odstavit a přidat česnek podle chuti. Česnek utřít se solí. Dochutíme, opepříme. Podáváme s kynutým houskovým knedlíkem, sypeme jemně nakrájenou petrželkou nebo pažitkou. Tento recept mám od mé maminky, kdo chce omáčku hutnější může pro zahuštění omáčky použít smetanu s hladkou moukou. Lépe popsat neumím, ale vařím tuto omáčku ráda. Dnes dopoledne jsem hovořila se známou jejíž muž pochází přímo z Kololeče a u nich doma se tato omáčka vaří: zápražka či jíška, nevím kolik dalších názvů ještě má - hladká mouka, máslo a udělat ji spíše tmavší než bledou. Zalít uzeným vývarem, nechat povařit, osolit, opepřit, přidat šafrán a česneku jak je libo. Vložit pokrájené maso a podávat s kynutými knedlíky zvanými blbouni. 3 km od sebe a každý vaří podle své chuti. Tak dobrou chuť.
Recept je z kategorií: Uzené maso
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Česneková omáčka - u nás zvaná kololečská
15 příspěvků 25.1.09 03:43
Díky za připomenutí. Už dlouho jsem ji nevařila. Přidávám do oblíbených.
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Je to good
vlastně špenát bez špenátu 
Aničko, Ty mně ale děláš chutě. My dnes máme bramborovou kaši a řízky od Glamy.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
od mojej svokry som sa naučila variť túto omáčku. (Pochádzala z moravsko-slov. pohraničia. ) Varila ju tým druhým spôsobom, ale ten cesnak nechala chvíličku prevariť…
Príjemný deň!
A.
Tak jsem udělala průzkum mých známých s vařením této omáčky, máš pravdu kostičko … sahá to do jejich raného mládí, kdy vařila maminka a opět knedlík blboun-přepůlený jako příloha. Shodly jsme se na tom, že to může být převzato od německých rodin, protože paní prožívala mládí v Ústí n/L.
gmp - dobrou chuť a díky za přečtení.
Poctivé, staré omáčky už moc nevaříme a přitom jsou tak dobré. Tuhle jsem neznala, ale o to radši ji udělám. Díky, houbičko.
jo, tak tohle jo, po tomhle by člověk moh být sice společensky znemožněn, ale spokojen. Dávám do oblíbených. Miloš
Bona, když nebyl čas na houskové knedlíky, podávala maminka vařené brambory, ale mně to připadalo takové jalové a bramborový knedlík? Proč ne.
Esme, síla té omáčky je vynikající. Česnek jsme opravdu nikdy ani nepovařily, a každý si může dát podle své chuti … ale vařit v pátek, kdy už nikam nevyrážíme do ulic.
Toffo jsem ráda, že jsem se trefila. Tyto omáčky se opravdu vaří pomálu. Přeju dobrou chuť všem.
Tisknu pro maminku. Tohle jídlo totiž patří do „vybájených“ z dětství mého tatínka. Ten samozřejmě recepturu nezná, takže máma musela podle jeho vyprávění intuicí navařit. Mezi další bájná jídla patří peciválky, zavařené „husté“ maliny, které si dávali do čaje (to dokonce vyráběla tátova babička a mámě se samozřejmě nepovedly, byly moc řídké), rýžový nákyp - napůl rýže, napůl jáhly - tedy to tvrdí tatínek a možná si to také trochu vybájil, atd. To víte, vzpomínky na dětství jsou nejrůžovější.
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Tohle bych určitě také mohla.
Jestli tomu dobře rozumím, tak tan česnek je v tom prakticky syrový. To musí být síla a hlavně vůně.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Popsala jsi to krásně, zdá se, že mám favorita pro tento týden. Jen možná vyměním knedlík za bramborový, mám jich po poslední maminky návštěvě zase plný foch v mrazáku… Díky. B.